Πήραν φωτιά τα ενοίκια το 2019: Ποιες είναι οι «χρυσές» περιοχές

Ο ετήσιος ρυθμός αύξηση των τιμών ακινήτων ξεπέρασε το 25% σε αρκετές περιοχές μέσα στο 2019.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης ακινήτων παρατηρήθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης δεδομένων του Spitogatos.

Μάλιστα, στον δήμο Θεσσαλονίκης η αύξηση ξεπέρασε το 28% σε ετήσια μεταβολή. Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας,

η μεταβολή των τιμών για το 2019 κινήθηκε στο 27,2%, στον Πειραιά οι τιμές πώλησης ακινήτων αυξήθηκαν κατά 16,3%, ενώ στα Νότια και Δυτικά προάστια της Αττικής σημειώθηκαν αυξήσεις της τάξης του 10,8% και 8,7% αντίστοιχα.

Σε αντίθετη πορεία κινήθηκαν τα Γρεβενά (-19,4%), ο Νομός Τρικάλων (-8,2%), η Βοιωτία (-8,1%), ο Νομός Δράμας (-7,5%) και η Φωκίδα (-5,9%).

Αύξηση και στα ενοίκια  

Πολύ μεγάλες αυξήσεις παρουσίασαν και οι τιμές ενοικίασης, στην πλειονότητα των ελληνικών πόλεων.   Οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρούνται στον Πειραιά (25,2%), τα νησιά Αργοσαρωνικού (23,1%), τον Νομό Τρικάλων (21,4%), το Κέντρο Αθήνας & τα Δυτικά Προάστια (20%) και τον Νομό Κέρκυρας (19%). Εξαίρεση αποτελούν οι Ζάκυνθος (-10,4%), Κυκλάδες (-8,3%), Θεσπρωτία (-6,2%), Νομός Καστοριάς (-3,8%), Νομός Φλώρινας (-3,7%), που δεν ακολούθησαν τον αυξητικό ρυθμό των ενοικίων στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

«Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία παρατηρούμε τις τιμές πώλησης των ακινήτων να ανταγωνίζονται τις τιμές προ κρίσης σε κάποιες περιοχές. Επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδας δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία, επενδύοντας είτε σε περιοχές που έχουν ήδη αναπτυχθεί είτε σε αναπτυσσόμενες», δήλωσε ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός.

«Παράλληλα, οι αυξητικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων – και αυτές επανέρχονται στα προ κρίσης επίπεδα- δίνουν ένα ακόμη κίνητρο στους επενδυτές, καθώς έτσι πληθαίνουν οι τρόποι εκμετάλλευσης του εκάστοτε ακινήτου», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα