Το σχόλιο της Δευτέρας - Το «Ν», το «Ε3», ο «Αλτερέγκος» και η «σχεδόν κατάργηση» του «Πίν. Ε» (πρώην «Κ»)

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

[ Warcraft : Το ειρηνικό βασίλειο του Άζεροθ δέχεται απροειδοποίητηεπίθεση των βάρβαρων πολεμιστών Ορκ, οι οποίοι εισβάλλουν από το δικό τους κόσμομέσω μιας μαγικής πύλης…..]

Μπερδεμέναόλα στον απόηχο των εορτών. Από την μια η «μαγική πύλη» της μνήμης. Οι τοίχοιγεμάτοι, παντού λαϊκοί τραγουδιστές, στομαγαζί στο21ο χιλ. Ε.Ο Αθηνών-Πατρών. Ακόμααντηχούν τα τραγούδια.

«Άλλα θέλω κι άλλα κάνω
πώς να σου το πω
έλεγα

περνούν τα χρόνια
θα συμμορφωθώ…»

[ Πριγκηπέσσα – 2000. Στίχοι-Μουσική:Σωκράτης Μάλαμας, Τραγούδι ΒασίληςΚαρράς ]

Απότην άλλη οι επερχόμενες φορολογικές δηλώσεις, κυρίως η «μαγική πύλη» του έντυπουΕ3. Τα μεγάλα γραφεία στοιχημάτων δίνουν ως πιθανότερη ημερομηνία δημοσίευσηςτης απόφασης τη Δευτέρα 16/4/2018 και ωςπιθανότερο νούμερο της ΠΟΛ το 1066. Ο παιδικός μου φίλος «Αλτερέγκος» ( κυνικόςόπως πάντα ), ήλθε και με βρήκε για να κάνει μια «ισοπεδωτική κριτική » (Δείτε παρακάτω Α1).

«ΣχεδόνΚατάργηση» της υποχρεωτικής συμπλήρωσης του «Πίνακα Ε» ( πρώην «Κ» ), αφού η «δουλειά»μπορεί να γίνει μέσω του Κωδικού 462 του Εντύπου Ν. ( Δείτε παρακάτω Α2 ).

⥢⥤

Εναλλακτική και σίγουρα συμπληρωματική διαδικασία, στηνεπισκόπηση του «Σχολίου» είναι το Τobriefing της ημέρας (Όλα) :

■ 12/4/2018Το briefing της ημέρας - Δηλώσεις εισοδήματος, τέλος πλαστικής σακούλας, νέοφορολογικό νομοσχέδιο κ.ά. (12.04.2018)

⥢⥤

Α. Η «πεντάδα» της εβδομάδας.

(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)

Α1. Το Νέο Έντυπο Ε3 και οπαιδικός μου φίλος, ο «Αλτερέγκος»

Ρεσύ, μου λέει, όταν έφτιαχναν τα «κουτάκια» ( κωδικούς που τους λες ), δεν ξέραντι θα πρέπει να μας πουν, ότι πρέπει να βάζουμε μέσα. Έ!;
Ναι του λέω.
Τότεγιατί δεν βγάζουν την « ερμηνευτική » . ;;;;;

Ταπαρακάτω πρέπει να προσέξεις, μου είπε :


α) «Πίνακας Δ»


Ξεκινάςνα συμπληρώσεις πρώτα τον «Πίνακα Δ»: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Απλογραφικά – Διπλογραφικά ) και θυμήσου


(α1)Το απαραίτητο « Φύλλο Μερισμού »


Πρέπειόταν έχει δύο δραστηριότητες και πάνω [ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ- ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ - ΑΓΡΟΤΙΚΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ -ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ] , να κάνεις για τα πάντα « Φύλλο Μερισμού ».


Και καλά μέχρι το Δ7 ( ΜικτόΚέρδος ), αλλά από κει και κάτω πως θα τα «μερίσετε» ;




Με βάση τον "τζίρο" ,θα μου πεις, αλλά τι εξυπηρετεί αυτό ;;;;

Σαν την «Αναλυτική Λογιστική» ένα πράγμα καιακόμα δυνατότερο ( και επειδή θα σου χρειαστεί δες αυτό .... αλλά και αυτό ..... )

Ειδικάστο «Φύλλο Μερισμού», που πρέπει (;) να γίνει για τον «Πίνακα ΣΤ» ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, (ενώ στο Έντυπο Ν, δεν υπάρχει τέτοιοθέμα ) η αδρεναλίνη θα ανεβεί στα ύψη.




Μακαλά τα «απλογραφικά» δυσκολότερα από τα «διπλογραφικά» ( ;;;; !!!!! )


(α2) « Φύλλο Μερισμού » για όλους.


« 9. Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, η κατάσταση οικονομικώνστοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συνυποβάλλεται από τους αποκτώντεςεισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις ανάγκες λογιστικούπροσδιορισμού του αποτελέσματος, ανεξάρτητατης υποχρέωσης της τήρησης κατάλληλων λογιστικών αρχείων (βιβλία καιστοιχεία), σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα που προβλέπονται στην ελληνικήνομοθεσία.» ( ΠΟΛ.1044/2018 Τύποςκαι περιεχόμενο της «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» -Έντυπο Ε3 ). Άρα και οι«Αγρότες του Ειδικού» (ναι του ειδικού) είναι «μέσα».

Άρα «Φύλλο Μερισμού», για ταπάντα.




(α3) [Δ10 ] - Το «EBITDA » ήτο «Ψευδο-EBITDA »


Αν ακολουθήσουμε τις πράξεις του εντύπου τότε το πεδίο «EBITDA» περιέχει και τμήμα των αποσβέσεων.

Άρα δεν είναι «EBITDA». Ίσως είναι «Ψευδο-EBITDA»



Καταλαβαίνειςότι δεν μπορεί να εξαχθεί το σωστό «EBITDA», αφούτουλάχιστον στην «Παραγωγική δραστηριότητα » υπάρχουν και αποσβέσεις πουπεριλαμβάνονται στο «Κόστος Πωλήσεων». Έ, μπορεί να το βάλουμε «καρφωτά».


Οι ΑγροτικέςΕπιδοτήσεις και Αποζημιώσεις (ναι δεν φορολογούνται, κατά το μεγαλύτερο μέροςτους ), αλλά θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα Έσοδα και να αναμορφωθούν σαν «Αφορολόγητα Έσοδα» ( Κωδ. 344 ), για ναεξαχθεί το σωστό «EBITDA» ; ή δεν μαςενδιαφέρει ;


β) «Πίνακας Β » και «Πίνακας Ζ»


«Η υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης για συμπλήρωση ή μεταβολή αμιγώςπληροφοριακών στοιχείων της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματικήδραστηριότητα, δηλαδή στοιχείων που δεν επηρεάζουν το φορολογικό αποτέλεσμα τηςεπιχείρησης, δεν επισύρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις του Κ.Φ.Δ.» ( ΠΟΛ.1044/2018 )».

Δηλαδήείναι εκτός τον «Πίνακα Β» :Πληροφοριακά Στοιχεία Επιχείρησης και ο «Πίνακας Ζ»: ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ;;;


Πίνακας Β


Πίνακας Ζ



γ) Κριτήρια ελέγχου ;;;;


Νασου θυμίζω την προφητεία του «Γέροντα Δηλώσιου » : «Από τον «Ζ» (Κωδ.185-285-385-485) και το Δ7 (Μικτό Κέρδος), θασας βρούνε…. ».

Δεν ξέρω όμως, «βαπτίσεις» επιτρέπονται ;;;




δ ) Ασφαλιστικές εισφορές

Μπορούννα γίνουν «Δηλώσεις», χωρίς να ξεκαθαρίσουμε ποιο ποσό ΕΦΚΑ (αυτό πουπληρώσαμε με βάση τις καταβολές με βάση τα κέρδη του 2015 ή αυτό που προκύπτειμε βάση τα κέρδη του 2016 ) θα εκπέσουμεαπό τα Έσοδά μας ;

Εντάξει«Αλτερέγκο», άσε να δούμε και την ερμηνευτική (που θα εκδοθεί στις επόμενεςμέρες ), όλο εξυπνάδες είσαι….

Ά,να σου θυμίζω και εγώ μια προφητεία του «Γέροντα Δηλώσιου » : «Το Φορολογικό έτος 2017, όσον αφορά το Ε3,θα είναι μεταβατικό»

(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)

Α2.Το Έντυπο Ν και η «σχεδόν κατάργηση» τηςυποχρεωτικής συμπλήρωσης του «Πίνακα Ε» ( πρώην «Κ» ) .

ΠΟΛ.1069/2018. Οδηγίεςγια τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικώνπροσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2017 , η οποία εκδόθηκε σε συνέχεια της ΠΟΛ.1057/2018, μετην οποία ορίσθηκε ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίαςεισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2017.

Καταρχήν δείτε :

Τονέο έντυπο «Ν» 2017 - Οι νέοι κωδικοί και οι διαφορές σε σχέση με το έντυπο του2016

Επισημαίνω τα εξής :


I.(Πίνακας) : ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΕΩΣ »

[ Σε περίπτωση κερδών προστίθενται και σε περίπτωση ζημιώναφαιρούνται]


Κωδικός 455

«2. Στον κωδικό 455 μεταφέρεται το σύνολο των μη εκπιπτόμενωνδαπανών από την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης, καθόσον η ανάλυση, σεεπιμέρους κωδικούς, των αντίστοιχων δαπανών καταχωρείται πλέον μόνο στηνκατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης από όπου μεταφέρεται το συνολικό ποσό αυτώνστη δήλωση.
Επιπλέον, στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης (ΚΑ:2020) καταχωρούνται και ταποσά που διανέμονται από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης σε μέλη Δ.Σ. καθώς καιστο προσωπικό της επιχείρησης, τα οποία με βάση τις διατάξεις του ν.4308/2014(Ε.Λ.Π.) αντιμετωπίζονται ως δαπάνες (παροχές σε εργαζομένους).
Επισημαίνεται ότι στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης του φορολογικού έτους2017 προστέθηκαν νέοι κωδικοί (ΚΑ) 2024, 2025 και 2026. Ειδικότερα, στον κωδικό2025 αναγράφεται το ποσό της πολιτιστικής χορηγίας που υπερβαίνει το δέκα τοιςεκατό (10%) των καθαρών κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία της επιχείρησης, μεβάση τις διατάξεις της παρ.1 τουάρθρου 12 τουν.3525/2007,ενώ για τα ποσά που καταχωρούνται στους κωδικούς 2024 και 2026 ισχύουν τααναφερόμενα στους κωδικούς 059 και 076 αντίστοιχα.»


Νέος κωδικός 446

«6. Στον κωδικό 446 αναγράφεται η διαφορά κερδών που πρέπει νασυμπεριληφθεί στα αποτελέσματα του νομικού προσώπου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 50 τουν.4172/2013, [Ενδοομιλικές συναλλαγές ] προκειμένου να τηρηθεί η αρχή των ίσωναποστάσεων».



[ Σε περίπτωση κερδών αφαιρούνται και σε περίπτωση ζημιώνπροστίθενται]

Κωδικός 474 ( αφορά και τα πλεονάσματα των ΑγροτικώνΣυνεταιρισμών ).

«β) Στον κωδικό 474 αναγράφεται το ποσό των εσόδων λόγωσυμμετοχής που έχει αποκτήσει νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα από αφορολόγηταέσοδα του ν.2238/1994, ταοποία φορολογήθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 12 και13 του άρθρου 72 τουν.4172/2013,προκειμένου κατά την περαιτέρω διανομή τους να μην έχουν εφαρμογή οι διατάξειςτου άρθρου 47 τουν.4172/2013(φορολόγηση με συντελεστή 29%) καθόσον με την επιβολή της αυτοτελούςφορολόγησης (15% ή 19%), εξαντλήθηκε κάθε φορολογική υποχρέωση και των μετόχωνή εταίρων που τα απέκτησαν.
Επιπλέον, στον κωδικό αυτό αναγράφονται και τα ποσά των πλεονασμάτων τωναγροτικών συνεταιρισμών του ν.4384/2016 πουδιανέμονται στα μέλη τους, ανεξάρτητα από την καταβολή των υπόψη ποσών,προκειμένου οι εν λόγω συνεταιρισμοί να τύχουν απαλλαγής από τον φόροεισοδήματος, καθόσον τα ποσά αυτά δεν φορολογούνται στο όνομά τους αλλά στοόνομα των μελών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 τουν.4384/2016(σχετ. το αριθ. πρωτ. ΔΕΑΦ Β 1068288 ΕΞ 2016/26.4.2016έγγραφό μας)».



Καταργήθηκε: Κωδικός 550

Ο κωδικός 550, ο οποίος υπήρχε στις δηλώσεις φορολογίαςεισοδήματος φορολογικού έτους 2016, καταργήθηκε για το τρέχον φορολογικό έτοςκαθόσον τα ποσά της αξίας των αδειών Φ.Δ.Χ. μπορούσαν να αποσβεσθούν μέχρι καιτο φορολογικό έτος 2016, με βάση τις διατάξεις του ν.3888/2010.


Κωδικός 462 ( Αντί «ΠίνακαΕ» ( πρώην «Κ» ))

[ Δυνατότητα να αναμορφώσουμε θετικά δαπάνες που ενώ ήτανπροσωρινές διαφορές δεν καταχωρήθηκαν ως τέτοιες ( Δηλαδή δεν καταχωρήθηκαν στο«Πίνακα Κ » ( τότε ) του Εντύπου Ε3,αλλά στο Έντυπο « Κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης » ].

«η) Στον κωδικό 462αναγράφεται το αχρησιμοποίητο ποσό των προβλέψεων το οποίο επιβαρύνει τααποτελέσματα του τρέχοντος φορολογικού έτους το οποίο όμως έχει ήδη φορολογηθείτα προηγούμενα έτη (λόγω αναμόρφωσης). Επίσης, στον κωδικό αυτό αναγράφονταιποσά δαπανών που έχουν βαρύνει το λογιστικό αποτέλεσμα προηγούμενων φορολογικώνετών τα οποία είχαν αναμορφωθεί και πρέπει να βαρύνουν το φορολογικό αποτέλεσματου τρέχοντος φορολογικού έτους (π.χ καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές,φόροι, κλπ. με βάση τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1113/2.6.2015εγκύκλιο) και τα οποία δεν έχουναντιμετωπισθεί ως προσωρινές διαφορές» [ Άρα μπορούμε αντί τον «Πιν. Ε (πρώην Κ) », να χρησιμοποιήσουμε τον Κωδ. 462] .

Και θα μιλούσαμε για «πλήρη κατάργηση», αν δινόταν η δυνατότητανα απεικονήσουμε ( εκτός του « Πίνακα Ε») και την « προσωρινή διαφορά » τωνΕσόδων ( αν υπήρχε ) . Πάντως τέτοιες δυνατότητες, δεν φαίνεται να προκύπτουναπό τον «Πίνακας ΣΤ»: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ,ο οποίος αντικαθιστά το Έντυπο Ν, όσον αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις.




Νέος κωδικός: 476 (ανταλλαγή ομολόγων)


«ιθ) Στον κωδικό 476 αναγράφονται τα κεφαλαιακά κέρδη πουπροκύπτουν από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικώνομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με άλλους τίτλους κατ’ εφαρμογή τουπρογράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους τα οποίααπαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ.5 τουάρθρου 47 τουν.4172/2013.Στον ίδιο κωδικό καταχωρούνται τα κεφαλαιακά κέρδη που έχουν προκύψει στοπλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής τίτλων βάσει της αριθμ. 1332/2017 Απόφασηςτου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, καθόσον, όπως διευκρινίσθηκε με την ΠΟΛ.1174/2017εγκύκλιο, αποτελούν μέρος του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη τουελληνικού δημόσιου χρέους.
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση διανομής των ως άνω ποσών έχουν εφαρμογή οιδιατάξεις της παρ.1 τουάρθρου 47 τουν.4172/2013».




Νέος κωδικός: 477 (υποκεφαλαιοδότηση).

«ιι) Στον κωδικό 477 αναγράφεται η δαπάνη τόκων που είχεμεταφερθεί για έκπτωση στα επόμενα φορολογικά έτη, με βάση τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 49 τουν.4172/2013(υποκεφαλαιοδότηση).
Επισημαίνεται ότι το προς μεταφορά ποσό που είχε μείνει ακάλυπτο για μεταφορά,μεταφέρεται στο πρώτο φορολογικό έτος στο οποίο οι πλεονάζουσες δαπάνες τόκωντου υπόψη νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας υπολείπονται του οριζόμενουποσοστού επί του EBITDA (σχετ. η ΠΟΛ.1037/2.2.2015εγκύκλιό μας)».




Καταργήθηκε: Κωδικός 472 - Τ.Ο.Ε.Β ( Δύο χειρόγραφεςδηλώσεις )


«ιβ) Αναφορικά με τον κωδικό 472, ο οποίος καταργήθηκε για τοφορολογικό έτος 2017 αναφέρουμε τα ακόλουθα:……Ενόψει των ανωτέρω και δεδομένηςτης διαφορετικής φορολογικής μεταχείριση, θα πρέπει οι Ο.Ε.Β. για το ίδιο φορολογικόέτος (2017) να υποβάλλουν υποχρεωτικά δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εκτων οποίων η πρώτη (ως συνεταιρισμός) για το χρονικό διάστημα 1.1.2017 –28.2.2017 (συμπληρώνοντας τον κωδικό 472 για τα απαλλασσόμενα έσοδά τους), ενώη δεύτερη για το χρονικό διάστημα από 1.3.2017 – 31.12.2017 ως νομικό πρόσωπομη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (συμπληρώνοντας τον Πίνακα 2). Η υποβολή και των δύοδηλώσεων θα γίνει χειρόγραφα στην αρμόδια για τη φορολόγησή τους ΔημόσιαΟικονομική Υπηρεσία……



[ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗΣ]

Νέος Κωδικός 078

«12. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του τρέχοντοςφορολογικού έτους είναι ζημιογόνα (είτε λόγω ύπαρξης φορολογικών ζημιώνπαρελθόντων χρήσεων είτε για άλλο λόγο) και ταυτόχρονα πραγματοποιηθεί διανομή κερδών,έχουν εφαρμογή τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1014/2018εγκύκλιο.
Ειδικότερα, το ποσό των κερδών που διανέμεται ή κεφαλαιοποιείται θα μεταφερθείαπό τον κωδικό 387 στον κωδικό 079 [πρώτη σελίδα του Εντύπου ] προκειμένου ναυπαχθεί ξεχωριστά (αυτοτελώς) σε φορολόγηση κατά την εκκαθάριση του φόρου (μετάτην αναγωγή του σε μικτό) και ο σχετικός φόρος υπολογίζεται στον κωδικό 080[πρώτη σελίδα του Εντύπου ]. Σε περίπτωση που το διανεμηθέν ή κεφαλαιοποιηθένποσό προέρχεται από κέρδη του τρέχοντος φορολογικού έτους (ΚΑ: 382 & 383)προστίθεται στις μεταφερόμενες ζημίες και ειδικότερα στον κωδικό 078, ενώ εάναφορά κέρδη παρελθουσών χρήσεων (αποθεματικών) (ΚΑ: 385 & 386) τα ποσά αυτάδεν μεταφέρονται στο κωδικό 078 καθόσον δεν προστίθενται στις φορολογικέςαναγνωρίσιμες ζημίες, με βάση τα αναφερόμενα στην ίδια εγκύκλιο (ΠΟΛ.1014/2018εγκύκλιος).»




[ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ κ.λπ ]


Νέος Κωδικός 072 (παραγωγή κινηματογραφικών έργων )


«18. Ο κωδικός 072 συμπληρώνεται από τα νομικά πρόσωπα και νομικέςοντότητες τα οποία είναι υπόχρεα να εγγράφουν σε ειδικό αφορολόγητοαποθεματικό το ποσό που οφείλουν να επενδύσουν για την παραγωγήκινηματογραφικών έργων, με βάση τις διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 8 τουν.3905/2010. Επίσης, κατά το φορολογικό έτος πραγματοποίησης των δαπανών γιατην παραγωγή κινηματογραφικών έργων, θα πρέπει να συμπληρωθεί ο κωδικός 2026της «Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης», μέχρι του ποσού του αποθεματικού πουέτυχε απαλλαγής, προκειμένου να μην διενεργείται διπλή έκπτωση των σχετικώνποσών που πραγματοποιούνται κατά το έτος διάθεσης του σχετικού αποθεματικού,για την επένδυση της κινηματογραφικής παραγωγής, με βάση τις ίδιες διατάξεις.»






Κωδικός 059 (εταιρείεςανακύκλωσης και έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ)


«20. Οι εταιρείες ανακύκλωσης που λειτουργούν ως «ΣύστημαΕναλλακτικής Διαχείρισης» προκειμένου να εκκαθαριστεί η δήλωση φορολογίαςεισοδήματός τους κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5 τουν.3220/2004, μεβάση τις οποίες τα κέρδη τους απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος εφόσονεμφανισθούν σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού, θα πρέπει, εφόσον: α) εμφανίζουν φορολογικά κέρδη(ΚΑ:016) ταυτόχρονα να καταχωρήσουν στον κωδικό 059 ισόποσο ποσό με αυτό τουκωδικού 016, β) εμφανίζουνφορολογικές ζημίες (ΚΑ:017) να καταχωρήσουν στον κωδικό 2024 της κατάστασηςφορολογικής αναμόρφωσης ισόποσο ποσό με αυτό του κωδικού 017.
Με τον ανωτέρω χειρισμό κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματοςκαταρχήν θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 5 τουν.3220/2004 καιπεραιτέρω θα υπαχθεί σε φορολόγηση τυχόν ποσό μη εκπιπτόμενων δαπανών, καθόσοναυτές δεν πρέπει να επηρεάζουν το σχηματισθέν αποθεματικό, σύμφωνα με τιςδιατάξεις του άρθρου 5 τουν.3220/2004 καιθα πρέπει να υπάγονται σε φορολόγηση στο φορολογικό έτος που αφορούν (αρ. Δ12Β10301148 ΕΞ2011ΠΕ/23.2.2011 έγγραφό μας).
Επισημαίνεται ότι ο ανωτέρω χειρισμός αφορά τις εταιρείες ανακύκλωσης που είναιπιστοποιημένες ως συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και είναι ενταγμένες στοαντίστοιχο μητρώο των εταιρειών του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ),το οποίο αποστέλλεται στη ΔΗΛΕΔ.
Επίσης, στον κωδικό 059 καταχωρείται το ποσό της τμηματικής έκπτωσης τηςέκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του ν.4093/2012,για την οποία παραμένει αναπόσβεστο υπόλοιπο (αρ. ΔΕΑΦΒ 1081702ΕΞ2015/16.6.2015 έγγραφό μας), καθώς και τα κέρδη των νομι κών προσώπων καινομικών οντοτήτων που λειτουργούν με τη μορφή του Ευρωπαϊκού Ομίλου ΟικονομικούΣκοπού τα οποία φορολογούνται στο όνομα των μελών τους.»


Καταργήθηκε: Κωδικός 909

Τι αναγράφαμε σ΄αυτόν τον κωδικό: Υπολογιζόταν ειδική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑσύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 3877/2010 σε ποσοστό 2% επί του καθαρού γεωργικούεισοδήματος που δηλώθηκε στον κωδικό 909.

:


………………………..

Και μιας μιλάμε για «εργασίες τέλουςχρήσεως», δείτε : Χρήσιμα άρθρα -εργαλεία για το «κλείσιμο» της χρήσης 2017

Α3.«Τέλος της πλαστικής σακούλας». Από τον Απρίλιο και κάθε τρίμηνο η δήλωση .


Από τον Απρίλιο και κάθε τρίμηνο ηδήλωση για το τέλος της πλαστικής σακούλας

Με το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή («Ενσωμάτωσηστην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλεςδιατάξεις») διευκρινίζεται ότι ο έλεγχος της ορθής απόδοσης του περιβαλλοντικούτέλους των πλαστικών σακουλών μεταφοράς διενεργείται αποκλειστικά από τηΦορολογική Διοίκηση και καθορίζεται η προθεσμία για την δήλωση απόδοσης τουτέλους αυτού. [Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση]
Συγκεκριμένα η δήλωση για το τέλος της πλαστικής σακούλας θαυποβάλλεται κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθείτην περίοδο στην οποία αφορά. Η δήλωση θα υποβληθεί για πρώτη φορά τονΑπρίλιο του 2018.


(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)

Α4.« Εξωδικαστικός » [ Δεν έχει μέλλον αυτό το «παιδί», έτσι που το πάει ]


α) Δεν φορολογείται ηωφέλεια από διαγραφή χρέους και μέσω του εξωδικαστικού για συμφωνίες μέχρι 31Δεκεμβρίου 2018

Με το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή («Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσίατης Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ)επεκτείνεται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος της ωφέλειας που προκύπτει απόδιαγραφή χρέους για οφειλές που στις 31/12/2017 βρίσκονταν σε καθυστέρηση ήήταν επίδικες ή ρυθμισμένες ή που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ν.4469/2017 καθώς και από συμφωνίεςεξωδικαστικού συμβιβασμού που συνάπτονται από 1η Ιανουαρίου 2016 έως 31Δεκεμβρίου 2018. [Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου και τηναιτιολογική έκθεση]


β)Διευκρινίσεις για τη διαδικασία για οφειλές που δεν ξεπερνούν συνολικά το ποσότων 50.000 ευρώ

Ρύθμισηοφειλών επιχειρήσεων: Διευκρινίσεις για τη διαδικασία για οφειλές που δενξεπερνούν συνολικά το ποσό των 50.000 ευρώ στο πλαίσιο υπαγωγής τους στονεξωδικαστικό μηχανισμό

Οι οφειλέτες με συνολικές προς ρύθμιση οφειλές προς όλους τουςπιστωτές (φορολογική διοίκηση, Κ.Ε.Α.Ο., πιστωτικά ιδρύματα, κ.λ.π.) πουανέρχονται από είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000€) και δεν ξεπερνούν το ποσό τωνπενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000€) και πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήριαεπιλεξιμότητας των άρθρων 2 και 3 του Ν. 4469/2017,έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για την υπαγωγή τους στηδιαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, μέσω της ιστοσελίδας της ΕιδικήςΓραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) (www.keyd.gov.gr),με τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.


γ)Οι δρόμοι του « Εξωδικαστικού »


[Σύνταξη : Επιστημονική Ομάδα της Grand Value https://www.grandvalue.gr/]

δ)«Η πρόταση»

« Ας μπει όποιος θέλει στην«ρύθμιση» και η ζωή ( για την ακρίβεια η μη πληρωμή των δόσεων για τρείς μήνες), θα δείξει ότι κάποιος είναι«βιώσιμος» ή όχι . Άλλωστε σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, θαεπανέλθει στην πρότερα κατάσταση, δεν χάθηκε και τίποτα για το Κράτος. Αν τοείχαμε κάνει από τον Μάιο του 2017 ( ημερομηνία ψήφισης του Νόμου ), τώρα θαείχε γίνει η « φυσική επιλογή » των βιώσιμων.
Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι τα προαπαιτούμενα , για την ένταξη, στοιχείατου Ν. 4469/2017, είναι « τυπικά». Κανείς δεν «εγγυάται» ή ακόμα δεν μπορεί ναπροβλέψει, ότι όποιος υπαχθεί στην «ρύθμιση» θα πληρώσει όλες τις δόσεις καιποτέ δεν θα μάθουμε πόσες δόσεις θα πλήρωνε ( αν μπορούσε να υπαχθεί ) ένας που δεν έχει τις προϋποθέσεις υπαγωγής. Το «πολιτικό ζήτημα » είναι που θαοδηγηθούν, οι «μη υπαγόμενοι » στις ρυθμίσεις……»

(«Εξωδικαστικός μηχανισμός» (ν.4469/2017) για την ρύθμιση οφειλών σε Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης., άρθρο του ΚώσταΝιφορόπουλου )



(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)

Α5.Μονάδες μέτρησης «Χρόνου». (Εγκυκλοπαιδική μόρφωση) .


α) Ινδικτιών ήταν μη αστρονομικήχρονική περίοδος 15 ετών. Καθιερώθηκε στα χρόνια των Ρωμαίων, λόγω κάποιουφόρου, ο οποίος διατάχθηκε να υπολογίζεται κάθε δεκαπέντε χρόνια. Γι αυτό και ηετυμολογία της λέξης είναι λατινική και προέρχεται από το «indictio»,όπως ονόμαζαν οι Ρωμαίοι τη «διαταγή». Διατηρήθηκε επί Βυζαντίου καθώς και στηνΚαθολική εκκλησία για την είσπραξη ορισμένου φόρου κάθε 15 χρόνια… (Πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/Ινδικτιών )


β) τέρμινο το (συνήθ. πληθ.) : (ειρ.) για να δηλώσουμε ένα απροσδιόριστα μεγάλοχρονικό διάστημα: Σε πόσα τέρμινα θα τελειώσει ο αυτοκινητόδρομος; Σε τρία τέρμινα. [μσν. τέρμινον< παλ. ιταλ. termino] . ( Πηγή : http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%BF&dq= )


γ) Εποχή είναι μία από τις μείζονεςδιαιρέσεις του έτους και βασίζεται γενικά σε ομοιογενή κλιματικάχαρακτηριστικά. Για τις εύκρατες περιοχές του πλανήτη το έτος χωρίζεται τυπικάσε τέσσερις εποχές: την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωροκαι τον χειμώνα. Ορισμένοι πολιτισμοί έχουν διαφορετικό αριθμό εποχών.Για παράδειγμα, οι αυτόχθονες της Αυστραλίας, (Αβορίγινες) στη βόρεια περιοχήχρησιμοποιούν έξι εποχές. Στην αρχαία Αίγυπτο το έτος διαιρείτο σε τρειςουσιαστικά εποχές, που καθορίζονταν από τη συμπεριφορά του Νείλου. Υπήρχε ηεποχή της πλημμυρίδας, η εποχή της έκτακτης ανάγκης που δημιουργούσε ηπλημμυρίδα και η εποχή της συγκομιδής….. ( Πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/Εποχές )

δ) Ημέρα: Η εναλλαγή της ημέρας και της νύχτας ήταν η πρώτη φυσική υποδιαίρεση πουανακάλυψε ο άνθρωπος και χρησι­μοποίησε σαν μονάδα χρόνου. Αργότερα, με τηνπαρα­κολούθηση των σεληνιακών φάσεων, ο άνθρωπος ανακάλυψε μία άλλη φυσικήχρονική μονάδα, το μήνα. Στην πορεία δημιουρ­γήθηκαν και τεχνητές μονάδες, όπωςείναι η εβδομάδα, οι ώρες, … ( Πηγή : http://www.kosmologia.gr/timehistory/timehistory.htm )

ε) « Επόμενες μέρες » : απροσδιόριστοςαριθμός ημερών. Συνήθως από 3 έως 33.

…………………………..

Α.Παπανάτσιου: «Τις επόμενες ημέρες ανοίγει το σύστημα για τις φορολογικέςδηλώσεις»

⥢⥤


Β. Προθεσμίες ( Σημαντικές και ιδιαίτερες).

(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)


►Καταρχήν δείτε :Σημαντικές φορολογικέςκαι λοιπές υποχρεώσεις μηνός Απριλίου 2018


► Επισημάνσεις :


· Έως 20.4.2018 πραγματοποιείται η υποβολή συμφωνητικών που υπογράφηκανκατά το προηγούμενο τρίμηνο,

· Έως 30.4.2018 πραγματοποιείται η υποβολή στην Α.Α.Δ.Ε. δήλωσης απόδοσηςπεριβαλλοντικού τέλους πλαστικών σακουλών μεταφοράς, για το τρίμηνο Ιανουάριος,Φεβρουάριος, Μάρτιος (1η εφαρμογή).


► ΠΟΦΕΕ: Υπενθύμισησχετικά με την υποχρέωση μετατροπής ταμειακών στα κρεοπωλεία μέχρι τις 18Απριλίου 2018.

[Στην απόδειξη θα πρέπει να αναγράφεταιανά είδος που πωλείται:
• το είδος κρέατος, • η χώρα καταγωγής, • το βάρος, • η τιμή μονάδας, • η αξία]


⥢⥤

Γ. Οδοσήμανση.

[Αρθρογραφία, Αποφάσεις, Νομολογία,Σ.ΛΟ.Τ, κ.λπ]



(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)


Γ1. Αρθρογραφία – Επισημάνσεις.

► Οικοδομικέςεπιχειρήσεις: Τα ιδιαίτερα φορολογικά τους προβλήματα


[1. Πότε ο εργολάβος πρέπει ναεπιβαρυνθεί με τον «φόρο αυτοπαράδοσης» για το εργολαβικό αντάλλαγμα τηςιδιοκτησίας που δεν έχει πουληθεί

2. Πως θα φορολογηθεί ο εργολάβος πουπαίρνει διαμερίσματα απούλητα κατά την διανομή λόγω διακοπής εργασιών ή λύσηςτης εταιρείας του (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ)

3. Πως θα φορολογηθεί ο εργολάβος πουαγοράζει διαμερίσματα από την επιχείρησή του (ατομική, εταιρική)

4. Πότε και πως ο εργολάβος τηςοικοδομής θα πάρει από την εφορία επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ. Ηπαραγραφή

5. Από πότε θα αρχίσει να επιβαρύνεται οεργολάβος με τον ΕΝΦΙΑ για το εργολαβικό του αντάλλαγμα στα νεόδμηταακίνητα (Αντιπαροχή).]

( Ο ΟρέστηςΣεϊμένης και η Αλεξάνδρα Γεράγγελου , συνεχίζουν να μας διαφωτίζουνκαι στα δύσκολα θέματα της φορολογίας των Οικοδομικών Επιχειρήσεων )

► Φοροαπόψεις: Ανάδειξη και σχολιασμός επίκαιρωνφορολογικών, εργατικών, ασφαλιστικών και οικονομικών θεμάτων (05/04/2018)


(Ηεπιστημονική ομάδα της ΑΡΤΙΟΝ Με την καθοδήγηση του Γεώργιου Δαλιάνη )


- Οι φορολογικοί έλεγχοι που θα γίνουν το 2018

- Η φορολογική αρχή δεν μπορεί να συμψηφίζειπαράνομα κατασχεθέντα ποσά με απαιτήσεις της

- Τι είναι η ενδικοφανής προσφυγή – Όσα πρέπεινα ξέρετε

- Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Διοίκηση έως και1/1/2018 και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

- Η πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου θα εξασφαλίζειμείωση του επιβαλλόμενου προστίμου

- Έως 5 συναπτά έτη μπορεί να ελέγχεται μια εταιρείααπό τον ίδιο ελεγκτή

► Φοροδοξίες: Γνωρίζετεότι... ( τμήμα Tax and Outsourcing της Grant Thornton) .


[Βραχυχρόνιες Μισθώσεις ]

- Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε διευκρινίσεις γιατην απαλλαγή των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων από τον ΦΠΑ (ΠΟΛ.1059/2018).Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ (εφόσον δενπαρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες). Σημειώνεται ότι η απλή παροχή κλινοσκεπασμάτωνκαι οι λοιπές παροχές κοινής ωφέλειας που περιλαμβάνονται στην αξία τουμισθώματος (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, κοινόχρηστες δαπάνες κλπ.) δεν αποτελούνπρόσθετες παροχές υπηρεσίας.
- Πρόσθετες υπηρεσίες θεωρούνται η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας,περισυλλογής απορριμμάτων, αντικατάστασης κλινοσκεπασμάτων και λοιπών οικιακώνειδών, βοηθητικού προσωπικού και λοιπές υπηρεσίες για την περιποίηση τωνπελατών. Η παροχή των υπηρεσιών αυτών συνεπάγεται την υπαγωγή του συνολικούαντιτίμου στον ΦΠΑ, καθώς τεκμηριώνει παροχή υπηρεσιών διαμονής.
- Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ ισχύει τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικάπρόσωπα. Τα φυσικά πρόσωπα δεν υποχρεούνται να προβούν σε έναρξη εργασιών.Στο πλαίσιο αυτό, δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης από τον ΦΠΑ για τις δαπάνεςτου εκμισθωτή ή τις δαπάνες επισκευής ή συντήρησης του ακινήτου.
[ Αλλοδαπές εταιρείες – Ιδιοκτήτριεςακινήτου ]

- Αλλοδαπές εταιρείες που διατηρούν ακίνητο στην Ελλάδα καιαποκτούν εισόδημα από την εκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρησητου υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματοςστην Ελλάδα. Το εισόδημα αυτό υπόκειται σε φόρο με συντελεστή 29%. Σε περίπτωσηδωρεάν παραχώρησης ή ιδιοχρησιμοποίησης του ακινήτου, σε φόρο υπόκειται τοτεκμαρτό εισόδημα ύψους 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
- Σε κάθε περίπτωση, τυχόν υπεραξία από τη μεταβίβαση του ακινήτουφορολογείται, επίσης, ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα της αλλοδαπήςεταιρείας στην Ελλάδα.

-Σύμφωνα με ρητή θέση της Φορολογικής Διοίκησης, εάν η αλλοδαπήεταιρεία που εκμεταλλεύεται το ακίνητο στην Ελλάδα βρίσκεται σε κράτος με τοοποίο δεν υπάρχει Σύμβαση για την Αποφυγή της Διπλής Φορολόγησης, τότε θεωρείταιότι αποκτά, εκ της εκμεταλλεύσεως του ακινήτου και μόνο, μόνιμη εγκατάστασηστην χώρα (ΠΟΛ.1069/23.3.2015 καιΠΟΛ.1138/30.6.2015).

[ Capital control ]
- Από την 1η Μαρτίου 2018 επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών απόκατάστημα τράπεζας και ATM έως του ποσού των 2.300 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα ανά καταθέτη και ανά πιστωτικόίδρυμα. …..

► Ο κατ' επάγγελμααγρότης και οι διαφορές ανάμεσα στα Υπουργεία Οικονομικών και ΑγροτικήςΑνάπτυξης (Γεώργιος Θωμ.Παπαδημητρίου )

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την εκκαθάρισηθα τύχω του αφορολογήτου διότι, η σύνταξη του ΟΓΑ δεν συμπεριλαμβάνεται σταεξωγεωργικά εισοδήματα, άρα το γεωργικό μου εισόδημα υπερβαίνει το 50% τουσυνολικού εισοδήματος μου. Άρα είμαι κατ’ επάγγελμα αγρότης.
Αν όμως πάω στο ΚΕΠΠΥΕΛ να ζητήσω βεβαίωση ότι είμαι κατ’ επάγγελμα αγρότης δενθα μου τη δώσουν διότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων, και η σύνταξη του ΟΓΑ θεωρείται εξωγεωργικό εισόδημα. Επομένως με ταποσά του παραδείγματος το γεωργικό εισόδημα είναι μικρότερο του 50% τουσυνολικού δηλωθέντος εισοδήματος. Άρα δεν είμαι κατ’ επάγγελμα αγρότης.

► Το ζήτημα της 15ετούςπαραγραφής των εκπρόθεσμων δηλώσεων εισοδήματος ( ΚαλομοίραΚωτσαλά, Νομικός σύμβουλος εξειδικευμένη στο φορολογικό δίκαιο)


Από την ανάγνωση και μόνο των ανωτέρω διατάξεων, καθίσταταισαφές ότι το δικαίωμα του δημοσίου να διενεργήσει έλεγχο σε βάθοςδεκαπενταετίας υφίσταται μόνο στην περίπτωση της μη υποβολής φορολογικήςδήλωσης. Η ανωτέρω διάταξη ωστόσο δεν προβλέπει την δυνατότητα της φορολογικήςαρχής να διενεργεί φορολογικό έλεγχο σε βάθος δεκαπενταετίας στην περίπτωση πουη φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί, έστω και εκπρόθεσμα….

(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)


Γ2. Φόρος Εισοδήματος

► Eυνοϊκή φορολόγηση τωνπεριστασιακά απασχολούμενων και για το 2017

Στο νομοσχέδιο [«Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλεςδιατάξεις» [Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση]] προστέθηκε διάταξηστο άρθρο 114 με την οποία παρατείνεταικαι για το φορολογικό έτος 2017 η υφιστάμενη και για το 2016 ρύθμιση,σύμφωνα με την οποία για τα εισοδήματα που αποκτούν οι περιστασιακά ήευκαιριακά απασχολούμενοι εφόσον δεν ασκούν επιχειρηματική ή ατομική αγροτικήδραστηριότητα, εφαρμόζεται η ενιαία κλίμακα των μισθωτών /συνταξιούχων/ επιχειρηματικήςδραστηριότητας, υπολογιζόμενου του ποσού της μείωσης φόρου των 1.900 έως 2.100ευρώ, εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώκαι το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.


► Αριθμ.πρωτ.: ΔΕΑΦ A 1045542 ΕΞ 2018. Φοροαπαλλαγέςγια τις πολύτεκνες οικογένειες - Δεν περιλαμβάνεται ρητή απαλλαγή πολυτελούςδιαβίωσης για τις πολύτεκνες οικογένειες


5. Τέλος, όσον αφορά στην επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης,εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 44 τουν.4111/2013 μετις οποίες προβλέπονται συγκεκριμένες περιπτώσεις εξαιρέσεων από την επιβολήτου φόρου πολυτελούς διαβίωσης, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται ρητή απαλλαγήγια τις πολύτεκνες οικογένειες.

► Τι απαντά η ΑΑΔΕσχετικά με τη μη ανταπόκριση των ΔΟΥ στα ερωτήματα των πολιτών


3) Η υπηρεσία μας, σε κάθε περίπτωσηυποβολής σχετικών ερωτημάτων από Δ.Ο.Υ. και από ενδιαφερόμενους πολίτες,υπενθυμίζει στις Δ.Ο.Υ. την υποχρέωσή τους να απαντούν στα αιτήματα των πολιτώνκαι να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις αυτών, κατά τα προαναφερθέντα.".

Γ3. Φ.Π.Α και Ειδικές Φορολογίες.

► Δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑμετά την πάροδο παραγραφής από την παράδοση του αγαθού στην περίπτωση που ηχρέωση του ΦΠΑ έγινε μεταγενέστερα


(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)


Γ4. Λαθρεμπόριο

► Αριθμ. πρωτ.: ΔΣΤΕΠ Δ 1037439 ΕΞ 2018 Οιποινές που ορίζει το ισχύον νομικό πλαίσιο επί λαθρεμπορίας

► Αριθμ. πρωτ.: ΔΣΤΕΠ Γ 1046330 ΕΞ 2018 Δράσειςγια την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα

Γ5. Υποχρεωτική μεταβίβασημετοχών «μειοψηφίας»

Yπόθεση C-560/16 Απόφασητης γενικής συνελεύσεως εταιρίας για την υποχρεωτική μεταβίβαση των μετοχών τωνμετόχων της μειοψηφίας της εταιρίας αυτής στον πλειοψηφικό μέτοχό της και γιατον καθορισμό του ποσού του ανταλλάγματος που πρέπει να τους καταβληθεί από τοντελευταίο .

⥢⥤

Δ. Μικρές & Μεγάλες Ειδήσεις καιΔιάφορα άλλα.


(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)

► Αλ. Χαρίτσης: «Μονόδρομοςη Πολιτική Συνοχής για τη σύγκλιση μεταξύ των Κρατών - Μελών και την προώθησητων επενδύσεων»

► Στο 20,6% το ποσοστόανεργίας τον Ιανουάριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

► Τι ισχύει για τησυνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα

► Στα 14 ευρώ το ωριαίοκόστος εργασίας στην Ελλάδα - Στο μισό από τον μέσο όρο της ΕΕ - Το κόστοςεργασίας όλων των χωρών

► Ενεργοποίηση καρτώνανέργων και ΑμεΑ με δωρεάν κόμιστρο

[Σχετικά με όλα τα θέματα των ΑΜΕΑ, μπορείτε να δείτε : http://logistis-amea.blogspot.gr/ του ΑνδρέαΜπαρδάκη ]

⥢⥤

Η ουσία των πραγμάτων και τηςζωής [ «… όλα περνούνε και όλα γίνονται ξανά, όμως τούτη η θητεία δε σταματάειπουθενά ….» ].

(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)


Καλή Δύναμη και Καλή Συνέχεια…

Keywords
φορολογικη αναμορφωση, εν λόγω, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, αγροτικη, ebitda, ήτο, εφκα, φορολογικη, αποτελεσματα, αφαιρεση, απε, σηθυα, βουλη, διευκρινίσεις, gov, https, wikipedia, http, καλοκαιρι, αιγυπτος, ΦΠΑ, ενφια, tax, outsourcing, grant, ηλεκτρικος, ελλαδα, capital, τραπεζες, ATM, ογα, βεβαίωση, υφίσταται, υφιστάμενη, δου, ειδήσεις, δραση, αμεα, blogspot, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τελος ακινητων, αθηνα, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, ελγα αποζημιωσεις, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, νεος παπας, αφορολογητο 2020, η ζωη, φορολογικες δηλωσεις, ξανα, αποτελεσματα, ληξιπροθεσμες οφειλες, φορολογικη αναμορφωση, ρυθμιση οφειλων, ημερομήνια, αδρεναλινη, αιτηση, αμεα, δου, δωρεαν, εργαλεια, εφορια, θητεια, μουσικη, ογα, περιοδος, πλαισιο, πωλειται, στιχοι, τραγουδια, φορολογικη δηλωση, φυσικη, blogspot, capital, αγροτικη, αρθρα, αρθρο, αλεξανδρα, ανοιξη, ανθρωπος, απε, αρχαια, αφαιρεση, βεβαίωση, βορεια, βρισκεται, γεωργιου, γινει, γινονται, γραφεια, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, διευκρινίσεις, διοικηση, εγινε, εγγραφο, εγγυηση, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εκκαθαριση, εβδομαδα, εν λόγω, εξι, εξυπναδες, εποχη, εποχες, ετη, ετων, ετος, ζωη, ιδια, ιδιο, ειδος, εικοσι, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, ήτο, υφίσταται, ιανουάριος, εικονα, κλιμακα, μαλαμας, μορφη, μπορειτε, νομικη, ομαδα, παντα, ονομα, ουσια, πεδιο, πηγη, ρευμα, ρυθμιση, σιγουρα, σηθυα, συνεχεια, συνταξη, σχεδιο, τιμη, τυπος, τι ειναι, τμημα, τρια, υδρευση, υφιστάμενη, φεβρουάριος, φυσικα, φυλλο, φορολογικη, φορα, χαθηκε, ωρες, ATM, http, δικαιωμα, ebitda, εφαρμογη, gov, grant, greek, https, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κωδικοι, κωδικος, κων, μεινει, νομικου, outsourcing, σωστο, tax, θεματα, θετικα
Τυχαία Θέματα