Στην Αθήνα η Μελόνι: Συνάντηση με Μητσοτάκη για μεταναστευτικό, κορβέτες και δημοσιονομικά

Στην ΑΘήνα θα βρεθεί σήμερα η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Η επίσκεψη είχε ανακοινωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Παύλο Μαρινάκη. Η Τζ. Μελόνι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα τεθούν επί τάπητος διμερή και περιφερειακά ζητήματα και θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας.

Σύμφωνα με την ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore "η Ελλάδα

μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο της Ιταλίας, από την στιγμή που σε πολλά θέματα, τα συμφέροντα των δυο χωρών ευθυγραμμίζονται" με κυρίαρχο το μεταναστευτικό. Ακόμη, Μητσοτάκης και Μελόνι αναμένεται να συζητήσουν και για τον ενεργειακό τομέα και το πώς αφορά και επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου, ενώ στην ατζέντα θα τεθεί και η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σημειώνεται πως στις 23 Ιουλίου η κ. Μελόνι και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης της Ρώμης για την ανάπτυξη και τη μετανάστευση, ζήτησε αύξηση της συνεργασίας για τη διαχείριση των επαναπατρισμών, καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, δημιουργία θέσεων εργασίας και στήριξη της επιχειρηματικότητας σε αφρικανικές χώρες.

Λίγες ώρες πριν έρθει στην Αθήνα, μιλώντας στην Il Sole 24 Ore επανέλαβε τη θέση της, πως "μόνος τρόπος για να δράσουμε με μόνιμο τρόπο στο μεταναστευτικό, είναι να συζητήσουμε με τις χώρες της βόρειας Αφρικής, με την συμμετοχή όλης της Ευρώπης. Ο βηματισμός άλλαξε, διότι σήμερα η ΕΕ πρώτα συζητά το πώς να παρεμποδίσει την παράνομη μετανάστευση στις μεσογειακές διαδρομές και στη συνέχεια για το πώς να ανακατανεμηθούν οι μετανάστες. Στο παρελθόν η συζήτηση αφορούσε μόνο το δεύτερο θέμα".

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, βασικό θέμα της συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη είναι η αναδιαμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. "Οι διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτές για το Σύμφωνο Σταθερότητας και η Ελλάδα αποτελεί γέφυρα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ομάδας των Συντηρητικών", γράφει το ANSA.

Σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Μελόνι υποστηρίζει πως οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και την άμυνα δεν πρέπει να εμπίπτουν στους κανονισμούς του συμφώνου, ενώ έχει συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές με την ΕΕ για δημοσιονομικά ζητήματα. Ακόμη, η Ιταλία αξιώνει αναστολή εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τουλάχιστον για ένα χρόνο, και σίγουρα μέχρι τις Ευρωεκλογές. Το Σύμφωνο προβλέπει συγκεκριμένα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους ώστε να μην υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, κατά ένα εικοστό κάθε χρόνο, και να διατηρήσουν το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλουν πρόστιμα και κυρώσεις. Η Επιτροπή ενεργοποίησε τη ρήτρα αναστολής του Συμφώνου λόγω της πανδημίας covid.

Ένα ακόμη ζήτημα που αναμένεται να τεθεί, πέραν των παραπάνω, είναι αυτό των ιταλικών κορβετών και η πιθανή συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας στον αμυντικό τομέα, με πιθανή πώληση πλοίων στη χώρα μας.

Δεν αποκλείεται δε, ανάμεσα σε Μελόνι και Μητσοτάκη να υπάρξει και συζήτηση για το θέμα Μπελέρη, καθώς η ιταλίδα πρωθυπουργός εκτιμάται πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής με την κυβέρνηση Ράμα.

Υποδοχή με αντιδράσεις

Σε αντιφασιστική διαδήλωση καλεί η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), εν όψει της επίσκεψης της Τζόρτζια Μελόνι στην Ελλάδα, στις 19.00 στο Σύνταγμα.

"Καλούμε το εργατικό κίνημα, τη νεολαία, το αντιρατσιστικό και το αντιφασιστικό κίνημα, να ακυρώσουμε την επίσκεψη της φασίστριας Μελόνι, να παλέψουμε ενάντια δολοφονικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και των κλειστών συνόρων", αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα που κάνει λόγο για συνεργασία της κυβέρνησης της ΝΔ μαζί με την κυβέρνηση Μελόνι, στον πόλεμο κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αθήνα, Μελόνι, Συνάντηση, Μητσοτάκη,athina, meloni, synantisi, mitsotaki