Σημανδηράκης: “1 Δεκεμβρίου ξεκινάει η ανακατασκευή της Αγοράς” – Ποια άλλα έργα θα γίνουν στο κέντρο των Χανίων

Στον Zarpa Radio 89,6 και τη Φανή Νικηφοράκη μίλησε τη Δευτέρα ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Ο κ. Σημανδηράκης ρωτήθηκε για το έργο ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς Χανίων και έκανε γνωστό ότι οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν την 1η Δεκεμβρίου:

“Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει 1 Δεκεμβρίου, υπήρξε επικοινωνία με το Ελεγκτικό Συνέδριο και ακόμα και να υπάρξει καθυστέρηση λίγων ημερών, αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσει. Η σύμβαση έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό

Συνέδριο και είναι η τελευταία υπογραφή που πρέπει να πάρουμε για να ξεκινήσουμε”, ανέφερε ο δήμαρχος.

Στην ερώτηση αν η μεγάλη έκπτωση που προσέφερε ο ανάδοχος, μπορεί να αποτελέσει κώλυμα για την έγκαιρη υλοποίησή του λόγω και των ανατιμήσεων, ο κ. Σημανδηράκης δήλωσε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί:

“Υπήρχαν αρχικά 5 εκατομμύρια από την περιφέρεια, θέλαμε άλλα 10. Σκεφτόμασταν τον δανεισμό, υπήρξε η παρέμβαση του περιφερειάρχη με τα 10 εκατομμύρια και καλυφθήκαμε. Αυτή η καλή σχέση μεταξύ δήμου και περιφέρειας παράγει συγκεκριμένα οφέλη για τους πολίτες. Υπήρξε πράγματι μια έκπτωση 42%. Το έργο όμως έχει αναλάβει μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας που έχει τη δυνατότητα να το ολοκληρώσει και συντομότερα ακόμα. Αυτό που κοιτάμε εμείς είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των δύο ετών”, είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το πώς θα λειτουργεί μετά την ανακατασκευή η Αγορά, ο κ Σημανδηράκης ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρξει κανονισμός λειτουργίας που θα ρυθμίζει τα πάντα με τρόπο που θα έχει αποδοχή από όλους τους εμπλεκόμενους:

“Το έργο έχει δύο σημαντικά σκέλη: το πώς θα επαναφέρουμε το μνημείο στην αρχική μορφή και το πώς θα λειτουργήσει η αγορά μετά. Ο κανονισμός θα χαρακτηρίσει την εικόνα της αγοράς για της επόμενες δεκαετίες. Και η ουσία εδώ είναι ότι η αγορά θα πρέπει να προωθεί την τοπική παραγωγή και να μην βλέπουμε εικόνες που μας κάνουν να μην ξέρουμε σε ποια χώρα βρισκόμαστε. Έχουμε στενή συνεργασία με το προεδρείο των καταστηματαρχών της αγοράς και νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να καταλήξουμε σε έναν ομόφωνο κανονισμό λειτουργίας”, δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων.

Όσο για τους οικονομικούς όρους επιστροφής στη νέα Αγορά, ο κ. Σημανδηράκης ανέφερε ξεκάθαρα ότι θα υπάρξουν προσαρμογές:

“Θα υπάρξει επαναξιολόγηση των μισθωμάτων για όσους θα έχουν κατάστημα εκεί. Θα είναι ένα κτίριο-κόσμημα. Και πρέπει να μην ξεχνάμε ότι το κτίριο ανήκει σε ολόκληρη την κοινωνία, ενώ οι καταστηματάρχες είναι ενοικιαστές. Αλλά η επιστροφή όσων καταστηματαρχών τηρούσαν τα συμφωνηθέντα με τον δήμο ως τώρα, θα γίνει με ομαλό τρόπο και μάλιστα πρόσφατα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσο Αλόγλου και τον πρόεδρο των καταστηματαρχών, Παναγιώτης Κλιεδραρας βρήκαν την κατάλληλη νομική φόρμουλα“.

Δεν διαφαίνεται κάποια λύση για προσωρινά καταστήματα σε κάποιον άλλο χώρο, λόγω του ότι πολλά καταστήματα είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανέφερε ακόμα ο δήμαρχος Χανίων, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως του χρόνου δεν θα είναι η ανάπλαση της Αγοράς το μόνο έργο στο κέντρο των Χανίων:

“Του χρόνου τέτοια εποχή θα είναι σε εξέλιξη η ανακατασκευη της αγοράς, αλλά πιστεύω να έχουμε ξεκινήσει και την ανάπλαση της Χατζημιχάλη Γιάνναρη και της Σκαλίδη και της Πλατείας 1866 – οπότε θα υπάρχει μια αναστάτωση στο κέντρο προσωρινά, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι να αλλάξει τελείως η όψη και ο χαρακτήρας του κέντρου της πόλης”, είπε ο κ. Σημανδηράκης.

zarpanews.gr

The post Σημανδηράκης: “1 Δεκεμβρίου ξεκινάει η ανακατασκευή της Αγοράς” – Ποια άλλα έργα θα γίνουν στο κέντρο των Χανίων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σημανδηράκης, “1 Δεκεμβρίου, Αγοράς” – Ποια, Χανίων,simandirakis, “1 dekemvriou, agoras” – poia, chanion