Νηστίσιμο ραβανί σαν κέικ, με πετιμέζι και σταφίδες

Είναι σαν να τρως μουστοκούλουρα σε μορφή αφράτου κέικ. Νηστίσιμο αυτό το ραβανί με πετιμέζι και σταφίδες που το ετοιμάζουν στα Γιάλτρα της Βόρειας Εύβοιας τη Σαρακοστή.

Υλικά

Μερίδες: Για ένα ταψί 30 εκ.

1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το ταψί11⁄2 φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι1 φλιτζ. τσαγιού φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού11⁄2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδαξύσμα από 2 πορτοκάλια1 κοφτό κουτ. σούπας κανέλα1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη2 κουτ. σούπας τσίπουρο, κατά προτίμηση με γλυκάνισο1
φλιτζ. τσαγιού ξανθές σταφίδες500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σερβίρισμα

λίγο πετιμέζιζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Διαδικασία

Για το νηστίσιμο ραβανί σαν κέικ, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το ελαιόλαδο με το πετιμέζι.Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού (πάνω από το μπολ, γιατί το μείγμα αφρίζει) και το αδειάζουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε ξανά.Προσθέτουμε το ξύσμα, τα μπαχαρικά, το τσίπουρο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν του κέικ, πυκνό και ομοιογενές.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30-32 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.Το ψήνουμε για 50-55 λεπτά και δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του: πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.Το σερβίρουμε μόλις κρυώσει, πασπαλισμένο με άχνη (προαιρετικά), σίγουρα όμως ραντισμένο με λίγο πετιμέζι.

gastronomos.gr

The post Νηστίσιμο ραβανί σαν κέικ, με πετιμέζι και σταφίδες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νηστίσιμο,nistisimo