Τα Χανιά στον «αστερισμό» των Όμικρον 4 και 5: Οι κάτω των 30 «στο στόχαστρο» – Πώς χορηγούνται τα αντιικά χάπια και πότε εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης

Πολύ μεγάλη διασπορά κορονοϊού στην κοινότητα υπάρχει τις τελευταίες μέρες στα Χανιά με τις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 να κυριαρχούν, παρακάμπτοντας σε έναν βαθμό την ανοσία αλλά δίνοντας -ευτυχώς- συμπτώματα κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό. «Στο στόχαστρο» βρίσκονται κυρίως έφηβοι και νέοι κάτω των 30 ενώ οι οποίου έχουν πιο έντονη κοινωνική ζωή ενώ σε εστίες υπερμετάδοσης κινδυνεύουν να μετατραπούν γάμοι και βαφτίσεις πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους.

Ο γιατρός και υπεύθυνος

του ΕΟΔΥ στα Χανιά, Στέφανος Ντουκάκης, μίλησε στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη για την επιδημιολογική επιβάρυνση των Χανίων που είναι έντονη, συνιστώντας χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπως σούπερ μάρκετ, μέσα μεταφοράς και συνολικότερα μέρη στα οποία «είχαμε συνηθίσει να φοράμε».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί κάποιος να εκδόσει πιστοποιητικό επαναμόλυνσης από κορονοϊό ενώ κάλεσε τους πολίτες που νοσούν να επιβεβαιώνουν με ράπιντ τεστ την νόσηση ώστε να καταγράφεται επίσημα διότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα επανενεργοποίησης των πιστοποιητικών από Σεπτέμβρη.

Αύξηση κρουσμάτων

«Παρατηρείται αύξηση των περιστατικών αύξηση και της προσέλευσης για εξέταση – πραγματικά υπάρχει αύξηση, αφορά νέες ηλικίες περισσότερο δραστήριες από εφηβεία μέχρι 30 ετών αλλά βέβαια δεν διαφυλάσσεται καμία ηλικία από πιθανή λοίμωξη» σημείωσε ο κ. Ντουκάκης ενώ όσον αφορά το πού κόλλησαν απάντησε πως «υποθέτουν ότι κόλλησαν σε κάποιο γάμο ή σε κάποια βάφτιση ή σε κάποιοι πάρτυ, άλλοι δεν κάνουν καμία υπόθεση άλλοι κάνουν λάθος υπόθεση».

«Γενικά υπάρχει αυτή τη στιγμή μια μεγάλη διασπορά στην κοινότητα γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουμε και το πρωταρχικό μέτρο που πρέπει να πάρουμε είναι η μάσκα.

Εγώ εστιάζω στην χρήση μάσκας είναι ατομική ευθύνη και κοινωνική ταυτόχρονα, δηλαδή αν έχουμε κάποιο ηλικιωμένο άτομο, κάποιον ασθενή στο περιβάλλον μας είναι κρίμα με δική μας ευθύνη εξαιτίας δικής μας συμπεριφοράς να μεταφέρουμε την λοίμωξη στο σπίτι ή στους οικείους μας» σημείωσε.

Γρίφος η λήψη μέτρων

«Δεν είναι εύκολο να ισορροπήσουμε αυτή την στιγμή ανάμεσα στο άνοιγμα της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και την περιφρούρηση της πανδημίας.» σημείωσε ο κ. Ντουκάκης, εξηγώντας πως «πολλά μέτρα είναι δύσκολο να ξαναπαρθούν αλλά πραγματικά ας κάνουμε το ελάχιστο: Σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε χώρους όπου είχαμε συνηθίσει να φοράμε μάσκα, στα σούπερ μάρκετ, στα λεωφορεία, στα αεροπλάνα, στα αεροδρόμια, δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να έρθει ξανά να μας το επιβάλλει, μπορούμε να το περάσουμε στην συνείδησή μας μόνοι μας»

Όσο για την σχετικά ελαφριά νόσηση που προκαλούν οι δύο νέες μεταλλάξεις, ο κ. Ντουκάκης τόνισε: «Η Όμικρον 4 και Όμικρον 5, προφανώς δεν έχουν την παθογεννητικότητα που είχε η Δέλτα όμως και η ανοσία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κοινωνία είναι μεγάλη. Έχουν γίνει χιλιάδες δόσεις εμβολίων, χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν νοσήσει, ένα μέγαλο κομμάτι ανοσίας το οποίο μπορεί να μην μας προστατεύει απόλυτα, αλλά ένα τείχος προστασίας το έχει υψώσει. Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Δηλαδή αν είχαμε αυτήν την κατάσταση πριν από δύο καλοκαίρια ή ακόμα και πέρυσι, τα πράγματα θα ήταν δραματικά.

(..)Έχουμε φτιάξει μια ανοσία μέσα στην κοινωνία. Κάποιος που έχει εμβολιαστεί και τελικά νοσεί. Εντάξει καταλήξαμε ότι τελικά δεν προστατεύεσαι αναγκαστικά από τη νόσηση. Προστατεύονται όμως από τη βαρειά νόσηση και από τη νοσηλεία το οποίο είναι και το σημαντικότερο και για να διαφυλάξουμε το εθνικό σύστημα υγείας.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τον κ. Ντουκάκη, στις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 κυριαρχούν τα συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, καταρροή, πόνος στον φάρυγγα, πονοκέφαλος, πυρετός, σωματική κακουχία, πόνος στις αρθρώσεις. Γενικά ως τώρα θα λέγαμε ότι περιορίζεται στο ανώτερο αναπνευστικό η λοίμωξη.

Αντιικά με κούριερ

Ενθραρρυντικά είναι τα μηνύματα από την χορήγηση αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς στα Χανιά, η διανομή των οποίων γίνεται με κούριερ από το φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ στο Ηράκλειο.

«Είναι πολύ εύκολη η συνταγογράφησή τους από τον γιατρό. Είναι πενθήμερη αγωγή και έχουν πραγματικά πολύ ψηλή αποτελεσματικότητα. Αφορούν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και ομάδες ασθενών που έχουν και άλλα νοσήματα. Από τη μέρα της διάγνωσης μέσα σε τρεις μέρες μπορεί να γίνει το αίτημα από τον γιατρό και από την στιγμή του αιτήματος μέσα σε λίγες ώρες παραδίδονται στον ασθενή» τόνισε

Ποιοι δικαιούνται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης

Μέχρι πρόσφατα προβλεπόταν ότι δεν υπάρξει για δεύτερη φορά πιστοποιητικό νόσησης, τώρα πια υπό συγκεκριμένους όρους υπάρχει δηλαδή και η δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού το οποίο ονομάζεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, όπως εξήγησε ο κ. Ντουκάκης.

Ειδικότερα:

Για τους ανεμβολίαστους: Οι ανεμβολιάστοι που έχουν νοσήσει έχουν εκδόσει πιστοποιητικό νόσησης με ισχύ 180 ημερών. Αν λοιπόν ξανανοσήσουν μετά το πέρας αυτής της περιόδου και εφόσον η νόσηση βεβαιωθεί πάλι με μοριακό, μπορούν να εκδόσουν νέο πιστοποιητικό. Αν όμως νοσήσουν ξανά όσο είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό τους, τότε δεν μπορούν να εκδόσουν νέο.

Για τους εμβολιασμένους με μία δόση: Όσοι κόλλησαν πριν προλάβουν να κάνουν την δεύτερη δόση, έχουν πιστοποιητικό νόσησης 180 ημερών. Κι αυτοί έχουν δικαίωμα μετά την 181η μέρα να πάρουν πιστοποιητικό επαναμόλυνσης μόνο που δεν χρειαστεί υποχρεωτικά να κάνουν μοριακό τεστ αλλά μπορούν και με ράπιντ.

Για τους πλήρως εμβολιασμένους: Αν νοσήσουν μέσα στο διάστημα που είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό τους, μπορούν να εκδόσουν πιστοποιητικό ακόμα και αν είναι σε ισχύ το πρώτο πιστοποιητικό.

Για όσους έχουν κάνει τρεις δόσεις: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ισόβιο προς το παρόν.

«Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία κόσμου που κάνει απλώς σελφ τεστ, δεν πάει να κάνει ράπιντ τεστ. Επειδή δεν ξέρουμε τον Σεπτέμβρη τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά -τώρα υπάρχει αναστολή- αλλά δεν ξέρουμε αν θα επανέλθουν και πώς θα επανέλθουν, γι’ αυτό αν κολλήσει κάποιος καλό είναι να το καταγράψει επίσημα γιατί ενδεχομένως αυτό θα είναι προς οφελός του το επόμενο διάστημα» σημείωσε, τέλος.

zarpanews.gr

The post Τα Χανιά στον «αστερισμό» των Όμικρον 4 και 5: Οι κάτω των 30 «στο στόχαστρο» – Πώς χορηγούνται τα αντιικά χάπια και πότε εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Όμικρον 4, – Πώς,chania, omikron 4, – pos