Η ηθική των επιχειρήσεων στο προσκήνιο

Το τελευταίο διάστημα στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας έχει ξεκινήσει μια συζήτηση περί ηθικής. Και συγκεκριμένα, περί ηθικής στην επιχειρηματικότητα.

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση είναι η αλήθεια, η "αφετηρία" της οποίας εντοπίζεται στα γραφεία των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας που βρέθηκαν στον "κυκλώνα" της οικονομικής κρίσης από την οποία η χώρα "μάχεται" με νύχια και με δόντια να εξέλθει και να μπει επιτέλους στα "μονοπάτια" της ανάπτυξης!

Γιατί όμως αυτό το θέμα, σήμερα, βρίσκεται στην επικαιρότητα; Η απάντηση είναι απλή και φυσικά συνδέεται και με την αντίστοιχη συζήτηση

για τα "κόκκινα δάνεια" και τις λύσεις που το σύστημα προσπαθεί να βρει σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο τομέα που δεν αφορά βεβαίως μονάχα τις επιχειρήσεις, αλλά και την κοινωνία συνολικότερα.

Ενώ λοιπόν οι τράπεζες και η κυβέρνηση είναι έτοιμες, με τις "ευλογίες" φυσικά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλέπε: θεσμούς), να "επιδοτήσουν" τους δανειολήπτες των "κόκκινων δανείων" με εξαιρετικούς όρους και επιτόκια, μεταξύ των οποίων όμως υπάρχουν και οι λεγόμενοι "στρατηγικοί κακοπληρωτές", την ίδια στιγμή προκύπτει το ερώτημα: "και τι κάνουμε με αυτούς που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους;".

"Αυτοί που βρέθηκαν στην 'κόκκινη ζώνη' και ειδικά αυτοί που αποδεδειγμένα ανήκουν στην κατηγορία 'στρατηγικοί κακοπληρωτές' αποκλείονται από το σύστημα, ενώ αυτοί που ήταν συνεπείς και 'πάλεψαν' για να πληρώσουν τα δάνεια τους όχι μόνο παραμένουν στο 'παιχνίδι', αλλά θα παραμείνουν και με όρους ευνοϊκούς", απαντά κορυφαίος τραπεζίτης της χώρας συμπληρώνοντας πως: "αυτοί πλέον θα έχουν το πάνω χέρι, καθώς εμείς (οι τράπεζες) θα παλέψουμε για να τους δώσουμε νέα δάνεια".

Ο ίδιος τραπεζίτης μίλησε, στο πλαίσιο αυτό, για την ηθική στις επιχειρήσεις την οποία όπως ανέφερε συγκεκριμένα "ήρθε η ώρα να την επιβραβεύσουμε”. Και έχει απόλυτο δίκιο.

*Ο Γιάννης Διονάτος είναι δημοσιογράφος για περισσότερα από 20 χρόνια, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Παράλληλα, τα τελευταία 11 χρόνια έχει την ευθύνη των διαδικτυακών τόπων EMEAgr και STARTUPPERgr που έχουν αφήσει ισχυρό το αποτύπωμα τους στον χώρο της ηλεκτρονική ενημέρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα