Η Qualcomm ανακοινώνει την πλατφόρμα Snapdragon X Plus για Windows laptops

Την Τετάρτη, η Qualcomm ανακοίνωσε την επικείμενη άφιξη του Snapdragon X Plus chipset για φορητούς υπολογιστές, δίνοντας την ίδια στιγμή περισσότερες πληροφορίες για τα Snapdragon X Elite τσιπ που έχει ήδη ανακοινώσει από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε επεξεργαστές της Qualcomm σε laptop, είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία

θα μπορούσε να έχει ένα τσιπ που ανταγωνίζεται ευθέως την Apple, την Intel και την AMD σε ταχύτητα αλλά και αυτονομία. Μάλιστα η ίδια η εταιρεία έχει αναφέρει το τελευταίο διάστημα ότι οι επερχόμενες προτάσεις της ξεπερνάνε σε επιδόσεις ακόμα και το M3 SoC της Apple, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.

Το Snapdragon X Plus αποτελεί το entry-level chip της Qualcomm για φορητούς υπολογιστές. Διαθέτει 10 πυρήνες (αντί 12 του X Elite), 42MB cache, μέγιστη multithreaded συχνότητα 3,4GHz, και μια NPU με 45 TOPS (ή πόσους μαθηματικούς υπολογισμούς μπορεί να λύσει σε ένα δευτερόλεπτο) η οποία αναμένεται να βοηθήσει τις επιδόσεις των gen AI εφαρμογών που θα τρέχει ο κάθε υπολογιστής. Βέβαια, το TOPS αποτελεί μια αυθαίρετη μέτρηση που μπορεί να ακούγεται πιο εντυπωσιακή από ό,τι είναι, επειδή δεν λαμβάνει απαραίτητα υπόψη τον τύπο ή την ποιότητα αυτών των υπολογισμών.

Ο Snapdragon X Plus υποστηρίζει επίσης μνήμη LPDDR5x με μέγιστο ρυθμό μεταφοράς 8448 MT/s ενώ διαθέτει ενσωματωμένη Adreno GPU με επιδόσεις 3,8 teraflop. 

Η Qualcomm θα κυκλοφορήσει ακόμα από τον επόμενο μήνα το Snapdragon X Elite SoC με τρεις δωδεκαπύρηνους επεξεργαστές, με μέγιστη multithreaded συχνότητα έως 3,8 GHz και iGPU έως 4,6 TFLOP. Και οι τρεις έχουν την ίδια NPU και υποστηρίζουν την ίδια μνήμη στην ίδια ταχύτητα με τον Snapdragon X Plus. Οι δύο κορυφαίες SKU διαθέτουν αυτό που η Qualcomm αποκαλεί Dual-Core Boost, έως 4,2GHz, το οποίο ακούγεται λίγο σαν το Turbo Boost της Intel ή το Turbo Core της AMD. Tα χαρακτηριστικά αυτά προσαρμόζουν δυναμικά τη συχνότητα του επεξεργαστή, παρέχοντας περισσότερη ισχύ στον επεξεργαστή μόνο όταν τη χρειάζεται.

Όλα τα Snapdragon X Elite και Snapdragon X Plus chipsets για το 2024

Αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο στα νέα chipsets της Qualcomm για Windows υπολογιστές, είναι ότι δεν διαθέτουν υβριδική αρχιτεκτονική όπως οι επεξεργαστές της Apple και της Intel, οι οποίοι χωρίζουν τον συνολικό αριθμό των πυρήνων τους σε αυτούς που είναι αφιερωμένοι στις επιδόσεις και σ΄αυτούς που είναι αφιερωμένοι στην αποδοτικότητα. Και οι δύο εταιρείες έχουν διαφημίσει αυτή την αρχιτεκτονική ως έναν εξαιρετικό τρόπο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την αύξηση της αυτονομίας. Όμως η Qualcomm δηλώνει ότι όλοι οι πυρήνες των νέων Snapdragon για φορητούς υπολογιστές είναι "πυρήνες επιδόσεων" και ισχυρίζεται ότι εξακολουθούν να ξεπερνάνε τις προτάσεις της Apple, της Intel και της AMD σε απόδοση, αποδοτικότητα ενέργειας και διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Επιπλέον τα παιχνίδια για PC θα πρέπει να "λειτουργούν" με τα Windows on Arm, ακόμη και μέσω emulation με πολύ καλές επιδόσεις.

Ο Μάιος αναμένεται να είναι ο μήνας όπου θα τα μάθουμε όλα γύρω από το επόμενο στοίχημα της Qualcomm αλλά και της Microsoft, με τα αποκαλυπτήρια των επόμενων "AI PC". Η Microsoft αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο συνέδριο Build 2024 στην επόμενη έκδοση των Windows on Arm που θα τροφοδοτεί κάθε σύστημα που ενσωματώνει κάποιον από τους νέους επεξεργαστές της Qualcomm. Επιπλέον οι περισσότεροι κατασκευαστές, ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τις δικές τους προτάσεις που θα ενσωματώνουν κάποιο από τα νέα chipsets, με την Lenovo, τη Dell, την ASUS αλλά και την ίδια τη Microsoft, να βρίσκονται ανάμεσα στους πρώτους που θα λανσάρουν τέτοιο μοντέλο.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα