Κορονοϊος: Ανησυχούν αλλά δεν τρομάζουν τα νούμερα του Αυγούστου

Με συνολικά κρούσματα που απέχουν ελάχιστα από τις 6000, κλείνει ο Αύγουστος στο μέτωπο του κορονοϊού, αποτελώντας το χειρότερο μήνα για την Ελλάδα από την έναρξη της επιδημίας. Παρόλ' αυτά η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει πως ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί από μόνος του κριτήριο για τη σοβαρότητα της εξάπλωσης και τα αυξημένα νέα ημερήσια κρούσματα δεν πρέπει να τρομάζουν. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί έτσι και τους επόμενους μήνες και όσο

τα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας ή διασωλήνωσης παραμένουν χαμηλά, τότε η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Η επιστροφή από τις διακοπές αν και προκαλεί προβληματισμό δεν πρέπει να θεωρείται ότι συνεπάγεται και δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων. Ο Σεπτέμβριος λόγω των καιρικών συνθηκών που μας επιτρέπουν να κυκλοφορούμε έξω σε ανοιχτούς χώρους, αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά των συνανθρώπου μας, δεν προοιωνίζεται κάποια σημαντική αλλαγή σε σχέση με την τωρινή, όσον αφορά στην πορεία της επιδημίας.

Επιχειρώντας έναν πρώτο απολογισμό του Αυγούστου διαπιστώνουμε ότι μέσα στο μήνα μέχρι χθες 29/8 έχουν καταγραφεί 5500 νέα κρούσματα, εκ των οποίων περίπου 3.200 είναι ενεργά, 54 νέους θανάτους και τετραπλασιασμό διασωληνώσεων που φτάνουν τις 36, ενώ οι συνολικές νοσηλείες καταλαμβάνουν περί το 15% των συνολικών διαθέσιμων κλινών για περιστατικά Covid-19.

Σημειώνεται ακόμη ότι τον Αύγουστο η εξάπλωση της επιδημίας αφορούσε σε νεαρές ηλικίες και μάλιστα γνωρίζουμε πάρα πολύ ότι υπάρχουνε παιδιά που νοσούν τα οποία είναι ασυμπτωματικά και φυσικά αναμένουμε ότι κάποια παιδιά που φέρουν τον ιό ότι θα πάνε στα σχολεία. Όπως αναφέρει η επιστημονική κοινότητα σε κανένα χώρο δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την ύπαρξη κρούσματος και το ζητούμενο είναι να περιοριστεί η διασπορά, και προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί η χρήση της μάσκας και γενικά η τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης.

Δημήτρης Παρασκευή: "Γενικά δεν τα πηγαίνουμε άσχημα"

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας κ. Δημήτρη Παρασκευή, η κατάσταση δείχνει ότι γενικά δεν τα πηγαίνουμε άσχημα ως χώρα. "Με την έννοια ότι τα πηγαίνουμε καλά εννοούμε ότι θα διατηρηθεί η εξάπλωση της επιδημίας σε παρόμοια επίπεδα όπως τα σημερινά δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση. Βέβαια το αν θα κινούμαστε σε παρόμοια επίπεδα -όσον αφορά στις ανάγκες νοσηλείας- θα εξαρτηθεί πάλι από τη στάση κάποιων νεότερων ανθρώπων και το αν θα τηρούν τα μέτρα προφύλαξης στο κοινωνικό και το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον. Και φυσικά από το κατά πόσο προφυλάσσουμε τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες μέχρι σήμερα φαίνεται ότι τηρούν τα μέτρα", αναφέρει ο καθηγητής.

Ο κ. Παρασκευής επαναλαμβάνει τη σύσταση ότι "όσοι επιστρέφουν από διακοπές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και θα πρέπει να προσπαθούν όσο μπορούν να κάνουν έναν αυτοπεριορισμό για 7 με 10 μέρες, να φορούν τη μάσκα τους και φυσικά να αποφεύγουν την επαφή με ευπαθείς ομάδες".

Αν τώρα τα κρούσματα αυξηθούν ιδιαίτερα πχ κατά 50% ή διπλασιαστούν τους επόμενους μήνες αυτό σε ένα θεωρητικό επίπεδο προσεγγίζεται με το αν αυτά τα κρούσματα θα αφορούν σε ηλικίες μεταξύ 20-30 ετών όπως τώρα ή κάποιες μεγαλύτερες. Αν μιλάμε για νεαρές ηλικίες τότε το σύστημα υγείας δεν θα πιεζόταν πολύ παραπάνω από ότι τώρα.

"Έχει σημασία δηλαδή το σε ποιες ηλικιακές ομάδες εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων. Επίσης εξαρτάται από αν τα κρούσματα είναι εστιασμένα σε μία γεωγραφική περιοχή που σημαίνει ότι μπορούν να εντοπιστούν πιο εύκολα, όπως για παράδειγμα στην Ξάνθη τον Ιούνιο όπου υπήρχε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Επίσης έχει σημασία αν θα αποτελούν κάποια συγκεκριμένα cluster δηλαδή να είναι γνωστές συρροές που μπορούν να περιχαρακωθούν σε σχέση με τα διάσπαρτα και μεμονωμένα περιστατικά", αναφέρει ο επιδημιολόγος.

Άρα λοιπόν το νούμερο είναι κάτι το οποίο αποτελεί κριτήριο αλλά όχι το απόλυτο καθώς υπάρχουν επιπλέον χαρακτηριστικά που αφορούν στο ύφος της διασποράς και στο ποσοστό που έχει γίνει διασπορά σε ευπαθείς ομάδες. Γενικά όμως δεν μας αφήνει αδιάφορους το ύψος των κρουσμάτων. Διότι όσο μεγαλώνει το νούμερο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να μολυνθούν και ευπαθείς ομάδες και να καταστεί δύσκολη η διαχείριση της κατάστασης.

Σχετικά με την διενέργεια των τεστ είναι δεδομένο ότι υπάρχει πλέον η τεχνολογία που μας επιτρέπει μέρα με την ημέρα να αυξάνουμε τον αριθμό τους αλλά και τις δυνατότητες των εργαστηρίων. "Ενδεχομένως να έχουμε αύξηση τους όπως έχει σημειωθεί ήδη. Η αύξηση που έχει γίνει μπορεί να συνεχίσει. Επίσης περίπου 6000 και πλέον τεστ που καθημερινά αφορούν σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας από τη στιγμή που θα πάψει ο τουρισμός, αυτά τα τεστ θα διατεθούν για τον έλεγχο του εγχώριου πληθυσμού", αναφέρει ο κ. Παρασκευής.

Εν κατακλείδι ο καθηγητής μας αναφέρει ότι "είναι κατανοητή η ανησυχία των συνανθρώπων μας αλλά θα πρέπει να επισημάνω ότι παρακολουθούμε το φαινόμενο καθημερινά και ανάλογα προσαρμόζονται και τα μέτρα και θα ήθελα να δώσω και μια αισιόδοξη νότα: είμαστε πολύ καλύτερα από το παρελθόν, έχουμε παγκοσμίως καλύτερη εμπειρία και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σε σχέση με το Μάρτιο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ακόμη και μέσω της χειμερινής περιόδου. Αλλά χρειάζεται συμμετοχή όλων μας".

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα