ΕΚΤ: Ηχούν οι "σειρήνες" των "σκληροπυρηνικών" του Βορρά για αυξήσεις επιτοκίων λόγω πληθωρισμού

Πολύ αργή αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές στην ευρωζώνη αναμένει ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος ως εκ τούτου τάχθηκε υπέρ μίας επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της Τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο Ρ. Χόλτσμαν επιχειρηματολόγησε υπέρ τεσσάρων διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%), ανεβάζοντας

δηλαδή τον πήχη του λεγόμενου "τελικού" επιτοκίου στο 4,5% (από το 2,5% που είναι σήμερα).

"Περιμένω ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να μειωθεί ο πληθωρισμός", είπε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, προσθέτοντας ότι ελπίζει "πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα έχουμε φτάσει στην κορύφωση των επιτοκίων".Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση, βάσει των σχετικών futures, οι επενδυτές βλέπουν πλέον κορύφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο επίπεδο του 4%.

Ωστόσο, ο Χόλτσμαν, που θεωρείται από τους "σκληρούς" της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι "αν θέλουμε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να είμαστε περιοριστικοί", λέγοντας ότι μόνο ένα επιτόκιο καταθέσεων στο 4% θα αρχίσει να περιορίζει την ανάπτυξη.

Ο Χόλτσμαν κάλεσε επίσης την ΕΚΤ να επιταχύνει τη μείωση του ισολογισμού της, πιθανώς με τον τερματισμό νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί των επανεπενδύσεων υπό το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΚΤ, Ηχούν, Βορρά,ekt, ichoun, vorra