Άκης Αμπελάς: «Για να μην δουλευόμαστε και αναμεταξύ μας»

Σε ανάρτησή του ο πρώην διευθυντής β΄ βάθμιας εκπαίδευσης νομού Χανίων, Άκης Αμπελάς, αναφέρει την πρόταση που κατέθεσε στις 19 Οκτωβρίου προς τη ΔΕΠΠΣ για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα στέγασης του Πειραματικού Λυκείου Χανίων.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Για να μην δουλευόμαστε και αναμεταξύ μας.

Στις 19/10/2023 κατατίθεται εκ μέρους μου η εξής πρόταση προς τη ΔΕΠΠΣ:

Έχοντας υπηρετήσει σε μερικά από τα πιο ιστορικά Πειραματικά-Πρότυπα Σχολεία της χώρας (Βαρβάκειος

Σχολή, Ευαγγελική Σχολή), έχοντας συμβάλει με ζήλο στην οργάνωση του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων ως εκπαιδευτικός και μέλος του ΕΠ.Ε.Σ., είναι αυτονόητο ότι αναγνωρίζω (ας μου επιτραπεί το α΄ ενικό πρόσωπο) την ανάγκη να ολοκληρωθεί το δίκτυο των Πειραματικών Σχολείων στην πόλη των Χανίων χωρίς όμως να προκαλέσει αφενός ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία των άλλων ΓΕΛ (όπως αυτά που προαναφέρθηκαν) κι αφετέρου «εμφύλιες» αντιπαραθέσεις μεταξύ σχολείων, γονέων και μαθητών/τριών δημιουργώντας την αίσθηση στην κοινωνία των Χανίων ότι προτεροποιείται το Πειραματικό Λύκειο έναντι των άλλων ΓΕΛ κατά ένα τρόπο προκλητικό.

Να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων για την προσωρινή φιλοξενία των αποφοίτων της φετινής Γ΄ Γυμνασίου ως μαθητών πλέον Α΄ Λυκείου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια προς το Πειραματικό Λύκειο.

Το ΕΠ.Ε.Σ. του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων να προτείνει 2 τμήματα για την εισαγωγική τάξη της Α΄ Γυμνασίου Χανίων κατά το επόμενο σχολικό έτος 2024-25 με βάση τις υπάρχουσες υποδομές.

Το Συμβούλιο Στήριξης, το οποίο αναμένεται να συγκροτηθεί τους επόμενους μήνες, του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων σε συνεργασία με το αντίστοιχο ΕΠ.Ε.Σ. να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη μόνιμη στέγαση των μαθητών/τριών του Πειραματικού Λυκείου στο προσεχές μέλλον με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με τις απαραίτητες δεσμεύσεις σε έναν άλλο κατάλληλο χώρο που δεν λειτουργεί ως ΓΕΛ ή άλλη δομή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η προτεινόμενη μεταβατική λύση απαιτεί προφανώς

α) την άριστη συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη στο πλαίσιο της Σχολικής Κοινότητας του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων,

β) τον άμεσο συντονισμό των τοπικών φορέων (Δήμος Χανίων, Ι.Μ.Κ.Α., ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Πολυτεχνείο Κρήτης, Αντιπεριφέρεια Χανίων)

προκειμένου επιτέλους να υλοποιηθεί η επιθυμία για λειτουργία Πειραματικού Λυκείου σε μία πόλη που αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως οξυμένα στεγαστικά προβλήματα (Μουσικό Σχολείο, ΕΕΝΕΓΥΛ, ΕΕΕΕΚ, Γυμνάσιο Ν. Κυδωνίας κ.λπ.), και ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ήδη μακροχρόνια αναμονή για τα σχέδια ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων.

Εν κατακλείδι, η παραπάνω πρόταση είναι μάλλον η μόνη λύση που τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να δώσει διέξοδο σε έναν σχεδιασμό που εξ αρχής έγινε χωρίς την πρόνοια της στέγασης ενός Πειραματικού Λυκείου και τις επιπτώσεις αυτού του σχεδιασμού έχουμε κληθεί ως Δ.Δ.Ε. Χανίων να διαχειριστούμε.

Υγ. Η παραπάνω πρόταση υπονομεύτηκε από πολλούς εντός Χανίων. Μακάρι να εισακουστεί με την επικαιροποιημένη αναφορά ως προς το κτήριο Παπαδόπετρου (που δεν ήταν διαθέσιμο τότε …)»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άκης Αμπελάς, Για,akis abelas, gia