Xerox WorkCenter 6515 DNΙ Review - Ενώνοντας δύο κόσμους

Ένα έγχρωμο πολυμηχάνημα laser που προορίζεται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Xerox WorkCentre 6515 τα καταφέρνει περίφημα σε πληθώρα εργασιών. Συνδυάζει έγχρωμο εκτυπωτή, έγχρωμο σαρωτή, fax και φωτοαντιγραφικό σε μια συσκευή.

Μάλιστα, η ευελιξία του το κάνει μια ιδανική επιλογή ακόμη και για το σπίτι, ειδικά στην περίοδο που ζούμε και η τηλεργασία έγινε απαραίτητη για πολλούς, καθώς προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις για να καλύψει

τις ανάγκες του χρήστη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ας δούμε τι ακριβώς προσφέρει, ξεκινώντας από την εμφάνιση.

Σχεδιασμός

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κανείς κοιτώντας τον WorkCentre 6515 είναι το γνώριμό του design για όποιον έχει εργαστεί με μηχάνημα Xerox. Το μπλε και λευκό χρώμα ταιριάζουν εύκολα σε οποιοδήποτε χώρο, ξεφεύγοντας από τα μαύρα ή λευκά μηχανήματα που συχνά βρίσκουμε στην κατηγορία αυτή.x

Οι διαστάσεις του (42 x 50.6 x 50 cm) το κάνουν αρκετά μαζεμένο σε πλάτος και βάθος, όμως καθώς στην επάνω πλευρά βρίσκεται ο σαρωτής, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε έπιπλο ή σημείο με ελεύθερο χώρο για να ανοίγει το καπάκι. Το βάρος του  αγγίζει τα 30.7 κιλά και σε συνδυασμό με τις διαστάσεις του, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο να μετακινείται συχνά και πόσω μάλλον από ένα μόνο άτομο, οπότε η σωστή τοποθέτηση θα γλιτώσει λίγο δύσκολο κουβάλημα στον κάτοχό του.

Στην μπροστινή όψη, εντοπίζεται χαμηλά η κασέτα τροφοδοσίας χαρτιού, η οποία χωράει 250 φύλλα A4 και άλλα 50 φύλλα τοποθετούνται στον βοηθητικό δίσκο. Με επιπλέον εξάρτημα, η χωρητικότητα χαρτιού μπορεί να αυξηθεί κατά 550 ακόμη σελίδες. Σχετικά με τα μεγέθη χαρτιού, ο βοηθητικός δίσκος υποστηρίζει φύλλα από 76 x 127 mm έως 216 x 356 mm και ο βασικός δίσκος 76 x 147 mm έως 216 x 356 mm.

Η έξοδος της εκτύπωσης βρίσκεται ανάμεσα στην κασέτα και την κορυφή, όπου εντοπίζεται ο επίπεδος σαρωτής μεγέθους A4. Μάλιστα, η σάρωση δεν περιορίζεται σε χειροκίνητη ενέργεια, καθώς με συμβατούς τύπους χαρτιού, ο αυτόματος τροφοδότης στην κορυφή μπορεί να εκτελέσει σάρωση διπλής όψης με ένα μόνο πέρασμα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο σαρωτής είναι έγχρωμος στα 24-bit, κάτι απόλυτα καλοδεχούμενο για τα δεδομένα της τιμής και του συνόλου λειτουργιών.

Λίγο ψηλότερα και στα αριστερά της κασέτας, βρίσκεται η έγχρωμη οθόνη αφής μεγέθους 5”, η οποία μπορεί να κουνηθεί λίγο με το χέρι για να αλλάξει κλίση και να βολέψει καλύτερα τον χρήστη. Είναι φωτεινή και ευανάγνωστη, με μεγάλα εικονίδια που δεν μπερδεύουν κι αντίθετα, κάνουν τον χειρισμό της συσκευής εύκολη υπόθεση καθώς δεν διαφέρει πολύ από ένα smartphone στη λογική και την εμφάνιση. Αν ο χρήστης το επιθυμεί, μπορεί να πειράξει τη σειρά των εικονιδίων ώστε να τα βάλει κατά σειρά προτίμησης, π.χ. τα συχνότερα που χρησιμοποιεί πρώτα. Η οθόνη βοηθάει επίσης στη διαδικασία σάρωσης ενός εγγράφου, καθώς η προεπισκόπηση δείχνει το αποτέλεσμα που θα έχει ο χρήστης. Κάτω από την οθόνη, βρίσκεται μια θύρα USB 3.0 για να συνδέονται USB sticks με υλικό προς εκτύπωση.

Λειτουργίες – Δυνατότητες

Ας ξεκινήσουμε με αυτό που ειπώθηκε στην αρχή περί τριών μοντέλων. Ο Xerox WorkCentre 6515 κυκλοφορεί σε τρεις εκδόσεις με ίδια χαρακτηριστικά και επιδόσεις, πλην κάποιων διαφορών. Οι 6515N και 6515DN διαθέτουν θύρα δικτύου για καλώδιο Ethernet και δέχονται προαιρετικό αντάπτορα για ασύρματη σύνδεση, κάτι που ο 6515DNI έχει ενσωματωμένο. Τέλος, ο 6515N υπολείπεται της αυτόματης διπλής εκτύπωσης που διαθέτουν τα άλλα δύο μοντέλα. Έχοντας βγάλει αυτά από τη μέση, ας προχωρήσουμε.

Οι 6515N και 6515DN συνδέονται ενσύρματα στο δίκτυο του σπιτιού ή του γραφείου, και μέσω αυτού ανοίγονται πολλές δυνατότητες για ασύρματη εκτύπωση μέσω internet. Μέσα από τις εφαρμογές Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria και Xerox Mobile Link App ο χρήστης έχει πληθώρα επιλογών για να διαχειρίζεται απομακρυσμένα -ή απλώς, ευκολότερα αν τα έχει στο κινητό του- τις εκτυπώσεις που θέλει να κάνει. Ένας κατάλογος που μόλις έλαβε στο κινητό, για παράδειγμα, μπορεί να εκτυπωθεί με ελάχιστες κινήσεις.

Ο 6515DNI είναι ακόμη πληρέστερος στο κομμάτι αυτό, καθώς διαθέτει ενσωματωμένο Wi-Fi και NFC, όπως και Wi-Fi Direct, για να κάνει ακόμη γρηγορότερη την ασύρματη σύνδεση με συσκευές και την εκτύπωση από αυτές, παράλληλα εξαλείφοντας την ανάγκη για καλώδιο δικτύου.

Άπαξ και συνδεθεί στο δίκτυο, ο WorkCentre 6515 μπορεί να λύσει τα χέρια σε ακόμη περισσότερες καθημερινές περιπτώσεις που δεν κινούνται στη σφαίρα του φανταστικού. Για παράδειγμα, η λειτουργία σάρωσης σε e-mail γλιτώνει βήματα από τη διαδικασία σάρωσης και αποστολής, ενώ έγγραφα που σαρώνονται μπορούν να μετατραπούν σε PDF με ενσωματωμένη οπτική αναγνώριση χαρακτήρων, μετατρέποντας ουσιαστικά τα γράμματα που περιλαμβάνονται σε κείμενο το οποίο ο αποδέκτης του PDF μπορεί να ψάξει, να διαλέξει, να αντιγράψει κλπ.

Όσον αφορά τις υποστηριζόμενες γλώσσες, πέραν των PCL 5e/6 υποστηρίζει και Adobe PostScript 3, η οποία είναι προεπιλεγμένη όμως αυτό μπορεί να αλλάξει αν δεν εξυπηρετεί. Επιπλέον, έχει εγκριθεί από την PANTONE για τις επιδόσεις σε πλακάτο χρώμα ενώ συνεργατικά με την τεχνολογία διόρθωσης χρώματος που ενσωματώνει η Xerox, ο 6515 εγγυάται ακριβή και ζωηρά χρώματα - τα αποτελέσματα φαίνονται στο χαρτί.

Η ποιότητα μιας εκτύπωσης κειμένου είναι άριστη, με ξεκάθαρα όρια στα γράμματα και ευανάγνωστο αποτέλεσμα. Αντίστοιχα, οι εκτυπώσεις με χρώματα -είτε είναι εικόνες είτε απλώς διακόσμηση- είναι ποιοτικές ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για εκτυπωτή laser, οι οποίοι παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για όγκο δουλειάς άρα εστίαζαν στο κείμενο. Ένα μικρό παράπονο υπάρχει για τις εκτυπώσεις με πολύ έντονα χρώματα που περιβάλλονται από πολύ διαφορετικά ή σκούρα χρώματα, καθώς η εναλλαγή δεν είναι πάντα ιδανική ενώ κάποιες εκτυπώσεις είχαν πτώση στην ποιότητα της λεπτομέρειας στις εν λόγω περιοχές.

Επιδόσεις

Μιλώντας για εκτυπώσεις, ας πάμε στο κομμάτι της απόδοσης. Αρχικά, υποστηρίζει ανάλυση εκτύπωσης έως 1200 x 2400 dpi, με την ποιότητα αντιγραφής στα 600 x 600 dpi, με την ανάλυση εκτύπωσης να είναι αρκετά υψηλή πάντοτε συγκριτικά με άλλα μοντέλα της κατηγορίας του.

Η εταιρεία υπόσχεται έως και 28 έγχρωμες/ασπρόμαυρες μονές σελίδες ανά λεπτό, κάτι που βρήκαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει. Κάποιες πιο περίτεχνες εκτυπώσεις, που συνδύαζαν όγκο κειμένου με περίτεχνα γραφικά, απαιτούσαν περισσότερο χρόνο και η απόδοση μπορεί να έπεφτε έως και 3-4 σελίδες από την υποσχόμενη ταχύτητα, όμως δεν ήταν συχνό φαινόμενο.

Ο κύκλος εργασιών που ορίζει η εταιρεία ανέρχεται στις 50.000 σελίδες ανά μήνα, ενώ τα αναλώσιμα που χρησιμοποιεί αρκούν για 2500 σελίδες (μαύρο) και 1000 για τα χρώματα (κυανό, ματζέντα, κίτρινο). Φυσικά, υπάρχουν δοχεία υψηλής (όλα τα χρώματα) και πολύ υψηλής χωρητικότητας (εκτός του μαύρου χρώματος) για όποιον θα κάνει έντονη χρήση του μηχανήματος.

Για τον επαγγελματία που στηρίζεται στο μηχάνημα, η Xerox παρέχει τη δυνατότητα αναβάθμισης της εγγύησης σε έως 5 χρόνια, δίνοντας δωρεάν ανταλλακτικά και δωρεάν service στον χώρο του πελάτη. Μιας και σαν μηχάνημα απευθύνεται περισσότερο σε επαγγελματίες, η δυνατότητα αυτή είναι καλοδεχούμενη ως επιλογή μιας και η Xerox φημίζεται για την υποστήριξη που παρέχει μετά την πώληση – τα οφέλη του οποίου δεν έχει νόημα να εξηγήσουμε.

Συμπέρασμα

Ένα πολυμηχάνημα που αποδίδει παραπάνω από ικανοποιητικά σε όσα επιχειρεί, το Xerox WorkCentre 6515 έχει αρκετά θετικά. Αρχικά, ο βασικός σκοπός του είναι η εκτύπωση κειμένου, στην οποία τα καταφέρνει άριστα. Η ευκολία που παρέχεται από την διπλής όψεως σάρωση με ένα πέρασμα γλιτώνει πολύ χρόνο στην καθημερινότητα, όπως και η πληθώρα τρόπων σύνδεσης μέσω δικτύου. Όλα τα παραπάνω, σε ένα μηχάνημα που για τα δεδομένα της κατηγορίας του, είναι λιγότερο ογκώδες από το σύνηθες.

Εκεί που χρήζει βελτίωσης είναι οι έγχρωμες εκτυπώσεις, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δυσκολεύτηκε να παράξει καλό αποτέλεσμα, ενώ όταν οι απαιτήσεις αυξήθηκαν, είχε σποραδικές πτώσεις ταχύτητας. 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το review

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα