Οι αξιώσεις της Apple για πνευματικά δικαιώματα δίνουν τέλος σε κανάλι θαυμαστή με αρχειακό υλικό από WWDC

Αφού η Apple υπέβαλε αρκετές αξιώσεις για πνευματικά δικαιώματα, το YouTube απενεργοποίησε μόνιμα ένα κανάλι που περιείχε εκατοντάδες βίντεο δεκαετιών από παλαιότερα συνέδρια προγραμματιστών της Apple (WWDC).

Ο Brendan Shanks, ο ιδιοκτήτης του καναλιού Apple WWDC

Videos, αναφέρει ότι ο λογαριασμός του απενεργοποιήθηκε μόνιμα αφού έλαβε πάνω από τρία "strikes" για τα πνευματικά δικαιώματα - ο μέγιστος αριθμός παραβάσεων που μπορεί να υποστεί ένας δημιουργός πριν το YouTube αφαιρέσει το λογαριασμό του.

Σε screenshots από e-mail μηνύματα που δημοσιοποίησε ο Shanks, η Apple εξέδωσε μια σειρά από αιτήματα να αφαιρέσει τα βίντεο από το κανάλι του, ορισμένα βίντεο από τα οποία χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο Shanks δηλώνει ότι εξακολουθεί να έχει όλα τα αρχικά αρχεία βίντεο και τις περιγραφές, και προσπαθεί επί του παρόντος να μεταφέρει το περιεχόμενο στο Internet Archive

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple κυνηγάει ιστοσελίδες με αρχειακό περιεχόμενο. Όταν το YouTube προχώρησε στην απενεργοποίηση του καναλιού EveryAppleVideo για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων το 2016, ο Sam Henri Gold έβαλε στόχο να διατηρήσει τα βίντεο του καναλιού. Αφού πρώτα προσπάθησε να τα αποθηκεύσει σε ένα αρχείο torrent 80GB και αργότερα προσπάθησε να φιλοξενήσει το περιεχόμενο στο Google Drive, ο Gold προχώρησε τελικά στη δημιουργία του ανεπίσημου Apple Archive το 2020.

Η πλέον ανενεργή ιστοσελίδα περιείχε έναν τεράστιο θησαυρό από παλιές διαφημίσεις της Apple, συνεδρίες WWDC, εσωτερικά εκπαιδευτικά βίντεο και πολλά άλλα. Ο Gold κατακλύστηκε γρήγορα από ειδοποιήσεις DMCA μετά την έναρξη λειτουργίας του ιστότοπου, με αποτέλεσμα το περιεχόμενό του και τα βίντεο που είχαν μεταφορτωθεί στο Vimeo να κατέβουν.

Και ενώ αυτό το περιεχόμενο αρχείου αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Apple, η εταιρεία δεν κάνει ακριβώς την καλύτερη δουλειά για να κάνει την ιστορία της εύκολα προσβάσιμη στους ενδιαφερόμενους. Το πιο κοντινό πράγμα που έχουμε σε ένα επίσημο αρχείο που σχετίζεται με την εταιρεία είναι το μικρό, αλλά αυξανόμενο Steve Jobs Archive, το οποίο περιέχει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, βίντεο και αποσπάσματα από συνεντεύξεις που αναδεικνύουν αποσπάσματα της ζωής του Jobs. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο σχετικός ιστότοπος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο από τους φίλους και την οικογένεια του Jobs και όχι από την ίδια την Apple.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα