Το σχόλιο της Δευτέρας - Η παράταση ...των προβλημάτων, οι τροποποιητικές λόγω ΕΦΚΑ, και ο κατακλυσμός των φόρων


Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα καλή εβδομάδα και καλό μήνα σε όλους.

Το θέμα της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν φυσικά άλλο από την παράταση στην καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων (ΠΟΛ.1121/2018). Μία παράταση που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη και που εκτός από την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παρέτεινε και τα προβλήματα που έχει το Taxis εδώ και καιρό.


Στην αρχή είχαμε τα θέματά μας με την πλατφόρμα των δηλώσεων, τα οποία επεκτάθηκαν και στην πλατφόρμα των δηλώσεων ΦΠΑ, αλλά και στις βεβαιώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την Πέμπτη 28 Ιουνίου, μία μόλις ημέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, από το μεσημέρι και μετά ήταν αδύνατη η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων. Η κατάσταση αυτή κράτησε αρκετές ώρες και ευτυχώς αποκαταστάθηκε το πρωί της επόμενης ημέρας.
Η ΑΑΔΕ φυσικά για μια ακόμη φορά ήταν απούσα. Δεν βρήκε το χρόνο να "βγάλει" μία ανακοίνωση ή έστω να αναρτήσει ένα μήνυμα όπως κάνει σε άλλες περιπτώσεις με τις προγραμματισμένες διακοπές. Αντ' αυτού, οι περισσότεροι βλέπαμε στην οθόνη μας την ευγενική παρότρυνση "να δοκιμάσουμε αργότερα"...


Δυστυχώς δεν φαίνεται κανένας να υπολογίζει τον κλάδο μας. Στην ΑΑΔΕ το μόνο που παρακολουθούν κάθε χρόνο, είναι η ροή των δηλώσεων η οποία βέβαια μπορεί σε κάποιες περιόδους να φαίνεται κανονική, ωστόσο για να γίνεται αυτό, χιλιάδες λογιστές αναγκάζονται να κάθονται με τις ώρες πάνω από ένα μηχάνημα προκειμένου να καταφέρουν τελικά να στείλουν μια δήλωση και δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό γίνεται μετά τα μεσάνυχτα, αλλά και τα Σαββατοκύριακα.

Το ότι τελικά οι δηλώσεις με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο υποβάλλονται δεν σημαίνει ότι όλα λειτουργούν ομαλά.
Δεν είναι υποχρεωμένος κανένας συνάδελφος που έχει λογιστικό γραφείο να κάθεται μέχρι τα μεσάνυχτα στο γραφείο προκειμένου να μπορέσει να στείλει τις δηλώσεις χωρίς πρόβλημα. Ούτε οι λοιποί συνάδελφοι οι οποίοι εργάζονται στα λογιστήρια των επιχειρήσεων είναι υποχρεωμένοι να κάθονται υπερωρίες μόνο και μόνο για να καταφέρουν να στείλουν μια δήλωση της επιχείρησης (που μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν μπορούσαν έτσι και αλλιώς να στείλουν γιατί το σύστημα δεν τους αναγνώριζε ως λογιστές της επιχείρησης). [Η παράταση, η γόμα και το μειδίαμα του λογιστή].
Χιλιοειπωμένα θα μου πείτε τα παραπάνω, αλλά για ελάτε στη θέση μου, πως θα γεμίσω το σημερινό σχόλιο....

Οι παρατάσεις λοιπόν δεν λύνουν το πρόβλημα, απλά το κρύβουν κάτω από το χαλάκι, το οποίο εξαφανίζεται κάθε χρόνο όταν αρχίζουν οι ζέστες.
Είναι ενδεικτικό ότι από το 1994 έως σήμερα (ίσως και τα προηγούμενα έτη, απλά δεν το έχουμε ερευνήσει ακόμα) δεν υπήρχε χρονιά που να μην είχε δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις.

Είπα(ν) : “Η υποβολή των δηλώσεων είναι μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο. Χιλιάδες λογιστές και εκατομμύρια φορολογούμενοι κυνηγάνε τις προθεσμίες, το Τaxis έχει μονίμως προβλήματα, οι φορείς αργούν να ανεβάσουν τις βεβαιώσεις ή τις ανεβάζουν λάθος, το υπουργείο σφυρίζει αδιάφορα,
και στο τέλος πάντα δίνεται παράταση.„


Παράταση εν έτει 1926



■ Φορολογικών δηλώσεων συνέχεια...

Για μια ακόμη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν στον κόμβο αρκετά χρηστικά άρθρα σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις :

- Καταληκτικές προθεσμίες για όλες τις δηλώσεις και δόσεις καταβολής φόρου μετά την παράταση
[Για να μην ψάχνεστε με τις ημερομηνίες...
Τώρα εάν στα νομικά πρόσωπα βλέπετε ακόμα 6 δόσεις... ρωτήστε τους υπεύθυνους. Οι πληροφορίες λένε ότι κάτι ετοιμάζει η Α.Α.Δ.Ε. σχετικά με το θέμα των δόσεων, ωστόσο τίποτε δεν είναι οριστικό ακόμα.]

- Κάτοικοι εξωτερικού και ομογενείς: Όροι και προϋποθέσεις για τη σωστή συμπλήρωση της δήλωσης

- Όλες οι πληροφορίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων 2018 [Είναι αυτό που λέμε... "τα πάντα όλα"]

- ΔΣΑ: Φορολογικός Οδηγός Δικηγόρων [Δεν αφορά μόνο τις δηλώσεις]

- Ανενεργοί αγρότες ειδικού καθεστώτος - Υποχρέωση υποβολής εντύπου Ε3 - Τρόπος αντιμετώπισης

Παράλληλα με τον κόμβο δημοσίευε όμως και η ΑΑΔΕ :

- (Upd) Οδηγός συμπλήρωσης εντύπου Ε3

- Πιστοποίηση λογιστών: Ερωτήσεις-απαντήσεις από την ΑΑΔΕ

- Εγχειρίδιο ερωτήσεων - απαντήσεων από την ΑΑΔΕ σε φορολογικά θέματα (Ιούνιος 2018)

■ Μικρά κατάστιχα.

Ο τρόπος εκμάθησης με το σύστημα ερώτησης / απάντησης που χρησιμοποιεί ευρέως και η Α.Α.Δ.Ε. ειλικρινά δεν γνώριζα πόσο παλαιός είναι.

Εν έτει 1793 στο καταπληκτικό άρθρο του Κ.Νιφορόπουλου στην στήλη «Μικρά κατάστχα η Ιστορία της Λογιστικής και της φορολογίας» μπορείτε να δείτε μεταξύ άλλων και ένα δείγμα της διδασκαλίας για το διπλογραφικό σύστημα, κοινώς την ΣΚΡΙΤΟΥΡΙΑ ΝΤΟΠΙΑ.
Στο άρθρο θα βρείτε επίσης ποια βιβλία τηρούσαν το 1793 οι πραματευτάδες, τις λογιστικές εγγραφές της εποχής και ονομασία/ορολογία των λογαριασμών του τότε λογιστικού σχεδίου.
[Τα πρώτα βιβλία Λογιστικής (Καταστιχογραφίας): [Λογαριασμοί, Λογιστικές Εγγραφές, Τηρούμενα βιβλία, Τιμολόγια (1793) - Ιδιαίτερα μαθήματα «Λογιστικής» στην Κρήτη (1551)]

Η χώρα μας το 1887

■ Φ.Π.Α. στα νησιά.

Όσοι διαβάσατε το άρθρο του κόμβου Οδηγίες για την από 1.7.2018 κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, ξεχάστε το. Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα πέντε νησιά πήρε παράταση με ΠΝΠ η οποία δημοσιεύθηκε σε χρόνο d.t. στο ΦΕΚ στις 11.45 το βράδυ της Παρασκευής. [Έως 31.12.2018 μένει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο].
Είχε προηγηθεί η σχετική ανακοίνωση του Πρωθυπουργού το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αφού πρώτα είχε πάρει το πράσινο φως από τον Γιούνκερ. [«Παγώνει» η αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα πέντε νησιά]

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα νησιά που έχουν χάσει εδώ και καιρό την μείωση, αυτά θα επωφεληθούν από το Μ.Ι. [Αναλυτικά τα οφέλη για κάθε νησί από το μεταφορικό ισοδύναμο - Στην τελική ευθεία προς την ψήφιση μπήκε το μέτρο]
Το Μ.Ι. για όσους δεν το γνωρίζουν είναι τα αρχικά του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» και όχι τα αρχικά του «Mission Imposible»

Το νομοσχέδιο με τις σχετικές ρυθμίσεις του μέτρου ψηφίστηκε ήδη από την περασμένη εβδομάδα [Το ψηφισθέν νομοσχέδιο για το Μ.Ι.] και αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα στο Φ.Ε.Κ.

■ Φ.Π.Α. παντού

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι το ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε οδηγία που καθιστά τον ελάχιστο σταθερό ΦΠΑ 15% μόνιμο χαρακτηριστικό του νέου συστήματος. [Ελάχιστος Κ.Σ. ΦΠΑ 15% στην ΕΕ].
Όχι ότι δεν υπήρχε και πριν το 15% ως ο ελάχιστος κανονικός συντελεστής, απλά κατά τακτά χρονικά διαστήματα το άρθρο 97 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ που προέβλεπε το ποσοστό αυτό έπαιρνε παράταση με την τελευταία να είχε λήξει στις 31.12.2017.

■ Ε.Φ.Κ.Α.

Και πάμε τώρα στο αγαπημένο θέμα μας που δεν είναι άλλο από τον ΕΦΚΑ.

Δυστυχώς δεν βλέπω να το αποφύγει να γίνει σλόγκαν (με την αρνητική έννοια) ο ΕΦΚΑ(ς). Ο μόνος λόγος που ακόμη τη γλυτώνει, είναι ότι η λέξη «μπάχαλο» περιγράφει κάτι ηπιότερο από αυτά που συμβαίνουν εκεί.

► Οι εισφορές του Μαΐου αναρτήθηκαν στις 28/6 [Δείτε εδώ], και την επόμενη ημέρα δόθηκε παράταση μέχρι τις 6/7/2018 [Δείτε εδώ]. Το τι ακριβώς μπορούσε να δει κάποιος μέσα σε 18 ώρες στον ιστοχώρο του ΕΦΚΑ, περιγράφει με το καλύτερο τρόπο ένας συνάδελφος σε σχόλιό του κάτω από το θέμα της παράτασης:

ΜΕΣΑ ΣΕ 18 ΩΡΕΣ ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΠΑΝΩ - ΚΑΤΩ.
1) ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ 22:00 ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 30/06/2018 !
2) ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 29/06/2018 !
3) ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 16:00 ΔΩΘΗΚΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ...... 06/07/2018 !!!
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΑΝΕ .....


Υπάρχει όμως και μία ακόμη ημερομηνία που αφορά στις εισφορές. Όσοι έχουν δώσει πάγια εντολή για την εξόφληση των εισφορών τους, θα δούνε τα χρήματά τους να φεύγουν από τον Τραπεζικό λογαριασμό την Δευτέρα 2.7.2017. [Η σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ]. Δεν γνωρίζω κατά πόσο θα ισχύσει αυτό μετά την παράταση που δόθηκε, αλλά φαντάζομαι ότι ούτε ο ΕΦΚΑ το γνωρίζει...


► Η παράταση για την καταβολή των εισφορών των μη μισθωτών όμως δεν ήταν η μόνη που δόθηκε από τον ΕΦΚΑ. Μέχρι την 31η Ιουλίου παρατάθηκαν και οι αναδρομικές εισφορές του Α εξαμήνου του 2013 των ασφαλισμένων ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και οι εισφορές που οφείλουν οι ασφαλισμένοι του π.ΟΓΑ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016. [Η σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ].
Προβλέπω τροποποιητικές με το τσουβάλι....


► Την περασμένη εβδομάδα αναρτήθηκαν επίσης και οι βεβαιώσεις ΕΦΚΑ για φορολογική χρήση έτους 2017 για εργάτες γης (π. ΟΓΑ) . Όταν ακούτε ή βλέπετε βεβαίωση ΕΦΚΑ, κρατάτε πάντα μικρό καλάθι.
Σε ό,τι αφορά τις βεβαιώσεις των μη μισθωτών (Ελ. επαγγελματιών κλπ) καλύτερα να πετάξετε το καλάθι....


► Όσοι περιμένετε την εκκαθάριση του ΕΦΚΑ για την παράλληλη ασφάλιση ώστε να προχωρήσετε στις δηλώσεις καλά θα κάνετε να το ξανασκεφτείτε... Η εκκαθάριση θα γίνει αφού επιστρέψει και ο Ψινάκης από την Μύκονο, μετά τον Σεπτέμβριο δηλαδή.
Η συνέπεια; Τροποποιητικές και πάλι.

Όσοι τέλος περιμένετε να σας επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που έχετε καταβάλλει μέσα στο 2017 μετά την εκκαθάριση του ΕΦΚΑ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν θα γίνει εάν δεν έχετε δηλώσει τον IBAN του λογαριασμού που θέλετε να σας καταβληθεί η διαφορά. Εάν δεν το έχετε κάνει, δείτε την σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ εδώ.


► Η επιστροφή να ξέρετε θα γίνει με τις ευχές του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ [Νέοι Διοικητές ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ].
Σε ό,τι αφορά στο ΕΤΕΑΕΠ τι να πω; Προφανώς εκεί στο υπουργείο εργασίας δεν καίγονται και πολύ για τις επικουρικές, λόγω του μεγάλου πλεονάσματος μάλλον....
Όταν θα αποφασίσουν να τις εμφανίσουν βέβαια, θα έχουμε δράματα. Ναι σωστά μαντέψατε τροποποιητικές και πάλι...


► Στο θέμα των εισφορών όμως είχαμε και μια θετική εξέλιξη η οποία αφορά την μείωση της εισφοράς για όσους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης. Με την εγκύκλιο 29/2018 του ΕΦΚΑ επέρχεται τροποποίηση στην εγκύκλιο 14/2018 και πλέον τη μείωση του 50% στις εισφορές όσων έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης τη δικαιούνται και απασχολούμενοι συνταξιούχοι, ανεξαρτήτως του χρόνου συνταξιοδότησης και ανάληψης της νέας εργασίας ή δραστηριότητας.


► Τέλος εξελίξεις είχαμε την περασμένη εβδομάδα και στο θέμα των της ασφάλισης των καθηγητών των φροντιστηρίων . Διαβάστε την σχετική επισήμανση του ΔΕΝ η οποία τα εξηγεί άψογα, και σίγουρα καλύτερα απ ό,τι θα μπορούσα εγώ. [ΔΕΝ: Σχετικά με την ασφάλιση καθηγητών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών]

Είπαν : “ Ο μέσος όρος είναι το καλύτερο από τα χειρότερα και το χειρότερο από τα καλύτερα..„

Εφημερίδα ΣΚΝΙΠΑ (1903)

■ Τα πρόστιμα για την υποβολή δηλώσεων (Αρχικών ή τροποποιητικών), η περαίωση, και το κούρεμα

► Δημοσιεύθηκε στις 25.6.2018 η ΠΟΛ.1119/2018 με την οποία δίνονται οδηγίες και αναλυτικά παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι διατάξεις των άρθρων 397 και 398 παρ. 1 του ν. 4512/2018 και του άρθρου 49 παρ. 4, 5 και 6 του ν.4509/2017, σχετικά με το κούρεμα τους προστίμου μετά από έλεγχο, αλλά και για το πως θα γίνεται η εφαρμογή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για πρόστιμα που αφορούν δηλώσεις προ της έναρξης ισχύος του ΚΦΔ.

Προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε σε πίνακα πως ακριβώς θα λειτουργήσουν οι νέες διατάξεις, ωστόσο τα παραδείγματα της απόφασης θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πλήρως το νέο «απλό» σύστημα υπολογισμού των προστίμων και την εφαρμογή της ευνοϊκότερης ρύθμισης των προστίμων για τις δηλώσεις έως 31.12.2013.

Για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης, αρχικής ή τροποποιητικής, χρεωστικής, πιστωτικής ή μηδενικής που αφορά φορολογικά έτη μετά την 1.1.2014, και μετά την 1.1.2015 για υποθέσεις του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια)Εφόσον η υποβολή γίνει : Επιβαλλόμενη κύρωση Περιορισμός προστίμου (εκτός δηλώσεων παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών) για δηλώσεις που υποβάλλονται από 17.1.2018 και μετάΤόκος άρθρου 53Πριν την κοινοποίηση της εντολής ελέγχουΔιαδικαστικές κυρώσεις άρθρο 54 του ΚΦΔΌχιΝαιΜετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ΚΦΔ, που αποστέλλεται στο πλαίσιο του ελέγχου, και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου Επί του ποσού του φόρου που προκύπτει προς καταβολή πρόστιμα των άρθρων 58 παρ. 2, 58Α παρ. 2, ή 59 παρ. 1 του ΚΦΔΤο πρόστιμο περιορίζεται στο 60% εφόσον εξοφληθεί εντός τριάντα (30) ημερών από τον προσδιορισμό αυτού.ΝαιΜετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ΚΦΔ, που αποστέλλεται στο πλαίσιο του ελέγχου για δηλώσεις, σε περίπτωση που η διαφορά του φόρου με βάση τις προηγουμένως υποβληθείσες δηλώσεις είναι μικρότερη του 5%Διαδικαστικές κυρώσεις άρθρο 54 του ΚΦΔΤο πρόστιμο περιορίζεται στο 60% εφόσον εξοφληθεί εντός τριάντα (30) ημερών από τον προσδιορισμό αυτού.ΝαιΜετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ΚΦΔ, που αποστέλλεται στο πλαίσιο του ελέγχου για δηλώσεις από τις οποίες δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή (μηδενικές ή πιστωτικές δηλώσεις).Διαδικαστικές κυρώσεις άρθρο 54 του ΚΦΔΤο πρόστιμο περιορίζεται στο 60% εφόσον εξοφληθεί εντός τριάντα (30) ημερών από τον προσδιορισμό αυτού.-Σημείωση 1 : Για δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ΚΦΔ, που αποστέλλεται στο πλαίσιο του ελέγχου, και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, δεν θίγεται μεν το δικαίωμα του φορολογούμενου να υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις (π.χ. για την τροποποίηση των περιγραφικών στοιχείων ακινήτων), εντούτοις, προσδιορισθέντες φόροι, πρόστιμα, τέλη, εισφορές και λοιπά ποσά δεν διαγράφονται, ούτε συμψηφίζονται ή επιστρέφονται.Σημείωση 2 : Ειδικά, εφόσον πρόκειται για τροποποιητικές δηλώσεις, για τον υπολογισμό του ανωτέρω προστίμου, λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού το ποσό της διαφοράς μεταξύ του φόρου που προκύπτει με βάση την υποβαλλόμενη τροποποιητική φορολογική δήλωση και εκείνου που προκύπτει με βάση την αρχικώς υποβληθείσα δήλωση, και τις τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις που έχουν εν τω μεταξύ υποβληθεί.Σημείωση 3 : Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις κατά την καταβολή υπολογίζονται οι αναλογούντες τόκοι του άρθρου 53 ΚΦΔ.Σημείωση 4 : Υπενθυμίζεται ότι δεν επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 54 σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή παρακρατούμενων φόρων, εφόσον η αρχική δήλωση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, αρχικές ή τροποποιητικές, που αφορούν χρήσεις μέχρι την 31.12.2013 και υποβάλλονται μετά την 1.1.2018 και

Εφόσον η υποβολή γίνει : Επιεικέστερη υποβολή κύρωσης Περιορισμός προστίμου (εκτός δηλώσεων παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών)

Επιβάλλεται επιπλέον τόκος του άρθρου 53 επί της συνολικής οφειλής μετά την απόκτηση του εκτελεστού τίτλου σε περίπτωση καθυστερημένης εξόφλησης;

μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ΚΦΔ, που αποστέλλεται στο πλαίσιο του ελέγχουΤο μικρότερο πρόστιμο μεταξύ : Του πρόσθετου φόρου του άρθρου 1 του ν.2523/1997,** ΚΑΙ του προστίμου που ισούται με το άθροισμα του προστίμου του άρθρου 54 του ν.4174/2013 πλέον του τόκου του άρθρου 53 ο οποίος υπολογίζεται από την 1.1.2014 (και από 1.1.2015 για τις υποθέσεις του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια) μέχρι την έκδοση του εκτελεστού τίτλου.όχι Ναι μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ΚΦΔ, που αποστέλλεται στο πλαίσιο του ελέγχου, και μέχρι την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρουΕπιβάλλεται η επιεικέστερη κύρωση για τον φορολογούμενο μεταξύ του πρόσθετου φόρου εκπρόθεσμης δήλωσης της περ. α' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 2523/1997 (ήτοι 1% ή 1,5%, κατά περίπτωση, επί του προσδιορισθέντος φόρου ανά μήνα και μέχρι 60% του φόρου) και του προστίμου που ισούται με το άθροισμα του προστίμου που προβλέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 58, 58Α παρ.2 ή 59 του Κ.Φ.Δ., κατά περίπτωση, πλέον του τόκου του άρθρου 53, υπολογιζόμενου από 1.1.2014 έως την ημερομηνία έκδοσης του εκτελεστού τίτλουΤο πρόστιμο ή ο πρόσθετος φόρος περιορίζεται στο εξήντα τοις εκατό (60%) του αρχικώς προσδιορισθέντος, εφόσον η προκύπτουσα οφειλή (ήτοι το τελικό ποσό της βάσει της δήλωσης φορολογικής υποχρέωσης, όπως διαμορφώνεται μετά τη μείωση κατά 40% του σχετικού προστίμου ή του πρόσθετου φόρου),πλέον των αναλογούντων τόκων, εξοφληθεί εντός τριάντα (30) ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου.Ναι Σημείωση 1 : Ποσά πρόσθετων φόρων που έχουν με οποιονδήποτε τρόπο καταβληθεί μέχρι την 1.1.2018 δεν επιστρέφονται, δεν συμψηφίζονται και δεν αναζητούνται λόγω εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 49 του ν.4509/2017.Σημείωση 2 : Σε περίπτωση που δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή (μηδενικές ή πιστωτικές δηλώσεις) επιβάλλεται πρόστιμο έως εκατό (100) ευρώ, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 19 του άρθρου 72 του ΚΦΔ.Σημείωση 3 : Στις περιπτώσεις που υποβάλλονται στις Δ.Ο.Υ. δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι οποίες ενώ παραλαμβάνονται δεν εκκαθαρίζονται αμέσως, δηλαδή η έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου (ο εκτελεστός τίτλος) δεν συμπίπτει χρονικά με την υποβολή της δήλωσης, ο τόκος υπολογίζεται μέχρι την ημερομηνία της παραλαβής της δήλωσης.**(ΦΠΑ, παρακρατούμενοι - επιρριπτόμενοι φόροι,τέλη , εισφορές) - 1,5% του οφειλόμενου φόρου ανά μήνα καθυστέρησης και όχι πλέον του 60%)
(Εισόδημα,ΦΑΠ, ΕΤΑΚ, και λοιποί φόροι ) - 1% του οφειλόμενου φόρου ανά μήνα καθυστέρησης και όχι πλέον του 60%)

Είπαν : “Όσο απλό είναι να περιπλέξεις τα πράγματα, τόσο περίπλοκο είναι να τα απλοποιήσεις.„

■ Νέο νομοσχέδιο με εργασιακά θέματα - τα νέα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία

Κατατέθηκε και το νομοσχέδιο του Υπουργείου εργασίας με πολλές ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η αλλαγή του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. εκ των οποίων οι βασικότερες αφορούν εργατικά θέματα.

Εάν έχετε χρόνο να δείτε τι προβλέπει συνοπτικά δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου εδώ . Το νομοσχέδιο μαζί με την αιτιολογική έκθεση μπορείτε να το δείτε εδώ.




■ Λοιπές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα

► Η απόφαση για την παράταση των δηλώσεων

Η απόφαση ΠΟΛ.1121/2018

► Οι τελευταίες αλλαγές στο νόμο «Κατσέλη-Σταθάκη» για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, με το ν. 4549/2018

Η απόφαση ΠΟΛ.1122/2018

► Τεχνικοί Ασφαλείας: Η απόφαση για την παράταση στην έναρξη υποχρεωτικής αναγγελίας μέσω ΟΠΣ-ΣΕΠΕ

Μετά την από 4 Ιουνίου 2018 ανακοίνωση στο sepenet.gr «Παράταση στην έναρξη υποχρεωτικής αναγγελίας Τεχνικών Ασφάλειας μέσω της αντίστοιχης Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας» δημοσιεύθηκε η απόφαση 32126/1463/18 με την οποία τροποποιείται η 50067/28/27.10.17

Η απόφαση 32126/1463/2018 και η κωδικοποιημένη 50067/28/27.10.2017

► Ασφάλιση καθηγητών εργαζομένων σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών

Δεδομένης της ιδιομορφίας της απασχόλησης των καθηγητών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών και επειδή με τις ανωτέρω διατάξεις του ν.4415/2016, όπως ισχύουν, καλύπτονται οι περιπτώσεις των καθηγητών που απασχολούνται με το πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο των 21 ωρών (25 ημέρες ασφάλισης μηνιαίως), στις περιπτώσεις των καθηγητών με μειωμένο ωράριο διδακτικής απασχόλησης την εβδομάδα, κάτω των 21 ωρών, για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης αυτών ανά μήνα θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η απόφαση : Φ.10141/οικ.33777/878/2018

► Προσδιορισμός αντικειμενικής αξίας μεταβίβασης ακινήτων από την ιστοσελίδα του ΥΠΟΙΚ

Κατά την μεταβίβαση Ακινήτων για τον Προσδιορισμό της Αντικειμενικής Αξίας τους, κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση στους πίνακες των ισχυουσών τιμών, συντελεστών, χαρτών και στον τρόπο υπολογισμού τους όπως αυτά ισχύουν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, στο διαδίκτυο, στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Οικονομικών https://www.minfin.gr στη διαδρομή :

e-Υπηρεσίες (Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες)
e-ΑΠΑΑ Προσδιορισμός Αντικειμενικής Αξίας Ακινήτων-Εκτιμήσεις Τιμών Ζώνης

- Πρόσβαση στην υπηρεσία e-ΑΠΑΑ
- Πρόσβαση στους Πίνακες Αντικειμενικών Αξιών
- Πρόσβαση στους Χάρτες Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών
- Εκτιμήσεις Τιμών Ζώνης ΑΠΑΑ

Η απόφαση : ΔΤΥ Δ 0010864 ΕΞ 2018

► Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα

Η απόφαση : Κ..Υ.Α. αριθμ. οικ. 34715/785/2018

■ Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις

►Αναρτήθηκαν στην ΑΑΔΕ οι λίστες με τους μεγαλοφειλέτες

► Πόσα χρήματα βεβαιώθηκαν και έχουν εισπραχθεί από τις διάφορες «λίστες»

► Πληρωμή φόρων από Έλληνες κατοίκους εξωτερικού με τη χρήση καρτών

►Εφαρμογή ενιαίων λογιστικών προτύπων και κοινή βάση φορολογίας εταιρειών (CCTB) σε ολόκληρη την ΕΕ προτείνουν Γαλλία και Γερμανία

► (Upd) Οδηγός ΑΑΔΕ για την ενημέρωση των ταξιδιωτών σχετικά με ατέλειες, απαλλαγή από το ΦΠΑ, ρευστά διαθέσιμα και αγορά ειδών από ΚΑΕ

► Υπ. Εργασίας: Διαψεύδει τα περί ελλείμματος στον ΕΦΚΑ

► Η άξια των stands που παραχωρούνται για χρήση σε πελάτες - εμπόρους, καταχωρείται σε λογαριασμό παγίων και εκπίπτει, μέσω των αποσβέσεων, από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας και ο αναλογών ΦΠΑ εκπίπτει από το ΦΠΑ εκροών - ΣΟΛ ΑΕ

► Ασφαλιστική κάλυψη για παροχή υγειονομικής περίθαλψης στα ενήλικα μέλη οικογένειας ασφαλισμένου υπηκόου πολίτη τρίτης χώρας

► Οικονομική ενίσχυση σε ελεύθερους επαγγελματίες για να ξανανοίξουν την επιχείρησή τους

► ΔΕΝ: «Τα προσωπικά δεδομένα με λιγώτερα λόγια»


■ Αρθρογραφία εβδομάδας

► Άρθρα Φορολογία εισοδήματος αγροτών

► Άρθρα Η απαλλαγή του πτωχού οφειλέτη από το υπόλοιπο των χρεών του στο νέο Πτωχευτικό Δίκαιο - Η δυνατότητα για μια πραγματική «δεύτερη ευκαιρία» στον επιχειρηματία για επανένταξη στην οικονομική ζωή της χώρας με το νέο θεσμικό πλαίσιο

► Άρθρα Δυνατότητα συμψηφισμού αφορολόγητων αποθεματικών από sale and lease back με φορολογικές ζημιές

► Άρθρα Πρακτορεία ταξιδίων

► Άρθρα Το ζήτημα της φοροαποφυγής με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1164

► Άρθρα Φορολογικό πλαίσιο των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, μετά την έναρξη ισχύος του νέου ΚΦΕ (ν. 4172/2013)

⥢⥤

Φορολογικές Υποχρεώσεις

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Ιουλίου 2018

■ Επίλογος.

Keywords
εφκα, αντ, taxis, ΦΠΑ, ιουνίου, ααδε, σημαίνει, ΔΣΑ, κρητη, φεκ, φως, μαΐου, βραδυ, υπηρχαν, πρωι, ερχεται, ογα, βεβαίωση, μυκονος, ΕΤΕΑΕΠ, σκνιπα, κουρεμα, φοροι, ήτοι, οφειλή, ετακ, νέα, https, δτυ, ειδήσεις, γαλλια, σολ, βιβλια, περαιωση, παραταση περαιωσης, σταση εργασιας, ικα, αυξηση φπα, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, εισφορα αλληλεγγυης, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, taxisnet, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη αλλιωσ, φορολογικες δηλωσεις, δτυ, ημερομήνια, υπουργειο εργασιας, αντ, το θεμα, εργασια, εταα, ευχες, θεμα, νησι, νησια, ογα, πλαισιο, προγραμμα, σλογκαν, τα νεα, τσμεδε, φεκ, φορολογικη δηλωση, φως, χαρτες, ψινακης, taxis, αγορα, αυξηση, αθροισμα, αρθρα, αρθρο, απλα, βεβαίωση, βραδυ, βρειτε, γινει, γινεται, γομα, δευτερα, δυνατοτητα, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, δωσει, διαδικτυο, δειγμα, δοθηκε, εγγραφες, εγχειριδιο, ευρω, ειλικρινα, εκθεση, εκκαθαριση, εβδομαδα, ενημερωση, εξελιξη, εξηντα, ερχεται, ετακ, εταμ, ετη, ετων, ζωη, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, ιδιαιτερα μαθηματα, λαθος, λερο, μαΐου, μειωση, μειωμενο ωραριο, μικρο, μπορειτε, ξερετε, εξοφληση, παντα, οδηγος, οθονη, ορος, παμε, πεμπτη, πινακες, πιστοποιηση, ροη, προβληματα, πρωι, ρυθμισεις, σιγουρα, συνεχεια, συντομα, σκνιπα, σολ, τοις εκατο, τοκος, φαπ, φυσικα, φορολογικη, φορολογια, φροντιστηρια, φορα, χειροτερα, χρονικα, ωρες, οφειλή, δικαιωμα, εφαρμογη, ευθεια, εμφαση, ερωτησεις, https, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, μυκονο, πληροφοριες, σημαίνει, τριαντα, θεματα
Τυχαία Θέματα