Δείτε τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ρύζι

Το ρύζι είναι η βασική τροφή σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο. Πλούσιο σε μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, μαγγάνιο και βιταμίνες Β, μπορεί να είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας. 

Όσον αφορά το μαγειρεμένο λευκό ρύζι, 1 φλιτζάνι περιέχει 44,6 γραμμάρια υδατανθράκων και 4,25 γραμμάρια πρωτεΐνης . Η ίδια ποσότητα μαγειρεμένου καστανού ρυζιού έχει 45,8 γραμμάρια υδατανθράκων και

4,52 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το τελευταίο είναι επίσης υψηλότερο σε μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο από το λευκό ρύζι.

Το καστανό ρύζι είναι ιδιαίτερα καλό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Δεδομένου ότι περιέχει και τα τρία μέρη του πυρήνα, συμπεριλαμβανομένου του πίτουρου, του φύτρου και του ενδοσπερμίου, είναι πιο θρεπτικό από το εκλεπτυσμένο ομόλογό του.

Παρόλο όμως που το συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να είναι μέρος ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορεί να σας προειδοποιούν πως η κατανάλωση του προκαλεί προβλήματα υγείας.

Δείτε τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ρύζι ή τουλάχιστον να μειώσετε την ποσότητα που καταναλώνετε. 

Εμφανίζετε αέρια και φούσκωμα

Ενώ είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε χορτάτοι μετά από ένα γεύμα, δεν πρέπει να μοιάζετε ότι κουβαλάτε ένα μωρό. Δυστυχώς, το καστανό ρύζι και άλλα τρόφιμα μπορούν να δημιουργήσουν αυτό το αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα το καστανό ρύζι μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και πεπτική δυσφορία σε ορισμένα άτομα . Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες. Ορισμένα άτομα είναι ευαίσθητα στους υδατάνθρακες και μπορεί να εμφανίσουν δυσφορία στο πεπτικό σύστημα μετά την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως. Είναι επίσης πιθανό να αισθάνεστε φουσκωμένοι μόνο και μόνο επειδή φάγατε πολύ ρύζι.

Κινδυνεύετε να εμφανίσετε διαβήτη

Το ρύζι έχει τιμή γλυκαιμικού δείκτη (GI) 48-93. Αυτός ο αριθμός δείχνει την επίδραση των τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όσο υψηλότερος ο γλυκαιμικός δείκτης , τόσο περισσότερο θα αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Το λευκό ρύζι περιέχει λιγότερες φυτικές ίνες από το καστανό ρύζι. Ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη. Το καστανό ρύζι, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη.

Η υπερβολική κατανάλωση ρυζιού μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από αρσενικό

Το καστανό ρύζι μπορεί να είναι πιο υγιεινό από το εκλεπτυσμένο ομόλογό του, αλλά θα πρέπει να προσέχετε τις μερίδες σας. Και οι δύο ποικιλίες περιέχουν μια φυσική ένωση που ονομάζεται αρσενικό, σύμφωνα με έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του αρσενικού στο ρύζι βρίσκεται στα στρώματα πίτουρου. Από το λευκό ρύζι αφαιρείται το πίτουρο του κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, επομένως είναι χαμηλότερο σε αρσενικό, σε σχέση με το καστανό ρύζι.

Επίσης το ρύζι μπασμάτι από την Καλιφόρνια είναι το χαμηλότερο σε αρσενικό. Η κινόα, το κεχρί και το φαγόπυρο μπορεί επίσης να είναι ασφαλείς επιλογές. Το καστανό ρύζι και οι περισσότερες ποικιλίες ρυζιού από το Τέξας έχουν υψηλά επίπεδα αρσενικού.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ένωση μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα σας και να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Παρά αυτούς τους κινδύνους, δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για τα όρια κατανάλωσης αρσενικού στο ρύζι και σε άλλα προϊόντα διατροφής.

Για να παραμείνετε ασφαλείς καλό είναι να ξεπλένετε  καλά  το ρύζι και να το μαγειρεύετε χρησιμοποιώντας 6 φλιτζάνια νερό για κάθε φλιτζάνι ρύζι. Αδειάστε το περιττό νερό και απολαύστε το γεύμα σας. Αυτή η μέθοδος μαγειρέματος μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση αρσενικού κατά περίπου το ένα τρίτο. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να τρώτε μια ποικιλία δημητριακών όπως φαγόπυρο, κινόα, κεχρί, για να περιορίσετε την έκθεσή σας στο αρσενικό.

ΠΗΓΗ: jenny.gr

The post Δείτε τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ρύζι appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα