Κυκλοφόρησε το τελευταίο τραγούδι των Beatles, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Κυκλοφόρησε σήμερα στις γνωστές πλατφόρμες streaming, το "Now and Then", το νέο τραγούδι των Beatles από το 1995.

Η ιστορία πίσω από την παραγωγή του τραγουδιού έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από τους θαυμαστές, καθώς ο Paul McCartney και ο Ringo Starr χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για να δημιουργήσουν ένα πλήρες

κομμάτι από ένα παλιό lo-fi demo του John Lennon

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο McCartney, ο George Harrison και ο Starr είχαν επανενωθεί για να δημιουργήσουν νέα τραγούδια για τα Anthology άλμπουμ των Beatles, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα "Free as a Bird" και "Real Love", τοποθετώντας ενορχηστρώσεις πάνω σε demo του Lennon. Ωστόσο, οι εργασίες για το "Now and Then" σταμάτησαν λόγω τεχνικών προβλημάτων που καθιστούσαν δύσκολη τη χρήση της αρχικής κασέτας. Ο McCartney δήλωσε ότι στο demo του Lennon για πιάνο, το πιάνο κάλυπτε τη φωνή του όταν απομονωνόταν. Τελικά το τρίο εγκατέλειψε το ημιτελές τραγούδι. 

Δεκαετίες αργότερα, η δουλειά του Peter Jackson στο ντοκιμαντέρ Get Back προσέφερε καίριες ανακαλύψεις. Η ομάδα του σκηνοθέτη επινόησε τεχνολογία για τον διαχωρισμό των “συστατικών” του τραγουδιού σε ξεχωριστά κομμάτια χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση. Συνειδητοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε τελικά να ολοκληρώσει το "Now and Then", ο McCartney πρόσθεσε μπάσο, ο Starr ντραμς και ο παραγωγός Giles Martin έγχορδα που θύμιζαν τις ενορχηστρώσεις του εκλιπόντος πατέρα του. 

Αν και ο Harrison φέρεται να αντιπαθούσε αρχικά το τραγούδι, τα μέρη του Anthology παραμένουν και ο McCartney συνεισέφερε slide κιθάρα στο στυλ του. Παρά την ανησυχία ορισμένων θαυμαστών, όλοι οι εμπλεκόμενοι φαίνονται ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, κάτι που και εσείς μπορείτε να κρίνετε ακούγοντας το κομμάτι. Ο Sean Ono Lennon δήλωσε ότι ο πατέρας του θα λάτρευε να πειραματιστεί με την τεχνολογία, χαρακτηρίζοντας το τραγούδι "πραγματικά όμορφο".

Ο McCartney δήλωσε ότι το να δουλεύεις πάνω στη μουσική των Beatles το 2023 χρησιμοποιώντας πρωτοποριακή τεχνολογία που το ίδιο το συγκρότημα θα είχε αγκαλιάσει, ήταν απίστευτο. Αν και ενδεχομένως είναι το τελευταίο τραγούδι των Beatles, η τεχνολογία διαχωρισμού που χρησιμοποιήθηκε στο "Now and Then" θα μπορούσε να αποκαταστήσει και να αναζωογονήσει αμέτρητες παλαιότερες ηχογραφήσεις για τα επόμενα χρόνια, μια συναρπαστική προοπτική για το χώρο της μουσικής. Ακόμη και αν πρόκειται για το τέλος μιας εποχής, η κληρονομιά των Beatles συνεχίζει να εξελίσσεται μέσω της σύγχρονης εφευρετικότητας.

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα