Άσκηση «Μίνωας»: Ήχησε το 112 στα Χανιά – Εκκενώθηκαν δημόσιες υπηρεσίες – Εγκλωβισμένοι στο Φαράγγι της Σαμαριάς και στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου (φωτο – βίντεο)

Στις 10:20 το πρωί της Δευτέρας ήχησε το 112 στα Χανιά με την μεγάλη άσκηση σεισμού «Μίνωας 2024» να ξεκινάει.

Συγκεκριμένα οι Χανιώτες δέχτηκαν στα τηλέφωνα τους προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρό σεισμό αισθητό στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνης με το μήνυμα να ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για άσκηση.

Το μήνυμα ανέφερε ότι «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – 22/04/2024 – ΩΡΑ 10:20 – Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου – Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ» – «EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – MINISTRY OF CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION –22/04/2024 – TIME 10:20 – A strong earthquake in the regional units of Chania and Rethymno – Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».

Αμέσως ξεκίνησε η εκκένωση του δημαρχείου Χανίων, με τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν το κτίριο και να μεταβαίνουν στην πλατεία Κοτσάμπαση.

Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε για όλα τα κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες του δήμου και συγκεκριμένα:

Υπηρεσίες κεντρικού Δημοτικού Μεγάρου (Κυδωνίας 29)Υπηρεσίες Μεγάρου ΠάνθεονΥπηρεσίες Γρηγορίου Ε΄Υπηρεσία ΔόμησηςΔΕΥΑΧΚΕΠ Πλατείας Ελευθερίας (Δικαστηρίων).

Ταυτόχρονα, όπως προβλέπει το σενάριο της άσκησης εκκενώθηκαν και το μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν τα κτίριο και να βγαίνουν στην Πλατεία Ελευθέριας.

Λίγα λεπτά μετά που ήχησε το 112 το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ταυτόχρονα συμβάντα σε διάφορα σημεία στο νομό Χανίων και Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα στα Χανιά, το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την κατάρρευση κτιρίου εντός του στρατοπέδου Μακρόπουλου με άτομα να εγκλωβίζεται μέσα στα συντρίμμια. Άμεσα δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τον απεγκλωβισμό. Το σενάριο προέβλεπε 8 τραυματίες με τους τέσσερις να βγαίνουν περπατώντας και τους άλλους τέσσερις να είναι σοβαρά και να βγαίνουν από το κτίριο με φορείο.

Την ίδια ώρα έτερο σενάριο προέβλεπε κατολισθήσεις στο Φαράγγι της Σαμαριάς και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ξυλόσκαλου με 4 άτομα να εγκλωβίζονται, ένα εκ των οποίων χωρίς τις αισθήσεις του. Και σε αυτό το επεισόδιο δυνάμεις της πυροσβεστικής και το ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο.

Ακόμη μέτρα προστασίας ελήφθησαν σε σχολεία του νομού Χανίων με τους μαθητές να εγκαταλείπουν τις σχολικές αίθουσες και να βγαίνουν στους προαύλιους χώρους των σχολείων.

Σε εξέλιξη η άσκηση και στο Ρέθυμνο – Εκκενώσεις σχολείων, εγκλωβισμένοι στο Φαράγγι του Κοτσιφού και σε κτίριο στον Κουμπέ, τροχαίο ατύχημα

Στο μεταξύ σενάρια της άσκησης βρίσκονται σε εξέλιξη και στο νομό Ρεθύμνου τα οποία περιλάμβαναν εγκλωβισμό ατόμων και τραυματίες.

Συγκεκριμένα στο Φαράγγι του Κοτσιφού το σενάριο της άσκησης προέβλεπε συμβάν στο φαράγγι του Κοτσιφού, όπου υπάρχει κατολίσθηση μετά τον σεισμό και έχουν τραυματιστεί 7 άτομα εντός του φαραγγιού. Άλλο σενάριο προέβλεπε τροχαίο με ανατροπή οχήματος στην διασταύρωση προς Ροδάκινο.

Έτερο σενάριο προέβλεπε τον εγκλωβισμό ατόμων σε κτίριο που κατέρρευσε στην οδό Σταμαθιουδάκη, με την πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ να σπεύδουν στο σημείο. Παράλληλα έγιναν εκκενώσεις σχολικών κιτριών με τους μαθητές να συγκεντρώνονται σε προαύλιος χώρους.

Πηγή φωτο: goodnet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα