Πρόβλημα εμφάνισε το πρώτο εμφύτευμα της Neuralink που τοποθετήθηκε σε άνθρωπο

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι το εμφύτευμα εμφάνισε δυσλειτουργία, καθώς ορισμένα από τα νήματα αποσυνδέθηκαν από τον εγκέφαλο του ασθενούς.

Η Neuralink, μία από τις πολλές εταιρίες του Ίλον Μασκ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι μέρος του εγκεφαλικού εμφυτεύματος που αναπτύσσει εμφάνισε δυσλειτουργία, έχοντας τοποθετηθεί για πρώτη φορά σε εγκέφαλο ανθρώπου.

Η εταιρία έχει δημιουργήσει ένα σύστημα διεπαφής του εγκεφάλου με υπολογιστή (BCI), το οποίο στην πορεία θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με παράλυση να ελέγχουν συσκευές χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τον εγκέφαλό τους.

Το σύστημα που αναπτύσσει η Neuralink, με την επωνυμία Link, καταγράφει νευρωνικά σήματα, χρησιμοποιώντας 1.024 ηλεκτρόδια, ενσωματωμένα σε 64 "νήματα", τα οποία είναι λεπτότερα σε πάχος από τρίχα ανθρώπου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας.

Τον Ιανουάριο, η Neuralink τοποθέτησε το εμφύτευμα σε έναν 29χρονο ασθενή, το Νόλαντ Άρμπο, στο πλαίσιο δοκιμής της ασφάλειας της τεχνολογίας. Η εταιρία μάλιστα προχώρησε στη ζωντανή μετάδοση εικόνας από την προσπάθεια του Άρμπο να χρησιμοποιήσει το BCI το Μάρτιο, με τη Neuralink να δηλώνει σε ανάρτηση στο εταιρικό ιστολόγιο τον Απρίλιο ότι η επέμβαση πήγε "εξαιρετικά καλά".

Όμως, στις εβδομάδες που ακολούθησαν, μια σειρά από νήματα αποσπάστηκαν από τον εγκέφαλο του Άρμπο, όπως αναφέρει η εταιρία σε νέα της ανάρτηση, την Τετάρτη. Αυτό σημαίνει ότι απέμεναν λιγότερα λειτουργικά ηλεκτρόδια, πράγμα που περιόρισε τη δυνατότητα της εταιρίας να μετρά την ταχύτητα και την ακρίβεια του Link.

Η Neuralink δεν ανακοίνωσε πόσα νήματα αποσπάστηκαν από τον εγκεφαλικό ιστό, ενώ δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποιο σχόλιο, όταν κλήθηκε από το CNBC.

Επιχειρώντας να παρακάμψει το ζήτημα, η Neuralink ανέφερε ότι τροποποίησε τον καταγραφικό αλγόριθμο, ενίσχυσε το σύστημα διεπαφής του χρήστη και καταβάλει προσπάθειες να βελτιώσει τις τεχνικές μετατροπής των εγκεφαλικών σημάτων σε κινήσεις του κέρσορα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Neuralink εξέτασε μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο αφαίρεσης του εμφυτεύματος, όμως το πρόβλημα που παρουσιάστηκε δεν συνιστά άμεση απειλή για την ασφάλεια του Άρμπο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η οποία είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα το πρόβλημα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Neuralink προχώρησε στην ανάρτηση στο εταιρικό ιστολόγιο καθώς νωρίτερα η εφημερίδα είχε επικοινωνήσει, ζητώντας από την εταιρία διευκρινίσεις για το θέμα που είχε παρουσιαστεί.

Παρότι ορισμένα νήματα αποσπάστηκαν από τον εγκεφαλικό ιστό του Άρμπο, η Neuralink ανέφερε ότι ο ασθενής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το BCI για περίπου οκτώ ώρες την ημέρα στη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας και συχνά έως και 10 ώρες την ημέρα τα σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με την ανάρτηση στο εταιρικό ιστολόγιο, ο Άρμπο θεωρεί ότι το Link είναι μια "μεγάλη πολυτέλεια" που τον έχει βοηθήσει να "επανασυνδεθεί με τον κόσμο".

Η Neuralink δεν είναι η μόνη εταιρία που αναπτύσσει σύστημα BCI, ενώ η τεχνολογία διερευνάται σε ακαδημαϊκό επίπεδο εδώ και δεκαετίες.

Η εταιρία του Ίλον Μασκ έχει μπροστά της μακρύ δρόμο σε επίπεδο δοκιμών ασφαλείας και αποτελεσματικότητας, πριν είναι σε θέση να αιτηθεί έγκριση από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές ώστε να αξιοποιήσει εμπορικά την τεχνολογία αυτή.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα