Πέντε τρόποι για να σωθείτε από το ροχαλητό του συντρόφου σας

Οι στατιστικές δείχνουν πως ένας στους 5 (από όλους εμάς) ροχαλίζουμε στον ύπνο μας τακτικά (το 40% των ανδρών και το 24% των γυναικών). Λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες, ροχαλίζουμε περιστασιακά. Το ροχαλητό έχει γίνει στις ΗΠΑ ο τρίτος λόγος διαζυγίου, με αυτόν που υποβάλει την αίτηση να ξεκαθαρίζει ότι επηρέασε την καθημερινότητα του -αφού δεν μπορούσε να κοιμηθεί.

Όταν ροχαλίζουμε, προφανώς και δεν το αντιλαμβανόμαστε και έτσι συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τον ύπνο μας. Εκτός και αν ανέβουν τα ντεσιμπέλ σε επίπεδο που ξυπνάμε

κι εμείς οι ίδιοι. Σε κάθε περίπτωση όμως, όποια και αν είναι η ένταση του βρυχηθμού (το μέσο ροχαλητό φτάνει από 50 έως 65 ντεσιμπέλ -το ρεκόρ 'κρατάει' 60χρονη Βρετανή που έφτασε τα 111.6, οκτώ περισσότερα από αυτά που 'παράγει' τζετ, το οποίο πετάει πάνω από το σπίτι μας), σίγουρα ενοχλούμε όποιον κοιμάται δίπλα μας.

Η Narwam Amini, η οποία πληρώνεται από μέσα για να γράφει θέματα με αντικείμενο το πώς μπορούμε να κοιμόμαστε καλύτερα, εξήγησε στη Sun πότε θα ήταν χρήσιμο να πάμε σε γιατρό να δούμε τι μας συμβαίνει -αν ροχαλίζουμε διαρκώς-, ενώ έδωσε και λύσεις για όσους κοιμούνται δίπλα.

Νο1 Κοιμηθείτε στο πλάι και όχι ανάσκελα

“Όταν ξαπλώνετε ανάσκελα, η βαρύτητα σπρώχνει τη γλώσσα στο στόμα, φράζει τους αεραγωγούς και έτσι ροχαλίζουμε. Άπαξ και ξαπλώσετε στο πλάι, εάν το πιγούνι σας είναι κοντά στο στήθος, πάλι εμποδίζετε τους αεραγωγούς. Εάν έχετε πόνο στις αρθρώσεις, βάλτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα και προσπαθήστε να έχετε ευθυγραμμισμένη την σπονδυλική στήλη”.

Νο2 Προσπαθήστε να ασκείστε συχνά

“Η αύξηση του βάρους επίσης μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό, καθώς αυξάνει τον ιστό γύρω από το λαιμό, που σημαίνει ότι οι αεραγωγοί σας είναι πιο πιθανό να καταρρεύσουν όταν κοιμάστε. Θα βοηθήσετε την κατάσταση, αν χάσετε κιλά μέσω της άσκησης που θα ενισχύσει και τους μύες στο λαιμό -και έτσι θα μειωθεί ο ιστός γύρω από αυτόν”.

Μια άσκηση που μπορείτε να κάνετε, για την ενίσχυση των μυών στο λαιμό είναι να επαναλαμβάνετε κάθε φωνήεν δυνατά, για τρία λεπτά, κάποιες φορές μέσα στην ημέρα.

Μπορείτε να τοποθετήσετε την άκρη της γλώσσας πίσω από τα πάνω μπροστινά δόντια και σύρετε την πάνω τους, για τρία λεπτά την ημέρα.

Επίσης, μπορείτε να κλείσετε το στόμα σας, να σφίξετε τα χείλη σας και να κρατήσετε για 30 δευτερόλεπτα. Μετά ανοίξτε και μετακινήστε το σαγόνι σας προς τα δεξιά, πριν κρατήσετε για 30 δευτερόλεπτα και τέλος, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία στην αριστερή πλευρά.

Νο3 Πιείτε περισσότερο νερό

“Η αφυδάτωση μπορεί να πυκνώσει τη βλέννα στο στόμα και το λαιμό και έτσι να επιδεινωθεί το ροχαλητό. Η κατανάλωση υγρών μειώνει αυτήν τη συμφόρηση και σας επιτρέπει να αναπνέετε πιο εύκολα”.

Νο4 Φάτε κάτι ελαφρύ πριν τον ύπνο

“Αν το στομάχι σας είναι πολύ γεμάτο τη νύχτα, το διάφραγμά σας μπορεί να μην έχει αρκετό χώρο για να επεκταθεί κατά την αναπνοή και αυτό θα διαταράξει τον ύπνο σας. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα που αυξάνουν τη συμφόρηση και επιλέξτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (σολομός, τόνος, γαλοπούλα). Αυτές θα καταπολεμήσουν την παραγωγή βλέννας και θα βοηθήσουν να γλιτώσετε από το ροχαλητό”.

Νο5 Κάντε ένα ζεστό ντους πριν ξαπλώσετε

“Ο ατμός από ένα ζεστό ντους πριν από τον ύπνο, μπορεί να υγράνει τις ρινικές οδούς σας και να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε καλύτερα τη νύχτα”.

Αν τα δοκιμάσετε όλα αυτά, αλλά δεν δείτε αλλαγή είναι χρήσιμο να πάτε σε γιατρό. “Το συχνό ροχαλητό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Χρειάζεται προσδιορισμός των αιτίων, για την καταπολέμηση του προβλήματος που δεν μπορεί να αγνοηθεί”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα