Νέοι δημιουργοί καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους στα Χανιά και χορεύουν

Το Dance Days Chania γιορτάζει τη ζωή χορεύοντας και εστιάζει για τη 13η διοργάνωσή του στο «συνειδητό σώμα». Αισθάνεται, αποκωδικοποιεί, ακούει τους παλμούς σωμάτων σε αναμονή, εξέγερση, σωμάτων σε αμφισβήτηση, εγρήγορση αλλά και αφύπνιση.

Το Dance Days Chania ανανεώνοντας και φέτος το ραντεβού στα Χανιά, φιλοξενεί παραστάσεις δημιουργών από 8 χώρες παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της σύγχρονης

χορευτικής σκηνής και δημιουργίας. Το σύνολο των παραστάσεων θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στην καρδιά της παλιάς πόλης, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία και γειτονιές της πόλης.

Το 13ο Dance Days Chania θα φιλοξενήσει και παρουσιάσει:

17 παραστάσεις (στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» και σε σημεία της πόλης) 9 σεμινάρια 2 επιλεγμένα projects από την ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος» που λειτουργεί σαν πλατφόρμα δημιουργίας και παραγωγής πρωτότυπων έργων, τα οποία στήνονται ειδικά σε σημεία της πόλης από τις δημιουργούς σ’ ένα καλλιτεχνικό residency που ενισχύει και δίνει εργαλεία σε νέες/ους Ελληνίδες/ες καλλιτέχνες. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η διάδραση με το κοινό κατά περίπτωση επιθυμητή διήμερο αφιέρωμα στο Video Dance (26.07 & 02.08) με προβολές 28 επιλεγμένων ταινιών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό διακρατικό καλλιτεχνικό residency σε συνεργασία με τη Στέγη Χορού Λεμεσού (21.07 – 28.07) ημερίδα με θέμα «Το σώμα στον δημόσιο χώρο ως βίωμα και ως πράξη» σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Κ. (23.07, Kέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) έκθεση ζωγραφικής από παιδιά με θέμα «Το δικό μου σώμα «μιλά»» (21.07 -30.07, Αγ. Ρόκκος) απόρροια του προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με σχολεία του Δήμου Χανίων από τον Απρίλιο του 2023.

Εμείς αποφασίσαμε να εστιάσουμε στις δύο δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε δημόσιους χώρους και μιλήσαμε με τους καλλιτέχνες, τη Εβίτα Τσακαλάκη & Μαρία Κριτσωτάκη και τη Στέλλα Τριπολιτάκη.

“Άλλα-Κτίρια” | Εβίτα Τσακαλάκη & Μαρία Κριτσωτάκη

Σε πόσα μέρη χωρίζεται ένας χώρος και πόσους χώρους έχει ένας τόπος; Πόσες ιστορίες άλλες και αλλοτινές υπάρχουν στο παρόν ενός περιβάλλοντος; Πόσα παρελθόντα χωράνε στο παρόν μας και πόσα παρόντα στο μέλλον μας; Πόσο καλά με ξέρεις;

Σε πόσα μέρη έχουν διασπαρθεί μέρη του μέρους τούτου;Πώς η αλλαγή στο χρόνο και η επαναληψιμότητα συγκεκριμένων ενεργειών έχουν επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σήμερα υπάρχει; Πόσο καλά σε ξέρω;

Τα Άλλα-Κτίρια γεννημένα μέσα από λατομεία/νταμάρια δημιουργούν τη νοσταλγία ενός παλαιότερου κόσμου που υπάρχει πια μόνο ως ανάμνηση. Τα “Άλλα-Κτίρια” είναι μία performance που πραγματεύεται τις έννοιες της αλλαγής και της επανάληψης, παίρνοντας έμπνευση από τα στοιχεία της ζωής/χρήσης και της ιστορίας ενός χώρου.

Η επανάληψη ενός γεγονότος, μιας πράξης εγκαθιδρύει την καινούργια κατάσταση και την κάνει σπίτι. Η επανάληψη του άγνωστου το κάνει γνώριμο. Πόσα σπίτια μπορεί να σπιτώσει ένα σπίτι;

Οι Εβίτα Τσακαλάκη & Μαρία Κριτσωτάκη σημειώνουν “Γεννιόμαστε ως τέλεια όντα με λειτουργίες ακούσιες, αρκετές για την επιβίωσή μας. Η καρδιά μας χτυπάει χωρίς να της δώσουμε εντολή.

Η πρώτη ανάσα ζωής για ένα νεογέννητο μωρό συμβαίνει χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο να αναπνέει από πριν. Το πεπτικό του σύστημα λειτουργεί, τα χέρια του, τα πόδια του κινούνται χωρίς ακόμα να μπορεί να τα ελέγξει. Μεγαλώνοντας, σταδιακά αποκτάμε περισσότερο έλεγχο και επίγνωση επί του σώματός μας. Αποκτάμε σκέψη και “θέλω” κι αυτά τα “θέλω” μας οδηγούν στο να πετύχουμε κάποιες πρώτες νίκες. Μαθαίνουμε να περπατάμε, να ζητάμε. Μαθαίνουμε να μαθαίνουμε.

Στην τέχνη μας, αναζητούμε μια αλήθεια που προέρχεται από το συναίσθημα, τα θέλω και τις ανάγκες μας. Με δίαυλο και εργαλείο μας την αυτοσχεδιαστική έκφραση, δημιουργούμε και εξελισσόμαστε. Ο καλλιτεχνικός αυτοσχεδιασμός σε κρατάει παρόν στο σήμερα, στο τώρα, στο εμείς που κάθε στιγμή αλλάζει. Ο άλλος, το κοινό, ο περαστικός, το τυχαίο, αποτελούν ευπρόσδεκτοι παράγοντες που επηρεάζουν το καλλιτεχνικό έργο.

Μόνο με πνεύμα και σώμα σε “πλήρη” συνείδηση μπορούν δημιουργικά να ενσωματωθούν το καινούριο και το τυχαίο. Μπορούν οι ηλιαχτίδες που τρεμοπαίζουν μέσα απ΄ τα χόρτα που κουνάει ο άνεμος να γίνουν μέρος του καλλιτεχνικού έργου. Ένα παιχνίδι που σε κρατά ζωντανό. Στο έργο μας Άλλα- Κτίρια, η κίνηση και ο ήχος θα υπογραμμίσουν την αέναη αλλαγή, την εξέλιξη και την προσαρμογή. Πώς ήμουν, πώς είμαι και πού θέλω να πάω; Πότε παλιώνει το καινούριο της αλλαγής και πότε γίνεται σπίτι; Η συνείδηση του μεγέθους μου, του σχήματός μου που αλλάζει, είναι στοιχεία επίγνωσης και κατανόησης του παρελθόντος στο παρόν που είναι ήδη παρελθόν.

“Τα Άλλα- Κτίρια,
Από αλλοτινούς κόσμους φτιαγμένα
την αλλαγή αλλάζουν
και κόσμους άλλους
σε περιβάλλοντα άλλα
μέσα απ΄το ένα το άλλο γεννάει.
Ξανά και ξανά
η αλλαγή
γίνεται βράχος
Και εσύ με γνωρίζεις ξανά
και όσο με γνωρίζεις σπίτι γίνομαι.”

Ιnfo: 24.07- 19:30, "Κουλούρα", Χαλέπα
--Είσοδος ελεύθερη—

Live as a Leaf| Δάφνη Δούλη, Ναταλία Μπάκα, Στέλλα Τριπολιτάκη/ Ηχητική performance: Δήμος Βρύζας “Η ίδια η αλήθεια βαδίζει στα δάση”
(Οδοιπορία στον πάγο)
Werner Herzog

Το έργο “live as a leaf” θα παρουσιαστεί την Τρίτη 1η Αυγούστου στους κήπους της Αγίας Μαγδαληνής στην Χαλέπα Χανίων. Η δημιουργία του είναι αποτέλεσμα ενός 6ημερου residency που θα πραγματοποιηθεί στον εν λόγω τόπο με την υποστήριξη του φεστιβάλ Dance Days Chania.

Η Στέλλα Τριπολιτάκη αναφέρει χαρακτηριστικά πως “H πλατεία της εκκλησίας της Αγίας Μαγδαληνής κέντρισε το ενδιαφέρον μας μετά από μια διήμερη ξενάγηση που είχαμε στην πόλη των Χανίων με τους συνεργάτες του φεστιβάλ. Η ηρεμία του χώρου, η αρχιτεκτονική του, το γεγονός πως αποτελεί μια “όαση” στο αστικό τοπίο, ένα σημείο συνάντησης και συνύπαρξης των κατοίκων της περιοχής, μας ενέπνευσε για την δημιουργία ενός site specific έργου. Στην συνέχεια η καλλιτεχνική μας ματιά εμπλουτίστηκε, με την προσοχή και το ενδιαφέρον μας να διευρύνονται σε όλο το χώρο, τους κήπους και το περιβάλλον της συγκεκριμένης τοποθεσίας”.

Kαι συνεχίζει “Η ηχοκινητική περιπλάνηση “Live as a leaf” προσκαλεί τους/τις επισκέπτες/τριες σε μια νέα εμπειρία μιας καθημερινής βόλτας στον περιβάλλοντα χώρο της Αγίας Μαγδαληνής. Τρεις performers με εργαλεία την παρατήρηση, την καταγραφή και την κίνηση, συνδιαλέγονται με τη σωματική μνήμη, τους ήχους και τις υφές των κήπων δημιουργώντας ένα "collage" αποτυπωμένων στοιχείων από τη ζωή αυτού του τόπου. Με τη μορφή εφήμερων εξερευνητών, 3 χορεύτριες και ένας μουσικός θα συνδιαλλαγούν με την ποιητικότητα που ενυπάρχει στο καθημερινό μας περιβάλλον -και ίσως μας διαφεύγει- δημιουργώντας μια νέα μνήμη, μια νέα συλλογική εμπειρία μεταξύ του τόπου και των κατοίκων που τον επισκέπτονται καθημερινά."

Ποιο είναι το σώμα του χώρου που θα υπάρξουμε;
Πώς η προσωπική και η συλλογική μνήμη συνδιαλέγονται σε μια στιγμή;

"Το συνειδητό σώμα είναι για εμάς ένα παρόν σώμα που αφουγκράζεται το τοπίο και όλα όσα συμπεριλαμβάνονται μέσα σε αυτό ενσωματώνοντάς τα στην δημιουργία του έργου, την ώρα που αυτό συμβαίνει. Η προσέγγισή μας έρχεται να φωτίσει την σωματικότητα των ανθρώπων που επισκέπτονται τον συγκεκριμένο χώρο και να φέρει στη συνείδησή μας τις καθημερινές πρακτικές που αναπτύσσονται σε αυτόν ανεπιτήδευτα. Επιθυμία μας είναι να συνδιαλλαγούμε με την ποιητικότητα που κατοικεί στο καθημερινό και να εμπνευστούμε από την απλότητα που το σώμα συμπληρώνει το τοπίο του δημόσιου χώρου. Παράλληλα η δημιουργία ενός site-specific έργου αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς καθώς μας καλεί σε μια μετατόπιση σε σχέση με τον τρόπο που δημιουργούμε έργα σε θεατρικούς χώρους. Η δύναμη και η ένταση της δημιουργικής διαδικασίας στο δημόσιο χώρο επαναδιαπραγματεύεται την “απόσταση” που υπάρχει στην θεατρική σύμβαση μεταξύ θεατή και ερμηνευτή. Στη δική μας πρόταση αναφερόμαστε στους θεατές/τριες ως επισκέπτες/κατοίκους και σε μας ως εφήμερους εξερευνητές.

Η δράση στην πόλη είναι για εμάς μία πολιτική πράξη καθώς ανοίγει έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινότητα και μας κινητοποιεί να αναστοχαστούμε τι σημαίνει για εμάς ο δημόσιος χώρος, πόσο σημαντικός είναι, πώς θα θέλαμε να τον κατοικούμε συλλογικά και πώς τον οραματιζόμαστε.

Νιώθουμε ευγνώμονες που το φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία τόσο σε μας όσο και στους κατοίκους της πόλης να δημιουργήσουμε συλλογικά βιώματα μέσα από την τέχνη” καταλήγει η Στέλλα Τριπολιτάκη.

Info: 01.08, Πάρκο Αγ. Μαγδαληνής, Χαλέπα/ 19:00
--Είσοδος ελεύθερη—

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα