Βασιλιάς Κάρολος: Από άλογα μέχρι κοσμήματα – Η αφορολόγητη μυθική περιουσία αξίας 1,8 δισ. λιρών

Τα περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ έχουν ωθήσει την περιουσία του σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με εκτενή έρευνα και ανάλυση του Guardian.

Συνολικά, η ιδιωτική περιουσία του Charles εκτιμάται ότι ανέρχεται συνολικά σε 1,815 δισεκατομμύρια λίρες. Αυτός ο αριθμός είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από έναν πρόσφατο υπολογισμό των Sunday Times, ο οποίος δεν περιελάμβανε πολλά από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά του στοιχεία.

Ωστόσο,

η προσωπική περιουσία του μονάρχη της Βρετανίας αποκρύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τον δημόσιο έλεγχο και είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς την πλήρη αξία της περιουσίας του, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, ο Guardian διεξήγαγε τον πρώτο ολοκληρωμένο έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του βασιλιά, από κοσμήματα επικαλυμμένα με διαμάντια, μέχρι πίνακες Monet και Dalí, Rolls-Royce, άλογα κούρσας και σπάνια γραμματόσημα.

Η έρευνα ξεχωρίζει το πιο πολύτιμο οικονομικό περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας του Γουίνδορ: την πλήρη ασυλία από τον φόρο κληρονομιάς. Αυτό θεωρητικά επέτρεψε στον Κάρολο να αποκτήσει τον πλούτο της μητέρας του χωρίς οποιαδήποτε συνεισφορά στο δημόσιο ταμείο.

Σε μια δήλωση, ο εκπρόσωπος του βασιλιά σχολίασε το εξής: «Αν και δεν αναφερόμαστε στα ιδιωτικά οικονομικά, τα στοιχεία σας είναι ένα εξαιρετικά δημιουργικό μείγμα εικασιών, υποθέσεων και ανακρίβειας».

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να προσφέρει εναλλακτικά στοιχεία. Έχει μια πολιτική να αρνείται να σχολιάσει τα προσωπικά οικονομικά των βασιλιάδων, επιμένοντας ότι πρέπει να «παραμείνουν ιδιωτικά, όπως κάνουν για οποιοδήποτε άλλο άτομο».

Η έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του βασιλιά, ωστόσο, αποκαλύπτει πόσο διαφορετικά είναι από αυτά οποιουδήποτε άλλου ατόμου.

Από επίσημα κρατικά δώρα που έχουν ενταχθεί σε ιδιωτική περιουσία, μέχρι τεράστια κληρονομικά κτήματα που πληρώνουν δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο, μεγάλο μέρος του ιδιωτικού πλούτου του βασιλιά προέρχεται από τους δημόσιους ρόλους του ίδιου και της οικογένειάς του ως «εργαζόμενοι βασιλιάδες».

Σημειώνεται, ότι για να καταγράψει την περιουσία του βασιλιά, η ομάδα δημοσιογράφων του Guardian συνεργάστηκε με 12 ειδικούς που είναι έμπειροι στην εκτίμηση της γης, της περιουσίας, των οχημάτων, της τέχνης και των κοσμημάτων.

Για πιο αδιαφανή περιουσιακά στοιχεία, όπως οι επενδύσεις του βασιλιά σε μετοχές, χρησιμοποιήσαμε τις καλύτερες διαθέσιμες ενδείξεις για να παρέχει τεκμηριωμένες εκτιμήσεις.

Πλούτος τεσσάρων τροχών

Η δυσκολία αποσύνδεσης του δημόσιου από τον ιδιωτικό πλούτο γίνεται κατανοητή από τον στόλο Rolls-Royces: Bentley και Jaguar. Ο Guardian εντόπισε 23 οχήματα στο Royal Mews στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και στο Sandringham, το ιδιωτικό κτήμα του βασιλιά στο Norfolk.

Μερικά βασιλικά αυτοκίνητα είναι ιδιόκτητα ή δανεισμένα στα Γουίνσδρορ από κατασκευαστές. Άλλα, κατέχονται από τον κυρίαρχο «στο δικαίωμα του στέμματος», που σημαίνει ότι δεν είναι ιδιωτική ιδιοκτησία αλλά κατέχονται από τον μονάρχη για λογαριασμό του έθνους.

Σε περαιτέρω σύγχυση των πραγμάτων, τα οχήματα που ονομάζονται «κρατικά αυτοκίνητα» χρησιμοποιούνται μερικές φορές ιδιωτικά, όπως όταν η πριγκίπισσα Eugenie, η οποία δεν ήταν ποτέ εργαζόμενη στη βασιλική οικογένεια, έφτασε στο γάμο της με μια «πολιτειακή» Rolls-Royce Phantom VI του 1977 αξίας 1,3 εκατομμυρίων λιρών.

Το παλάτι αρνήθηκε επανειλημμένως ωστόσο να εξηγήσει ποια αυτοκίνητα κατέχει ο Κάρολος προς όφελος του έθνους και ποια είναι ιδιόκτητα.

Ένας υπολογισμός βασισμένος σε εκτιμήσεις ειδικών για τα αυτοκίνητα που μπορούν με ασφάλεια να θεωρηθούν ιδιωτικά, υποδηλώνει ότι αξίζουν 6,3 εκατομμύρια λίρες.

Ιδιωτική περιουσία αξίας 330 εκατ λιρών

Μπορεί στον βασιλιά Κάρολο να μην λείπουν τα παλάτια, τα κάστρα και οι πολυτελείς κατοικίες, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά δεν είναι τεχνικά δικά του.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και τα Ανάκτορα του Κένσινγκτον ανήκουν για παράδειγμα, στον κυρίαρχο του στέμματος.

Παρόλα αυτά, ο Κάρολος έχει κληρονομήσει από τη μητέρα του δύο αγροτικά κτήματα που συνιστούν τα πιο πολύτιμα περιουσιακά του στοιχεία.

Το πρώτο είναι το Μπαλμόραλ της Σκωτίας που αγοράστηκε από τον σύζυγο της βασίλισσας Βικτώριας, Αλβέρτο, το 1852.

Κάστρο Μπαλμόραλ

Έχει χρησιμεύσει ως οικογενειακό καταφύγιο των Γουίνδρορ για περισσότερα από 150 χρόνια. Η οικογένεια ήταν εκεί μετά τον ξαφνικό θάνατο της Νταϊάνα, της πριγκίπισσας της Ουαλίας το 1997 και ήταν επίσης το μέρος όπου, μετά τη σύντομη ασθένειά της, η βασίλισσα Ελισσάβετ άφησε την τελευταία της πνοή τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το κτήμα περιλαμβάνει όχι μόνο το Κάστρο Μπαλμόραλ, αλλά και 21.725 εκτάρια (53.684 στρέμματα) γης. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητές του για δασοκομία, γεωργία, σκοποβολή αγριόπετεινων, καταδίωξη ελαφιών και παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το κτήμα αποτιμήθηκε, με τη βοήθεια ειδικού, στα 80 εκατομμύρια λίρες.

Ακόμη πιο πολύτιμο είναι το αχανές κτήμα Σάντρινγκχ στο Norfolk, που αγόρασε το 1862 η Victoria για τον γιο της. Περιγραφόταν εκείνη την εποχή ως «πολύ άσχημο» και περιτριγυρισμένο από «6.000 στρέμματα άμμου», που αφαίμαζε μετρητά για δεκαετίες.

Κτήμα Σάντρινγκχ

Αυτό άλλαξε όταν ο πατέρας του βασιλιά, ο πρίγκιπας Φίλιππος, ξεκίνησε μια ανελέητη άσκηση περικοπής δαπανών.

Έκτοτε, η οικογένεια έχει καταβάλει εκτεταμένες προσπάθειες για τη δημιουργία εσόδων από το κτήμα. Εκτός από το ίδιο το αρχοντικό, το οποίο οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν με 23 λίρες, το Sandringham έχει εκατοντάδες ενοικιαζόμενα ακίνητα, 6.400 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης και εμπορικές μισθώσεις.

Με τη βοήθεια ειδικών ο Guardian εκτίμησε το Σάντρινγκχαμ στα 250 εκατομμύρια λίρες, ανεβάζοντας το σύνολο για τη γη και την ιδιοκτησία της Σκωτίας και της Αγγλίας σε 330 εκατομμύρια λίρες.

Ο Κάρολος δεν χρειάζεται να πληρώσει φόρο κληρονομιάς για κανένα από τα δύο, λόγω μιας εξαιρετικά προνομιακής συμφωνίας που κατέληξε η μητέρα του το 1993 με τη συντηρητική κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού, John Major.

Κοσμήματα

Η βασίλισσα Μαρία, η γιαγιά της Ελισάβετ Β’, γοητεύτηκε από τα κοσμήματα και απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής συλλογής της βασιλικής οικογένειας.

Αρκετά από τα πιο γνωστά αντικείμενα εκτιμήθηκαν το 1989 από τον ειδικό σε κοσμήματα Laurence Krashes για ένα βιβλίο του δημοσιογράφου Andrew Morton.

Ο Guardian εξασφάλισε αποτιμήσεις πολλών επιπλέον κομματιών από την ιδιωτική έμπορο κοσμημάτων Sara Abey.

Το 2006 μια δημοπρασία κοσμημάτων που ανήκαν στην πριγκίπισσα Μαργαρίτα οδήγησε σε αντικείμενα που έφτασαν κατά μέσο όρο 18 φορές περισσότερα από την ανώτερη εκτίμηση τους. Μέρος των εσόδων έπρεπε να διατεθεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αφού προέκυψε ότι ορισμένα από τα αντικείμενα ήταν επίσημα δώρα.

Σύμφωνα με τη Morton, η αξία για 54 ιδιόκτητα κοσμήματα ανέρχεται σε 533 εκατομμύρια λίρες.

Το Δουκάτο του Λάνκαστερ

Το Δουκάτο του Λάνκαστερ, μια γη και περιουσία που λειτουργεί ως κερδοφόρα επιχείρηση, παρέχει σε όποιον κάθεται στο θρόνο προσοδοφόρες ετήσιες πληρωμές περίπου 20 εκατομμυρίων λιρών ετησίως.

Δημιουργήθηκε με βασιλικό καταστατικό πριν από εκατοντάδες χρόνια και αποτέλεσε για αιώνες αντικείμενο έντονης συζήτησης σχετικά με το εάν τα κέρδη του πρέπει να καταβληθούν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι, αντίθετα, μεταβιβάζεται μέσω διαδοχικών μοναρχών, στους οποίους απαγορεύεται να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία έναντι μετρητών.

Επενδύσεις

Καμία πληροφορία για τον πλούτο της οικογένειας Γουίνσδορ δεν είναι πιο μυστική από τις μετοχές και τις επενδύσεις της, καθιστώντας αδύνατη την εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων με βεβαιότητα.

Για δεκαετίες οι βασιλικές επενδύσεις παρέμεναν κρυφές πίσω από μια εταιρεία, όπως αποκαλύπτουν τα αρχεία, η οποία δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τον ιδιωτικό πλούτο της βασίλισσας από τον δημόσιο έλεγχο.

Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις για το μέγεθος των μετοχών τους:

Το 1993, δημοσιογράφοι των Times έψαξαν τα μητρώα μετοχών των εταιρειών του FTSE 100 για να βρουν τις συμμετοχές τους, αναφέροντας ότι περίπου 43 εκατομμύρια λίρες από αυτές πιστεύεται ότι τις κατείχε ο μονάρχης. Εάν αυτά τα κεφάλαια παρέμεναν επενδυμένα σε εταιρείες του FTSE 100, οι ίδιες επενδύσεις θα άξιζαν σήμερα 118 εκατομμύρια λίρες.

Ο μονάρχης και διάδοχος του θρόνου λαμβάνουν επίσης δεκάδες εκατομμύρια λίρες σε «ιδιωτικό εισόδημα» ετησίως από κληρονομικές περιουσίες. Αν είχαν αποταμιεύσει με τον ίδιο ρυθμό με το μέσο βρετανικό νοικοκυριό και είχαν επενδύσει τα χρήματα σε εταιρείες του FTSE 100, ο βασιλιάς και η μητέρα του θα είχαν συγκεντρώσει επιπλέον 58 εκατομμύρια λίρες μεταξύ τους.

Αφαιρώντας 17 εκατομμύρια λίρες για την αναφερόμενη πληρωμή διαζυγίου του Καρόλου στην Νταϊάνα το 1996, υπολογίζεται ότι ο συνολικός πλούτος του μεριδίου της οικογένειας είναι 142 εκατομμύρια λίρες.

ieidiseis.gr

The post Βασιλιάς Κάρολος: Από άλογα μέχρι κοσμήματα – Η αφορολόγητη μυθική περιουσία αξίας 1,8 δισ. λιρών appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βασιλιάς Κάρολος,vasilias karolos