Τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού – Τι προτείνουν οι φορείς

Τη δύσκολη εξίσωση της ακρίβειας σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών καλούνται να λύσουν καθημερινά τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, με τις διεθνείς εξελίξεις να προμηνύουν δυσοίωνες εξελίξεις.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται τον Μάιο του 2022, έχει προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε προ ημερών: «Οι μισθοί σήμερα είναι χαμηλοί και αυτό είναι το αποτέλεσμα δεκαετούς κρίσης. Η ανάπτυξη θα πρέπει να αντανακλάται

και στους μισθούς. Την 1η Μαΐου θα υπάρχει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Μπορεί και νωρίτερα. Καταλαβαίνω το νέο άνθρωπο που ζει στο νοίκι».

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Δημήτρη Περπατάρη, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία και του μετώπου της ακρίβειας, εξετάζεται η νέα αύξηση του μισθού από 688-751 ευρώ, δηλαδή μια αύξηση από 25 έως 88 ευρώ το μήνα.

Όπως τονίζει, το ποσό διαφέρει με βάση τις προτάσεις των φορέων, ωστόσο πλέον διαφαίνεται επιτακτική η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό και με άλλα οικονομικά μέτρα ανακούφισης.

Οι θέσεις των φορέων

Οι θέσεις που διατυπώνουν οι φορείς που παίρνουν μέρος στη διαδικασία είναι διαφορετικές και καταδεικνύουν και τη σύνθετη φύση του εγχειρήματος.

Η τράπεζα της Ελλάδος διατυπώνει την πλέον συγκρατημένη πρόταση με επιπλέον αυξήσεις από 2,7% έως 3,4%, επικαλούμενη την «αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας, την αύξηση του πληθωρισμού και την πολεμική κρίση στην Ουκρανία».

Το ΚΕΠΕ τονίζει ότι η αύξηση δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλη, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις, όπως και τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.

Διαβάστε ακόμη:

⇒Καύσιμα: Έσπασε το «φράγμα» των 2 ευρώ η βενζίνη – Τι αναφέρουν πρατηριούχοι της Κρήτης

Η αύξηση να είναι ήπια και να προσαρμοστεί στη λογική της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αποτελεί τη θέση του ΙΟΒΕ (ΣΕΒ), ενώ το ΙΝΣΕΤΕ (επιχειρήσεις τουρισμού) εκτιμά ότι οι συνθήκες δικαιολογούν μια επιπρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3,0% έως 4,0% το 2022 (συνολικά 5,0% έως 6,0%).

Το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει πως μια αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του πληθωρισμού είναι αναγκαία ως μέτρο καταπολέμησης της φτώχειας, ενώ και το Ινστιτούτο των εμπόρων (ΕΣΕΕ) προτείνει αύξηση στα όρια του πληθωρισμού.

Το Εθνικό Ινστιτούτο (ΕΙΕΑΔ) πιστεύει ότι η ενδεδειγμένη προσαρμογής του κατώτατου μισθού για το 2022 είναι κατά 7% ή κατά 46,4 ευρώ, φθάνοντας στα 709,4 ευρώ.

Τέλος, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προτείνει «επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού προηγηθεί επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ανά μήνα».

Ως «ελάχιστο» η ΓΣΕΕ ζητά την τήρηση της κυβερνητικής προεκλογικής δέσμευσης για αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια της αύξησης του ΑΕΠ.

Διαβάστε ακόμη:

⇒ΕΦΚΑ: Τέλος Ιουνίου η εκκαθάριση του συνόλου των κύριων εκκρεμών συντάξεων στην Κρήτη

Πληθωρισμός: «Εκτοξεύθηκε» στο 6,2% τον Ιανουάριο

Στο 6,2% ανήλθε ο πληθωρισμός για τον μήνα Ιανουάριο 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, από 5,1% τον Δεκέμβριο 4,8% τον Νοέμβριο.

Πρόκειται για ρεκόρ 25ετίας όσον αφορά στην μεταβολή του δείκτη.

Υπενθυμίζεται ότι υψηλότερος πληθωρισμός είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 1997 (6,8%), όταν ακόμη η χώρα είχε ως εθνικό νόμισμα τη δραχμή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έναν μόνο μήνα (Ιανουάριος 2022- Δεκέμβριος 2021), ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε όλα τα είδη που συνθέτουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», με εξαίρεση το αρνί και κατσίκι (μείωση 7,3%). Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν σε: Αλεύρι και άλλα δημητριακά (7,8%), Λαχανικά νωπά (6,6%), Χυμοί φρούτων (5%), Πατάτες (4,4%), Γιαούρτι (3,5%), Γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες- μέλι (3,1%), Ψάρια νωπά (2,4%), Οινοπνευματώδη ποτά (2,4%), Κρασιά (2,4%), Χοιρινό (2,1%), Γάλα νωπό πλήρες (2,1%), Τυριά (1,5%) και Φρούτα νωπά (0,8%). Ανατιμήσεις καταγράφηκαν επίσης σε: Φυσικό αέριο (14,2%), Ηλεκτρισμό (8,8%), Πετρέλαιο θέρμανσης (5,2%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (4,4%), ‘Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (2,5%), Καύσιμα και λιπαντικά (2,3%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,5%) και Αυτοκίνητα καινούργια (0,9%).

Παράλληλα, μεταξύ Ιανουαρίου εφέτος και Ιανουαρίου 2021, υπήρξαν ανατιμήσεις σε όλα τα είδη διατροφής, με εξαίρεση το χοιρινό και τα αλλαντικά. Συγκεκριμένα, οι τιμές αυξήθηκαν σε: Αρνί και κατσίκι (17,6%), ‘Αλλα βρώσιμα έλαια (17,3%), Ελαιόλαδο (15,4%), Λαχανικά νωπά (14,4%), Πατάτες (12,3%), Φρούτα νωπά (8,4%), Παρασκευάσματα με βάση το κρέας (7,4%), Ζυμαρικά (7,1%), Αλεύρι και άλλα δημητριακά (6,6%), Τυριά (6,3%), Γιαούρτι (6,1%), Ψάρια νωπά (5,9%), Ψωμί (5%), Πουλερικά (4,7%), Χυμούς φρούτων (4,1%), Σοκολάτες- προϊόντα σοκολάτας (3,9%), ‘Αλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (3,2%), Καφέ (3,2%), Λοιπά τρόφιμα (2,7%), Μοσχάρι (2,4%) και Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (1,9%). Ενώ, σημαντικές ήταν οι ανατιμήσεις και σε: Φυσικό αέριο (154,8%), Ηλεκτρισμό (56,7%), Πετρέλαιο θέρμανσης (36%), Καύσιμα και λιπαντικά (21,6%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (11,5%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (11,4%), Αυτοκίνητα καινούργια (8,7%) και Ένδυση- υπόδηση (7%).

neakriti.gr

The post Τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού – Τι προτείνουν οι φορείς appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα