Κορονοϊός: Σημαντική πτώση κρουσμάτων, όμως έχουμε δρόμο ακόμη

Η χώρα αρχίζει να περιορίζει την επέλαση της επιδημίας κορονοϊού, όμως ακόμη είναι νωρίς για να θεωρήσουμε ότι ελέγχουμε την κατάσταση. Μεγάλο ρίσκο στην προσπάθεια αυτή αποτελεί η διαδικασία του click away για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων, με την Κυβέρνηση επί της ουσίας να στοιχηματίζει υπέρ της αποτυχίας αυτής της εναλλακτικής που θεσμοθέτησε.

Χθες ανακοινώθηκαν μόνο 693 νέα κρούσματα, ένας αριθμός σημαντικά χαμηλός σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Μάλιστα

είναι ο χαμηλότερος μετά τις 20 Οκτωβρίου. Όμως και πάλι δεν θα πρέπει αυτό να μας προκαλεί μεγάλη αισιοδοξία για άρση μέτρων.

Να σημειώσουμε δε ότι κατά την περίοδο του lockdown οι νέες διαγνώσεις που καταγράφηκαν χθες Κυριακή είναι οι χαμηλότερες, ενώ και την προηγούμενη Κυριακή 6/12 είχαμε επίσης τριψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα 904. Όμως τότε είχαμε περί τις 13.000 τεστ, μοριακά και rapid, ενώ χθες είχαμε περίπου 15.800.

Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι, αν και σημείωσαν ιδιαίτερα σημαντική υποχώρηση στους 552, είναι πάρα πολλοί.

Με βάση τα θετικά τα στοιχεία αυτά, φαίνεται και πάλι ότι ναι μεν η επιδημία δείχνει να υποχωρεί, αν και με μεγάλη δυσκολία, όμως αφενός αυτό συμβαίνει με ιδιαίτερα αργό ρυθμό, αφετέρου γίνεται σε μια περίοδο με κλιματολογικές συνθήκες να ευνοούν την μετάδοση του κορονοϊού.

Επίσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα κρούσματα είναι αρκετά κάτω από 100 και γνωρίζουμε ότι θα πρέπει αυτά να υποχωρήσουν σε διψήφια νούμερα για να θεωρήσουμε ότι υπάρχει ουσιαστική τάση αναχαίτισης της επιδημίας. Αυτό δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, κάτι το οποίο σίγουρα θα διαφανεί και στις σχετικές ανακοινώσεις το ερχόμενο τριήμερο.

Με τον ιό λοιπόν να κυκλοφορεί και μάλιστα σε ευνοϊκές συνθήκες μετάδοσης, το άνοιγμα της αγοράς με τη μέθοδο του click away το πιθανότερο είναι να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά να έχει κάποιο όφελος. Μάλιστα τα σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του δείχνουν ότι ο σχεδιασμός αυτός είναι καταδικασμένος αν αποτύχει. Όμως μέχρι να φανεί αυτή διάσταση, το ρίσκο από επικείμενη αύξηση της μετακίνησης του πληθυσμού είναι μεγάλο.

Και το ρίσκο αυτό έχει να κάνει με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα οποία χθες συγκέντρωσαν μετά από πολύ καιρό το 60% των συνολικών κρουσμάτων που καταγράφηκαν, ενώ υπήρξε χαμηλότερος βαθμός διασποράς σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αξίζει να επαναλάβουμε τα όσα επισήμανε την Παρασκευή ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης, ότι την προηγούμενη εβδομάδα η συρρίκνωση των νέων διαγνώσεων στην Αττική παρέμεινε στο ποσοστό 8-10% σε σύγκριση, ενώ η Θεσσαλονίκη επιταχύνει την μείωση του αριθμού των διαγνώσεων, φτάνοντας ως και το 30%. Σημείωσε όμως πως η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται η Αττική σήμερα, όταν δούμε να σημειώνει λιγότερες από 80 διαγνώσεις ανά ημέρα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Ποια μαγαζιά ανοίγουν και ποια όχι CLICK AWAY: Βήμα - βήμα η διαδικασία για τα ψώνια - Τα πρόστιμα ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: Πώς θα λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ: Πώς θα λειτουργούν ΑΓΟΡΕΣ: Με ποιο SMS βγαίνουμε για να ψωνίζουμε ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Η επιδημία στην Ελλάδα σε αριθμούς ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε αυτοκίνητα IX, και ταξί Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα