Χανιά – ΔΕΔΔΗΕ: Τεράστια έλλειψη τεχνιτών προκαλεί προβλήματα και απειλή για «black out»

Όταν έχετε μια διακοπή στην ηλεκτροδότηση λόγω βλάβης και καθυστερεί η αποκατάσταση ή όταν θέλετε να ηλεκτροδοτηθεί μια οικοδομή και σας μεταφέρουν τις εργασίες από μέρα σε μέρα ή από βδομάδα σε βδομάδα, εάν αναρωτιέστε γιατί καθυστερούν πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΕΔΔΗΕ για το νομό Χανίων διαθέτει:

Με έδρα τα Χανιά και για μια έκταση από Ακρωτήρι μέχρι Ομαλό και από Χανιά

μέχρι Κολυμπάρι ένα συνεργείο τριών (3) τεχνιτών ανα βάρδια.

Με έδρα τις Βρύσες και για Αποκόρωνα και Σφακιά τρείς (3) τεχνίτες εκ των οποίων οι δυο τον επόμενο μήνα συνταξιοδοτούνται και θα απομείνει ένας (1) και για τους δύο Δήμους.

Με έδρα την Κάντανο και με αρμοδιότητα ολόκληρο τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου δυο (2) τεχνίτες.

Με έδρα την Κίσαμο ένα συνεργείο από 4-5 τεχνίτες.

« Υπάρχει μια τρομερή έλλειψη προσωπικού η οποία δυστυχώς μας κάνει να ανησυχούμε για την επόμενη ημέρα. Όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε έναν νευραλγικό κλάδο όπως είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, μοιραία έχουμε προβλήματα στην ομαλή και ασφαλή ηλεκτροδότηση των συμπολιτών μας, αλλά έχουμε και προβλήματα εργασιακά , λόγω του ότι έχουμε πολλούς συνάδελφους μεγάλης ηλικίας και λίγα νέα παιδιά» αναφέρει στο Flashnews.gr ο Κώστας Φωκάς, πρόεδρος των εργαζομένων τεχνιτών ΔΕΔΔΗΕ Χανίων.

Να σημειωθεί ότι επί σχεδόν 20 ολόκληρα χρόνια οι προσλήψεις είχαν «παγώσει» ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης περίπου 50 εργαζόμενοι και όταν – έστω με αργούς ρυθμούς – ξεκίνησαν και πάλι οι προσλήψεις το 2010 με 7- 8 άτομα, «σκοντάφτουν» και στην απροθυμία των νέων να σπουδάσουν και να εργαστούν σε τεχνικά επαγγέλματα που έχουν ρίσκο επικινδυνότητας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φωκάς «τα νέα παιδιά μας έχουν γυρίσει την πλάτη. Ολόκληρες επαρχίες, για παράδειγμα αυτή την στιγμή σε Σφακιά και Αποκόρωνα δεν βρίσκεται ένα παιδί να έρθει να κάνει αίτηση στους διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ. Είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει όλους σαν κοινωνία. Τα νέα παιδιά δεν έρχονται ίσως γιατί βρίσκουν καλύτερες δουλειές, ποιο εύκολες με περισσότερες αποδοχές.»

Να σημειωθεί ότι με δεδομένη την τεράστια έλλειψη τεχνιτών ο ΔΕΔΔΗΕ αναθέτει εργασίες σε εργολάβους αλλά και αυτοί δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένους τεχνίτες.

Σε ότι αφορά στο τι μπορεί να γίνει,  σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων τεχνιτών ΔΕΔΔΗΕ Χανίων,  το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η επαναφορά των τριετιών και η αύξηση των αποδοχών για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

«Η αύξηση αποδοχών σε ένα επικίνδυνο επάγγελμα πρέπει να είναι κάτι το αυτονόητο. Δεν μπορεί κάποιος να ανεβαίνει στην κολώνα με το ηλεκτρικό ρεύμα και να παίρνει 750 ή 800 ευρώ. Δεν μπορεί να εξισώνεις έναν συνάδελφο που βγαίνει στα 15 μέτρα με έναν που πατάει στην γη» τονίζει ο κ. Φωκάς.

Επιπλέον ο ίδιος προτείνει, οι δύο σχολές της ΔΕΗ που προσφέρουν εξειδίκευση σε τεχνικούς αποφοίτους από τμήματα ηλεκτρολόγων ΕΠ.ΑΛ. να μετατραπούν σε Ι.Ε.Κ. και οι απόφοιτοι να κάνουν την πρακτική τους στον ΔΕΔΔΗΕ του τόπου διαμονής τους όπου στην συνέχεια να μπορούν και να προσληφθούν.

Όμως εκείνο που πρέπει να προβληματίσει το κοινωνικό σύνολο είναι η δεδομένη απροθυμία των νέων να ακολουθήσουν τεχνικά επαγγέλματα, όπως του ηλεκτρολόγου, του υδραυλικού του ψυκτικού κλπ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φωκάς «κατά την γνώμη μου για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να μαζέψουμε τα νέα παιδιά και να τους δείξουμε ότι τα τεχνικά επαγγέλματα  είναι επαγγέλματα τα οποία μπορεί να έχουν ένα μεγαλύτερο επαγγελματικό ρίσκο αλλά είναι προσοδοφόρα και έχουν μέλλον. Η νέα γενιά πρέπει να καταλάβει ότι χωρίς τεχνικά επαγγέλματα οποιαδήποτε χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Πρέπει να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τα τεχνικά επαγγέλματα.»

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά – ΔΕΔΔΗΕ, Τεράστια,chania – deddie, terastia