Η πολιτεία του Τέξας υπέβαλλε αγωγή ενάντια στην Google για συλλογή βιομετρικών δεδομένων χωρίς συναίνεση

Η πολιτεία του Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατέθεσε μήνυση κατά της Google και της Alphabet κατηγορώντας την εταιρεία ότι συνέλεξε βιομετρικά δεδομένα εκατομμυρίων Τεξανών χωρίς να έχει τη συναίνεση τους. 

Στην καταγγελία αναφέρεται ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Τέξας απαγορεύεται, εδώ και για περισσότερο από μια δεκαετία, να συλλέγουν δεδομένα όπως πρόσωπα, φωνές ή άλλα βιομετρικά

δεδομένα από ανθρώπους χωρίς τη συγκατάθεση τους.

«Σε κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας, η Google, τουλάχιστον από το 2015, συλλέγει βιομετρικά δεδομένα από αναρίθμητους Τεξανούς και χρησιμοποίησε τα πρόσωπα και τη φωνή τους για να εξυπηρετήσει τους εμπορικούς σκοπούς της» αναφέρεται στην καταγγελία. «Πράγματι, σε όλη την πολιτεία, οι Τεξανοί έχουν μετατραπεί άθελα τους σε αγελάδες μετρητών που αρμέγονται από την Google για κέρδη».

Η συλλογή των βιομετρικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω προϊόντων όπως το Google Photos, το Google Assistant και το Nest Hub Max σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν.

Η Google δήλωσε ότι θα δώσει τη μάχη της στο δικαστήριο, με τον νομικό εκπρόσωπο της να λέει ότι οι χρήστες των υπηρεσιών της είχαν την επιλογή να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία της συλλογής βιομετρικών δεδομένων.

«Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Ken Paxton, για ακόμη μια φορά χαρακτηρίζει εσφαλμένα τα προϊόντα μας σε μία ακόμα δίκη που κόβει την ανάσα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google, Jose Castaneda. «Θα ξεκαθαρίσουμε τα πάντα στο δικαστήριο».

Αυτή είναι μία ακόμα μήνυση από τις πολλές που έχουν καταθέσει πολιτείες κατά της Google, οι οποίες κάνουν λόγο για αθέμιτες πρακτικές όσον αφορά το απόρρητο. Η πολιτεία της Αριζόνα στις αρχές Οκτωβρίου κατέληξε σε συμβιβασμό με την Google αποκομίζοντας $85 εκατομμύρια. Η πολιτεία του Τέξας, της Ιντιάνα και της Ουάσιγκτον όπως και η Περιφέρεια της Κολούμπια προχώρησαν σε αγωγές κατά της Google τον περασμένο Ιανουάριο για παραπλανητικές πρακτικές παρακολούθησης της τοποθεσίας που παραβιάζουν το απόρρητο των χρηστών.

Στην σχετική αγωγή, ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Ουάσιγκτον, Karl Racine, δήλωσε ότι η «Google οδήγησε εσφαλμένα τους καταναλωτές να πιστέψουν ότι η αλλαγή των ρυθμίσεων του λογαριασμού και της συσκευής τους θα τους επέτρεπε να προστατεύουν το απόρρητό τους και να ελέγχουν σε ποια προσωπικά δεδομένα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση η εταιρεία» όμως όπως αποδείχτηκε «η εταιρεία εξακολουθεί συστηματικά να παρακολουθεί τους πελάτες της και να κερδίζει χρήματα από τα δεδομένα των πελατών της». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Ken Paxton από το Τέξας, ο οποίος κατηγόρησε την Google ότι παραπλάνησε τους καταναλωτές και εξακολούθησε να παρακολουθεί την τοποθεσία τους ακόμα και όταν οι χρήστες προσπάθησαν να το αποτρέψουν».


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα