Το σχόλιο της Μ. Δευτέρας - Πάψε να κρίνεις, «Σώπα, μυαλό, ν’ ακούσουμε την καρδιά»....

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

Ι. Πρόλογος

Καθημερινά το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. γεμίζουν με επικριτικά άρθρα, θέσεις, απόψεις και σχόλια που συχνά πλημμυρίζουν από εμπάθεια, κακία ή είναι απολύτως κακοπροαίρετα. Κρίνονται οι πάντες και τα πάντα χωρίς σταματημό. Βρίζουμε πρόσωπα που γνωρίζουμε ή ακόμη και άτομα

που μας είναι παντελώς άγνωστα, αλλά έχουμε άποψη που πάντα θεωρούμε πως είναι και σωστή. Ξιφουλκούμε δημοσίως και κρίνουμε τον οποιοδήποτε για τις επιλογές του, τις θέσεις του, τα γραφόμενά του, τα λάθη ή τα πάθη του. Για οποιοδήποτε θέμα δεν εκφέρουμε απλά άποψη, αλλά χωρίς δεύτερη σκέψη διαβαίνουμε τη νοητή γραμμή περνώντας στην αντίπερα όχθη και γινόμαστε επικριτικοί, βγάζοντας προς τα έξω πολλές φορές ένα απύθμενο μίσος προς τους συνανθρώπους μας. Εθιστήκαμε στο να κρίνουμε τους πάντες εκτός φυσικά απ΄τον ίδιο μας τον εαυτό. Βλέπετε, η αυτοκριτική είναι επίπονη και γι΄αυτό επιλέγουμε τον εύκολο δρόμο της κριτικής των άλλων. Εντοπίζουμε, θαρρείς σαν λαγωνικά τα λάθη των διπλανών, γνωστών ή αγνώστων, τις άτυχες στιγμές τους, τις αστοχίες, τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, τα λεκτικά ή ορθογραφικά τους ατοπήματα και τότε ως κήνσορες μιας άλλης εποχής τους λιθοβολούμε αλύπητα, λες κι εμείς είμαστε σε όλα αλάνθαστοι. Καραδοκούμε ανά πάσα στιγμή και μόλις βρούμε τις θέσεις κάποιων ανθρώπων με τους οποίους διαφωνούμε γενικότερα, συχνά τις απομονώνουμε —αλλοιώνοντας έτσι το νόημα— κι εκεί ασκούμε δριμεία κριτική χρησιμοποιώντας ενίοτε βαρείς χαρακτηρισμούς.

Όπου κι αν στρέψω το βλέμμα μου παρατηρώ να στήνονται λαϊκά δικαστήρια. Με ευκολία οπλίζουμε το πληκτρολόγιό μας με λέξεις κι έπειτα πυροβολούμε αδιακρίτως αδιαφορώντας για το αν όσα γράφουμε ή λέμε θα πληγώσουν, θα σπιλώσουν ή θα πικράνουν τους άλλους. Ικανοποιούμε στιγμιαία το «εγώ» μας και νιώθουμε –αν είναι δυνατόν– ευχαρίστηση επειδή τα «χώσαμε» σε κάποιον άλλο, γιατί τη δεδομένη στιγμή δεν είναι του γούστου μας όσα λέει ή γράφει ή γιατί πολιτικά ανήκει σε άλλο χώρο ή ακόμη επειδή η μουσική ή οι στίχοι του δεν ηχούν καλά στα αυτιά μας. Αδιαφορούμε για τον αντίκτυπο που έχουν όσα λέμε ή γράφουμε στο ψυχισμό των άλλων και τις επιπτώσεις που μπορούν να επιφέρουν τα λόγια ή τα κείμενά μας στους ανθρώπους στους οποίους στρέφουμε τα φαρμακερά βέλη μας ή στους οικείους τους. Αναρωτηθήκαμε ποτέ πως είναι όταν γίνεσαι δέκτης τέτοιων συμπεριφορών; Μπήκαμε ποτέ στη θέση αυτού τον οποίο με περισσή ευκολία κρίνουμε; Μήπως μερικές φορές αυτοί που κρίνουμε είναι άνθρωποι όπως κι εμείς και ενδεχομένως υπέπεσαν όντως σε κάποιο λάθος; Σκεφτήκαμε ποτέ πως είναι να κρίνεσαι απ΄όλους ή να είσαι στο μάτι του κυκλώνα και να βάλλεσαι πανταχόθεν; Αναλογιστήκαμε ποτέ ότι όλη αυτή η αρνητική ενέργεια που διαχέεται ίσως επηρεάζει τη ζωή αυτών που εμείς κρίνουμε;

Τελικά αποδεικνύεται πως αντί να διορθώνουμε τα δικά μας λάθη κρίνουμε τα λάθη ή τις συμπεριφορές των άλλων γιατί προφανώς μας είναι πολύ πιο εύκολο και ψυχικά ανέξοδο. Επιλέγουμε να σπαταλούμε τη ζωή μας σε ανούσιες αντιπαραθέσεις χάνοντας ταυτόχρονα το αληθινό νόημά της. Όμως η ειλικρινής ανθρώπινη στάση δεν είναι αυτή. Η αγάπη είναι που δίνει νόημα στο σύντομο πέρασμά μας από τούτο τον κόσμο. Αγάπη λοιπόν και καλοπροαίρετη κριτική. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως αυτό που προέχει είναι να προσπαθούμε να κάνουμε τους γύρω μας ευτυχισμένους και χαρούμενους και όχι να τους πικραίνουμε ωθώντας τους στη δυστυχία και στο περιθώριο. Σίγουρα χρειάζεται η καλοπροαίρετη κριτική, όμως είναι απαράδεκτο να περνάμε τα όρια.

Αναμφίβολα δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους ή να μας αρέσουν όλοι. Αν συνέβαινε αυτό τότε κάτι δεν θα πήγαινε καλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να χτυπούμε τους άλλους, να τους στήνουμε στο εκτελεστικό απόσπασμα και να τραβάμε αβασάνιστα τη σκανδάλη, επειδή απλά δεν μας αρέσουν, να προσπαθούμε να τους μειώσουμε ή να τους επικρίνουμε επειδή απλώς διαφωνούμε! Ας ζήσουμε αρμονικά με αγάπη για τους συνανθρώπους μας κι ας κάνουμε την αυτοκριτική πρώτα απ΄ όλα έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι ως άνθρωποι. Ας διορθώσουμε πρώτα τα δικά μας λάθη κι ας αφήσουμε τα λάθη των διπλανών μας. Αν θέλουμε μπορούμε να βοηθήσουμε λέγοντας με αγάπη την άποψή μας, χωρίς έπαρση και ειρωνικά σχόλια. Την επόμενη φορά που θα μαστε έτοιμοι να κρίνουμε κάποιον ή κάποιους ας το σκεφτούμε καλύτερα.


¤

ΙΙ. Αλλαγές στην υποβολή του Ε9, πρόστιμα, κ.λπ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Ε9: Καταληκτική ημερομηνία πλέον η 31 Μαΐου του επόμενου έτους για την υποβολή των δηλώσεων - Καθορισμός των προστίμων

Ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία, από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) σχετικά με τη σύσταση, απόκτηση και . κάθε άλλη μεταβολή στα δικαιώματα της παρ.1 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία, κ.λπ.), η 31 Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής των εν λόγω δικαιωμάτων [σήμερα ο φορολογούμενος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός τριάντα (30) ημερών από την ημέρα σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής των ανωτέρω δικαιωμάτων],

Καθορίζεται ο τρόπος επιβολής του προβλεπόμενου προστίμου, σε περίπτωση μη υποβολής, εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), (επιβάλλεται με την πράξη προσδιορισμού του φόρου, η οποία εκδίδεται βάσει της ως άνω δήλωσης). Δεν επιβάλλεται πρόστιμο στις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α.- πράξεις προσδιορισμού φόρου, οι οποίες συντίθενται μηχανογραφικά από τη Φορολογική Διοίκηση.

Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και τη δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, δεν επιβάλλονται, κατά περίπτωση, τα οριζόμενα πρόστιμα. Πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί δεν διαγράφονται και τυχόν πρόστιμα που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

Δεν προβλέπεται επίσης, επιβολή χρηματικού προστίμου, για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που υποβάλλονται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Για το ίδιο θέμα δείτε και σχετικό δελτίο τύπου του υπ. Οικ (Διευκρινίσεις για τον ΕΝΦΙΑ από το Υπ. Οικ.). Να σημειώσω ότι τα παραπάνω θα τα βρείτε στο ψηφισθέν νομοσχέδιο (Το ψηφισθέν νομοσχέδιο με τις τελευταίες αλλαγές σε ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος, ΚΦΔ, Ε9 και τέλη κυκλοφορίας).

Για πολλά θέματα που αφορούν στη λανθασμένη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 ευθύνονται κατά ένα μεγάλο μέρος οι υπηρεσιακοί παράγοντες γιατί διαχρονικά, η έλλειψη σαφών οδηγιών (σ.σ. αναλογιστείτε ότι μόλις το έτος 2014 κοινοποιήθηκε η ΠΟΛ. 1237/2014 στην οποία έγινε προσπάθεια συμμαζέματος των διάσπαρτων οδηγιών του παρελθόντος) οδήγησε μοιραία τους περισσότερους από εκείνους που ασχολούνταν (ή που εξακολουθούν να ασχολούνται) με τη συμπλήρωσή του σε λάθη.

“ Το Ε9, το περιουσιολόγιο και το κτηματολόγιο κάνουν το θρύλο του γεφυριού της ιδιαίτερης πατρίδας μου να ωχριά μπροστά τους „

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Θυμίζω το εξής:

Άρθρο 70. ν. 4583/2018: Τροποποίηση του άρθρου 61 του ν. 4446/2016

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 61 του ν. 4446/2016 (Α΄240), προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Φ.Α.Π. και ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις οποίες ανακαλείται η υποβληθείσα με τις ευεργετικές διατάξεις των άρθρων 57 έως και 60 δήλωση, με τη συνυποβολή των προβλεπόμενων κατά περίπτωση παραστατικών, τα οποία απαιτείται να αποδεικνύουν ότι, συντρέχει ο λόγος ανάκλησης την 1η Ιανουαρίου του οικείου έτους, εκτός εάν για τα συγκεκριμένα ακίνητα, για τα οποία είχαν υποβληθεί δηλώσεις με τις διατάξεις του νόμου αυτού, έχει εκδοθεί και χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό ΕΝ.ΦΙ.Α. της παρ.1 του άρθρου 54Α του ν.4174/2013 (Α΄170). Τυχόν φόροι και τόκοι που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.»

Η Υπουργός κα Α. Παπανάτσιου έπρεπε να δώσει λύση σε εκατοντάδες περιπτώσεις που ενώ πλέον μπορούν να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις στις ανωτέρω περιπτώσεις εντούτοις όμως δεν μπορούν να επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί. Επίσης, αναμένουμε και οδηγίες για την πρακτική αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος.

ΙΙΙ. Όρια υπογραφής λογιστών

■ Δημοσιεύθηκε η απόφαση για τα όρια υποχρεωτικής υπογραφής δηλώσεων από λογιστή-φοροτεχνικό [ Α.1123/2019 Τροποποίηση της ΠΟΛ.1008/2011 (Β' 136) απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών αναφορικά με τον καθορισμό ορίων ακαθαρίστων εσόδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ., πάνω από τα οποία υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων από λογιστή φοροτεχνικό με βάση τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν.2873/2000 ].

ΟΕΕ: «Χρόνιο αίτημα του Επιμελητηρίου και της κοινότητας των λογιστών-φοροτεχνικών η μείωση του ορίου υποχρέωσης υπογραφής δηλώσεων»


“Η αναβάθμιση του επαγγέλματος δεν γίνεται με ημίμετρα, ούτε κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Το επάγγελμα θα αλλάξει όταν αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι, ο καθένας ξεχωριστά κι έπειτα συλλογικά να το αλλάξουμε. Μετά θα γίνουν όλα όπως πρέπει... „

IV. Αρθρογραφία, μελέτες, απόψεις, κ.α.

Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη που έχετε στη διάθεσή σας μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

■ Μερίσματα: «Ενδοομιλικά» και «Μη ενδοομιλικά» - Λογιστικός και Φορολογικός Χειρισμός - Συμπλήρωση εντύπου Ν (Παραδείγματα με όλες τις περιπτώσεις) [ του Κ. Κουλογιάννη και του Λ. Αθανασόπουλου ]

■ Συναλλαγές συνδεδεμένων επιχειρήσεων στο στόχαστρο φορολογικών ελέγχων[ του Γ. Δαλιάνη ]

■ Φορολογική αντιμετώπιση εταιρικών μετασχηματισμών [ του Γ. Δαλιάνη ]

■ Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις - Σημαντικές αλλαγές στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές από 1.1.2020 [ του Φ. Τσιατούρα ]

■Πάγια και αποσβέσεις - Λογιστική και φορολογική βάση (χρήση 2018) [Ανάλυση σε 13 ενότητες και σε 9 πίνακες][της Λίνας Μοντεσάντου]

■ Οι «λογιστικές vs φορολογικές διαφορές» ή αλλιώς «The Accountant vs The Walking Dead» [του Σ. Σταματάκη]

■ Η «εφεύρεση » των αποσβέσεων και οι «περιπέτειες» των συντελεστών, στην Ελλάδα [ Από την ελευθερία επιλογής συντελεστών στους συγκεκριμένους κατ΄ είδος παγίου συντελεστές ]. [ του Κ. Νιφορόπουλου και του Κ. Κουλογιάννη ]

¤

V. Επισημάνσεις

■ Ανείσπρακτες αποδοχές, παροχές σε είδος και μηνιαία υποβολή παρακρατούμενου φόρου[ Καταγραφή των απόψεών μου πάνω στα θέματα αυτά ]

■ Προαιρετική υποβολή μηδενικών δηλώσεων παρακρατούμενου φόρου σε αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα [ Ακούστηκαν και γράφηκαν πολλά για το εν λόγω θέμα. Προσπάθησα να καταγράψω την προσωπική μου άποψη επί του θέματος γιατί ένιωσα την ανάγκη να το πράξω].

■ Επιστροφή ΦΠΑ στις οικοδομικές επιχειρήσεις. Πότε παραγράφεται [του Ορέστη Σεϊμένη και της Αλεξάνδρας Γεράγγελου]

■ Κυριακή των Βαΐων [του Α. Σακελλαριάδη ]

“Σε όσους σχολιάζουν στον κόμβο με έπαρση και μεγάλες δόσεις ειρωνείας, αλλά και χωρίς ίχνος ευγένειας, έχω να πω ότι είναι προτιμότερο να λύσουν τα εσωτερικά προβλήματα που τους απασχολούν και να μην αρέσκονται σε τέτοιου είδους συμπεριφορές „

VI. Το νέο νομοσχέδιο ψηφίστηκε

Δείτε το ψηφισθέν νομοσχέδιο

Το οποίο περιέχει σημαντικές αλλαγές σε ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος, Κ.Φ.Δ. όπως επίσης και τις διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα για το 2019, τον ορισμό της καταληκτικής ημερομηνίας για το Ε9 στις 31 Μαΐου του επόμενου έτους για την υποβολή των δηλώσεων και τον καθορισμό των προστίμων, την έκδοση φορολογικών παραστατικών από τις οντότητες παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης, καθώς και από τις οντότητες εκμεταλλευτές ταξί, την πρόβλεψη για επιβολή ειδικού τέλους για την πρόσβαση του κοινού στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων κ.ά.

VII. Θέματα ΕΦΚΑ

■ Τίτλοι κτήσης: Ερωτήσεις-απαντήσεις από τον ΕΦΚΑ

■ Εισφορές Μαρτίου 2019 - Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια πληρωμής Μη Μισθωτών - Μετάθεση καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής λόγω Πάσχα

■ Ασφάλιση ειδικών κατηγοριών απασχολούμενων μετά την 1/1/93 (ρητινοσυλλέκτες, δασεργάτες, σμυριδορύκτες)

■ Σ22/5/2019 Όριο ηλικίας που απαιτείται για κρίση συνταξιοδοτικού αιτήματος λόγω γήρατος με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης από τον προηγούμενο ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ φορέα, όταν ο τελευταίος ενταχθείς φορέας στον ΕΦΚΑ, είναι φορέας αυτοτελώς απασχολούμενων, ή ελεύθερων επαγγελματιών

¤

VIII. Για να μην ξεχνάμε τις θυσίες των προγόνων μας. Ρούπελ, Απρίλιος 1941....

Την παρακάτω φωτογραφία όταν την είχα αντικρίσει για πρώτη φορά μέσα σε ένα λεύκωμα που είχα αγοράσει πριν αρκετά χρόνια και αφορούσε στη μάχη των οχυρών (σ.σ 6 -10.4.1941) είχα συγκλονιστεί. Πρόκειται για έναν Έλληνα στρατιώτη που βρέθηκε νεκρός σε θέση μάχης έξω από πολυβολείο στην Ομορφοπλαγιά (οχυρά Ρούπελ). Ο θάνατος τον βρήκε να κρατά σφικτά το τουφέκι του και τα ξοδεμένα φυσίγγια μπροστά του δείχνουν ότι έδωσε σκληρό αγώνα πριν χάσει τη ζωή του...

ΙΧ. Το θυμόσαστε;

Στην ενότητα αυτή σκέφτηκα να υπενθυμίζω —κάθε φορά που είναι η σειρά μου για σχολιασμό της εβδομάδας— ορισμένα θέματα που συχνά μας αφορούν, αλλά επίσης συχνά τα λησμονούμε λόγω της πίεσης της καθημερινότητας

Στις αμοιβές διαχείρισης, ως προς το βάρος του τέλους χαρτοσήμου, θα τύχει εφαρμογής, ελλείψει συμφωνίας, η διάταξη του άρθρου 425 του Α.Κ. («Τα έξοδα της εξοφλητικής απόδειξης φέρει ο οφειλέτης αν δεν προκύπτει κάτι άλλο από τη σχέση»). Να τονίσουμε ότι, στο αρχείο αναλυτικών εγγραφών για αμοιβές από μισθούς και συντάξεις, τα πεδία «Χαρτόσημο» και «ΟΓΑ χαρτοσήμου» συμπληρώνονται για τον κωδικό αμοιβής 5 «Αμοιβές μελών ΔΣ, διαχειριστών ΕΠΕ και ΙΚΕ και εκπροσώπων προσωπικών εταιριών». Στα αντίστοιχα πεδία της δήλωσης παρακρατούμενου φόρου από μισθούς και συντάξεις τα συγκεντρωτικά ποσά που θα προκύψουν θα προέρχονται ΜΟΝΟ από τις εγγραφές που θα αφορούν αμοιβές της κατηγορίας 5.



X. Ηλεκτρονικά βιβλία

■ Γ. Πιτσιλής: «Μετά το Πάσχα θα μπει σε λειτουργία η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων»

“ Τελικά τα ηλεκτρονικά βιβλία θα εφαρμοστούν έτσι απλά, επειδή κάποιοι το αποφάσισαν, χωρίς να γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους εφαρμογής τους, χωρίς να ξέρουμε τι μας περιμένει. Πέρασε κι αυτό αμάσητο, δίχως να ανοίξει ρουθούνι, όπως και πολλά άλλα „


ΧΙ. Μουσικό διάλειμμα

Ήταν τέτοιες μέρες, τον Απρίλιο του 2011 που μας άφησε ο Νίκος Παπάζογλου. Το δίδυμο που είχε κάνει με τον άλλο αξέχαστο και φίλο του Μανώλη Ρασούλη μας άφησε παρακαταθήκη τραγούδια όπως αυτό που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας

¤

ΧΙI. Εργατικά θέματα

■ E.Αχτσιόγλου: Υποχρεωτική αιτιολόγηση των απολύσεων

Δώρο Πάσχα: Δελτίο τύπου Υπ. Εργασίας (δείτε και άλλη σχετική είδηση, Καταβολή Δώρου Πάσχα 2019: Ενημέρωση από ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ)

■ Αποδοχές, άδεια, επιδόματα εορτών και αδείας των Αποκλειστικών Νοσοκόμων - Εγκύκλιος Υπ. Εργασίας

■ Ε. Αχτσιόγλου: Οι νέες ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους διανομείς

■ Ε. Αχτσιόγλου: Πρόσβαση των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ, αύξηση στις συντάξεις χηρείας, λοιπές ρυθμίσεις νομοσχεδίου

ΧΙIΙ. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι, κ.α.

Ρίξτε μια ματιά και στα παρακάτω γιατί μπορεί να σας ενδιαφέρει κάτι:

■ «Οι αγρότες πρέπει να προσκομίζουν στον λογιστή τους την κατάσταση δημοσιοποίησης πληρωμών» - ΣΕΕΛΦΟ Ν. Καρδίτσας

■ Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών 19 και 22 Απριλίου - Αποδεκτές οι επιταγές με ημερομηνία έκδοσης την 23η Απριλίου

■ Ειδικός φόρος διαφημίσεων: Στο 5% για το σύνολο των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης από 1η Μαΐου

■ Νέες κατηγορίες πλοίων που θα βαρύνονται με το τέλος (ΤΕΠΑΗ) - Και για το 2019 η δυνατότητα έκπτωσης που χορηγείται λόγω προπληρωμής του ετήσιου τέλους

■ Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για το ΓΕΜΗ

■ Γενική Συνέλευση εισηγμένων εταιρειών: Καθίστανται υπόχρεοι και οι αρμόδιοι ελεγκτές για τη σύγκλησή της

¤

ΧΙV. Συνεχίζουμε τη μάχη της κωδικοποίησης της νομοθεσίας

Το αρχείο μας εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό ενώ ταυτόχρονα κωδικοποιούνται και παλαιότεροι νόμοι που βρίσκονται εν ισχύι. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κωδικοποίηση του ν. 2717/1999

■ Ολοκλήρωση κωδικοποίησης του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999) και του ν. 2969/2001 για την αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα προϊόντα



Η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου. Νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826

XV. Λοιπές ενδιαφέρουσες αποφάσεις και ειδήσεις

■ Ε.2059/2019 Αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία - Παροχή οδηγιών επί των Ειδικών Καθεστώτων εκτός της Διαμετακόμισης

■ ΣΛΟΤ 433/2019 Ερώτημα για υποχρέωση έκδοσης Παραστατικών Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλος κτήσης, απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης). Για το ίδιο θέμα δείτε και την Ε.2060/2019 Φορολογική μεταχείριση αμοιβών που καταβάλλονται σε εμπειρογνώμονες που απασχολούνται στα ευρωπαϊκά προγράμματα διδυμοποίησης

■ Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου από φορείς Γενικής Κυβέρνησης

■ ΠΟΦΕΕ: Απαραίτητη η διόρθωση υπολογισμού προθεσμίας υποβολής ειδικού φόρου πολυτελείας σε περιπτώσεις πωλήσεων που οριστικοποιούνται ως εξαγωγές


XVI. Νομολογία, αποφάσεις Δ.Ε.Δ.

■ ΔΕΔ 397/2019 Η αποτίμηση των αποθεμάτων λήξης με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ορίζεται στην παρ 1γ του άρθρου 31 του ν. 2238/1994 δεν συνιστά απόκρυψη συναλλαγής υπό την έννοια της μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου πώλησης

■ ΔΕΔ 1000/2019 Δεν συνιστά προσαύξηση περιουσίας το ποσό που κατατίθεται σε προσωπικό λογαριασμό φορολογούμενου και το οποίο προέρχεται από πελάτες της εταιρείας στην οποία συμμετέχει (όμοια και η ΔΕΔ 999/2019 Δεν συνιστά προσαύξηση περιουσίας το ποσό που κατατίθεται σε προσωπικό λογαριασμό φορολογούμενου και το οποίο προέρχεται από πελάτες της εταιρείας στην οποία συμμετέχει)

■ Ανώτατο όριο δαπανών (αποδείξεων) που πρέπει να πραγματοποιηθούν για να διατηρηθεί η μείωση φόρου εισοδήματος

■ ΔΕΔ 419/2019 Πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής ΜΥΦ αγροτών ειδικού καθεστώτος



XVII. Επίδομα στέγασης, Κ.Ε.Α

■ (Upd) Επίδομα στέγασης: Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις

Επίδομα στέγασης: Εφικτή πλέον η αφαίρεση ποσών εξαιρετέων προνοιακών επιδομάτων από το κρίσιμο εισόδημα

Αναφορικά με το εν λόγω θέμα, παραθέτω αυτούσιο το σχόλιο του καλού συναδέλφου Ανδρέα Μπαρδάκη

Ανδρέας Μπαρδάκης Εν έτει 2019, στο αποκορύφωμα της τεχνολογίας, τα ΑμεΑ εξακολουθούν και τρέχουν στις υπηρεσίες για να καλύψουν τα αποτελέσματα της αδιαφορίας της ΑΑΔΕ (αφού από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα) ενώ στην κυριολεξία πολλά από αυτά δυσκολεύονται να μετακινηθούν ακόμα και μέχρι την τουαλέτα του σπιτιού τους!ωΦανταστείτε μια μάνα με δύο παιδιά ΑμεΑ, να πρέπει να τα παρατάει για να τρέχει να καλύψει τα τεχνικά λάθη των υπηρεσιών. Οι αναφορές στον ΣτΠ υποβλήθηκαν από μέλη της διαδικτυακής μας ομάδας, «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», η οποία απαριθμεί περισσότερα από 50.000 μέλη ενώ όμως δεν θα έπρεπε να υπάρχει η ανάγκη ύπαρξής της - κι αυτό προσωπικά μ' ενοχλεί περισσότερο απ' όλα. Υ.Γ. Το 2019 είναι το έτος που η Ελλάδα ελέγχεται από τον ΟΗΕ για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα ΑμεΑ ενώ ο ΣτΠ έχει ορισθεί ως το Πλαίσιο για την προαγωγή εφαρµογής της Σύµβασης.

Επίδομα Στέγασης: Την Μ. Τετάρτη 24 Απριλίου η πρώτη πληρωμή

■Την Μεγάλη Τετάρτη η πληρωμή του ΚΕΑ


XVIII. Επειδή πρέπει και ο λογιστές να κάνουν Ανάσταση

■ ΠΟΦΕΕ: Αίτημα μεταφοράς προθεσμιών φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων και πόθεν έσχες με καταληκτική ημερομηνία την 30η Απριλίου 2019

■ Επιστολή ΛΣΑ: Αίτημα παράτασης υποχρεώσεων Απριλίου 2019

Εύχομαι να εισακουστούν τα αιτήματα γιατί οι καταληκτικές προθεσμίες είναι πάρα πολλές και οι μέρες ζυγώνουν. Στο κάτω κάτω, άγιες μέρες έρχονται και πρέπει κι εμείς οι λογιστές να τις χαρούμε μακριά από το βρόχο του άγχους που μας πνίγει επί καθημερινής βάσεως.

XVΙ. Επίλογος

Φτάσαμε στο τέλος και του σημερινού σχολίου της Δευτέρας. Ξέρω πως όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας σκύβουμε πάλι στα λόγια του παππού μας του Κρητικού —ο Καζαντζάκης νομίζω πως είναι ο παππούς όλων μας— και αναλογιζόμαστε. Θα κλείσω σήμερα με λίγες αράδες του, [Ο φοβητσιάρης νους τρέμει μην ξεστομίσει καμιά ανοησία και πληγωθεί η αξιοπρέπειά του, με άναντρη, φρόνιμη αοριστολογία ονοματίζει ό,τι είναι ανίκανος να ξεδιαλύνει. Φωνάζει, εξηγάει, αποδείχνει, διαμαρτύρεται, μα μια φωνή μέσα μου σηκώνεται: «Σώπα, μυαλό, ν’ ακούσουμε την καρδιά», του φωνάζει. Ποια καρδιά; την ουσία της ζωής, την παραφροσύνη. Κι η καρδιά αρχίζει και κελαηδάει. «Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε την πραγματικότητα, λέει ένας αγαπημένος μου Βυζαντινός, ας αλλάξουμε τότε το μάτι που βλέπει την πραγματικότητα». Αυτό έκανα όταν ήμουν παιδί, αυτό κάνω και τώρα στις πιο δημιουργικές στιγμές της ζωής μου].

Εύχομαι καλή Ανάσταση σε όλες και όλους και καλό Πάσχα. Να περάσετε όλοι καλά, να ανταμώσετε με δικούς σας ανθρώπους και να ζήσετε όμορφες στιγμές αυτές τις άγιες ημέρες που έρχονται.


“ Οι λογιστές, δυστυχώς αποτελούν τη λυδία λίθο πάνω στην οποία δοκιμάζονται όλες οι πρόχειρες και αδόκιμες προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ή τις εισφοροδιαφυγής „



Keywords
μυαλο, the walking dead, εν λόγω, τελη κυκλοφοριας 2016, walking dead, νικος παπαζογλου, δωρο πασχα, Καλό Πάσχα, επηρεάζει, σημαίνει, μαΐου, διευκρινίσεις, ενφια, ΦΠΑ, φοροι, λύση, υφίσταται, οεε, νέα, ελλαδα, ταξι, vii, εφκα, viii, ογα, επε, πασχα, ηλεκτρονική, επιδοματα, εργανη, ειδήσεις, επιδομα, αμεα, ααδε, στπ, οηε, νους, ανάσταση, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αυξηση φπα, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, μονικα βασιλειου, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, τελη κυκλοφοριας 2013, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, αποτελεσματα, ημερομήνια, αμοιβες, φυσιγγια, ηλεκτρονική, αδεια, ακινητα, αμεα, εξοδος, θανατος, θεμα, ιχνος, κτηματολογιο, λυδια, μουσικη, οεε, οηε, πλαισιο, στιχοι, τραγουδια, φωτογραφια, ωχρια, αγαπη, αυξηση, αρθρα, ανάσταση, αξιοπρεπεια, απλα, απριλιος, απυθμενο, αυτια, αφαιρεση, βλεμμα, βρειτε, γινεται, γινεσαι, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δωσει, διαδικτυο, διδυμο, δωρο, εγινε, εγγραφες, ευκολο, ειλικρινης, υπαρχει, ελευθερια, ελλειψη, εβδομαδα, ενεργεια, ενημερωση, εν λόγω, εννοια, ενιοτε, εντυπα, εξοδα, επε, επηρεάζει, επρεπε, ερχονται, ετσι απλα, ετων, ετος, ζωη, ζησετε, ζωης, ιδιο, ειδος, υπηρεσιες, υφίσταται, καζαντζακης, λαθη, λειτουργια, λευκωμα, λύση, λογια, μαΐου, μακρια, ματια, ματι, μειωση, μισος, νυχτα, νοημα, νομοι, παντα, ορια, ουσια, οχθη, παπαζογλου, παιδι, παιδια, πεδια, πηγαινε, πληκτρολογιο, ποθεν εσχες, προβληματα, προγραμματα, ρυθμισεις, ρουπελ, σιγουρα, συγκεκριμενα, σειρα, στπ, σχολια, τι ειναι, φυσικα, φορολογικη, φορολογια, φωνη, φορα, χρονος, ανηκει, δικαιωματα, εφαρμογη, ενωση, ερωτησεις, ηλεκτρονικα, κακια, κειμενα, καρδια, κυριακη, λεξεις, μια ματια, μπροστα, νους, σημαίνει, τριαντα, θεματα, θεσεις, υλικο, vii
Τυχαία Θέματα