Σαρακοστή: 10 συνταγές για να απολαύσουμε τα μανιτάρια

Όσοι έχουν αποφασίσει να βγάλουν το κρέας από τη διατροφή τους έχουν τα μανιτάρια ως βασικό συστατικό της νέας διατροφής τους, αφού είναι μια πρωτεΐνη που χρειάζονται πολύ για να μην έχουν ελλείψεις στον οργανισμό τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους νηστεύουν.

Εμείς σας έχουμε 10 λαχταριστούς τρόπους να μαγειρέψετε τα αγαπημένα μανιτάρια, είτε απέχετε και από τα γαλακτοκομικά, είτε τα καταναλώνετε. Γι’ αυτό δεν είναι όλες οι συνταγές μας vegan, αλλά μερικές είναι απλώς χορτοφαγικές.

Μανιταρόπιτα ρολόΜια πολύ νόστιμη και αρωματική

πίτα με πλούσια γεύση, που συνδυάζει αρμονικά μανιτάρια και ελληνικά τυριά.

Υλικά
1 κιλό φύλλο κρούστας (24 φύλλα)
1 κιλό μανιτάρια διάφορα (π.χ. shiitake, portobello, λευκά), σε φέτες
½ φλιτζάνι πεκορίνο ή άλλο πικάντικο τυρί τριμμένο
¾ φλιτζανιού γραβιέρα τριμμένη
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ή ½ κουτ. γλυκού ξερό
¾ φλιτζανιού καρύδια κοπανισμένα
3 αβγά
½ φλιτζάνι κατίκι Δομοκού
¼ φλιτζανιού κρασί κόκκινο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
¾ φλιτζανιού φρυγανιά τριμμένη
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο για το πασπάλισμα
1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού νερό
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τα σβήνετε με το κρασί και τα μαγειρεύετε για 2 λεπτά ακόμη πριν τα τραβήξετε από τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ.

Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρετε τα καρύδια για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφήνετε να κρυώσουν και τα προσθέτετε στα μανιτάρια.

Χτυπάτε τα αβγά με το κατίκι και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και το μαϊντανό. Προσθέτετε το μίγμα στο μπολ με τα μανιτάρια. Προσθέτετε στα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το μοσχοκάρυδο, τη φρυγανιά και τον κρόκο αβγού και ανακατεύετε καλά. Χωρίζετε το μίγμα στα τρία.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τα φύλλα κρούστας και το απλώνετε στον πάγκο σας. Χωρίζετε τα φύλλα ανά οκτώ, ώστε να φτιάξετε τρία ρολά. Ετοιμάζετε το πρώτο ρολό στρώνοντας πάνω στο χαρτί ψησίματος ένα φύλλο, το αλείφετε με λάδι μέχρι τις άκρες και το πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα επτά φύλλα. Απλώνετε το ένα τρίτο της γέμισης κατά μήκος των φύλλων σε σχήμα κορμού, αφήνοντας 4εκ. περίπου από τις άκρες. Με τη βοήθεια του χαρτιού σηκώνετε την άκρη του ρολού, το τυλίγετε δύο τρεις γύρους και διπλώνετε μέσα τις άκρες. Συνεχίζετε το τύλιγμα τελειώνοντας με την ένωση προς τα κάτω.

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά για να φτιάξετε άλλα δύο ρολά. Τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί και τα αλείφετε με τον κρόκο αβγού. Τα πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο και τα ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα από πάνω.

Κις λορέν χωρίς γλουτένη με μανιτάρια και πράσο
Μια εξίσου λαχταριστή εναλλακτική, ψήνουμε και απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας κις λορέν με βάση από πολέντα, η οποία δεν περιέχει γλουτένη, μας δίνει νόστιμο αποτέλεσμα και δένει εξαιρετικά με τη γέμιση από μανιτάρια και πράσο.

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη βαση:
500 γρ. νερό
1 κουτ. γλυκού αποξηραμένα μανιτάρια, τριμμένα
150 γρ. πολέντα
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 αυγό
1 κουτ. γλυκού βούτυρο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση:
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
200 γρ. καφέ μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
2 αυγά
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1½ κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijοn
½ κουτ. γλυκού θυμάρι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι

Tips
Μπορούμε στη γέμιση να προσθέσουμε αλλαντικά ψιλοκομμένα
Μια εξίσου λαχταριστή εναλλακτική, ψήνουμε και απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας κις λορέν με βάση από πολέντα, η οποία δεν περιέχει γλουτένη, μας δίνει νόστιμο αποτέλεσμα και δένει εξαιρετικά με τη γέμιση από μανιτάρια και πράσο.

Διαδικασία

Βάση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και μόλις βράσει προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την πολέντα, το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για 8΄ ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρουμε και, μόλις πέσει η θερμοκρασία, προσθέτουμε το αυγό, το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε τη ζύμη με πλάστη και την τοποθετούμε στον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 26-28 εκ. δημιουργώντας μια βάση για τάρτα.

Γέμιση: Στο τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα μανιτάρια για 5΄, προσθέτουμε τα πράσα, συνεχίζουμε για μερικά λεπτά, αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το γιαούρτι, τη γραβιέρα, τα λαχανικά, τη μουστάρδα, προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Με το μείγμα αυτό γεμίζουμε την τάρτα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45΄. Σερβίρουμε την κις λορέν ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Μανιτάρια στρογγανόφ με ρύζιΑυτό το χορτοφαγικό πιάτο εκτός από νόστιμο είναι και υγιεινό, αφού είναι χαμηλό σε θερμίδες, χαμηλό σε αλάτι και με χαμηλά λιπαρά.

Υλικά
Μερίδες: 4
200 γρ. ρύζι μπασμάτι
15 γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
6 μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
1 κουτ. γλυκού γλυκιά καπνιστή πάπρικα
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
200 ml κρέμα γάλακτος
1 χούφτα φύλλα μαϊντανού με επίπεδα φύλλα ψιλοκομμένα

Διαδικασία

Ρίχνουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με 400 ml νερό και μια πρέζα αλάτι. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για 10΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στον ατμό για άλλα 10΄ και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Παράλληλα, βάζουμε τα μανιτάρια πορτσίνι σε ένα μικρό μπολ και ρίχνουμε πάνω τους 150 ml βραστό νερό.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τα 6 μανιτάρια κομμένα σε φέτες και το κρεμμύδι για 10΄ μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και να αρχίσουν να καραμελώνουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 1΄.

Εν τω μεταξύ, στραγγίζουμε τα πορτσίνι, κρατώντας το υγρό και τα ψιλοκόβουμε. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με το υγρό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10΄, προσθέτοντας λίγο νερό, αν χρειαστεί. Ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε μια κουταλιά ρύζι σε 4 πιάτα, μια κουταλιά μανιτάρια στρογκανόφ και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Λαζάνια με ραγού μανιταριών
Τα μανιτάρια ήρθαν να αντικαταστήσουν το κρέας στο ραγού, δίνοντας μια ανατρεπτική vegan λύση!

Υλικά
500 γρ. λευκά μανιτάρια μικρά
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 κλωναράκι σέλερι
2 σκελίδες σκόρδο
50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1½ κουτ. γλυκού αλεύρι
50ml κρασί κόκκινο
250γρ. ντοματάκια κονκασέ
300ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
2 κόκκους μπαχάρι
1 κλωναράκι δενδρολίβανο φρέσκο
1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. ζάχαρη
500γρ. λαζάνια έτοιμα, βρασμένα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
Για περισσότερη γεύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα μανιτάρια που θα τα μουλιάσετε σε νερό και θα τα προσθέσετε και αυτά στο ραγού αντί για ζωμό λαχανικών.

Διαδικασία

Κόβετε τα μανιτάρια στη μέση και τα ρίχνετε σε ένα μπολάκι. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο και τα ρίχνετε στο μπολ με τα μανιτάρια.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε όλα τα λαχανικά για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα.

Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τα ντοματάκια, το ζωμό ζεστό, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα.

Προτού σερβίρετε, ανακατεύετε σε μια κατσαρόλα τα λαζάνια με 3-4 κουτ. σούπας σάλτσα, τα μοιράζετε σε πιάτα και από πάνω περιχύνετε με το ραγού μανιταριών.

Λιγκουίνι με μανιτάρια, σκόρδο και φασκόμηλοΜια συνταγή του κορυφαίου σεφ Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι, που αγαπήθηκε πολύ από το ελληνικό κοινό. Oι γεύσεις του και οι συνταγές του παραμένουν ανεξίτηλες στην Ελλάδα, όπου έζησε τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του.

Υλικά
500 γρ. λιγκουίνι
50 γρ. βούτυρο
500 γρ. μανιτάρια καφέ, σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
2 καλές πρέζες μπούκοβο καυτερό
2 χούφτες φυλλαράκια φασκόμηλο, κομμένα
χυμό από 1 λεμόνι
100 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
αλάτι

Διαδικασία

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.

Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν καλά και να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα και τα υγρά στο σκεύος να έχουν σχεδόν εξατμιστεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μπούκοβο και σοτάρουμε για 2΄-3΄. Κατόπιν ανακατεύουμε το φασκόμηλο και σοτάρουμε για 1΄ επιπλέον. Αλατίζουμε καλά.

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό τους. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα μανιτάρια, τον χυμό λεμονιού, την παρμεζάνα και τόσο νερό ώστε να πάρουμε μια ελαφριά σάλτσα.

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.

Κριθαρότο με μανιτάριαΤι γίνεται όταν “παντρέψεις” τη μανέστρα με την τεχνική του ριζότο; Ένα ζουμερό κριθαρότο που ενθουσιάζει με τη νοστιμιά και το άρωμα του.

Υλικά
400γρ. κριθαράκι μέτριο
200γρ. μανιτάρια άσπρα, σε λεπτές φέτες ή πλευρώτους, σε κυβάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη και στραγγισμένη καλά
1.250ml ζεστό ζωμό από κοτόπουλο ή λαχανικά
2/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα ή ηπειρώτικη παρμεζάνα τριμμένη (ή άλλο ημίσκληρο τυρί της επιλογής σας)
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Ζεσταίνετε το λάδι και το βούτυρο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να πιουν τα υγρά τους.

Προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να αρχίσει να κολλάει στην κατσαρόλα. Προσθέτετε την ντομάτα και ανακατεύετε καλά.

Σβήνετε με το κρασί και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε 1/3 φλιτζανιού από το ζεστό ζωμό και αφήνετε να απορροφηθεί από το ζυμαρικό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να μαλακώσει το κριθαράκι, χωρίς όμως να μείνει στεγνό.

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το τυρί. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το τυρί και σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα κουζίνας και το καπάκι. Αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρετε αμέσως.

Baby πατάτες με μανιτάρια στον φούρνο, αρωματισμένα με πορτοκάλι και δεντρολίβανο
Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης ετοιμάζει λαχταριστές baby πατάτες με μανιτάρια και άρωμα πορτοκαλιού και τις ψήνει στο φούρνο και στο γκριλ για να γίνουν τραγανές. Απλά νόστιμες!

Υλικά
6 μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα στα 4
6 μανιτάρια king oyster, κομμένα στη μέση κατά μήκος
250 γρ. shitake
600 γρ. πατάτες baby, κομμένες στη μέση
2 πορτοκάλια, τον χυμό
½ λεμόνι, το ξύσμα
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 πράσα, χοντροκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
3 κλαράκια δεντρολίβανο
αλάτι

Διαδικασία

Σε ένα ταψί στρώνουμε τα μανιτάρια και τις πατάτες, κομμένες στη μέση ή σε τέταρτα. Προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι, και το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια βάζουμε το πράσο και το σκόρδο, προσθέτουμε αλάτι και μουστάρδα και ανακατεύουμε. Μαδάμε το δεντρολίβανο στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 40 λεπτά.

Τσεκάρουμε το ψήσιμο, ανακατεύουμε τα υλικά ξανά και δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200°C, βάζοντας σε λειτουργία το πάνω grill. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ακόμα και μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο. Σερβίρουμε αμέσως.

Μανιτάρια γκιούλμπασι, με πέστο λιαστής ντομάτας και κεφαλοτύριΚαι όμως φτιάχνουμε vegetarian γκιούλμπασι με μανιτάρια, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ετοιμάζουμε ένα από τα πιο νόστιμα χορτοφαγικά πιάτα.

Υλικά
12 μανιτάρια πορτομπέλο
500 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στη μέση
2 κόκκινες πιπεριές
2 μέτρια πράσα
1 λεμόνι, το ξύσμα
5 κλωνάρια φρέσκιας ρίγανης
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο και 1 κουτ. σούπας για πασπάλισμα
200 γρ. κεφαλοτύρι

Για το πέστο λιαστής ντομάτας:
40 γρ. λιαστές ντομάτες
40 γρ. βασιλικό φρέσκο, τα φύλλα του
35 γρ. κουκουνάρι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
120 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
½ πιπερίτσα τσίλι

Διαδικασία

Πέστο: Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό τις ντομάτες για 1 ώρα. Έπειτα στραγγίζουμε και βάζουμε τα υλικά για το πέστο σε ένα μπλέντερ μαζί με λίγο νερό. Χτυπάμε καλά ώστε να γίνει μια αραιή πάστα.

Μανιτάρια: Μαρινάρουμε τα μανιτάρια με το πέστο για 20΄. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα. Βάζουμε τα μανιτάρια μέσα σε ένα φύλλο λαδόκολλας και στρώνουμε από πάνω τις πιπεριές και τα πράσα, το ξύσμα και τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος τοποθετούμε το τυρί κομμένο σε κύβους και κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα σε μορφή φακέλου. Ψήνουμε στον φούρνο, για περίπου 20΄-25΄.

Μεταφέρουμε τη λαδόκολλα σε μια πιατέλα, την ανοίγουμε και βάζουμε μια γενναία κουτάλια πέστο στο κέντρο. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Κεμπάπ μανιταριών με κόκκινη σάλτσα στο φούρνοΠοιος είπε ότι και οι vegans δεν έχουν τα κεμπάπ τους;

Υλικά
Για τα κεμπάπ
3 κουτ. σούπας λιναρόσπορο
φλιτζάνι ρεβίθια, βρασμένα
5 μανιτάρια πορτομπέλο, πολύ ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
½ φλιτζάνι ψίχουλα ψωμιού
½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ψήσιμο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα
30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
50ml κρασί κόκκινο
400γρ. σάλτσα ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλα
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Για τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, την κανέλα, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Σκεπάζετε με καπάκι και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βάζετε τον λιναρόσπορο σε ένα μπολ και προσθέτετε 4 κουταλιές της σούπας νερό. Το αφήνετε στην άκρη. Χτυπάτε σε μούλτι το κουάκερ.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα ρεβίθια και τα λιώνετε με ένα πιρούνι. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τον λιναρόσπορο και το τριμμένο κουάκερ και ανακατεύετε καλά. Αλείφετε ένα παραλληλόγραμμο σκεύος με λίγο λάδι. Λαδώνετε λίγο τα χέρια σας, πλάθετε μακρόστενα κεμπάπ και τα αραδιάζετε στο σκεύος.

Ψήνετε τα κεμπάπ για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζετε το σκεύος από τον φούρνο και ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας. Επαναφέρετε το ταψάκι στον φούρνο και συνεχίζεται το ψήσιμο για 15 λεπτά. Σερβίρετε τα κεμπάπ με χιονάτο ρύζι.

Ταλιατέλες με μανιτάρια σε φόρμαΕντυπωσιακό σουφλέ ζυμαρικών με πλούσια σάλτσα μανιταριών, που ταιριάζει στο καθημερινό αλλά και στο κυριακάτικο τραπέζι.

Υλικά
350γρ. ταλιατέλες (ή λινγκουίνι)
300γρ. μανιτάρια λευκά
3 αβγά
2 σκελίδες σκόρδο
½ ποτήρι κρέμα γάλακτος
150γρ. βούτυρο φρέσκο
50γρ. αλεύρι
½ λίτρο (σχεδόν) γάλα
1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη ή λαδοτύρι Μυτιλήνης ή άλλο πικάντικο τυρί
μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Διαδικασία
Καθαρίζετε και κόβετε κάθετα τα μανιτάρια σε φέτες μαζί με τους μίσχους τους. Ζεσταίνετε 30γρ. από το βούτυρο, σοτάρετε το σκόρδο, προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε ελαφρά τα υλικά.

Προσθέτετε μισό ποτήρι ζεστό νερό και τη μισή κρέμα. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 20 λεπτά.

Ετοιμάζετε στο μεταξύ την μπεσαμέλ: σε κατσαρολάκι ανακατεύετε 50γρ. από το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα δύο υλικά και να ψηθεί λίγο το αλεύρι. Ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας ζωηρά για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχετε μια ομοιογενή και λεία σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε μέσα και το τυρί.

Χτυπάτε χωριστά τα αβγά, αλατοπιπερώνετε και τα προσθέτετε στην μπεσαμέλ. Ρίχνετε και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύετε ζωηρά, αφού αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

Βράζετε τις ταλιατέλες (al dente) σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις σουρώνετε και τις ρίχνετε στο μίγμα της μπεσαμέλ. Ανακατεύετε καλά ώστε η σάλτσα να πάει παντού.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και την πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Τη γεμίζετε με τις ταλιατέλες και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Αναποδογυρίζετε κατόπιν τα ζυμαρικά σε πιατέλα, γεμίζετε την τρύπα στο κέντρο με τη σάλτσα μανιταριών ζεστή. Πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.

olivemagazine.gr

The post Σαρακοστή: 10 συνταγές για να απολαύσουμε τα μανιτάρια appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
μανιταρια, vegan, φλιτζάνι, μπολ, ρυζι, πιρούνι, σεφ, ελλαδα, μπουκοβο, κοτοπουλο, baby, king, oyster, μπλέντερ, ταλιατέλες, μυτιληνη, κεικ, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, φωτια, 600 δις, αλλαγη ωρας 2013, εξτρα, ντοματες, ξανα, γλουτενη, διατροφη, ζαχαρη, ζυμαρικα, θερμιδες, θυμαρι, μπεσαμελ, ντοματα, ριγανη, σεφ, σουφλε, ωρα, oyster, αυγο, αυγα, ελαιολαδο, αλατι, αλκοολ, απλα, αρωμα, βοηθεια, γαλα, φαγητο, γευση, γινει, γινεται, γιαουρτι, δενδρολιβανο, δεντρολιβανο, ειπε, επτα, ετοιμο, ζεστη, ζεστο νερο, ζυμη, ζωης, ζωμος, ιδιο, ισχυει, υγρα, κεμπαπ, κρασι, κριθαρακι, κυμινο, λαδι, λαζανια, λαχανικα, λευκα, λειτουργια, λεμονι, λιτρο, μιγμα, μηκος, μπλέντερ, μικρο, μορφη, μπολ, μπορειτε, νερο, οκτω, πεστο, πιρούνι, πιατα, πιπερι, πρεζα, ρολο, συνεχεια, σκορδο, συνταγη, ταλιατέλες, ταρτα, ταψι, τηγανι, τρια, τυρι, φασκομηλο, φυλλο, φυλλα, φλιτζάνι, φορμα, χρωμα, ψησιμο, baby, ελληνικα, ενωση, γευσεις, γκικας, υγρο, king, κομματι, κρεας, μεινει, τυρια, θερμοκρασια, υλικα, vegan, ωραιο, χερια, κρεας αλογου
Τυχαία Θέματα
Σαρακοστή,sarakosti