Οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου ξεπερνούν τα CD για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του '80

Οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου αυξάνονται εδώ και χρόνια, αλλά σύμφωνα με την έκθεση της RIAA για τα έσοδα της μουσικής βιομηχανίας στο τέλος του έτους 2022 (PDF), οι πωλήσεις δίσκων σημείωσαν νέο υψηλή επίδοση πέρυσι.

Για πρώτη φορά από το 1987, οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου ξεπέρασαν εκείνες των CD, δικαιώνοντας όλους εκείνους που έχουν περάσει δεκαετίες από τη ζωή τους μιλώντας για το ότι το βινύλιο "απλά ακούγεται καλύτερα".

Παρόλο που οι πωλήσεις βινυλίου σε μονάδες ξεπέρασαν τα CD μόλις πέρυσι, τα έσοδα από

τους δίσκους βινυλίου είναι υψηλότερα από τα έσοδα από τα CD εδώ και αρκετό καιρό. Το 2022, οι δίσκοι βινυλίου απέφεραν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 483 εκατομμυρίων δολαρίων για τα CD. Η αύξηση στις πωλήσεις βινυλίου ήταν υπεραρκετή για να αντισταθμίσει την πτώση των εσόδων από τα CD, βοηθώντας τα συνολικά έσοδα από τα φυσικά μέσα να ανέβουν κατά 4% σε σχέση με το 2021 (τα οποία ήταν ήδη πολύ υψηλότερα σε σχέση με το 2020).

Οι streaming υπηρεσίες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειονότητα όλων των εσόδων της μουσικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ, φτάνοντας το 84%, από 83% το 2021. Η RIAA αναφέρει ότι το 2022 υπήρχαν κατά μέσο όρο 92 εκατομμύρια ενεργές συνδρομές streaming μουσικής, οι οποίες, μαζί με το ψηφιακό ραδιόφωνο και τους ιστότοπους που υποστηρίζονται από διαφημίσεις, όπως το YouTube, απέφεραν 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ανάπτυξη των streaming υπηρεσιών και των φυσικών μέσων έρχεται εις βάρος των επί πληρωμή ψηφιακών λήψεων (πχ. iTunes), οι οποίες αντιπροσώπευαν μόλις το 3% του συνόλου των εσόδων από τη μουσική το 2022.

Πάντα υπήρχαν άνθρωποι που υποστήριζαν ότι η μουσική που προέρχεται από βινύλιο ακούγεται καλύτερα από την ψηφιακή μουσική, αλλά αυτό μάλλον δεν εξηγεί την αυξανόμενη δημοτικότητα του βινυλίου τόσο καιρό μετά την έλευση των CD, των MP3 και των streaming υπηρεσιών μουσικής. Ένα άλμπουμ βινυλίου είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και ως έργο τέχνης, και υπάρχει κάτι ελκυστικό στα φυσικά αντικείμενα (πχ. συλλεκτικότητα) σε μια εποχή όπου τα media έχουν ψηφιακή μορφή.

Υπάρχει επίσης ένα στοιχείο ρετρό τεχνολογίας στην αναβίωση του βινυλίου. Οι παλιές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές της δεκαετίας του 2000 είναι σήμερα δημοφιλείς στους μαθητές και φοιτητές που μεγάλωσαν με τα smartphones, και υπάρχουν μόνιμες κοινότητες γύρω από τη μετατροπή και την αποκατάσταση παλαιών υπολογιστών, κονσολών παιχνιδιών, γραφομηχανών και όλων των ειδών των αντικειμένων που έχουν φαινομενικά "αντικατασταθεί" από ανώτερες εναλλακτικές λύσεις. Τα CD και τα iPods είναι είδος προς εξαφάνιση εδώ και καιρό αλλά προφανώς απέχουν μόνο μία viral τάση του TikTok για να στραφούν -έστω πρόσκαιρα- τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους.

Αν θέλετε να ξεκινήσετε (ή να ξαναρχίσετε) τη δική σας συλλογή βινυλίου, η μορφή αυτή έχει γίνει αρκετά δημοφιλής ώστε εταιρείες όπως η Audio Technica, η Sony και η Victrola να κυκλοφορήσουν νέα πικάπ με σύγχρονες ανέσεις όπως η συνδεσιμότητα Bluetooth.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα