ΗΠΑ - Ρωσία συνεργάζονται σε επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα

Την πραγματοποίηση πρόσθετης πτήσης, με το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz MS που θα μεταφέρει έναν Αμερικανό αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) συμφώνησαν η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σπάνια ένδειξη διμερούς συνεργασίας, σε μια περίοδο ιδιαίτερα τεταμένων σχέσεων, μεταξύ των δύο κρατών, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

Η αποστολή αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ της ρωσικής υπηρεσίας

διαστήματος Roskosmos και της NASA των ΗΠΑ για διασταυρούμενες αποστολές με προορισμό τον ISS.

"Ένας από τους Αμερικανούς έχει ουσιαστικά μείνει (στον ISS) για δύο αποστολές. Προσθέσαμε άλλη μια πτήση για να αντισταθμίσουμε τον χρόνο που πέρασε στον σταθμό", ανέφερε στο Interfax ο Σεργκέι Κρικάλεφ, εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας για τα επανδρωμένα προγράμματα.

"Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή επιχείρηση, αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας και αναζητούμε την καλύτερη επιλογή. Κατ' αρχήν, μια καλή ιστορία -η ανταλλαγή πτήσεων- προσθέτει λίγη αξιοπιστία στο πρόγραμμά μας", σημείωσε.

Αν και οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι και οι καλύτερες, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα διατηρούν την συνεργασία τους στο διάστημα, με τους αστροναύτες να παραμένουν μαζί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και να μετακινούνται σε αυτόν από κοινού.

Την περίοδο 2022-2024, τρείς Ρώσοι κοσμοναύτες έπρεπε να πετάξουν με το αμερικανικό διαστημόπλοιο Crew Dragon και τρεις Αμερικανοί αστροναύτες με το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz MS, βάσει συμφωνίας που υπεγράφη πέρυσι ως μέρος του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, για διασταυρούμενες πτήσεις.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει τον ISS και θα εγκαταστήσει τον δικό της διαστημικό σταθμό μελλοντικά, με τα σχέδια για τη δημιουργία του να βρίσκονται υπό συζήτηση.

Ο ISS, ένα επιστημονικό εργαστήριο που έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και βρίσκεται σε τροχιά σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων από τη Γη, είναι συνεχώς κατειλημμένος για πάνω από 20 χρόνια, στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με επιπλέον συμμετέχοντες τον Καναδά, την Ιαπωνία και άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας υπέστη ένα μεγάλο πλήγμα αυτή την εβδομάδα, όταν το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη, ενώ κατά την επιχειρήση προσεδάφισης στον νότιο πόλο της Σελήνης, κάτι που πέτυχε η Ινδία με το Chandrayaan-3, τρεις μέρες νωρίτερα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα