Τανκς στους δρόμους της Κίνας – Ξυπνούν μνήμες Τιεν Αν Μεν 33 χρόνια μετά | Video

| Video

Αρκετά άρματα μάχης εμφανίστηκαν στους δρόμους της Κίνας, καθώς το Πεκίνο αύξησε την καταστολή των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την καταστροφική πολιτική μηδενικών κρουσμάτων του κορονοϊού του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Βίντεο δείχνει μια σταθερή ροή αρμάτων να διασχίζουν την ανατολική πόλη Xuzhou το βράδυ της Δευτέρας.

Τα πλάνα θα αναζωπυρώσουν μνήμες από τη σφαγή στην πλατεία Τιεν Αν Μεν το 1989, όπου εκατοντάδες Κινέζοι διαδηλωτές

σκοτώθηκαν από στρατιώτες και τανκς.

Οι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος του Σι έχουν εντείνει την καταστολή των διαδηλωτών, με τους αστυνομικούς να φαίνονται να παλεύουν με τους διαδηλωτές πριν τους σύρουν μακριά.

Σύμφωνα με την Daily Mail δραματικό βίντεο δείχνει μια γυναίκα να ουρλιάζει καθώς συλλαμβάνεται από έξι αστυνομικούς και σύρεται μακριά από μια κεντρική πλατεία στην Χανγκζού, καθώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι προσπαθούν να πατάξουν τους διαδηλωτές στην πόλη.

Ένας άνδρας φαίνεται να προσπαθεί να σταματήσει τους αστυνομικούς από το να συλλάβουν τη γυναίκα φωνάζοντας τους, αλλά δύο αξιωματούχοι φαίνονται να τρέχουν προς τον διαδηλωτή και να του φωνάζουν να κάνει πίσω.

Τα πλάνα δείχνουν επίσης ένα τεράστιο πλήθος διαδηλωτών να προσπαθεί να σταματήσει μια ομάδα αστυνομικών από το να συλλάβει δύο άνδρες στην Χανγκζού. Αλλά οι αξιωματικοί φαίνονται να παλεύουν με τους διαδηλωτές και να σέρνουν τους δύο διαδηλωτές μακριά κρατώντας τους από το γιακά τους.

Ενώ οι αστυνομικοί τραβούσαν τους διαδηλωτές μακριά χθες το βράδυ, στρατιωτικά τανκς κινούνταν στους δρόμους.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους από το Σαββατοκύριακο σε διαμαρτυρίες που τροφοδοτούνται από την οργή για τα αμείλικτα lockdown καθώς και από τη βαθιά ριζωμένη απογοήτευση για την πολιτική κατεύθυνση της Κίνας.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχει δει η Κίνα από τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εντείνει την καταστολή των διαδηλώσεων μετά την κάλυψη της διακυβέρνησης Σι από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που επικρίνονται για την πολιτική του «μηδενικών κρουσμάτων», η οποία έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν υπό αυστηρούς περιορισμούς εγκλεισμού εδώ και μήνες.

pic.twitter.com/7DprHotyI8

— FreeChina (@FreeChina_2022) November 29, 2022

Όμως, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, ορισμένοι διαδηλωτές συνέχισαν προκλητικά τις ιστορικές διαδηλώσεις τους χθες το βράδυ.

Στη Σαγκάη, περίπου έξι αστυνομικοί εθεάθησαν να περικυκλώνουν έναν διαδηλωτή, ο οποίος ακούγεται να φωνάζει για βοήθεια. Ο διαδηλωτής φαίνεται να προσπαθεί να εμποδίσει τους αστυνομικούς να τον συλλάβουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς τον έσυραν μακριά.

坦克经过徐州,是去上海的吗? pic.twitter.com/NRMpd2dzft

— 方舟子 (@fangshimin) November 28, 2022

Τι ήταν η σφαγή στην πλατεία Τιεν Αν Μεν

Η σφαγή στην πλατεία Τιεν Αν Μεν ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς διαδηλώσεων στην Κίνα την άνοιξη του 1989.

Μετά από δεκαετίες καταπίεσης υπό το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) υπήρχε μια αυξανόμενη επιθυμία για πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση μεταξύ των φοιτητών πανεπιστημίου και άλλων.

Μετά το θάνατο του Χου Γιαομπάνγκ, πρώην γενικού γραμματέα του ΚΚΚ, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων πριν αναγκαστεί να παραιτηθεί, οι φοιτητές διαδήλωσαν εναντίον της κυβέρνησης.

Την ημέρα της κηδείας του, στις 22 Απριλίου 1989, δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τιεν Αν Μεν στο Πεκίνο για να απαιτήσουν οικονομική, κοινωνική και πολιτική φιλελευθεροποίηση.

Ακολούθησαν παρόμοιες διαδηλώσεις στη Σαγκάη, τη Ναντζίνγκ, το Σιάν και το Τσενγκντού.

Οι σκληροπυρηνικοί του ΚΚΚ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Λι Πενγκ και τον παλαιότερο κρατικό εκπρόσωπο Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ζήτησαν την ανελέητη καταστολή των διαδηλωτών, υπό τον φόβο της περαιτέρω εξάπλωσής τους.

Ο στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε στο Πεκίνο τον Μάιο, αλλά οι προσπάθειες των στρατιωτών να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τους διαδηλωτές στην πλατεία Τιεν Αν Μεν ματαιώθηκαν από τους ντόπιους που απέκλεισαν τους δρόμους.

Στη συνέχεια, τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Ιουνίου, άρματα μάχης και βαριά οπλισμένοι στρατιώτες εισέβαλαν στην πλατεία, πυροβολώντας και συντρίβοντας όποιον έμπαινε στο δρόμο τους.

Οι επίσημες κινεζικές πηγές ανέφεραν τον αριθμό των νεκρών σε 241, με 7.000 τραυματίες, αν και οι διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν τον πραγματικό αριθμό πολύ υψηλότερο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το ΚΚΚ απαγόρευσε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης για το περιστατικό και προσπάθησε να καταστείλει τις αναφορές σε αυτό.

ieidiseis.gr

The post Τανκς στους δρόμους της Κίνας – Ξυπνούν μνήμες Τιεν Αν Μεν 33 χρόνια μετά | Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τανκς, Κίνας – Ξυπνούν, Τιεν, Μεν 33, | Video,tanks, kinas – xypnoun, tien, men 33, | Video