Φθινοπωρινός πολιτικός καύσωνας λόγω Σκοπιανού

Τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ επί της συμφωνίας με την Ελλάδα και ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στηρίζει ανοιχτά το «ναι», στην Ελλάδα το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει ξανά αυτή

τη φορά μέσω των αποκαλύψεων του ιστότοπου WikiLeaks σχετικά με την στρατηγική που είχαν χαράξει τα Σκόπια ήδη από το 2008 σχετικά με το ονοματολογικό.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στην προσπάθειά του να πείσει τους συμπολίτες του να στηρίξουν τη συμφωνία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πέτσεβο, υπογράμμισε: «Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι διαπαντός μακεδονική».

Δηλώνοντας βέβαιος ότι οι Σκοπιανοί θα αναγνωρίσουν την «ιστορική αυτή ευκαιρία», ψηφίζοντας υπέρ της «ευρωπαϊκής Μακεδονίας», ώστε να δημιουργήσουν προοπτικές για τα παιδιά τους, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε την ανάγκη να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες της χώρας στο δημοψήφισμα.

Το τηλεγράφημα του Wikileaks

Το τηλεγράφημα με τίτλο «Τι θέλουν οι Μακεδόνες για να λύσουν τη διαφορά της ονομασίας» του Wikileaks πυροδότησε έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, επαναφέροντας τη συμφωνία των Πρεσπών στο προσκήνιο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του τόνισε ότι «η αποκάλυψη του Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοί τους "Μακεδόνες" που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, «επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες. Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Μάλιστα, επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία».

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Η απάντηση στον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών και τον Νίκο Κοτζιά. «Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι με αυτή την ανακοίνωση η ΝΔ επιβραβεύει «την παράσταση του κ. Γκρουέφσκι».

«Είναι γνωστό ότι ο κύριος Γκρούεφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού ζητήματος. Προκειμένου να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό. Ουδείς τον πίστευε. Εκτός, εκ των υστέρων, από τον κ. Μητσοτάκη» σχολιάζει ο Ν. Κοτζιάς και προσθέτει: «Δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι». Συμπληρώνει δε: «Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα».

Το μακεδονικό στη ΔΕΘ

Αυτό που πάντως έχει ενδιαφέρον είναι το πώς θα χειριστούν το θέμα της πΓΔΜ τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.

Το πρακτορείο Meta.mk επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, αναφέρει πως ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε «μια σαφή δήλωση υποστήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών». Όπως τονίζεται στο άρθρο «ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, θα πει ότι η επικύρωση της συμφωνίας επιλύει ένα πρόβλημα δεκαετιών, οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες αλλά ήταν ταυτόχρονα αναγκαίες. Αντιμετωπίσαμε με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμό το ζήτημα της ονομασίας και έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι το επόμενο έτος θα εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών».

Σύμφωνα με το Meta.mk ο πρωθυπουργός θα στείλει παράλληλα και ένα μήνυμα προς τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «εάν δεν επικυρώσουν τη συμφωνία, θα στείλουν ένα αρνητικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα».

Στα Σκόπια η Μέρκελ

Στο μεταξύ, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη γείτονα χώρα ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου ενώ τα Σκόπια ετοιμάζεται να επισκεφτεί το Σάββατο και η γερμανίδα καγκελάριος.

«Το πρόγραμμα ακόμη βρίσκεται υπό επεξεργασία, αλλά μπορώ ήδη να σας πω ότι η Καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ», δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, και πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκονται «περιφερειακές εξελίξεις, διμερή θέματα», ενώ η κυρία Μέρκελ «θέλει βεβαίως να σχηματίσει η ίδια εντύπωση επιτόπου ενόψει του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα».

Την ίδια στιγμή, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις υπέρ του "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα έχουν εντατικοποιήσει την εκστρατεία τους. Ο Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάιεφ, πραγματοποίησε συναντήσεις στο Ντογάρ και στο Βαλάντοβο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Τέτοβο όπου ζήτησε υποστήριξη στο δημοψήφισμα που θα αποφασίσει για το νέο όνομα της χώρας.

«Με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, επεκτείναμε το χέρι φιλίας σε όλους. Η Ελλάδα κέρδισε την erga omnes ονομασία, ενώ εμείς κερδίσαμε την erga omnes ταυτότητα. Ο αληθινός πατριωτισμός σημαίνει να υπάρξει μια πραγματική απόφαση για το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο κ. Ζάεφ. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Τέτοβο, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα υπερψηφίσει το νέο όνομα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Μπουζάρ Οσμάνι, δήλωσε στο πρακτορείο IBNA ότι το κόμμα του, το BDI, θα ξεκινήσει την εκστρατεία του στις 10 Σεπτεμβρίου.

«Οι Αλβανοί δεν χρειάζεται να πειστούν για το δημοψήφισμα. Οι Αλβανοί είναι αυτοί που απαίτησαν διαρκώς η Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, διότι το ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει ως εγγύηση ότι οι Αλβανοί θα είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι υπό τη ρωσική επιρροή », δήλωσε ο κ. Οσμάνι.

Τέλος, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι όταν πρόκειται για εθνικά ζητήματα όπως το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να είναι ο λαός που θα αποφασίσει και όχι οι πολιτικές ελίτ. Ωστόσο, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν έχει ακόμη δηλώσει αν είναι υπέρ ή κατά του δημοψηφίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα