Πυκνώνουν τα σύννεφα στη Μαύρη Θάλασσα: «Θρίλερ» με την κατάρριψη και τα μυστικά του αμερικανικού drone

Ένα θρίλερ με το MQ-Reaper, το αμερικανικό drone που έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα μετά από «συνάντησή» του με ρωσικά Su-27 «δείχνουν» μεγάλα διεθνή ΜΜΕ με δημοσιεύματά τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι πως σύμφωνα με το skynews οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταστρέψουν τα «μυστικά» του drone, ενώ η Ρωσία πιθανότατα προσπαθεί να το ανακτήσει.

Η σύγκρουση

ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους με ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «υπογραμμίζει τον κίνδυνο άμεσης αντιπαράθεσης» μεταξύ των δύο εθνών, ανέφερε η συντάκτρια του μέσου για θέματα ασφάλειας και άμυνας Deborah Haynes.

Όπως εξήγησε ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει την εναέρια και ναυτική κινητικότητα γύρω από την περιοχή αυτή – και επομένως τον κίνδυνο ακούσιας κλιμάκωσης.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν επί του παρόντος τη δυνατότητα να ανακτήσουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper και θα υπάρχουν «ευαίσθητα στοιχεία στο αεροσκάφος», υπογραμμίζει η Haynes.

«Οι Αμερικανοί θα έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οτιδήποτε είναι απόρρητο δεν είναι προσβάσιμο: διαγράφεται, καταστρέφεται».

Προσθέτει ότι την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι θα κινητοποιηθούν για να ανακτήσουν τα απομεινάρια του οχήματος αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Ενώ η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντοπίστηκε κοντά στην Κριμαία, οι ΗΠΑ το διέψευσαν κατηγορηματικά – ένα σημάδι του «πολέμου της πληροφορίας» που διεξάγεται παράλληλα με αυτόν στο πεδίο της μάχης.

Με τον Ρώσο πρέσβη να έχει κληθεί στον Λευκό Οίκο, η Haynes λέει ότι το περιστατικό «σαφώς λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη».

«Δεν το έχουν οι Ρώσοι»

Ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Πατ Ράιντερ, φρόντισε να αποφύγει να δώσει λεπτομέρειες για την τύχη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper, το οποίο χρειάστηκε να ρίξει στη Μαύρη Θάλασσα ο αμερικανικός στρατός, αφού υπέστη ζημιές από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που το προσπέλασε και συγκρούστηκε με τον έλικά του.

«Η Ρωσία δεν έχει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος», δήλωσε ο Ράιντερ στους δημοσιογράφους. Δεν είπε αν η Ρωσία προσπαθεί να συγκεντρώσει τα συντρίμμια, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών του Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήθελαν να το κάνουν και να το αναλύσουν.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα μπορούσε να παρακολουθεί ρωσικά πολεμικά πλοία στην περιοχή που ανήκουν στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Η General Atomics με έδρα την Καλιφόρνια παράγει το Reaper για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και είναι ένα μεγάλο και ακριβό κομμάτι υψηλής τεχνολογίας που μπορεί άνετα να πετάξει σε ύψος 50.000 ποδιών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 για την παρακολούθηση των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού για τον εντοπισμό μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στις ΗΠΑ εκτός των επίσημων συνοριακών σταθμών.

Σύμφωνα με τον Guardian υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία έχει ανασύρει κάποια συντρίμμια μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά αυτό είναι ανεπιβεβαίωτο και μη επιβεβαιωμένο μέχρι στιγμής.

Al Jazeera: Ερωτήματα αν υπήρχε ευαίσθητος εξοπλισμός

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην Ουάσιγκτον, Shihab Rattansi, λέει ότι δεν είναι σαφές αν το αμερικανικό drone που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα ήταν οπλισμένο ή σε αποστολή πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR).

«Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν υπήρχε ευαίσθητος εξοπλισμός σε αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος» και αν οι ΗΠΑ ήταν σε θέση να το ανακτήσουν ή αν η Ρωσία το είχε στην κατοχή της, δήλωσε ο Rattansi.

Το Πεντάγωνο βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία αποχαρακτηρισμού των εικόνων του περιστατικού, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να δοθούν στη δημοσιότητα, πρόσθεσε ο ανταποκριτής.

«Σχεδόν σίγουρα ατύχημα» λέει καθηγητής

Ο Michael Clarke, επισκέπτης καθηγητής πολεμικών σπουδών στο King’s College, δήλωσε στο BBC ότι η σύγκρουση ήταν «σχεδόν σίγουρα ατύχημα».

Ο πρώην γενικός διευθυντής της δεξαμενής σκέψης για την άμυνα και την ασφάλεια Royal United Services Institute (Rusi) δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε πιλότος θα μπορούσε να κάνει σκόπιμα κάτι τέτοιο [να συγκρουστεί μόνο με την έλικα ενός άλλου αεροσκάφους] χωρίς να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο το αεροσκάφος του και τη δική του ζωή. Έτσι, είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι αυτό πρέπει να είναι ένα ατύχημα όπου ο Ρώσος πιλότος ήταν πολύ απερίσκεπτος».

«Οι Αμερικανοί θα αντιδράσουν στέλνοντας πολύ γρήγορα ένα άλλο drone εκεί πάνω και ίσως να το προσέχουν και μερικά αμερικανικά αεροσκάφη», λέει.

«Έτσι, νομίζω ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη αεροπορική δραστηριότητα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα ως αποτέλεσμα αυτού, αλλά οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να προβούν σε αντίποινα επειδή πρόκειται σαφώς για ένα ατύχημα που δείχνει πόσο ανόητοι και απερίσκεπτοι έχουν γίνει οι Ρώσοι πιλότοι SU-27», σημείωσε.

ieidiseis.gr

The post Πυκνώνουν τα σύννεφα στη Μαύρη Θάλασσα: «Θρίλερ» με την κατάρριψη και τα μυστικά του αμερικανικού drone appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα