Χανιά: Αντιπολεμική μαντινάδα από το Γενικό Λύκειο Σούδας (φωτο – βίντεο)

Η ανάρτηση ενός πανό με αντιπολεμική μαντινάδα στο Γενικό Λύκειο Σούδας, το πρωί της Τετάρτης 10/4, ήταν το αποκορύφωμα σειράς ανάλογων δράσεων που πραγματοποιήθηκαν από την σχολική κοινότητα στην διάρκεια της χρονιάς.

Όπως διευκρινίζει ο διευθυντής του ΓΕΛ Σούδας Θωμάς Παναγιώτου, το Φθινόπωρο του 2023 και με αφορμή «τις εχθροπραξίες που συνέβησαν στον χώρο της Παλαιστίνης, κάποια παιδιά και καθηγητές είπαν να κάνουν κάποια δράση. Φτιάχτηκε ένα κείμενο αλλά τα παιδιά είπαν πως δεν

φτάνει.

Κάποια στιγμή έπεσε η ιδέα να κάνουμε έναν διαγωνισμό για αντιπολεμική μαντινάδα και να την αναγράψουμε σε πανό…»

Πράγματι, συγκεντρώθηκαν 40-50 μαντινάδες γραμμένες από παιδιά, γονείς ή συγγενείς τους ενώ άλλες επελέγησαν από τα παιδιά που έκαναν σχετική έρευνα.

Τελικά μετά από ψηφοφορία μαθητών και εκπαιδευτικών επελέγη η μαντινάδα «Ντροπή στσοι δυνατούς τση γης που τηνε κυβερνούνε, πάνω σε στράτες προσφυγιάς λαοί να πορπατούνε» την οποία έχει γράψει ο Κωνσταντίνος Σφενδουράκης από το Λασίθι.

Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιώτου, επειδή δεν υπήρχε σχετική εμπειρία για το γράψιμο της μαντινάδας σε πανό, το ΓΕΛ Σούδας απευθύνθηκε στον τομέα εφαρμοσμένων τεχνών του πρότυπου ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, όπου οι μαθητές της Σούδας καθοδηγήθηκαν στο πως θα γίνει ακριβώς η αναγραφή έτσι ώστε να παρουσιάζει και μια όμορφη εικόνα.

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Αντιπολεμική, Γενικό Λύκειο Σούδας,chania, antipolemiki, geniko lykeio soudas