Τουρκία: Στα 84 δισ. το κόστος του σεισμού – Σπίτια μέσα σε έναν χρόνο υπόσχεται ο Ερντογάν

Τις πληγές της σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών, αλλά και στο κομμάτι των κτηριακών υποδομών, μετρά η Τουρκία, μία εβδομάδα μετά τους φονικούς σεισμούς που την έπληξαν, οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 36.000 ανθρώπους.

Όσον αφορά στην οικονομική ζημιά για την Τουρκία, ο πιο καταστροφικός σεισμός που τη χτύπησε εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, θα μπορούσε να κοστίσει στην Άγκυρα έως και 84,1 δισεκατ. δολάρια, σύμφωνα

με επιχειρηματικό όμιλο, την ώρα που ο πήχης για κυβερνητικό αξιωματούχο τίθεται λίγο χαμηλότερα, στα 50 δισεκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μία έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων, ανέφερε ότι το κόστος της ζημιάς ανέρχεται σε 84,1 δισεκατ. δολάρια περίπου, τα 70,8 δισεκ. για την επισκευή χιλιάδων κατοικιών και άλλα 10,4 δισεκ. λόγω απώλειας εργάσιμων ημερών.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, το κύριο κόστος αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς και υποδομής και την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών για τη στέγαση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έμειναν άστεγοι.

Σπίτια μέσα σε έναν χρόνο υπόσχεται ο Ερντογάν
Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το κράτος θα ολοκληρώσει την ανοικοδόμηση των κατοικιών εντός ενός έτους, μέσω προγράμματος που βρίσκεται στα «σκαριά» προκειμένου η χώρα «να σταθεί ξανά όρθια».

Περίπου 13,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, ή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, και παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.

Ο αντίκτυπος του σεισμού στο τουρκικό ΑΕΠ είναι απίθανο να είναι τόσο έντονος όσο μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, ο οποίος έπληξε τη βιομηχανική καρδιά, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Μαχμούντ Μοχελντίν στο περιθώριο του Αραβικού Δημοσιονομικού Φόρουμ την Κυριακή (12/2).

Ο Mohieldin πρόσθεσε ότι, μετά τον αρχικό αντίκτυπο τους επόμενους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο μέλλον.

Παρόλα αυτά, οικονομολόγοι και αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι ο σεισμός θα περιόριζε την οικονομική ανάπτυξη κατά 2% φέτος. Η κυβέρνηση προέβλεψε ανάπτυξη στο 5% το 2022 και είχε υπολογίσει ανάπτυξη στο 5,5% το 2023 πριν από τον σεισμό.

Η Τουρκία πρόκειται να διεξαγάγει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών του στην εξουσία.

Οι 10 σεισμόπληκτες τουρκικές επαρχίες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, ενώ η κεντρική τράπεζα ανέβαλε τις πληρωμές ορισμένων δανείων. Επίσης, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών κήρυξε ανωτέρα βία μέχρι τα τέλη Ιουλίου και ανέβαλε τις πληρωμές φόρων για τις περιοχές αυτές.

ieidiseis.gr

The post Τουρκία: Στα 84 δισ. το κόστος του σεισμού – Σπίτια μέσα σε έναν χρόνο υπόσχεται ο Ερντογάν appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, – Σπίτια, Ερντογάν,tourkia, – spitia, erntogan