Το σχόλιο της Δευτέρας - Τα ληξιπρόθεσμα, το επιτόκιο, οι σφραγίδες και η μαύρη τρύπα

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Εισαγωγή

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Αρκετά χαλαρή ήταν ή εβδομάδα που πέρασε και έχω την εντύπωση ότι σήμερα δεν θα σας κουράσω. Η σκανδαλολογία για μια ακόμη προεκλογική περίοδο φαίνεται να αποτελεί το κύριο όπλο με το οποίο τα κόμματα θα πορευτούν μέχρι τις εκλογές. Με αυτή την φτωχή ειδησιογραφία

το σημαντικότερο γεγονός της περασμένης εβδομάδας ήταν η πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας που ελήφθη από το «Event Horizon Telescope».

Η παρατήρηση μαύρης τρύπας είναι αποτέλεσμα της μεγάλης κλίμακας διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας γνωστής ως «Event Horizon Telescope» (EHT), στην οποία καίριο ρόλο διαδραμάτισαν ερευνητές που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Αυτό το σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τις μαύρες οπές, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν και ανοίγει νέες προοπτικές για την έρευνα στο σύμπαν. Η εικόνα που αποτυπώθηκε αποκαλύπτει τη μαύρη οπή που βρίσκεται στο κέντρο του Messier 87, ενός τεράστιου γαλαξία στον αστερισμό της Παρθένου. Αυτή η μαύρη οπή βρίσκεται σε απόσταση 55 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και έχει μάζα 6,5- δισεκ. φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας.



Τι ακριβώς όμως είναι η μαύρη τρύπα;

Κατά μερικούς, η μαύρη τρύπα είναι το μέρος στο οποίο καταλήγουν αρκετά από τα λεφτά που δίνουμε στο κράτος μέσω φόρων και εισφορών εδώ και πολλά χρόνια.
Κατά άλλους, (επιστήμονες) οι μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά συμπιεσμένα κοσμικά σώματα, τα οποία περιέχουν τεράστια ποσά μάζας εντός μιας πολύ μικρής περιοχής. Η παρουσία τους επιδρά ριζικά στον περιβάλλοντα χώρο, στρεβλώνοντας τον χωροχρόνο και υπερθερμαίνοντας κάθε υλικό που εισέρχεται σε αυτές. Η βαρύτητα στις μαύρες τρύπες είναι αρκετά μεγάλη για να αποτρέψει τη διαφυγή ακόμη και των ταχύτερα κινούμενων σωματιδίων. Ούτε το φως μπορεί να περάσει ελεύθερο, εξ ου και η ονομασία «μαύρη» τρύπα.
Την ύπαρξη μαύρων τρυπών προέβλεπε ουσιαστικά η θεωρία γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν, η οποία έδειξε ότι όταν ένα τεράστιο αστέρι πεθαίνει, αφήνει πίσω του ένα μικρό, πυκνό πυρήνα υπολειμμάτων. Εάν η μάζα του πυρήνα είναι περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου, οι εξισώσεις έδειξαν ότι η δύναμη της βαρύτητας κατακλύζει όλες τις άλλες δυνάμεις και παράγει μια μαύρη τρύπα.

■ Δηλώσεις

Την περασμένη εβδομάδα η ΑΑΔΕ ανανέωσε τις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις σχετικά με τα έντυπα Ε1,Ε2,Ε3 [Δείτε εδώ τις επικαιροποιημένες ερωτήσεις-απαντήσεις]. Σημειώνω ότι οι διαφορές σε σχέση με πέρυσι είναι ελάχιστες.

Σε ό,τι αφορά στο Ε3, από φέτος δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα συμπλήρωσης του πίνακα Ε' και για τους υπόχρεους συμπλήρωσης του εντύπου Ε3 οι οποίοι φορολογούνται με τις διατάξεις της περίπτωσης στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε. (αμειβόμενοι με «μπλοκάκι»). Πιο συγκεκριμένα, από φέτος θα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών στον πίνακα ΣΤ' του εντύπου Ε3 και το αποτέλεσμα του πίνακα Ε' που αφορά στη διαφορά φορολογικής και λογιστικής βάσης των ασφαλιστικών εισφορών. [Δείτε εδώ αναλυτικά πως γίνεται η συμπλήρωση του πίνακα Ε του Ε3 για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι»].

Υπενθυμίζω ότι και φέτος ο κόμβος έχει ήδη έτοιμη την εφαρμογή "Δηλώσεις 2019" με τις οδηγίες των εντύπων Ε1, Ε2, Ε3, Ν, φορ. αναμόρφωση, για να διευκολύνει του συναδέλφους στην συμπλήρωση υποβολής των δηλώσεων [Δείτε εδώ την παρουσίαση και τα πλεονεκτήματα του νέου οδηγού «Δηλώσεις 2019» ] [Δείτε και αποκτήστε πρόσβαση στον οδηγό «Δηλώσεις 2019» πατώντας εδώ]

■ Επιτόκιο τόκου υπερημερίας για οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες.

Μεγάλη έκταση έχει πάρει το άρθρο 45 (και δικαίως) του νομοσχεδίου "Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών..." το οποίο θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, με το οποίο ορίζεται ότι "το «ύψος του νόμιμου επιτοκίου και του επιτοκίου υπερημερίας κάθε οφειλής του Δημοσίου ισούται προς το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας (MRO), που ισχύει κατά την ημερομηνία άσκησης του ένδικου βοηθήματος, πλέον τριών (3,00) εκατοστιαίων μονάδων ετησίως». Το επιτόκιο MRO αυτή την στιγμή είναι μηδέν, συνεπώς, συμφώνως προς την προτεινόμενη ρύθμιση, το νόμιμο επιτόκιο και το επιτόκιο υπερημερίας κάθε οφειλής του Δημοσίου ορίζεται σε ποσοστό 3,00% ετησίως, μέχρι νεότερης μεταβολής του επιτοκίου MRO.

Σύμφωνα με την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, το ύψος του επιτοκίου τόσο για τον νόμιμο τόκο όσο και για τον τόκο υπερημερίας των οφειλών του Δημοσίου ρυθμίζεται σήμερα, κατ’ αρχήν, διά του άρθρου 21 του β.δ. 26.6./10.7.1944 («Περί κώδικος των νόμων περί δικών του Δημοσίου»), το οποίο κωδικοποιεί διάταξη του ν. ΧΛ΄/1877 (που όριζε το επιτόκιο σε 8%), όπως τροποποιήθηκε με τον ν. ΓΤΟΕ΄/1909 (που περιόρισε το επιτόκιο σε ποσοστό 6%). Συγκεκριμένως, το άρθρο 21, που διατηρήθηκε σε ισχύ διά του άρθρου 109 εδάφ. δ΄ του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα, και έμεινε αμετάβλητο επί περισσότερα από εκατό έτη, έχει ως εξής: «[ο] νόμιμος και ο της υπερημερίας τόκος πάσης του Δημοσίου οφειλής ορίζεται εις 6% ετησίως, πλην αν άλλως ωρίσθη δια συμβάσεως ή ειδικού νόμου. Ο ειρημένος τόκος άρχεται από της επιδόσεως της αγωγής».
Η εν λόγω ρύθμιση επαναλήφθηκε αυτούσια, και ως προς το αντίστοιχο επιτόκιο των οφειλών του συνόλου των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (βλ. άρθρο 7 παρ. 2 του ν.δ. 496 της 17/19.7.1974 («Περί Λογιστικού των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου»).

Ομολογώ ότι δεν ήξερα ότι το επιτόκιο 6% έχει μείνει αμετάβλητο εδώ και 100 χρόνια... Και βέβαια δεν είναι το μόνο που δεν έχει αλλάξει..

Ωστόσο σύμφωνα με την παράγραφο 1 του ίδιο άρθρου του νομοσχεδίου τα παραπάνω δεν ισχύουν για τις απαιτήσεις των φορολογουμένων της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 4174/2013 (Α' 170). Συνεπώς δεν αλλάζει το επιτόκιο της έντοκης επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων από το Δημόσιο προς τους πολίτες με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή

■ Σφραγίδες

Την περασμένη εβδομάδα κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος 41941/12-04-2019 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή σχετικά με τις διατάξεις του ν. 4156/2013 και τις εταιρικές σφραγίδες.

Με την εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι θεσπίστηκε η κατάργηση της υποχρέωσης για την ύπαρξη και χρήση εταιρικής σφραγίδας για την απόδειξη της εκπροσώπησης ή/και διαχείρισης των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
Η εν λόγω διάταξη εισήλθε προκειμένου να συμβάλλει στην απλοποίηση της λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος δεδομένου ότι, από τις σχετικές μετρήσεις που πραγματοποίησε η Υπηρεσία μας η ύπαρξη και μόνο της εταιρικής σφραγίδας δημιουργούσε οικονομικό και διοικητικό βάρος. Επιπλέον η χρήση της σφραγίδας εγκυμονούσε κινδύνους γιατί νομιμοποιούσε έμμεσα ή άμεσα τον κάτοχο αυτής.

Η εγκύκλιος συνεχίζει : Τρία έτη μετά, παρόλο που έχει υπάρξει βελτίωση της κατάστασης, διαπιστώνουμε ότι η σχετική διάταξη δεν έχει γίνει κτήμα όλων των εμπλεκόμενων, με αποτέλεσμα να υφίσταται ακόμα η εσφαλμένη πεποίθηση σε πολλούς, ότι η δημιουργία μηχανικής εταιρικής σφραγίδας και η χρήση της είναι νομική υποχρέωση αντί του ορθού ότι ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα επιλέξει ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτής να θέσει τα στοιχεία της εταιρείας χειρόγραφα ή με μηχανικό μέσο.

Για την αντιμετώπιση του σχετικού προβλήματος πληροφόρησης που δημιουργείται ειδικά στις νεοσύστατες εταιρείες κατά τις συναλλαγές τους, το οποίο τις επιβαρύνει και διοικητικά και οικονομικά, η σχετική πληροφορία για την ισχύουσα διάταξη θα εμπεριέχεται πλέον στην ανακοίνωση σύστασης της εταιρείας και θα έχει την κάτωθι μορφή:
"«Προσοχή: Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το νόμο (παρ. 12 άρθρου τρίτου ν. 4156/2013)
«Για κάθε πράξη εκπροσώπησης ή διαχείρισης νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου αρκεί η υπογραφή του νομίμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου, το όνομα του και η περιγραφή της ιδιότητας του. Διατάξεις που προβλέπουν την υποχρεωτική ύπαρξη / χρήση εταιρικής σφραγίδας για την απόδειξη της εκπροσώπησης ή / και διαχείρισης των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου καταργούνται».
Συνεπώς, απαίτηση για χρήση εταιρικής σφραγίδας από το νόμιμο εκπρόσωπο ως προϋπόθεση σε συναλλαγές της εταιρείας όπως πχ για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, παροχή τηλεφωνικών ή διαδικτυακών υπηρεσιών, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στο όνομα της εταιρείας είναι παράνομη.»"

Μετά από 6 χρόνια το Υπουργείο εμπορίου διαπίστωσε ότι οι νόμοι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται εάν δεν εκδοθεί η απαραίτητη ερμηνευτική εγκύκλιος. Δυστυχώς φαίνεται ότι θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξεπεράσουμε την παθογένεια αυτή.

■ Πρότυπη επιστολή διαβεβαιώσεων διοίκησης συνεργαζόμενων επιχειρήσεων προς τους συναδέλφους Λογιστές-Φοροτεχνικούς

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. δημιούργησε μία πρότυπη επιστολή διαβεβαιώσεων διοίκησης συνεργαζόμενων επιχειρήσεων προς τους συναδέλφους Λογιστές-Φοροτεχνικούς η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υπεύθυνες δηλώσεις.

Το κείμενο αυτής της επιστολής μπορεί (ολοκληρωτικά ή μέρος αυτού) να χρησιμοποιηθεί, τροποποιηθεί, εμπλουτιστεί ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και της συνεργασίας που έχει με το λογιστικό γραφείο που την εξυπηρετεί.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πρόνοιες όπως:
• Διαβεβαίωση για εφαρμογή των κατάλληλων δικλίδων διασφάλισης
• Παρεχόμενες πληροφορίες και διαβεβαιώσεις για την σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και των φορολογικών δηλώσεων
• Παρεχόμενες πληροφορίες και διαβεβαιώσεις για την φορολογική αναμόρφωση και την τήρηση εργατικής νομοθεσίας
• Εξουσιοδοτήσεις υποβολής διαφόρων δηλώσεων της επιχείρησης και των φορέων της
• Άδεια επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ασφάλειας αυτών
[Δείτε εδώ περισσότερα]

Αρκετά καλή η προσπάθεια της ΠΟΦΕΕ, ωστόσο πολύ φοβάμαι ότι μερικοί επιχειρηματίες θα τρομάξουν όταν θα ανακαλύψουν σε ένα χαρτί τις υποχρεώσεις τους, αλλά και τις ευθύνες που έχουν.

■ Αντίστροφη επιβάρυνση ΦΠΑ

Μια πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δικαστήριο της Ε.Ε. η οποία αφορά την δυνατότητα έκπτωσης του ΦΠΑ από τον λήπτη υπηρεσίας, όταν ο πάροχος εκδώσει τιμολόγιο με ΦΠΑ ενώ δεν θα έπρεπε λόγω του ότι η υπηρεσία αυτή υπάγεται στο καθεστώς της αντίστροφης χρέωσης ΦΠΑ.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής ένωσης αποφάσισε ότι η φορολογική αρχή δεν πρέπει να απαγορεύσει σε επιχείρηση να ασκήσει το δικαίωμα εκπτώσεως του φόρου προστιθέμενης αξίας τον οποίο η επιχείρηση αυτή, ως λήπτης υπηρεσιών, κατέβαλε αχρεωστήτως στον πάροχο των υπηρεσιών βάσει τιμολογίου που εξέδωσε ο πάροχος αυτός (ενώ δεν θα έπρεπε με βάση το καθεστώς της αντίστροφης επιβάρυνσης του ΦΠΑ), χωρίς η φορολογική αρχή:
- να εξετάσει, προτού αποκλείσει την άσκηση του δικαιώματος εκπτώσεως, κατά πόσον ο εκδότης του ως άνω εσφαλμένου τιμολογίου μπορεί να επιστρέψει στον αποδέκτη του τιμολογίου αυτού το ποσό του αχρεωστήτως καταβληθέντος ΦΠΑ και μπορεί να διορθώσει το εν λόγω τιμολόγιο στο πλαίσιο διαδικασίας αυτοδιορθώσεως, κατά την εφαρμοστέα εθνική νομοθεσία, προκειμένου να ανακτήσει τον φόρο τον οποίο κατέβαλε αχρεωστήτως στο δημόσιο ταμείο, ή
- να αποφασίσει να επιστρέψει η ίδια στον αποδέκτη του ίδιου τιμολογίου τον φόρο που αυτός κατέβαλε αχρεωστήτως στον εκδότη του τιμολογίου και ο εκδότης απέδωσε, στη συνέχεια, αχρεωστήτως στο δημόσιο ταμείο.
[Δείτε την απόφαση εδώ και δείτε επίσης τι ισχύει στην Ελλάδα σχετικά με την αντίστροφη χρέωση ΦΠΑ (για πώληση ορισμένων αγαθών)]

■ Ληξιπρόθεσμα

Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο ύψος των ληξιπροθέσμων οφειλών προέρχεται από τα πρόστιμα του ΚΒΣ (33 δις), τα μη φορολογικά έσοδα (49 δις) το ΦΠΑ (22δις) και το εισόδημα (22.9 δις). Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι 79 φορολογούμενοι χρωστάνε 34 δις από τα 104 δις που είναι το σύνολο των ληξιπροθέσμων. [Δείτε εδώ μεγαλύτερη ανάλυση για την «ανατομία» του ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο.]

■ Brexit

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να δοθεί παράταση της προθεσμίας για το Brexit ώστε να καταστεί δυνατή η επικύρωση της συμφωνίας για την αποχώρηση. Η εν λόγω παράταση θα πρέπει να έχει τη διάρκεια που θα κριθεί απαραίτητη και, σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπερβαίνει την ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου 2019. Εάν η συμφωνία για την αποχώρηση επικυρωθεί από αμφότερα τα μέρη πριν από την προαναφερόμενη ημερομηνία, η αποχώρηση θα λάβει χώρα την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε όμως ότι η παράταση δεν μπορεί να υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία της Ένωσης και των θεσμικών της οργάνων. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αποτελεί κράτος μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019 και εάν δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία για την αποχώρηση έως τις 22 Μαΐου 2019, θα υπέχει την υποχρέωση να διενεργήσει τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την εν λόγω υποχρέωση, η αποχώρηση θα λάβει χώρα την 1η Ιουνίου 2019.
Προσοχή, στις αποφάσεις που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ και αφορούν το ΦΠΑ και τους λοιπούς έμμεσους φόρους. Εφόσον στις 12 Απριλίου δεν έγινε άτακτη έξοδος χωρίς συμφωνία, οι παρακάτω αποφάσεις (με επιφύλαξη) πιθανόν να μην ισχύουν :
- Ε.2058/2019
- Ε.2054/2019
- 1048742 ΕΞ 2019
- 1045150 ΕΞ 2019
- Α 1032041 ΕΞ 2019

Δείτε ακόμη σχετικά με το BREXIT

► Οδηγίες σχετικά με την εισαγωγή εμπορευμάτων σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία - Κοινό Δασμολόγιο και Δασμολογητέα Αξία εμπορευμάτων

Η απόφαση αυτή όπως και οι υπόλοιπες που αναφέρονται ως άνω και αφορούν το Brexit θα ισχύσουν εφόσον υπάρξει έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς επίτευξη συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού συμβουλίου δίνεται παράταση έως την 31η Οκτωβρίου για την επίτευξη συμφωνίας. Επίσης εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αποτελεί κράτος μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019 και εάν δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία για την αποχώρηση έως τις 22 Μαΐου 2019, θα υπέχει την υποχρέωση να διενεργήσει τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την εν λόγω υποχρέωση, η αποχώρηση θα λάβει χώρα την 1η Ιουνίου 2019.

Η απόφαση : Ε.2057/2019

■ Κατάργηση της αναστολής δυνατότητας υποβολής μέσω διαδικτύου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών - Οδηγίες ΕΦΚΑ

Με την εγκύκλιο 18/2019 του ΕΦΚΑ δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή της κατάργησης της αναστολής δυνατότητας υποβολής μέσω διαδικτύου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι διατάξεις εφαρμόζονται μόνο στις περιπτώσεις των εργοδοτών, των οποίων έχει ανασταλεί η δυνατότητα υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μέσω διαδικτύου, καθώς δεν κατέβαλαν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Η καταχώρηση των Α.Π.Δ που λόγω της ισχύς της καταργηθείσας δεν έχουν υποβληθεί, δυστυχώς θα είναι λίγο γραφειοκρατική (λίγο όμως). Θα πραγματοποιείται όμως χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων (οίκοθεν ακύρωση των Π.Ε.Π.Ε.Ε. για εκπρόθεσμη υποβολή Α.Π.Δ.), για τις μισθολογικές περιόδους πριν την έναρξη ισχύος των κοινοποιούμενων διατάξεων, ήτοι για τις Α.Π.Δ. μισθολογικών περιόδων έως τον 02/2019, εφόσον υποβληθούν (πρωτοκολληθούν) έως τις 10/05/2019. [Δείτε την εγκύκλιο εδώ ΕΦΚΑ 18/2019]

■ Αποσβέσεις

Έχετε δεν έχετε διενεργήσει αποσβέσεις για το 2018 προτείνω να διαβάσετε το πολύ σημαντικό άρθρο: Πάγια και αποσβέσεις - Λογιστική και φορολογική βάση (χρήση 2018) [Ανάλυση σε 13 ενότητες και σε 9 πίνακες]

Δείτε τα περιεχόμενα για να καταλάβετε :

1. «Λογιστική βάση» και «Φορολογική βάση» (Ισχύουσα Νομοθεσία)
2. Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ «Λογιστικής βάσης » και «Φορολογικής βάσης» - Πίνακας.
3. Συνέπειες από την διαφοροποίηση μεταξύ «Λογιστικής» και «Φορολογικής» βάσης.
4. Κατηγορίες κόστους που περιλαμβάνονται στην «Αξία Κτήσης» - Πίνακες
5. Κατηγοριοποίηση ως «Πάγια» ή ως «Έξοδα» - Πίνακας
6. Κριτήρια για τον χαρακτηρισμό δαπανών ως «Δαπάνες Ανάπτυξης» και Άυλα περιουσιακά στοιχείο - Πίνακας.
7. Κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μιας «μίσθωσης» ως «χρηματοοικονομικής» - Πίνακας
8. Ακίνητα σε οικόπεδα τρίτων
9. Απόσβεση και Ωφέλιμη οικονομική ζωή
10. Μέθοδοι Αποσβέσεων Παγίων
11. Δυνατότητα αναγνώρισης φορολογικά επιπλέον αποσβέσεων
12. Λανθασμένος υπολογισμός αποσβέσεων
13. Αποσβέσεις των επιχορηγήσεων

■ Επισημάνσεις

► Επιτόκια δανείων για την εφαρμογή της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του ν. 4172/2013 (παροχές σε είδος με τη μορφή δανείου) - ΣΟΛ ΑΕ

► Οι δαπάνες μισθοδοσίας των ΑΕΙ που καταβάλλονται απ' ευθείας από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους στην ενιαία αρχή πληρωμής, καταχωρίζονται στα λογιστικά αρχεία που τηρούνται κατά το διπλογραφικό σύστημα, ως δαπάνες και ισόποσα έσοδα από επιχορήγηση αντίστοιχα. - ΣΟΛ ΑΕ


■ Φορολογικές και άλλες αποφάσεις

► Έκδοση παραστατικών για πωλήσεις καυσίμων από εκμεταλλευτές πρατήριων καυσίμων καθώς και από πωλητές πετρελαίου θέρμανσης

Με την εγκύκλιο αυτή δίνονται διευκρινίσεις για τις πωλήσεις καυσίμων προς άλλες οντότητες (χονδρικές πωλήσεις), στις εγκαταστάσεις του πρατηρίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο τα τιμολόγια για την ώς άνω περίπτωση εκδίδονται με τη χρήση Φ.Η.Μ. και παρέχονται οι εξής εναλλακτικοί τρόποι έκδοσης αυτών:

α) απευθείας έκδοση τιμολογίου μέσω προγράμματος εμπορικής διαχείρισης,
β)) έκδοση απόδειξης εσόδου, στην οποία πριν την έναρξη της παράδοσης του καυσίμου, πληκτρολογείται μέσω του λογισμικού του συστήματος εισροών-εκροών, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος της αντισυμβαλλόμενης οντότητας, καθώς και ο Α.Φ.Μ. αυτής και αναγράφονται τα υπόψη στοιχεία επί αυτής.
γ)αντικατάσταση της αυτόματα εκδιδόμενης απόδειξης εσόδου με πιστωτικό στοιχείο λιανικής πώλησης και στη συνέχεια έκδοση του τιμολογίου
δ)έκδοση τιμολογίου σε αντικατάσταση μόνο μίας ισόποσης απόδειξης εσόδου χωρίς προηγούμενη έκδοση πιστωτικού λιανικής

Η απόφαση : Ε.2056/2019 Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την Απόφαση ΠΟΛ.1208/2018 της Υφυπουργού Οικονομικών και την Απόφαση ΠΟΛ. 1218/2018 του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

► Θεώρηση ειδικού βιβλίου (εσόδων - εξόδων) και εισιτηρίων εκδηλώσεων συνδυασμών στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές

Από 1-1-2014 καταργήθηκε η υποχρέωση θεώρησης οποιουδήποτε φορολογικού βιβλίου και στοιχείου που προβλεπόταν από τις διατάξεις του ν.4093/2012 (Κ.Φ.Α.Σ.) και των αποφάσεων που είχαν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση αυτού ή του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992), καθώς και του ν.1809/1988, περί φορολογικών μηχανισμών.
Επίσης, από τις ισχύουσες διατάξεις του ν.4308/2014 (Ε.Λ.Π.), δεν προβλέπεται θεώρηση των λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων) από τη φορολογική αρχή.

Ενόψει των προαναφερομένων, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. θεωρούν τα διπλότυπα εισιτήρια για τις υπόψη εκδηλώσεις καθώς και το ειδικό βιβλίο (εσόδων - εξόδων) που προσκομίζουν οι περιφερειακοί και δημοτικοί συνδυασμοί δεδομένου ότι η θεώρησή αυτών προβλέπεται για μη φορολογικούς σκοπούς από ειδικές διατάξεις (ν.3870/2010), είτε με τη χρήση διατρητικών μηχανών, είτε με τη θέση της σφραγίδας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Η απόφαση : 1053078 ΕΞ 2019

► Προσωπική ευθύνη δικαστικού συμπαραστάτη και μελών εποπτικού συμβουλίου για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών θανόντος προσώπου από παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, οι οποίες έλαβαν χώρα σε χρονική περίοδο προ της άσκησης της δικαστικής συμπαράστασης, στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.2238/1994

Δεν γεννάται θέμα ευθύνης του δικαστικού συμπαραστάτη, καθώς και των μελών του εποπτικού συμβουλίου, για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών θανόντος συμπαραστατούμενου προσώπου από καταλογισθέντα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΒΣ, στις περιπτώσεις όπου οι εν λόγω παραβάσεις έλαβαν χώρα και ως εκ τούτου τα εν λόγω χρέη γεννήθηκαν σε χρονική περίοδο κατά την οποία το υπόχρεο πρόσωπο δεν είχε τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ταμειακή βεβαίωση των σχετικών προστίμων του ΚΒΣ συντελέστηκε κατά την περίοδο της δικαστικής συμπαράστασης.

Η απόφαση : 1053051 ΕΞ 2019


► Πως θα υπολογίζεται η αξία των μεταφορικών μέσων για την ένταξη στις νέες διατάξεις προστασίας της πρώτης κατοικίας

Με την απόφαση αυτή καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της αξίας των μεταφορικών μέσων, που λαμβάνεται υπόψη για την αξιολόγηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας σε ότι αφορά την ένταξη στις διατάξεις περι ρύθμισης οφειλών για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Συγκεκριμένα καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού :
-της αξίας των αυτοκινήτων οχημάτων
-της αξίας των σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης
-της αξίας των εναέριων μεταφορικών μέσων

Η απόφαση : 39095/2019 Προσδιορισμός της αξίας μεταφορικών μέσων ως κριτηρίου επιλεξιμότητας του άρθρου 68 του ν. 4605/2019

► Μικτή δραστηριότητα εργαστηρίου αισθητικής με κομμωτήριο και κατάστημα περιποίησης χεριών και ποδιών

Μικτό κατάστημα περιποίησης χεριών ή και ποδιών, είναι: το κατάστημα περιποίησης χεριών ή και ποδιών της παραγράφου 2 του παρόντος που θα λειτουργεί μαζί με κομμωτήρια κουρεία, καταστήματα εμπορίας καλλυντικών, εργαστήρια αισθητικής, μονάδες αδυνατίσματος – διαιτητικές μονάδες, ξενοδοχεία και θαλασσοπλοούντα πλοία.»

Η απόφαση : 17474/2019

■ ΔΕΔ

→ ΔΕΔ Θ 464/2019 Υποβολή αρχείου συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΜΥΦ) για διόρθωση αποκλίσεων εξόδων το οποίο συμπεριλαμβάνει και τα έσοδα

Οι εμπρόθεσμες υποβληθείσες τροποποιητικές συγκεντρωτικές καταστάσεις, που αφορούν αποκλειστικά τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών, οι οποίες, εφόσον υποβλήθηκαν μέχρι την οριζόμενη στο τέταρτο εδάφιο του άρθρου 6 της ΠΟΛ.1022/2014, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει ακόμα και εάν εμπεριέχουν τα στοιχεία των εσόδων στο ίδιο αρχείο δεν έχουν πρόστιμο, εφόσον σε αυτά δεν υφίσταται διόρθωση ή μεταβολή.

⥢⥤

■ Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις

ΝΣΚ 46/2019 Εάν υπό το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς επιτρέπεται η δημοσίευση Δημόσιας Ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα της Ε.Λ.Τ.Ε., η οποία θα αναφέρει επιβληθείσες πειθαρχικές κυρώσεις, καθώς και τα ονόματα των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών τους οποίους αφορούν οι κυρώσεις

→ Άρειος Πάγος 1432/2018 Παραγωγός πωλήσεων «πλασιέ»: Πότε η σύμβασή του κρίνεται ως εξαρτημένης εργασίας ή έχει χαρακτήρα παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών

→ Άρειος Πάγος 1412/2018 Υπερωρία οδηγών φορτηγού αυτοκινήτου - Συμφωνία για παροχή πρόσθετης διαρκούς φύσεως εργασίας μέσα στο ωράριο

→ Υπόθεση C-254/18 Μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας - Περίοδος αναφοράς - Κυλιόμενος ή προκαθορισμένος χαρακτήρας - Παρέκκλιση - Αστυνομικοί υπάλληλοι

→ ΣτΕ 2107/2018 Έκτακτη οικονομική εισφορά του άρθρου 18 του ν. 3758/2009

→ Υπόθεση C-275/18 Απαλλαγή των παραδόσεων αγαθών που αποστέλλονται ή μεταφέρονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης - Προϋπόθεση απαλλαγής που προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο - Υπαγωγή αγαθών σε ορισμένο τελωνειακό καθεστώς - Απόδειξη υπαγωγής στο καθεστώς της εξαγωγής

→ Άρειος Πάγος 1435/2018 Ο εργοδότης, στα πλαίσια οικονομικής ή τεχνικής αναδιαρθρώσεως της επιχειρήσεώς του, μπορεί, στην περίπτωση που είναι αντικειμενικά δυνατή η συνέχιση της απασχολήσεως του εργαζομένου με διαφορετικούς (δυσμενέστερους) όρους εργασίας, που είναι, οπωσδήποτε, ηπιότερο από την απόλυση μέτρο, να προτείνει στον εργαζόμενο την τροποποίηση αυτή και μόνον όταν αυτός την απορρίψει, να προχωρήσει στην καταγγελία, η οποία τότε, αποτελούσα το έσχατο μέσο (ultima ratio), είναι έγκυρη

→ Υπόθεση C-214/18 Φόρος προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) - Δικαστικός επιμελητής - Αναγκαστική εκτέλεση - Αμοιβές καθοριζόμενες από τον νόμο - Διοικητική πρακτική των αρμόδιων εθνικών αρχών να θεωρούν ότι στο ποσό των αμοιβών αυτών περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ - Αρχές της ουδετερότητας και της αναλογικότητας

⥢⥤

■ Εργατικά - Ασφαλιστικά

⧁ Απορρίφθηκε η έφεση των εργοδοτικών οργανώσεων στον επισιτισμό κατά της Δ.Α. Τριμ 7/2018

⧁ ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα

⧁ Ε. Αχτσιόγλου: «Κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85% σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση - Ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζόμενων διανομέων στο νομοσχέδιο»

⧁ Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η ρύθμιση των 120 δόσεων - Επιβεβαίωση του κόμβου για την εξόφληση των τρεχουσών εισφορών

⧁ 13737/304/2019 Καθορισμός των δικαιολογητικών και της διαδικασίας καταβολής των εξόδων κηδείας αποβιωσάντων ανασφαλίστων υπερηλίκων του ν. 1296/1982, όπως ισχύει μετά και την τροποποίηση των διατάξεων του με τον ν. 4093/2012

⧁ 439031/2019 Κατάργηση Έντυπων βιβλιαρίων Υγείας

⧁ 1052695 ΕΞ 2019 Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση αδειών και την εφαρμογή μειωμένου ωραρίου

⥢⥤

■ Λοιπές Ειδήσεις....


→ Ειδικός φόρος ακινήτων: Νέα περίπτωση απαλλαγής ανωνύμων εταιρειών

→ Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα

→ Δάνεια με Ελβετικό φράγκο - Ποιες εξελίξεις μπορεί να φέρει η πρόσφατη απόφαση του Μον.Πρωτοδικείου 291/2019

→ Επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η δημοσιοποίηση από την ΕΛΤΕ των ονομάτων των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών που τιμωρούνται πειθαρχικά

→ Παράταση για την παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή άνεργους

⥢⥤

Σ.ΛΟ.Τ.

► 479/2019 Αντικειμενικά κριτήρια ως προς την κατάταξη μίσθωσης ως χρηματοδοτικής

► 563/2019 Λογιστικός χειρισμός δαπανών βελτιώσεων και προσθηκών, σε περίπτωση μεταβολής του προσώπου του μισθωτή, διαρκουσης της μισθωτικής σχέσης

⥢⥤



Φορολογικές Υποχρεώσεις


Οι φορολογικές υποχρεώσεις της εβδομάδας

15 Απρ 2019 Προμήθεια μηχανημάτων POS από επιχειρήσεις που έχουν έναν από τους Κ.Α.Δ. που προστέθηκαν με την Κ.Υ.Α. αριθμ. 141871/31-12-2018 (ΦΕΚ Β' 30/15.01.2019)15 Απρ 2019 Υποβολή έκτακτης περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. και καταβολής του φόρου μηνός Μαρτίου15 Απρ 2019 Υποβολή δήλωσης και απόδοσης φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών μηνός Μαρτίου16 Απρ 2019 Υποβολή και πληρωμή χρηματικού ποσού 35% επί του μικτού κέρδους εταιρειών παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, που είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη μέλη της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ. μηνός Μαρτίου


Καλή συνέχεια

Keywords
σφραγιδες, το φως, εν λόγω, αντ, εκλογες, φως, ααδε, φορ, τραπεζες, βουλη, ισχύ, υφίσταται, ελλαδα, ΦΠΑ, κβσ, δις, μαΐου, ιουνίου, εφκα, ήτοι, σολ, αει, πετρελαιο, διευκρινίσεις, εισιτήρια, βεβαίωση, νσκ, κουρεμα, ειδήσεις, νέα, ελτε, φεκ, εθνικη τραπεζα, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, σταση εργασιας, πετρελαιο θερμανσης, μετρο, ωραριο καταστηματων, ομαδα διας, φορολογικη δηλωση 2011, πασχα, παραταση φορολογικων δηλωσεων, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, αργιες 2012, εκλογες 2012, πασχα 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, φορολογια 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αδεια ειδικου σκοπου, αξιολογηση, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, ληξιπροθεσμες οφειλες, ήτοι, φορολογικη αναμορφωση, ημερομήνια, αμοιβες, φορος ακινητων, αντ, αδεια, ακινητα, αρειος παγος, δανεια, εθνικη, εξουσιοδοτηση, εξοδος, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, κβσ, νσκ, ξενοδοχεια, ονοματα, περιοδος, πλαισιο, υψος, φως, αγορα, αει, αρθρο, αργιες, βεβαίωση, βιβλιο, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δις, δοθει, εγινε, εισιτήρια, εκθεση, ελβετικο φραγκο, ελτε, εβδομαδα, εμμεσα, εν λόγω, εντυπα, εξισωσεις, επρεπε, ερευνα, ετη, ετων, ευθυνη, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρεσια, υποθεση, ισχυει, υφίσταται, θεωρια, εικονα, ισχυς, κειμενο, κομμωτηρια, κομβος, κτημα, κομμωτηριο, λεφτα, λειτουργια, μαζα, μαΐου, μηδεν, μικρο, μορφη, νομοι, νομικη, εξοφληση, οικοπεδα, ονομα, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, παρουσιαση, πλοια, υπογραφη, πωλησεις, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρολο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συνταξη, σολ, συμπαν, τοκος, το φως, τρια, τρυπες, ισχύ, φορολογικη, φορ, φορα, ανηκει, δικαιωμα, εφαρμογη, ευχερεια, ερωτησεις, ετοιμη, εθνικο, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κωδικος, μεινει, νομικου, πληροφοριες, πωληση, σωματα, τραπεζα, υλικο, υπολογισμος
Τυχαία Θέματα