Κόστος ανακαίνισης σπιτιού στην Θεσσαλονίκη 2022

18:38 15/3/2022 - Πηγή: seleo

,

Σε μια περίοδο που η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη και γεμάτη προβλήματα, είναι σημαντικό ο χώρος μας να είναι όπως ακριβώς τον θέλουμε για να μας δημιουργεί ηρεμία και αίσθημα ικανοποίησης. Αν λοιπόν σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε κάποια αλλαγή στο σπίτι σου βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος καθώς σε αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσω να αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πόσο μπορεί να στοιχίσει μια οποιαδήποτε εργασία ανακαίνισης.

Πόσο θα διαρκέσει μια ανακαίνιση;

Φυσικά η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από το αν πρόκειται να αλλάξεις έναν ή περισσότερους

χώρους του σπιτιού σου. Τυπικά μια ανακαίνιση μπορεί να διαρκέσει από 2 εβδομάδες αν πρόκειται για έναν ή δυο χώρους έως 3 μήνες περίπου αν αφορά ολόκληρο το σπίτι. Η ακριβής διάρκεια των εργασιών της ανακαίνισης, δηλαδή το χρονοδιάγραμμα το ορίζει  ο μηχανικός που θα επιλέξεις να αναλάβει τα έργα της αναδιαμόρφωσης του σπιτιού σου.

Ο Αρχικός σχεδιασμός

Πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να αποφασίσεις εάν θα προχωρήσεις σε μια ολική ή μια μερική ανακαίνιση του σπιτιού. Σε αυτό τον αρχικό σχεδιασμό μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη η βοήθεια του ειδικού μηχανικού που αναφέραμε προηγουμένως όπου μόλις εκτιμήσει τους χώρους θα βγάλει ένα πλάνο για τις όποιες αλλαγές χρειαστούν. Στην περίπτωση που πρόκειται για ολική ανανέωση σύμφωνα με τις τιμές τις αγοράς πρέπει να έχεις στο νου σου ότι μπορεί να χρειαστεί από 200-500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Είναι λογικό πως όσο περισσότερες είναι οι εργασίες που θα χρειαστεί να γίνουν και όσο περισσότερα είναι τα τετραγωνικά τόσο αυξάνεται το κόστος.

Μένω σε σπίτι με ενοίκιο μπορώ να κάνω ανακαίνιση;

Αν νοικιάζεις σπίτι και επιθύμησες να κάνεις ορισμένες αλλαγές τότε η αλήθεια είναι πως οι επιλογές σου στις εργασίες ανακαίνισης περιορίζονται σημαντικά και εκεί το μεγαλύτερο ρόλο παίζει το συμβόλαιο του σπιτιού που έχεις υπογράψει. Συνήθως τα περισσότερα συμβόλαια σου δίνουν την επιλογή να αλλάξεις το βάψιμο των τοίχων, να βάλεις ταπετσαρίες, να αλλάξεις μια πόρτα σε πόρτα ασφαλείας, να τοποθετήσεις έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ή boiller και ορισμένες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές επισκευές. Πάντα φυσικά θα πρέπει να συνεννοηθείς με τον ιδιοκτήτη του σου πριν κάνεις κάποια σημαντική αλλαγή.

Παράγοντες που θα επηρεάσουν την τιμή της ανακαίνισης

Παράλληλα με τον αρχικό σχεδιασμό πρέπει να θυμάσαι πως μερικοί παράγοντες θα επηρεάσουν ο καθένας με τον τρόπο του στο τελικό κόστος της αναδιαμόρφωσης του σπιτιού σου. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες είναι το πόσο παλιό είναι το κτήριο, καθώς αυτό από μόνο του μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερες εργασίες. Τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού και η ποιότητα των υλικών που θα χρειαστούν επίσης είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες.

Κόστος Ανά εργασία

Κάθε εργασία ανακαίνισης, έχει το δικό της κόστος και όπως είπαμε προηγουμένως δεν είναι πάντα εύκολο το κόστος να προσδιοριστεί αμέσως καθώς επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, παρόλα αυτά για τις περισσότερες κλασικές εργασίες ανακαίνισης θα σου δώσουμε μια σαφή εικόνα παρακάτω. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω κάθε μία από τις εργασίες αυτές ξεχωριστά.

Αποξηλώσεις-Καθαιρέσεις

Ο όρος αποξήλωση-καθαίρεση αναφέρεται σε όλες αυτές τις ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν συνήθως ως πρώτη εργασία σε μία σχετικά μεγάλη ανακαίνιση και αφορά διάφορα γκρεμίσματα τοίχων ή πλακιδίων πχ στο μπάνιο και απομάκρυνση οποιουδήποτε παλιού και πλέον αχρείαστου εξοπλισμού. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να αφαιρεθούν (να ξηλωθούν) ντουλάπια, κουζίνα είδη υγιεινής, σωληνώσεις κουφώματα και γενικότερα οτιδήποτε πρόκειται να αντικατασταθεί. Για αυτήν την αρχική εργασία το κόστος συνήθως ανέρχεται από 800-1200 ευρώ κατά προσέγγιση και εξαρτάται φυσικά από την έκταση της αποξήλωσης.

Αποκομιδή Μπαζών

Μετά από την αποξήλωση είναι λογικό πως θα έχουν δημιουργηθεί μπάζα τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν από το σπίτι για να προχωρήσει η διαδικασία ανακαίνισης. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί να νοικιάσεις έναν κάδο για τα μπάζα το κόστος του οποίου μπορεί να ανέρχεται στα 80-130 ευρώ την εβδομάδα ανάλογα με το αν είναι μικρός ή μεγάλος και πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι ίσως χρειαστoύν περισσότεροι από ένας κάδος αν τα μπάζα είναι πολλά. Ακόμα για το μάζεμα των μπαζών ίσως χρειάζεσαι κάποια ανυψωτική πλατφόρμα και χωνί εάν διαθέτεις οροφοδιαμέρισμα το κόστος της οποίας ανέρχεται περίπου στα 80-90 ευρώ για κάδο.

Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις

Αφού αποξηλωθεί πλήρως η προηγούμενη ηλεκτρολογική εγκατάσταση σειρά παίρνει η μελέτη για την αντικατάσταση της. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει σχεδιασμό νέας εγκατάστασης αλλαγές πινάκων και παροχών καθώς μπορεί να περιλαμβάνει καινούριες γραμμές φωτισμού, πρίζες αλλά και καινούριες εγκαταστάσεις ενισχυμένων γραμμών. Οι ενισχυμένες γραμμές είναι πολύ αποτελεσματικές για φούρνους μικροκυμάτων, για φορτιστές και για το κλιματιστικό. Για μία πλήρη καινούρια ηλεκτρολογική εγκατάσταση θα χρειαστείς από 1000-1500 ευρώ.

Υδραυλικές Εγκαταστάσεις και Θέρμανση

Συνήθως στα πιο παλιά σπίτια που ανακαινίζονται εκτός από την καινούρια ηλεκτρολογική εγκατάσταση απαιτείται και αλλαγή των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Αυτές οι αλλαγές αφορούν τις αντικαταστάσεις των σωληνώσεων παροχής νερού και τις σωληνώσεις των αποχετεύσεων  καθώς και τις παροχές νερού σε ηλεκτρικές συσκευές όπως πλυντήριο πιάτων-ρούχων  κτλ. Για αυτήν την ολοκληρωμένη υδραυλική εγκατάσταση πρέπει να υπολογίζεις το ανελαστικό (πάγιο ποσό) των 900-1500 ευρώ. Σε ότι αφορά την εγκατάσταση της θέρμανσης η τιμή για κάθε καλοριφέρ είναι περίπου 80 ευρώ και αν υπολογίσεις πως ένα μέσο σπίτι έχει 10 σώματα καλοριφέρ συνολικά χρειάζεσαι 800 ευρώ για την εγκατάσταση των σωμάτων. Τέλος για έναν καινούριο λέβητα πετρελαίου ή αερίου χρειάζονται περίπου 900-1600 ευρώ.

Δόμηση Τοίχων/Διαχωρισμός Χώρων

Στην περίπτωση ολικής αναδιαμόρφωσης ενός χώρου, μπορεί να γκρεμιστεί ένας τοίχος και να χτιστεί (δομηθεί) από την αρχή ένας ολοκαίνουριος. Η διαδικασία αυτή που ονομάζεται με μία λέξη τοιχοποιία έχει και αυτή το ρόλο της σε μία ανακαίνιση και έχει και αυτή φυσικά το κόστος της. Το κόστος είναι λίγο δύσκολο να οριστεί απόλυτα καθώς σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την έκταση του χτίσματος, αλλά θα πρέπει να υπολογίζεις εμπειρικά ότι  μια ποιοτική δουλειά με υψηλής ποιότητας υλικά και κατάλληλη προετοιμασία για βάψιμο με σοβάτισμα μπορεί να ανέρχεται κοντά στα 700 ευρώ. Μία πολύ καλή επιλογή για διαχωρισμό χώρων που χρησιμοποιούν πολλοί τα τελευταία χρόνια, είναι οι γυψοσανίδες. Οι γυψοσανίδες μπορούν να αποτελέσουν και υλικό κατασκευής ψευδοροφών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις  για να χαμηλώσεις το ταβάνι σου. Η τιμή για την γυψοσανίδα, εξαρτάται από το υλικό που θα επιλέξεις, ενδεικτικά αναφέρω πως μια ψευδοροφή με απλή γυψοσανίδα ξεκινάει από 18 ευρώ.

Ελαιοχρωματισμός και προετοιμασία επιφάνειας

Το κατάλληλο βάψιμο πρέπει να ακολουθήσει την σωστή προετοιμασία των τοίχων. Για να προετοιμαστούν σωστά οι τοίχοι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η κατάσταση των τοίχων πριν από την ανακαίνιση. Όσο πιο παλιοί και σε όσο πιο κακή κατάσταση βρίσκονται οι τοίχοι, τόσο περισσότερο θα αυξηθεί το κόστος καθώς θα χρειαστούν περισσότερα χέρια βαψίματος, περισσότερη  δουλειά από εργατικά χέρια για να φτιάξουν τις φθορές και να καλύψουν την υγρασία. Η συνολική προετοιμασία και το βάψιμο όλων των επιφανειών αν χρησιμοποιηθούν ποιοτικά υλικά θα σου στοιχίσει περίπου 1500-1800 ευρώ. Από κει και πέρα ανάλογα με τις προσωπικές σου απαιτήσεις και επιθυμίες μπορείς να αναζητήσεις υλικά πιο φιλικά στο περιβάλλον ή πιο ειδικές τεχνικές όπως για παράδειγμα μεταλλικά γωνιόκρανα και τρίψιμο όλων των τοίχων με περιστροφικά μηχανήματα για την τέλεια προετοιμασία τους πριν το βάψιμο, τα οποία προφανώς θα σου κοστίσουν κάτι περισσότερο.

Πλακάκια και επενδύσεις δαπέδων και τοίχων

Οι τιμές αναφοράς για την τοποθέτηση πλακιδίων στους τοίχους της κουζίνας και του μπάνιου καθώς και στο δάπεδο ποικίλουν κυρίως ανάλογα με το υλικό που θα διαλέξεις και το κόστος των τεχνικών εργασιών που θα χρειαστούν. Μία συνηθισμένη μέση τιμή για πλακίδια είναι περίπου στα 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ μια πιο πολυτελής επιλογή όπως το ξύλινο δάπεδο θα σου στοιχίσει στα 60-70 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Συνολικά να υπολογίζεις πως για την τοποθέτηση πλακιδίων στο μπάνιο και στο φόντο της κουζίνας θα ξοδέψεις σίγουρα περίπου στα 1000 ευρώ.

Μπάνιο και είδη Υγιεινής

Αφού περάσεις τα πλακάκια και τις απαιτούμενες υδραυλικές εγκαταστάσεις που μιλήσαμε προηγουμένως έφτασε η ώρα να αποφασίσεις για τα έπιπλα και τα είδη υγιεινής του μπάνιου σου. Το μπάνιο αποτελεί έναν πολύ συχνό χώρο ανακαίνισης και γιαυτό οι επιλογές είναι αμέτρητες και οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τις επιλογές της αρεσκείας σου. Μία γενική αναφορά σε τιμές είναι η εξής: για μια μπανιέρα θα χρειαστείς πάνω από 180 ευρώ και για μία κλασική καμπίνα βιομηχανικής παραγωγής 150 ευρώ και πάνω. Ο νιπτήρας στοιχίζει συνήθως περίπου 50-60 ευρώ και η λεκάνη της τουαλέτας πάνω από 100. Για επιλογές πολυτελείας όπως υδρομασάζ θα πρέπει να υπολογίζεις περισσότερα από χίλια ευρώ και ενώ για τα πλακάκια όπως αναφέραμε η τιμή είναι κοντά στα 13 ευρώ ανά τετραγωνικό εάν χρησιμοποιηθούν ακριβότερα υλικά όπως πχ αντιμουχλική σιλικόνη, που παρέχει προστασία από μύκητες η τιμή θα ανέβει. Τέλος για ένα έπιπλο μπάνιου μπορεί να ξοδέψεις έως και 1000 ευρώ.

Κουζίνα

Η ανακαίνιση της κουζίνας μαζί με του μπάνιου αποτελεί ίσως τους δύο πιο συχνούς χώρους ανακαίνισης, και θεωρούνται ακόμα δύο από τις πιο ευχάριστες ανανεώσεις στο σπίτι σας καθώς δίνουν μία νέα αίσθηση φρεσκάδας. Και σε αυτήν την περίπτωση οι επιλογές είναι αρκετές και το κόστος θα εξαρτηθεί πλήρως από τις δικιές σου επιλογές. Ενδεικτικά το κόστος για μια κουζίνα από βακελίτη φτάνει στα 170ευρώ/τ.μ., ενώ από ακρυλικό στα 215/τ.μ. Ο πάγκος της κουζίνας ξεκινάει από 30 ευρώ/τ.μ. από υλικό duropal και μπορεί να φτάσει μέχρι 150ευρώ/τ.μ. από corian.

Ντουλάπες

Για τις ντουλάπες στα υπνοδωμάτια σου θα χρειαστείς περίπου 170 ευρώ/ τ.μ. Και εδώ φυσικά οι τιμές μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τις επιθυμίες σου καθώς και στις ντουλάπες υπάρχουν πολλές επιλογές όπως διάφορα υλικά κατασκευής , αξεσουάρ, καθρέφτες και διάφοροι μηχανισμοί για να ανοίγουν οι πόρτες όπως π.χ. συρόμενες πόρτες που ο μηχανισμός τους κοστίζει περίπου 100-200 ευρώ.

Εξωτερικά Κουφώματα-Κουφώματα αλουμινίου

Τα κουφώματα αποτελούν και αυτά μια πολύ δημοφιλή επιλογή  που περιλαμβάνεται στις εργασίες ανακαίνισης ενός σπιτιού και μπορεί να ανεβάσουν σημαντικά το κόστος ανάλογα με τα κουφώματα που θα διαλέξεις. Στην  αγορά και την τοποθέτηση των κουφωμάτων θα πρέπει να προσέξεις αρκετά γιατί θα σου στοιχίσει αρκετά και η δουλειά πρέπει να είναι αποτελεσματική. Πρέπει να ελέγξεις την ποιότητα κατασκευής, την                 εταιρία που θα εμπιστευτείς, το χρώμα και φυσικά τον τεχνικό που θα τα εγκαταστήσει. Οι τιμές διαφέρουν σημαντικά από εταιρία σε εταιρία αλλά για μία μπαλκονόπορτα με διπλό φύλλο και ρολό θα πληρώσεις σίγουρα περίπου 2500 ευρώ, βέβαια εξαιτίας της τεράστιας ποικιλίας σε αποχρώσεις και ειδικά σε απομιμήσεις ξύλου το κόστος μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Μία ακόμη περίπτωση που πρέπει να  γνωρίζεις είναι τα λεγόμενα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα με θερμικούς υαλοπίνακες, όπου η τιμή αυξάνεται αναλογικά με το πάχος των κρυστάλλων.

Εσωτερικά Κουφώματα-Πόρτα ασφαλείας

Για την ανανέωση των κουφωμάτων στις εσωτερικές πόρτες του σπιτιού σου θα χρειαστείς περίπου 200ευρώ ανά πόρτα στην πιο οικονομική επιλογή που είναι οι πόρτες laminate. Μια πιο ακριβή επιλογή είναι στα 400ευρώ ανά πόρτα, με πόρτα από καπλαμά κα η τιμή αυξάνεται λίγο ακόμη περισσότερο σε επιλογές από πόρτες λακαριστές και πόρτες από ημιμασίφ. Πολύ σημαντική αγορά σε μια ανακαίνιση μπορεί να αποδειχθεί για σένα η αγορά μιας ολοκαίνουριας πόρτας ασφαλείας.  Μία θωρακισμένη πόρτα (πόρτα ασφαλείας) μπορείς να βρεις σε τιμές από 450-650 ευρώ.

Εγκατάσταση εντοιχισμένων επίπλων

Κατά τη διάρκεια μιας ολικής ανακαίνισης το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί να επιλέξεις μερικά καινούρια εντοιχισμένα έπιπλα, όπως κάποιες ντουλάπες τις κρεβατοκάμαρας ή ράφια της κουζίνας. Τα  εντοιχισμένα είναι πολύ σημαντικά έπιπλα γιατί συμβάλλουν αρκετά στην τελική ανανέωση του χώρου σου. Το πόσο θα σου κοστίσει αυτή η εγκατάσταση εξαρτάται από τα αρχικά σχέδια που συμφώνησες με το μηχανικό, αλλά φυσικά και από τα υλικά που θα επιλέξεις καθώς και από τους τεχνικούς που θα τα εγκαταστήσουν. Μια ντουλάπα μελαμίνης κοστίζει 150 ευρώ/ τ.μ. ενώ αν προτιμήσεις συρόμενη ανεβαίνει στα 175/τ.μ. Για τα ράφια της κουζίνας οι τιμές ξεκινούν από 160ευρώ/τ.μ. και μπορούν να φτάσουν ως 400/τ.μ. αν αποφασίσεις να τοποθετήσεις ράφια από μασίφ.

Ανακαίνιση Σαλονιού-Γραφείου

Αν ενδιαφέρεσαι να ανανεώσεις το καθιστικό σου ή το γραφείο σου εδώ θα σου αναφέρω ενδεικτικά μερικές τιμές από έπιπλα γραφείου και σαλονιού καθώς και σε αυτήν την κατηγορία, οι τιμές ποικίλουν ιδιαίτερα από πολύ οικονομικές έως ακριβότερες επιλογές ανάλογα με τα έπιπλα που θα προτιμήσεις. Μπορείς να βρεις έναν γωνιακό  καναπέ-κρεβάτι από 300-350 ευρώ, τραπεζάκι σαλονιού από 30 ευρώ και σύνθετο έπιπλο τηλεόρασης από 50 ευρώ. Φυσικά οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές και εξαρτώνται απόλυτα από τις επιλογές σου και τις επιθυμίες σου. Ενδεικτικά ένα απλό επαγγελματικό γραφείο θα το βρεις από 50 ευρώ και ένα επαγγελματικό γραφείο γωνία από 80 ευρώ.

Μόνωση

Οι εργασίες μόνωσης  περιλαμβάνουν θερμομόνωση, υγρομόνωση και θερμομόνωση και είναι πολύ σημαντική εργασία στην ανακαίνιση καθώς μπορεί να μειώσει τις βλάβες του κτηρίου και να αυξήσει την εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και κατά 70%. Οι τιμές για μόνωση της ταράτσας σου ξεκινούν από 16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Καθαρισμός και παράδοση κατοικίας

Αφού τελειώσουν όλες οι εργασίες ανακαίνισης έχεις τη δυνατότητα να πάρεις την υπηρεσία καθαρισμού και να έχεις ένα πεντακάθαρο και πανέτοιμο σπίτι χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα.

Έκδοση άδειας εργασιών

Έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας + ασφαλιστικές εισφορές, ενσύματα εργαζομένων – τεχνικών του έργου + μηχανικός + παράβολα.

Άρα για μια ανακαίνιση το κόστος αυτό ανέρχεται από 750€ έως 1500€.

Τι να αποφύγω στην ανακαίνιση του σπιτιού μου;

Αφού λοιπόν αναλύσαμε την κάθε εργασία ξεχωριστά και είδαμε το κόστος της, ήρθε η ώρα να αναφέρουμε ορισμένα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις όταν πάρεις την απόφαση να κάνεις κάποιες αλλαγές στο σπίτι σου.

Η επιλογή του κατασκευαστή

Πρώτον και κύριων, πρέπει να επιλέξεις την κατάλληλη εταιρία ανακαίνισης σπιτιού στην Θεσσαλονίκη που θα αναλάβει  την ανακαίνιση και να ελέγξεις εάν έχει την απαραίτητη άδεια καθώς και να δεις ένα δείγμα από προηγούμενες δουλείες του, έτσι θα αποφύγεις να συνεργαστείς με κάποιον μη πιστοποιημένο κατασκευαστή και θα έχεις μια πλήρη εικόνα για τα έργα που έχει αναλάβει έως τώρα.

Εκπτώσεις-Προκαταβολές

Σίγουρα κανένας δεν θέλει η ανακαίνιση του σπιτιού του να του στοιχίσει τα μαλλιά της κεφαλής του, αλλά εδώ χρειάζεται να προσέξεις πολύ τις διάφορες υπερπροσφορές που μπορεί να έρθουν στα αυτιά σου. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι οποιαδήποτε αλλαγή που θα κάνεις, αφορά το ίδιο το σπίτι σου και πρέπει πάντα  η ποιότητα μιας εργασίας αλλά και του υλικού να μπαίνει ως προτεραιότητα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να διαλέξεις το ακριβότερο υλικό και την οποιαδήποτε ακριβότερη προσφορά ακούσεις αλλά να συγκρίνεις τις τιμές και να αποφασίσεις πάντα με βασικό άξονα την ποιότητα. Επίσης από τη στιγμή που κάνεις συμφωνία πρέπει ο τρόπος που θα πληρώσεις να είναι ξεκάθαρος. Απόφυγε οπωσδήποτε τις προκαταβολές γιατί αν δώσεις χρήματα από πριν είναι πιθανότερο ο κατασκευαστής να αργήσει να ολοκληρώσει τα έργα.

Συμπερασματικά

Οι αλλαγές στο σπίτι είναι μια διαδικασία που προσφέρει ευχαρίστηση και αίσθημα πληρότητας. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σε κατατοπίσει περίπου στο πως θα υπολογίσεις πόσο μπορεί να στοιχίσει η ανακαίνιση του σπιτιού σου και για αυτό το λόγο αναλύσαμε τις μέσες τιμές που θα βρεις στην αγορά για την κάθε μια εργασία ανακαίνισης ξεχωριστά. Δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ ότι όσο μεγαλύτερη η έκταση των αλλαγών και όσο πιο ποιοτικά είναι τα υλικά τόσο το κόστος είναι λογικό να ανεβαίνει. Η ανακαίνιση θέλοντας και μη χρειάζεται την βοήθεια ειδικών επαγγελματιών που θα συντονίσουν τα έργα, οπότε ποτέ μην προσπαθήσεις να αναλάβεις εξ’ ολοκλήρου από μόνος σου μια εκτενή διαδικασία αλλαγών και για το λόγο αυτό επίσης καλό θα είναι να αποφύγεις τους ερασιτέχνες. Καθώς τελειώνουμε αυτό το άρθρο θα σου θυμίσω για τελευταία φορά πως οποιαδήποτε αλλαγή αφορά το σπίτι σου και σε ότι αφορά το σπίτι σου δεν πρέπει να συμβιβαστείς με κάτι πρόχειρο και θα πρέπει να αποφασίσεις πάντα με βάση την ποιότητα.

Το άρθρο Κόστος ανακαίνισης σπιτιού στην Θεσσαλονίκη 2022 εμφανίστηκε πρώτα στο Seleo news.

Keywords
θεσσαλονικη, ηλεκτρικος, σημαίνει, χωνι, πετρελαιο, νέα, προσφορες, seleo, news, σταση εργασιας, πετρελαιο θερμανσης, μετρο, εκπτωσεις, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, επιπλα γραφειου, ειδη υγιεινης, επιθυμιες, αδεια, αξεσουαρ, βημα, γωνια, δουλεια, επιπλα, εργασια, ντουλαπες, πλακακια, ωρα, news, αγορα, αρθρο, αυτια, εβδομαδες, βοηθεια, γινεται, δυνατοτητα, δειγμα, διπλο, ευκολο, ευρω, εβδομαδα, εργα, επενδυσεις, εταιρια, υγρασια, ιδιο, υπηρεσια, ηρεμια, θυμασαι, εικονα, κουζινα, λογο, μαλλια, μυκητες, μηνες, μηχανικος, μπανιο, μπορεις, μυαλο, μονωση, παντα, οπωσδηποτε, ορος, περιβαλλον, ποιοτητα, πλυντηριο πιατων, πλυντηριο, πορτες, προβληματα, πορτα, ραφια, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, σιλικονη, σειρα, σκεφτεσαι, σπιτι, σπιτια, σχεδια, τιμη, τοιχος, τοιχοποιια, φυσικα, φτανει, φυλλο, φοντο, φορα, χρωμα, βαψιμο, δουλειες, δωσεις, ειδη, ειπαμε, για σενα, ιδιαιτερα, καδος, κρεβατι, μελετη, seleo, σημαίνει, σωματα, τοιχοι, υλικα, υλικο, ξεχνας, χερια
Τυχαία Θέματα