Συντάξεις χηρείας: Σε εκκρεμότητα μετά την αναβολή στο ΣτΕ

Από μηδενική βάση αναμένεται να ξεκίνησε η συζήτηση για τις συντάξεις χηρείας μετά το «πάγωμα» της «εγκυκλίου Τσακαλώτου» και της χθεσινής αναβολής της υπόθεσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η υπόθεση αφορά τη δεύτερη εθνική σύνταξη σε περίπτωση λήψεις, εκτός από τη σύνταξη λόγω θανάτου, και σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος.

Σύμφωνα με την «εγκύκλιο Τσακλόγλου» η οποία, ας σημειωθεί, σε εφαρμόστηκε ποτέ, στις περιπτώσεις λήψης σύνταξης χηρείας και δικής τους σύνταξης (εξ ιδίου δικαιώματος), ο δικαιούχος δεν λαμβάνει και δεύτερη εθνική σύνταξη (ή τμήμα αυτής).

Ο νόμος 4387/16 το απαγορεύει ρητά: Κάθε συνταξιούχος δικαιούται μία και μόνη σύνταξη. Η δεύτερη μηδενίζεται!

Ωστόσο, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος η σύνταξη χηρείας περιορίζεται στο 35% της αρχικής. Κατά συνέπεια μιλάμε για αποδοχές ακόμη και 200 ή 250 ευρώ το μήνα, η δε εθνική σύνταξη μετέχει στο τελικό ποσό, σε ορισμένες περιπτώσεις, μόλις με 100 ευρώ. (Σ.Σ.: Η σύνταξη αναπήρου με ποσοστό αναπηρίας 67%-79% και 15ετή ασφάλιση είναι μόλις 287 ευρώ. Και το 35% που λαμβάνει η χήρα και τα ανήλικα ή σπουδάζοντα τέκνα περιορίζεται στα 100,5 ευρώ).

Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν δηλαδή αφαιρεθεί η εθνική σύνταξη από τη σύνταξη χηρείας, αυτή θα μετατραπεί σε απλό φιλοδώρημα, όπως εύστοχα σημειώνει η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ), η οποία είχε προσφύγει (μεταξύ και άλλων οργανώσεων, όπως των συνταξιούχων του ΟΤΕ) στο ΣτΕ κατά της «εγκυκλίου Τσακλόγλου».

Κατά συνέπεια και εφόσον δεν εφαρμόστηκε ποτέ η εν λόγω ρύθμιση, το ίδιο το ΣτΕ δεν έφερε την υπόθεση προς συζήτηση και απόφαση…

Το εν λόγω θέμα «ανοίγει» τη συζήτηση για το ύψος των συντάξεων μετά την 3ετία, οπότε και περικόπτεται στο 35%, από 70%, η σύνταξη χηρείας σε περίπτωση εργασίας ή λήψης δικής της/του σύνταξης (σύναξης γήρατος κ.λπ.).

Παράλληλα όμως ανακύπτουν και τρία άλλα συναφή θέματα:

1.Αν τελικά επιλεγεί η μια εθνική σύνταξη πόσο θα πρέπει να είναι το ποσοστό της ανταποδοτικής σύνταξης που πρέπει να καταβάλλεται σαν σύνταξη χηρείας;
2.Εάν ο επιζών (δικαιούχος) θα έχει δικαίωμα επιλογής σε ποια σύνταξη θα γίνει η περικοπή του 50% (και εν τέλει ο περιορισμός της σύνταξης χηρείας στο 35%);
3.Τι θα γίνει με την τιμωρία των συνταξιούχων χηρείας που εργάζονται. «Ενώ για τους συνταξιούχους γήρατος που αναλαμβάνουν εργασία δεν υπάρχει κανένα πέναλτι, για τις χήρες με ανήλικα παιδιά που καλούνται να ορθοποδήσουν μετά την τραγική απώλεια, αποδίδεται μόλις το 35% της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης» αναφέρει στο www.ieidiseis.gr ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) Γιώργος Κουτσιμπογιώργος.
«Πάγια θέση μας είναι η συνολική αναμόρφωση του πλαισίου της σύνταξης λόγω θανάτου, τόσο ως προς την ανάγκη καταβολής της εθνικής σύνταξης, όσο και της δυνατότητας απασχόλησης των δικαιούχων χωρίς το πέναλτι (μείωση κατά 50% της σύνταξης χηρείας)» σημειώνει σχετικά με την αναβολή εκδίκασης της προσφυγής στο ΣτΕ η ΑΓΣΣΕ.

Και καλεί «την Κυβέρνηση και την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας σε διάλογο για τη δίκαιη λύση του θέματος μακριά από τις δικαστικές αίθουσες».

ieidiseis.gr

The post Συντάξεις χηρείας: Σε εκκρεμότητα μετά την αναβολή στο ΣτΕ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συντάξεις, ΣτΕ,syntaxeis, ste