Οι 3 νέες τάσεις στα ακίνητα γραφείων

Η “μεγάλη επιστροφή” στα γραφεία την μετα-πανδημική εποχή ήδη προκαλεί ανησυχίες σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων που στέγαζαν γραφεία.

Φυσικά η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει. Όμως τα lockdowns και οι περιορισμοί της κυκλοφορίας μάλλον έχουν περάσει ανεπιστρεπτεί (μέχρι νεωτέρας φυσικά).

Εκατομμύρια υπάλληλοι γραφείων (δηλαδή σε δουλειές που μπορούσαν να γίνουν μέσω τηλεργασίας) επιστρέφουν σταδιακά πίσω στα γραφεία τους.

Από την άλλη μεριά, καταγράφεται σημαντική αντίσταση μεγάλης μερίδας εργαζομένων να επιστρέψουν κανονικά στο γραφείο.

Αυτή τη στιγμή στην αγορά

ακινήτων όσον αφορά τα γραφεία καταγράφονται πολλές και αμφίρροπες τάσεις.

Οι εργαζόμενοι είναι διχασμένοι: πολλοί δε θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο και προτιμούν την τηλεργασία, έστω για μερικές ημέρες την εβδομάδα. Έχοντας ζήσει τη τηλεργασία για σχεδόν 2 χρόνια, προκρίνουν τη καλύτερη ποιότητα ζωής και την αυξημένη αποδοτικότητα (λιγότερος χρόνος για μεταφορά από και προς το γραφείο, λιγότερο έξοδα, περισσότερος παραγωγικός χρόνος).

Από την άλλη, ειδικά όσοι έχουν οικογένειες με μικρά παιδιά, διαπίστωσαν ότι η εργασία στο σπίτι ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και προτιμούν τη ζωή στο γραφείο.

Οι εταιρείες είδαν τα έξοδά τους να μειώνονται σημαντικά με την τηλεργασία, ενώ πολλές ήδη αξιολογούν νέες πιο ευέλικτες λύσεις για χρήση γραφείων, εφόσον θα τα χρειάζονται λιγότερα άτομα και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι περισσότερες δεν είναι διατεθιμένες να τα καταργήσουν τελείως.

Τέλος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων γραφείων νιώθουν αυξημένη αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα συνεχίσουν να μπορούν να ενοικιάζουν τα ακίνητά τους; Για πόσο καιρό και με τι μισθώματα αν απαιτηθούν τελικά μικρότεροι χώροι;

Έως σήμερα δεν έχει κατασταλάξει η αγορά ακόμη. Είναι μια δυναμική κατάσταση, με τις τάσεις όμως να είναι εμφανείς.

Στην Ελλάδα και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές και νέες τάσεις, που σκιαγραφούν το μέλλον της αγοράς γραφείων.

Ισχυρή ζήτηση για νέα σύγχρονα κτίρι γραφείων. Οι υπάλληλοι γραφείων έως ένα ποσοστό αναμένεται να επιστρέψουν. Ωστόσο, με αφορμή την πανδημία, άλλαξαν άρδην οι απαιτήσεις και προδιαγραφές που απαιτούνται για ένα σύχρονο εργασιακό περιβάλλον. Δεν αρκούν πλέον παλιά γραφεία δεκαετιών. Παρατηρείται ισχυρή ζήτηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για νέα κτίρια σύγχρονων γραφείων, με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά για καλύτερη ποιότητα ζωής μέσα σε αυτά αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας. Ζητείται επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση των χώρων, ανοικτοί χώροι για χαλάρωση αλλά και χώροι για συνεργατικότητα μεταξύ των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ήδη σε κατασκευή δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα νέων γραφείων, από τη Λεωφόρο Συγγρού και το κέντρο της Αθήνας έως το Μαρούσι στα βόρεια. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, ο νέος πόλος επενδύσεων σε κτίρια γραφείων είναι η δυτική είσοδος της πόλης. Ανακαίνιση παλιών γραφείων. Στην αγορά σήμερα παρατηρούνται ενοίκια τριών ταχυτήτων. Τα νέα κτίρια γραφείων τα οποία αναζητούν πλέον εταιρείες, ακόμη και σε μη κεντρικούς δρόμους, με τα ενοίκια να αυξάνονται σημαντικά λόγω της ζήτησης και της περιορισμένης ακόμη προσφοράς. Ταυτόχρονα, τα παλιά γραφεία (μην ανακαινισμένα) αλλά σε κεντρικούς δρόμους ή κοντά σε μετρό παρουσιάζουν ακόμη δυναμική λόγω ζήτησης, όμως οι τιμές θα πιεστούν λόγω των νέων αναγκών των εταιρειών για καλύτερους χώρους. Αυτό αναγκάζει πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να προβούν σε ανακαινίσεις των ακινήτων γραφείων τους για να κρατήσουν την πελατεία τους, πολλές φορές συνεργασίες και με τους ενοικιαστές. Τέλος, υπάρχουν τα κτίρια γραφείων περασμένων δεκαετιών σε μη κεντρικούς δρόμους τα οποία αναμένεται να πιεστούν ιδιαίτερα λόγω χαμηλής ζήτησης. Η λύση της ανακαίνισης και αναβάθμισης των παλιών γραφειακών χώρων επιλέγεται πλέον όλο και πιο συχνά. Η νέα τάση για γραφεία σε χώρους πρώην εμπορικών καταστημάτων. Ειδικά στα προάστια και σε μη κεντρικούς εμπορικούς δρόμους είναι πλέον όλο και πιο συχνό το φαινόμενο πρώην εμπορικά καταστήματα να μετατρέπονται σε χώρους γραφείων από εταιρείες. Οι εμπορικοί αυτοί χώροι πλέον πιέζονται σημαντικά καθώς λόγω της πανδημίας και της κρίσης, αλλά και της εκτόξευσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, έκλεισαν τα καταστήματα που φιλοξενούσαν και οι ιδιοκτήτες τους πλέον δε μπορούν να βρουν νέους ενοικιαστές για χρήση καταστημάτων. Έτσι, πιο μικρές ιδίως εταιρείες ενοικιάζουν τους χώρους και με λίγες εύκολες μετατροπές, τους διαμορφώνουν σε χώρους γραφείων. Ακόμη και πιο μεγάλα κτίρια εμπορικών χρήσεων έχουν βρει νέα ζωή ως χώροι γραφείων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μετατροπή του Athens Capitol στην Γ’ Σεπτεμβρίου σε κτίριο γραφείων στο οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί μεγάλη αμερικανική εταιρεία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τελείωσε, Ζήτω,teleiose, zito