Πρόταση για πέντε θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Κρήτη: Πού χωροθετούνται στα Χανιά – Εκδήλωση στον Δήμο Χανίων με τον Ευθύμη Μπακογιάννη | Video + Photos

Στον κόλπο της Κισάμου, στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου Ροδωπού  στα βόρεια του Ακρωτηρίου αλλά και στη νησίδα Γαυδοπούλα, χωροθετούνται εν δυνάμει, τρία από τα πέντε αιολικά πάρκα που δύνανται να αναπτυχθούν στην Κρήτη, σε συνολικά δέκα προτεινόμενες θέσεις.

Την παρουσίαση των θέσεων, οι οποίες αποτελούν συνάρτηση πάνω από 30 περιβαλλοντικών και κοινωνικών μεταβλητών, έκανε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Θεοχάρης Τσούτσος, σε ημερίδα

για το πρόγραμμα interreg με θέμα τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που φιλοξενήθηκε στο δημαρχείο την Τρίτη παρουσία του γενικού γραμματέα χωροταξικού σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσούτσος εκπονείται μια μελέτη που αφορά την χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων: «Έχουμε δουλέψει εδώ και πέντε χρόνια πάνω σε αυτό. Έχει γίνει πολλή δουλειά γύρω από αυτό. Θέλουμε να μελετήσουμε θέσεις και να τις προτεραιοποιήσουμε ώστε στο μέλλον ένας επενδυτής, να ξέρει για πού μπορει να κάνει αίτηση. (…) Έχουν μπει 30 διαφορετικά κριτήρια. Τώρα θα μελετήσουμε τις υποψήφιες θέσεις στην πραγματικότητα, να τις δούμε, να τις μετρήσουμε και να δούμε τις πιθανές επιπτώσεις. Δεν αρκεί το καλό αιολικό δυναμικό, κοιτάμε και άλλα πράγματα, την θέαση, την όχληση, την στάση των τοπικών πληθυσμών».

Όπως ανέφερε η Κρήτη μπορεί και πρέπει να είναι και «πράσινη» και ενεργειακά αυτόνομη. Στόχος είναι αφού οι ερευνητές αποκτήσουν εικόνα  και του τι γίνεται στον βυθό των προτεινόμενων θέσεων, να προχωρήσει η αξιοποίηση θαλάσσιων οικοπέδων με βιώσιμη χωροθέτηση. Να διαμορφωθούν έξυπνα συστήματα αποθήκευσης να ακολουθήσει διαμόρφωση κοινού οράματος και πλάνου δράσης και μέσα από συνεργασία φορεων και τοπικών κοινωνικών να προχωρήσει η υλοποίηση. 

Το δεύτερο σκέλος του προγράμματος περιλαμβάνει «έξυπνα – πράσινα λιμάνια».

Καταδυτικό πάρκο

Ο Κώστας Ντούνας, ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ αναφέρθηκε στην παρουσίασή του στον καταδυτικό τουρισμό και στο πρώτο καταδυτικό πάρκο που  ξεκινάει να υλοποιείται στον Αποκόρωνα.

Το πάρκο θα δομηθεί γύρω από 10 τεχνητούς υφάλους προσομοίωσης στο φυσικό περιβάλλον που κατασκεύασε το ΕΛΚΕΘΕ και θα γίνουν σπίτια για ροφούς, σαργούς και δεκάδες άλλα είδη που εξαφανίζονται από την υπεραλίευση, εμπλουτίζοντας και την βιοποικιλότητα στην περιοχή.

«Θα είναι ένα ανοιχτό ενυδρείο στην θάλασσα, χωρίς γυαλιά (…) μια πρότυπη όαση κατάδυσης αναψυχής» σημείωσε ο κ. Ντούνας, τονίζοντας πως για τέτοιους σκοπούς προκρίνονται  περιοχές αμμώδεις, χωρίς κανένα ενδιαφέρον, αισθητικό, οικολογικό, αρχαιολογικό.

Το πάρκο στον Αποκόρωνα θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης και πιθανόν να είναι έτοιμο ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Θα περιλαμβάνει δε τρεις διαδρομές, για αρχάριους, ημί-αρχάριους και προχωρημένους ενώ άλλα πέντε καταδυτικά πάρκα είναι ήδη στα σκαριά.

«Γρίφος» η χωροταξία της θάλασσας

Στην πολυπλοκότητα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού αναφέρθηκε  νωρίτερα ο  Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης:

«Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός είναι πολυπαραγοντικός» σημείωσε, εξηγώντας πως πρέπει να ληφθούν υπόψη γεωπολιτικά δεδομένα αλλά και άλλες δραστηριότητες που εξελίσσονται στην θάλασσα, όπως αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες, θαλάσσια ΝΑ ενάλιες αρχαιότητες, θέματα όπως τα offshore αιολικά πάρκα και οι πλωτές ανεμογεννήτριες: «Όλα αυτά διεκδικούν χώρο από την θάλασσα και φυσικά ένα μεγάλο ζητούμενο που αφορά την ΑΟΖ και τον θαλάσσιο πλούτο σε ενέργεια που και αυτά πρέπει να τα έχει προβλέψει ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός.» ανέφερε.

Στην χωροθέτηση πέντε θαλάσσιων αιολικών πάρκων, στην οποία καταλήγει σχετική μελέτη που εκπονεί το Πολυτεχνείο Κρήτης αναφέρθηκε ο κ. Τσούτσος:



Το παρών στην ημερίδα έδωσαν οι δήμαρχοι Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης , ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λευτέρης Κοπάσης, Γιώργος Κονταξάκης, Ανδρέας Κουκλινός, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Βιριράκης, o Πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΔΚ Σπύρος Σοφιανός, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

zarpanews.gr

The post Πρόταση για πέντε θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Κρήτη: Πού χωροθετούνται στα Χανιά – Εκδήλωση στον Δήμο Χανίων με τον Ευθύμη Μπακογιάννη | Video + Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα