Τα πρώτα ΑΦΜ για Food Pass – Πότε ανοίγει το gov.gr

Υπομονή θα πρέπει να κάνουν εκατομμύρια φορολογούμενοι που πληρώνουν το «μάρμαρο» της ακρίβειας την τελευταία διετία, καθώς το επίδομα για αγορές τροφίμων – food pass – με την επίσημη ονομασία Market Pass, αργεί να δοθεί.

Η τροπολογία για το food pass, που πέρασε από τη Βουλή, προβλέπει πως

το επίδομα που ξεκινά από τα 22 ευρώ τον μήνα θα καταβληθεί με τη μορφή ψηφιακής κάρτας ή στα ΑΤΜ, έπειτα από αίτηση σε ειδική πλατφόρμα στο gov.gr. Όπως ακριβώς έγινε και με το fuel pass.

Το Market Pass, ωστόσο, θα καταβληθεί με «κόφτες», αφού προβλέπονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις στο gov.gr

Το Market Pass θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο του 2023 και θα έχει διάρκεια 6 μήνες, δηλαδή, μέχρι τον Ιούλιο του 2023.

Μιλάμε, για μία ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών των νοικοκυριών, που θα δίνεται είτε μέσω ψηφιακής κάρτας αγορών στα κινητά, είτε θα κατατίθεται μειωμένη στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σύμφωνα με την τροπολογία η πλατφόρμα θα ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου 2023.

Με ΑΦΜ η αίτηση στο vouchers.gov.gr

Η αίτηση στο gov.gr πιθανότατα θα είναι παρόμοια με αυτή που προβλεπόταν για το fuel pass. Δεν θα ανοίξει για όλους, καθώς ο όγκος των αιτήσεων προβλέπεται μεγάλος, αλλά με βάση το ΑΦΜ του δικαιούχου.

Υπενθυμίζεται πως, η πλατφόρμα για τον δεύτερο γύρο του επιδόματος βενζίνης άνοιξε ως εξής:

Αρχικά, τα ΑΦΜ που έληγαν σε 0 και 1Στη συνέχεια τα ΑΦΜ σε 2 και 3Μετά σε 4 και 5,Ακολούθησαν όσα έληγαν σε 6 και 7,Τέλος, σε 8 και 9.

Έπειτα, για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η πλατφόρμα παρέμενε για όλους τους λήγοντες ανοιχτή.

Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να μπείτε στο vouchers.gov.gr

Τα στοιχεία για την αίτηση στο gov.gr

Η αίτηση για κάθε δικαιούχο φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) θα μπαίνει στην πλατφόρμα στο gov.gr με τους κωδικούς taxisnet και θα επιλέγει είτε την έκδοση της ψηφιακής κάρτας είτε την καταβολή του ποσού στο τραπεζικό λογαριασμό.

Στη συνέχεια πιθανότατα θα πρέπει να συμπληρώσει και να επικαιροποιήσει τα εξής τρία στοιχεία:

Διεύθυνση emailΑριθμό κινητού τηλεφώνουΑριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (αν θέλει να του κατατεθούν τα χρήματα στην τράπεζα)

H πρώτη πληρωμή για το Market Pass

Στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση. Η πρώτη πληρωμή πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.

Στη λήψη του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό, ο δικαιούχος λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση. Η πρώτη πληρωμή θα γίνει τέλος Φεβρουρίου και η άλλη τέλος Μαΐου και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.

Τα καταστήματα που χρησιμοποιείται το Market Pass
Για τη ψηφιακή κάρτα, το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται σε κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

σουπερμάρκετ,φούρνοι,μινι-μάρκετ,οπωροπωλεία,κρεοπωλεία,ιχθυοπωλεία,γαλακτοπωλείακαι εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.

ieidiseis.gr

The post Τα πρώτα ΑΦΜ για Food Pass – Πότε ανοίγει το gov.gr appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα