Χανιά – Φροντιστές Ατόμων με Άνοια: Τα κρυμμένα θύματα και οι κρυμμένοι ήρωες που περιθωριουποιούνται (φωτο)

Στις 18 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Φροντιστών Ασθενών με Άνοια και με αφορμή αυτό το γεγονός αλλά και εξαιτίας των σοβαρών ζητημάτων που προκύπτουν, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Ημερίδα με θέμα: «Τυπικά και άτυπα δίκτυα στήριξης των φροντιστών ατόμων με άνοια στην κοινότητα».

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα καθώς, δεν είναι μόνο οι ασθενείς με Άνοια που βιώνουν μια κατάσταση δύσκολη εξαιτίας της επιβαρυμένης υγείας τους, αλλά και οι φροντιστές τους που στην επιδίωξή τους να παρέχουν όλη την απαιτούμενη

φροντίδα στους ασθενείς τους, σε πολλές περιπτώσεις οδηγούνται σε ψυχολογικό και πνευματικό αδιέξοδο ενώ είναι σαφείς οι πιθανότητες να φτάσουν σε σημείο κοινωνικής περιθωριοποίησης, μη έχοντας τη δυνατότητα να συναναστραφούν με τον υπόλοιπο κόσμο και έτσι να αποκόπτονται από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους τους φροντιστές ασθενών με Άνοια είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη ζωή τους καθίστανται δυσεπίλυτα, συνδυαζόμενα μάλιστα και με άλλους είδους προβλήματα που συχνά τους απασχολούν, δηλαδή οικογενειακά, οικονομικά, ψυχολογικά κτλ.

Η κ. Λαμπρινή Τασιούδη, κοινωνική λειτουργός, προϊσταμένη στο τμήμα Βοήθειας στο Σπίτι και Ημερήσιας Φροντίδας του παραρτήματος ΑμεΑ Χανίων του Κέντρου Κοιν. Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης τόνισε, “ενημερώνουμε τους φροντιστές ασθενών ΑμεΑ για τις δυνατότητες υποστήριξης που έχουν από τους φορείς της πόλης μας, ώστε να έχουν ψυχολογική και κοινωνική στήριξη. Επίσης θα εκπαιδευτούν σε θέματα παροχής φροντίδας”. Και προσθέτει: “Τίθενται σε κίνδυνο η ψυχική υγεία του ασθενή αλλά και του φροντιστή και αυτό πρέπει να αποφευχθεί”.

Η Λαμπρινή Τασιούδη

Αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχουν πολλές δομές που προσφέρουν στήριξη αλλά δεν έχει αναγνωριστεί αυτό που κάνουν. Οι σύλλογοι πχ βοηθούν να αποφορτιστεί ο φροντιστής και να βγει από τον κλειστό στόχο φροντίδας. Στόχος λοιπόν να αναδειχθούν οι δυνατότητες που έχει κάθε φορέας και η συνεργασία τους με στόχο να υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη στον εκάστοτε φροντιστή

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη επεσήμανε ότι “ο δήμος Χανίων στέκεται δίπλα σε τέτοιες πρωτοβουλίες αν αναλογιστεί κανείς ότι σε εμάς υπάγονται τα ΚΑΠΗ, τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και το ΚΗΦΗ. Μιλάμε για σύνολο φροντιστών που θέλουν τη στήριξή μας. Ενημέρωση χρειάζονται επιπρόσθετα και οι απλοί πολίτες εκτός φορέων που φροντίζουν δικούς τους ανθρώπους”.

Η Ελένη Ζερβουδάκη

Η Περιφερειακή σύμβουλος και εντεταλμένη σύμβουλος στον τομέα Πολιτισμού και Παιδείας στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Σοφία Μαλανδράκη επεσήμανε “οι δομές πρόληψης, στήριξης και φροντίδας θα πρέπει να ενισχυθούν παραπάνω, σε σχέση και με το ζήτημα που συζητάμε σήμερα. Για τους φροντιστές όλα αλλάζουν όταν μπαίνουν σε αυτόν τον κόσμο και υπάρχουν επιπτώσεις και για τους ίδιους του φροντιστές. Το κομμάτι στήριξης αφορά τον ίδιο τον φροντιστής γιατί μέσα σε αυτήν την κατάσταση έχουμε παραμέληση του ίδιου που μπορεί να προκαλέσει άσχημες συνέπειες και στον ίδιο και στον ασθενή. Και αυτό σε ένα πλαίσιο που ο ίδιος ο φροντιστής μπορεί να αντιμετωπίζει και άλλου είδους προβλήματα οικογενειακά, οικονομικά ψυχολογικά κτλ.. Για αυτό αυτού του είδους οι δομές θα πρέπει να στηριχθούν περισσότερο. Σημαντική η συμβολή και του Ερυθρού Σταυρού και σε αυτή την περίπτωση”.

Η Σοφία Μαλανδράκη

Όπως επεσήμανε από την πλευρά του στο Flashnews.gr ο κ. Στέλιος Καλαϊτζάκης, πρόεδρος του ΔΣ του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα Χανιά, “είμαστε ανθρωπιστική δύναμη. Αγγίζουμε όλη την κοινωνική πρόνοια της πόλης, όπως η περίθαλψη αστέγων που αποτελεί έναν ρόλο φροντιστή. Σε οικογένειες επίσης παρέχουμε και υλική βοήθεια και ψυχολογική οπότε έχουμε έναν ρόλο φροντιστή. Είμαστε εθελοντές αλλά παρέχουμε όσο γίνεται καλύτερα τη στήριξή μας”.

Ο Στέλιος Καλαϊτζάκης

Τέλος όπως μας ανέφερε η Άννα Δημοτάκη, ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη στο κέντρο Ημέρας Νόσου Αλτζχάιμερ Χανίων, “οι φροντιστές είναι τα κρυμμένα θέματα και οι κρυμμένοι ήρωες. Εκδηλώνουν δυσκολίες που αντανακλώνται προς τα έξω. Δημιουργούνται τεράστιες δυσκολίες στη ζωή τους. Εμείς παρεμβαίνουμε βοηθώντας τους φροντιστές σε δύο επίπεδα. Έμμεσα βοηθώντας αρχικά τον ασθενή, να διατηρηθεί σε ένα καλό επίπεδο καθημερινότητας και κρατώντας τις σχέσεις με τον φροντιστή σε ένα καλό επίπεδο. Άμεσα τους φροντιστές παρέχοντάς τους ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση και ό,τι χρειάζονται σε επίπεδο συμβουλευτικής παρέμβασης”.

Η Άννα Δημοτάκη

Η ημερίδα ήταν πρωτοβουλία από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης με το Παράρτημα ΑμεΑ Χανίων – Τμήμα «Βοήθειας – νοσηλείας και ημερήσιας φροντίδας» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων – Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, το Κέντρο Ημέρας Νόσου Alzheimer Χανίων και το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Χανίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φροντιστή με Άνοια στις 18 Μαρτίου.

Βασ. Φου.

Keywords
Τυχαία Θέματα