Τι δείχνει η φράση του Τσίπρα περί εθνικοποιήσεων για το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στην επικαιροποίηση του προγράμματός του θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ αφού κρίθηκε απαραίτητο ο προγραμματικός λόγος του κόμματος να ανανεωθεί και να προσαρμοστεί απολύτως στα νέα δεδομένα που έφερε σε οικονομία και κοινωνία η πανδημία.

Η απόφαση μάλιστα αναμένεται να υλοποιηθεί ανεξάρτητα από το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές

(μέσα στο καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο). Στην Κουμουνδούρου κρίνουν ότι οι πολίτες θέλουν να ακούσουν μία ολοκληρωμένη λύση για την επόμενη μέρα από την αξιωματική αντιπολίτευση και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται.

Οπως είναι λογικό μεγάλο βάρος αυτής της προσπάθειας θα πέσει στην Επιτροπή Προγράμματος υπό τον Γιώργο Σταθάκη η οποία συγκροτήθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο μέσα σε τελείως διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά δεδομένα. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα "Μένουμε Ορθιοι" αλλά αυτό είχε περισσότερο έκτακτο χαρακτήρα και απαντούσε σε άμεσα ερωτήματα που έβαζε η υγειονομική κρίση.

Το νέο πρόγραμμα θα είναι ουσιαστικά ένα "Μένουμε Ορθιοι 2", πιο αναλυτικό, πιο ολοκληρωμένο και ίσως πιο...ριζοσπαστικό. Μία φράση του Αλέξη Τσίπρα στο σαββατιάτικο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που είχε τίτλο "τι θα γινόταν αν..." και παρουσίαζε μία δέσμη μέτρων που θα έπαιρνε μία κυβέρνηση της Αριστεράς για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι χαρακτηριστική.

Εγραψε λοιπόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι "θα είχαμε σχέδιο για την αποτροπή κατάρρευσης ή επιθετικών εξαγορών στρατηγικών επιχειρήσεων με επενδύσεις στο μετοχικό τους κεφάλαιο ακόμα και μέσω εθνικοποίησης, όμως με αυστηρούς όρους διαφάνειας και, φυσικά, με αντάλλαγμα αντίστοιχο μερίδιο της οικονομικής εισόδου σ' αυτές". Μέσω του προέδρου του λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ανοιχτά ακόμα και για την πραγματοποίηση εθνικοποιήσεων επιχειρήσεων αν αυτό κριθεί αναγκαίο".

Αυτού του είδους η λογική αναμένεται να "περάσει" στο νέο πρόγραμμα για το οποίο στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αριστείδης Μπαλτάς πιστεύουν ότι πρέπει να διαθέτει ριζοσπαστικά στοιχεία που θα το κάνουν απολύτως διακριτό σε σχέση μ' αυτό της Νέας Δημοκρατίας. Η δουλειά, λόγω του έκτακτου της συγκυρίας όμως, θα πρέπει να γίνει γρήγορα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κομματικός μηχανισμός, δεν φημίζεται, είναι αλήθεια, για την ταχύτητα με την οποία προχωρά τις διαδικασίες στο εσωτερικό του.

Η Κουμουνδούρου επίσης θα συνεχίσει να κάνει επιθέσεις φιλίας και στο ΚΙΝΑΛ αφού διακρίνει ότι σε μία σειρά θεμάτων, όπως είναι τα εργασιακά, υπάρχει σχετική ταύτιση απόψεων, άρα και περιθώριο για μία πιο "βαθιά" συνεργασία. Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρούν ότι πρόσωπα όπως είναι ο μετριοπαθής Χάρης Καστανίδης μπορούν να παίξουν ένα σαφώς εποικοδομητικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, έστω και αν το ΚΙΝΑΛ, για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, δείχνει προς το παρόν απροθυμία ακόμα και να ανοίξει το θέμα της συνεργασίας με τον όμορό του χώρο.

Πέρα όμως από τις προγραμματικές και τις "συνεργατικές" ανησυχίες, υπάρχει και το σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τις τελευταίες του αντιπολιτευτικές νίκες και να συνεχίσει σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους για μία σειρά από θέματα όπως είναι η οικονομία, η καταστολή και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το κόμμα θα επανακαταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα του ξυλοδαρμού πολίτη στην οδό Μιχαλακοπούλου πριν από περίπου δύο εβδομάδες από αστυνομικούς με πολιτικά που φαίνεται ότι συνόδευαν υψηλά ιστάμενο πρόσωπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα