Προσφυγή γιατρών για να ακυρωθεί ο νόμος για τα απογευματινά χειρουργεία

Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι της Τετάρτης (27 Μαρτίου) οι γιατροί όλης της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας .

Αφορμή για την κινητοποίηση είναι η νέα νομοθεσία που προβλέπει τη λειτουργεία απογευματινών χειρουργείων.

Μάλιστα, η ΟΕΝΓΕ προχωρά ένα βήμα παραπέρα και σε επικοινωνία

με τους νομικούς της συμβούλους ήδη συντάσσει νομική προσφυγή για την ακύρωση της ΚΥΑ 5/2/24 περί «απογευματινών» επί πληρωμή χειρουργείων.

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ θα παρεμβαίνει νομικά και σε περιπτώσεις που παραβιάζεται ή έχει ήδη παραβιαστεί ακόμα και η σχετική ΚΥΑ (πχ παράκαμψη της επιτροπής χειρουργείου, παράκαμψη του Διευθυντή Χειρουργικού τομέα σε κάθε νοσοκομείο, παράκαμψη των Επιστημονικών Υπευθύνων των χειρουργικών τμημάτων, ασθενείς εκτός λίστας κλπ.).

«Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο αίσχος των «απογευματινών» επί πληρωμή χειρουργείων συνεχίζονται. Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμετέχουν μαζικά στη στάση εργασίας την Τετάρτη 27/3/24, 12:00μ.μ. – 3:00 μ.μ. Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους υγειονομικούς αλλά και τους χρήστες υγείας να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 27/3 και ώρα 13.30 στο υπουργείο Υγείας», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ στην ανακοίνωσή της.

ΕΙΝΑΠ προς γιατρούς: Μη δηλώνετε συμμετοχή σε απογευματινά χειρουργεία

Την ίδια στιγμή η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη στάση εργασίας την Τετάρτη.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν τους συναδέλφους να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει.

Επίσης, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ, οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν:

Αποκλειστικά Δημόσια &Δωρεάν Υγεία για όλους, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών.Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και ένταξη στα ΒΑΕ.Την στάση εργασίας και τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της, και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν.

«Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού και Ιατρών κυρίως Αναισθησιολόγων και γι’ αυτό οι λίστες αναμονής για χειρουργεία ξεπερνάει τα δύο έτη. Ως εκ τούτου διαφωνούμε κάθετα με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή για τα οποία οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στη τσέπη και θα αυξήσουν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα Νοσοκομεία», αναφέρει το δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ.

news247.gr

The post Προσφυγή γιατρών για να ακυρωθεί ο νόμος για τα απογευματινά χειρουργεία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα