SIZE MATTERS: H κλίμακα των αρχιτεκτονικών έργων στη ΔΕΘ

Το «Size Matters» είναι ένα πάνελ ομιλητών, που λειτουργεί ως εισαγωγή/teaser για το μεγαλύτερο event, υπό τον τίτλο «Make Details Great Again». Το event «Make Details Great Again» θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Νοέμβρη/Δεκέμβρη. To πάνελ αποτελεί μέρος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο περίπτερο της Αμερικάνικης Πρεσβείας σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Οι διακεκριμένοι αρχιτέκτονες και ακαδημαϊκοί, Γιώργος Μητρούλιας (AREA – Architecture Research Athens), Ελεάννα Μακρίδου (Makridis Associates Architects) και Ανδρέας

Βεντουράκης (BETAPLAN Architects), που συμμετέχουν στα μεγαλύτερα τρέχοντα έργα στην Ελλάδα, καλούνται να παρουσιάσουν με συντονιστή το Λαέρτη Αντώνιο Ando Βασιλείου (LAAV Architects),παραδείγματα αρχιτεκτονικών έργων μεγάλης κλίμακας μέσα από την επαγγελματική τους εμπειρία και να σχολιάσουν τη νοοτροπία και την προσέγγιση των δύο χωρών, της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει συζήτηση, με συντονιστή το Λαέρτη Βασιλείου (LAAV Architects), του οποίου η δουλειά έγινε την τελευταία διετία viral σε όλα τα μεγάλα δίκτυα ανά τον κόσμο όπως CNN, FORBES, HUFFPOST, CNBC κ.ά.

Αντικείμενο διερεύνησης της ομάδας AREA και του Γιώργου Μητρούλια είναι η πόλη σε όλες τις δυνατές κλίμακες, από αυτή του επίπλου μέχρι το αστικό σύνολο και το τοπίο.

Έργα της ομάδας AREA έχουν διακριθεί ανάμεσα στα καλύτερα υλοποιημένα έργα νέων αρχιτεκτόνων και στις καλύτερες μελέτες, ενώ έχουν επανειλημμένα διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για δημόσια και ιδιωτικά έργα μεγάλης κλίμακας.

Η Ελεάννα Mακρίδου (Makridis Associates Architects), από το 1997, αποτελεί βασικό συνεργάτη στο γραφείο MAKRIDIS ASSOCIATES συμμετέχοντας στο σχεδιασμό και στην επίβλεψη έργων, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα διαφορετικών χρήσεων, από οικιστικά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μονοκατοικίες, κτίρια κατοικιών, γραφείων, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες, αλλά και κτίρια πολλαπλών χρήσεων, κτίρια εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Ο Ανδρέας Βεντουράκης θα εκπροσωπήσει το αρχιτεκτονικό γραφείο ΒΕΤΑΠΛΑΝ, το οποίο αποτέλεσε executive architect και συνεργάτης του Renzo Piano Building Workshop στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και καθίσταται ένα από τα λίγα γραφεία στην Ελλάδα που έχει αναλάβει το σχεδιασμό, τη μελέτη και την επίβλεψη κατασκευής ενός μεγάλου φάσματος έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

“ Η αρχιτεκτονική είναι πάντοτε ένα επίκαιρο θέμα. Ανά πάσα στιγμή μπορείς να αναφερθείς σ’ αυτήν και ν’ ανάγεις συμπεράσματα για την πολιτικο-κοινωνική κατάσταση μιας χώρας, το βιοτικό της επίπεδο, τις μελλοντικές επενδύσεις που μπορούν να συμβούν. Η αρχιτεκτονική εξελίσσεται παντού, επομένως λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και σύνδεσης μεταξύ δύο χωρών, όπως εν προκειμένω οι ΗΠΑ και η Ελλάδα. Υποστηρίζει μία win-win σχέση”, σχολιάζει ο Λαέρτης Βασιλείου. «Σκοπός της συζήτησης είναι να προκύψουν κάποια συμπεράσματα, να γίνει μία διάγνωση της τωρινής κατάστασης στην Ελλάδα και να αναρωτηθούμε αν τα μεγαλόπνοα projects λειτουργούν τελικά ως μέσο για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Μήπως χρειάζεται να γίνει ένα scale down με πιο ακριβείς επεμβάσεις στις ελληνικές πόλεις και γειτονιές;», καταλήγει.

“Size Matters”: ΔΕΘ HELEXPO, Αμερικάνικο Περίπτερο, 8 Σεπτεμβρη, 19:00-20:00.

Οι πληροφορίες για το “Make Details Great Again” θα ανακοινωθούν σύντομα

Keywords
Τυχαία Θέματα