Σε πηγαίνουμε behind the scenes στις ελληνικές ταινίες της χρονιάς

Όπως κάθε καλοκαίρι, ήρθε και φέτος η ώρα της ανάδειξης των νικητών για τα βραβεία Ίρις– τα βραβεία για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς στο ελληνικό σινεμά.

Μετά την σαρωτική περσινή εμφάνιση των Μαγνητικών Πεδίων, αλλά και το βραβείο σκηνοθεσίας στην Αρασέλη Λαιμού για το εξαιρετικό, ματωμένο μεταφυσικό φιλμ ενηλικίωσης Αγία Έμυ, τα Ίρις ετοιμάζονται να στέψουν τα

φετινά φιλμ που ξεχώρισαν από την ελληνική παραγωγή.

Με αρκετές ταινίες να διακρίνονται με πάρα πολλές υποψηφιότητες (που μπορείς να δεις αναλυτικά εδώ), φαίνεται πως στη φετινή χρονιά τα βραβεία ίσως να μοιραστούν πολύ ανάμεσα στα φιλμ. Ποια θα επικρατήσουν; Μέχρι να μάθουμε την απάντηση, σου συστήνουμε τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς, αυτές τουλάχιστον που προτάθηκαν για το βραβείο Ίρις Καλύτερης Ταινίας. Και στις παρουσιάζουμε behind the scenes, σα να βλέπεις DVD extras: Με τα ντιζάιν των εντυπωσιακών κουστουμιών, αποσπάσματα του σεναρίου, moodboards, αλλά και αποκλειστικές φωτό από το σετ των γυρισμάτων.

Γνώρισε τις ελληνικές ταινίες της φετινής χρονιάς όπως δεν τις έχεις ξαναδεί.

Πίσω από τις Θημωνιές

Τι είναι: Στα σύνορα της βορείου Ελλάδας ένας ψαράς πνιγμένος στα χρέη και βυθισμένος στην απόγνωση, αρχίζει να μεταφέρει μετανάστες με τη βάρκα του έναντι αδράς αμοιβής. Η γυναίκα του είναι κλασική νοικοκυρά και πιστή χριστιανή που αρχίζει σταδιακά να ζυγίζει το ηθικό βάρος της στάσης της απέναντι σε ό,τι συμβαίνει γύρω της, στη μικρή τους κοινωνία. Η κόρη του δεν μπορεί άλλο την καταπίεση και διεκδικεί τη θέση της σε έναν κόσμο που προσπαθεί να ορίσει ως δικό της. Ένα τραγικό περιστατικό θα βρεθεί στο επίκεντρο της τροχιάς και των τριών ηρώων και ηρωίδων φέρνοντας άπαντες αντιμέτωπους με τις πράξεις τους.

Τι γράψαμε: Μέσα από τη συγκεκριμένη δομή, που καθόλου εύκολο δεν είναι να λειτουργήσει με το επιθυμητό αποτέλεσμα, η Προέδρου καταφέρνει τελικά να στήσει ένα αξιοθαύμαστης κοινωνικής και αφηγηματικής ευκρίνειας πορτρέτο μιας αληθινής, μεθοριακής, επαρχιακής Ελλάδας– με τα βάρη και τα αδιέξοδά της, βυθισμένη στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία της μοντέρνας καπιταλιστικής μηχανής που αφήνει εργάτες να ξεσκίζονται μεταξύ τους και φτωχοποιημένα κοινωνικά στρώματα να γίνονται ανθρώπινα ζόμπι. Ένα αληθινά μεστό, περίτεχνο κομμάτι αφήγησης για μια Ελλάδα στα όριά της. (Η κριτική του News24/7.)

Υποψηφιότητες: 16. Ταινία, Σκηνοθεσία, Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθέτης, Α’ Γυναικείος Ρόλος (Ουζουνίδου, Λάβδα), Α’ Ανδρικός Ρόλος (Σταμουλακάτος), Β’ Γυναικείος Ρόλος (Μιχαηλίδου), Β’ Ανδρικός Ρόλος (Κοντογεώργης), Φωτογραφία, Μοντάζ, Μουσική, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Ήχος, Μακιγιάζ και Κομμώσεις, Ειδικά Εφέ.

Behind the scenes:

Moodboards

Απόσπασμα του σεναρίου

Σχέδια και concepts για τα κουστούμια

Broadway

Τι είναι: Μια παρέα πορτοφολάδων στο κέντρο της Αθήνας ζουν κάθε μέρα τους στο περιθώριο της κοινωνίας χτίζοντας δικές τους μικρές πραγματικότητες και δικά τους απαστράπτοντα οράματα, κάτω, στο θέατρο Broadway. Όταν το αδιέξοδο γίνει αληθινά ασφυκτικό, καταστρώνουν το δικό τους σχέδιο «απόδρασης».

Τι γράψαμε: Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Χρήστος Μασσαλάς επιδεικνύει εντυπωσιακό αισθητικό έλεγχο πάνω στο υλικό του, με τη συνεισφορά ενός αψεγάδιαστου τεχνικού τιμ. Σε επίπεδο κουστουμιών, μουσικής, ακόμα και μοντάζ (από τον υποψήφιο για Όσκαρ Γιώργο Λαμπρινό του Πατέρα) η ταινία είναι εντυπωσιακή, με την ιστορία να κυλάει αβίαστα, γλυκόπικρα και αρκούντως αλμοδοβαρικά, και την ώρα να περνά χωρίς καν να το καταλαβαίνεις. (Η κριτική του News24/7 | Συνέντευξη με τον Χρήστο Πολίτη.)

Υποψηφιότητες: 15. Ταινία, Σκηνοθεσία, Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης, Σενάριο, Α’ Γυναικείος Ρόλος (Λεκάκου), Α’ Ανδρικός Ρόλος (Παπαδόπουλος), Β’ Ανδρικός Ρόλος (Πολίτης), Φωτογραφία, Μοντάζ, Μουσική, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Ήχος, Μακιγιάζ και Κομμώσεις, Ειδικά Εφέ

Behind the scenes:

Σχέδια κουστουμιών

Απόσπασμα του σεναρίου

Σχεδιασμός σετ

Dodo

Τι είναι: Ένα παράξενο πουλί που έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη, θα εμφανιστεί σε μια πολυτελή κατοικία, στην καρδιά των γαμήλιων προετοιμασιών, καθώς μια μεγαλοαστή οικογένεια παντρεύει τη μοναχοκόρη σε μια προσπάθεια να γλιτώσει την οικονομική καταστροφή. Μέσα στις επόμενες μέρες, το άκακο και φοβισμένο Ντόντο θα νιώσει παγιδευμένο και θα καθορίσει τις εξελίξεις. Τα όρια ανάμεσα στη λογική και την τρέλα θα δοκιμαστούν και η κατάσταση θα βγει σύντομα εκτός ελέγχου.

Τι γράψαμε: O Πάνος Κούτρας μετά το Xenia επιστρέφει με το πιο φιλόδοξο φιλμ του μέχρι σήμερα. Ακολουθώντας πάνω μια από ντουζίνα χαρακτήρες και παραμένοντας πιστό στην επί ίσοις όροις ανάπτυξη όλων τους έχει μια τρομερή πολυπλοκότητηα την οποία καλείται να διαχειριστεί. Όμως παρά τα σημαντικά προβλήματά της, είναι μια ταινία με τεράστια καρδιά– όπως εξάλλου και όλες του Κούτρα. Και με μια συγκινητικά ξεροκέφαλη αφοσίωση στο να πει μια ιστορία για επιλεγμένες, δεκτικές οικογένειες σε έναν κόσμο που άπαντες ήμασταν και θα είμαστε όλοι ξένοι. Το μόνο που έχουμε, είναι οι άνθρωποι που επιλέγουμε να έχουμε. (Η κριτική του News24/7 | Συνέντευξη με τον Πάνο Κούτρα | Συνέντευξη με τη Νατάσα Εξηνταβελώνη.)

Υποψηφιότητες: 15. Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Α’ Γυναικείος Ρόλος (Καρύδη), Α’ Ανδρικός Ρόλος (Σακελλαρίου), Β’ Γυναικείος Ρόλος (Τριανταφυλλίδου), Β’ Ανδρικός Ρόλος (Παπαδημητρίου), Φωτογραφία, Μοντάζ, Μουσική, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Ήχος, Μακιγιάζ και Κομμώσεις, Ειδικά Εφέ

Behind the scenes:

Σχέδια και concepts για τα κουστούμια

Moodboards

Σχεδιασμός οπτικών εφέ

Σκηνικό

Φαντάσματα της Επανάστασης

Τι είναι: Ένας Έλληνας σκηνοθέτης βρίσκεται στην Τεργέστη, με σκοπό να κινηματογραφήσει ένα ντοκιμαντέρ για το ταξίδι του Ρήγα Φεραίου στην Ευρώπη του Διαφωτισμού. Όταν επισκέπτεται το Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο με το συνεργείο του, μια ομάδα φαντασμάτων από χαρακτήρες του 18ου αιώνα ξυπνά από τον θόρυβο και παίρνει το λεωφορείο για να βγει βόλτα στην πόλη. Είναι αυτά τα φαντάσματα αποκυήµατα της φαντασίας του ή, είναι αληθινά φαντάσματα που διασταυρώνονται στο μονοπάτι της έρευνάς του;

Τι γράψαμε: Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος (Κόρη, Τελευταία Παραλία) επιχειρεί να φέρει εις πέρας μια ενδιαφέρουσα σε σύλληψη, κεφάτη ιδέα πάνω στην εναλλακτική προσέγγιση της Ιστορίας, με φιγούρες να κυκλοφορούν κυριολεκτικά στο σήμερα. Όμως η ιδέα δεν γίνεται ποτέ στα αλήθεια ταινία, με μια αλληλουχία από αμήχανες σεκάνς να μην συνθέτουν ποτέ κάτι το μεστό. (Η κριτική του News24/7.)

Υποψηφιότητες: 10. Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Β’ Γυναικείος Ρόλος (Τζήμου), Μοντάζ, Μουσική, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Ήχος, Μακιγιάζ και Κομμώσεις

Behind the scenes:

Concept για τα κουστούμια

Σετ backstage

Moodboard

Απόσπασμα του σεναρίου

Black Stone

Τι είναι: Δύο κινηματογραφιστές που θέλουν να πιάσουν κάτι από την παράνοια του δημοσίου, πέφτουν τυχαία πάνω στη Χαρούλα, μια Ελληνίδα Μάνα (ΤΜ) η οποία βρίσκεται εκεί αναζητώντας τον γιο της, έναν δημόσιο υπάλληλο που κατηγορείται για απάτη κι ο οποίος μοιάζει να εξαφανίστηκε από το πρόσωπο της γης. Στο σπίτι της Χαρούλας ζει ακόμα ο άλλος της γιος, που είναι ανάπηρος– μαζί με έναν ταξιτζή που γνωρίζουν σε μια από τις πολλές μετακινήσεις-οδύσσειες μές στην απάθεια της νεοελληνικής αστικής δυστοπίας, η Χαρούλα κι ο γιος της θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βρουν τον αγνοούμενο. Και μαζί, θα ανακαλύψουν το μυστικό του ποιος στα αλήθεια είναι.

Τι γράψαμε: Μια ταινία που δοκιμάζει πράγματα, συχνά πετυχαίνοντας, και η οποία διαθέτει μια αληθινά μεστή οπτική για τον έξω κόσμο (μας), γεμάτη χιούμορ και πίκρα, και με διάθεση εξερεύνησης των ταμπού και των παραλογισμών μιας σημερινής Ελλάδας-ερωτηματικό. Θα γελάσεις με πολλά, θα διασκεδάσεις με περισσότερα, θα αναγνωρίσεις τα πάντα. (Η κριτική του News24/7 | Συνέντευξη με τον Σπύρο Ιακωβίδη | Συνέντευξη με τον Νέγρο του Μοριά.)

Υποψηφιότητες: 7. Ταινία, Σκηνοθεσία, Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης, Σενάριο, Α’ Γυναικείος Ρόλος (Κοκκίδου), Α’ Ανδρικός Ρόλος (Κατσής), Μοντάζ

Behind the scenes:

Σημειώσεις του σκηνοθέτη

Απόσπασμα του σεναρίου

Η τελετή απονομής των βραβείων Ίρις 2023, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Ιουνίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Keywords
Τυχαία Θέματα