Τι πρέπει να προσέχουν με τα κλιματιστικά όσοι έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα

Έχει περάσει μισός -και πλέον- αιώνας από τότε που κυκλοφόρησαν τα κλιματιστικά για το λαό (για εμπορική χρήση, αν προτιμάς).

Θα έλεγες πως θα είχαμε μάθει τα βασικά.

Αρχής γενομένης από το πώς να μην κερνάμε αχρείαστα σοκ στον οργανισμό μας.

Γιατί αυτό ακριβώς κάνουμε, όταν από 40+ βαθμούς Κελσίου σε εξωτερικό χώρο, μπαίνουμε σε περιβάλλον στο οποίο ο κλιματισμός είναι ρυθμισμένος στους 19°C. Φανταστείτε τι γίνεται αν είναι στους 16°C.

Επειδή έρχεται καύσωνας, είναι χρήσιμο να προφυλαχθούμε και όχι να εξοντωθούμε.

Άρα, συνέχισε να διαβάζεις.

Δεν υπάρχει ‘ιδανική θερμοκρασία’ για όλους

Αν κρίνω από τις αναφορές στο Google, σε γραφεία σε όλον τον κόσμο εξακολουθούν να τσακώνονται για τον αριθμό που θα επιλεγεί στο κλιματιστικό. Εξυπακούεται πως έχουν μπει στη μέση και επιστήμονες για να μελετήσουν το φαινόμενο.

Έχουν καταλήξει στο ότι δεν υπάρχει μια θερμοκρασία που να ικανοποιεί τους πάντες, αφού παίζουν ρόλο παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το βάρος.

Το μοτίβο που υπάρχει εδώ και δεκαετίες αφορά την ιδανική θερμοκρασία για 40χρονο άνδρα, βάρους 70 κιλών.

Την ίδια ώρα, έχουν ενημερώσει και ότι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να επηρεάσει την παραγωγικότητα σου.

Μπορεί να αλλάξει μέχρι και τον τρόπο που σκέφτεσαι.

“Τα ζεστά περιβάλλοντα είναι καλύτερα για δημιουργική σκέψη, ενώ οι ψυχρότεροι χώροι εργασίας πιστεύεται ότι βοηθούν τους ανθρώπους να είναι σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων ή μονότονων εργασιών.

Πάνω από τους 27°C δεν είμαστε τόσο καλοί στα μαθηματικά.

Η θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε. Μικρή μελέτη έδειξε ότι όσοι βρίσκονται σε πιο ζεστά δωμάτια είναι πιο πιθανό να τρέφουν ζεστά συναισθήματα για τους γύρω τους -και το ανάποδο".

Τι παθαίνει το σώμα όταν πάει από τους 40°C στους 19°C

Oι ακραίες θερμοκρασίες δοκιμάζουν το σώμα μας και δη σε καρδιαγγειακό επίπεδο.

Η ξαφνική και ακραία αλλαγή στη θερμοκρασία, μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος θέτει το σώμα υπό τεράστιο στρες. Και αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Όπως πιέζεται να προσαρμοστεί, ‘στεγνώνει’ το δέρμα, η βλεννογόνος μεμβράνη και τα μάτια -για αυτό και μας πιάνει φαγούρα ή/και φταρνιζόμαστε.

Οι οφθαλμικές λοιμώξεις, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι μυϊκοί σπασμοί προκαλούνται από αυτή την αλλαγή της θερμοκρασίας

Ενδέχεται να αρχίσει να αρχίσει να ‘τρέχει’ η μύτη μας, να πάθουμε κρίση άσθματος, να αισθανθούμε μυϊκούς πόνους, να μας ενοχλεί το ιγμόρειο και να ‘κλείσει’ ο λαιμός μας.

Οι πιο συνήθεις καταστάσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι γιατροί είναι οι κρίσεις άσθματος, η καταρροή, οι μυικοί πόνοι, η γρίπη, η φαρυγγίτιδα, η ιγμορίτιδα, το κρυολόγημα, ο πονόλαιμος και οι έντονοι πόνοι.

Εάν έχουμε υποκείμενα προβλήματα υγείας ή είμαστε ηλικιωμένοι, η συνθήκη μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη.

Η αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να επιδεινώσει τις στεφανιαίες παθήσεις, τις αγγειακές καρδιακές παθήσεις, τις αγγειακές εγκεφαλικές παθήσεις και τις περιφερικές αγγειακές ασθένειες αρτηριών και φλεβών.

Επιδεινώνει και αναπνευστικές ασθένειες.

Σε κάθε περίπτωση, οι μεγαλύτεροι ενήλικες και τα μικρά παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Τι παθαίνει το κλιματιστικό όταν το ‘βάζουμε’ στους 19°C βαθμούς και έξω έχει 40°C

Η λειτουργία ενός κλιματιστικού σε σημαντικά χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή του περιβάλλοντος, μπορεί να επιβαρύνει το σύστημα και να οδηγήσει σε διάφορες θέματα.

Πέραν του ότι καταπονούμε τον συμπιεστή (ουσιαστικό μέρος του μηχανήματος) και μπορεί να μας ‘εγκαταλείψει’ νωρίτερα του αναμενόμενου, αυξάνουμε την κατανάλωση ενέργειας, αφού απαιτούμε από το κλιματιστικό να ‘δουλέψει’ περισσότερο για να ‘πιάσει’ μια πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία και να τη διατηρήσει.

Επίσης, αν επιμένουμε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ έξω έχει καύσωνα, μπορεί να προκληθεί υπερβολικό κρύο στο πηνίο του εξατμιστή, οδηγώντας σε συμπύκνωση και πιθανό πάγο. Ο πάγος μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αέρα και να μειώσει την απόδοση του κλιματιστικού. Και τελικά, να ‘ψηθούμε’.

Έχε επίσης, υπ’ όψιν σου ότι η λειτουργία του κλιματιστικού σε σημαντικά χαμηλότερη θερμοκρασία από την εξωτερική μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφη ψύξη και δυσφορία κατά τη μετάβαση μεταξύ των δύο περιβαλλόντων

Ποια είναι η ιδανική εσωτερική θερμοκρασία για τον καύσωνα

H άνετη και ασφαλής θερμοκρασία για εσωτερικούς χώρους ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας -για τους λόγους που διάβασες ήδη. Εν τούτοις, οι ειδικοί προτείνουν πως όταν το θερμόμετρο φτάνει ή ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου να προτιμάμε εύρος από 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Χαρακτηρίζεται ως γενικά άνετο και ενεργειακά αποδοτικό.

Το βέβαιο είναι πως θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί το σώμα σας στην εσωτερική θερμοκρασία μετά την είσοδο από ένα ζεστό εξωτερικό περιβάλλον. Ας του το δώσουμε, πριν ρυθμίσουμε το κλιματιστικό τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα