Χανιά: Επί ποδός η αστυνομία την εορταστική περίοδο – Ευχές αλλά και συμβουλές της ΕΛΑΣ για τις γιορτές

Στις επάλξεις θα βρίσκεται και τις ημέρες των γιορτών η ΕΛΑΣ στα Χανιά, με περιπολίες στο οδικό δίκτυο για την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, παρουσία στην πόλη για εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και άμεση παρέμβαση όπως και όποτε ζητηθεί.

Η αστυνομία στα Χανιά μαζί με τις ευχές προς όλους τους πολίτες για χαρούμενες γιορτές, δίνει

συμβουλές προς τους πολίτες η τήρηση των οποίων θα τους προφυλάξει από δυσάρεστες εξελίξεις.

Στο μήνυμά του για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων, Γιώργος Μαστραντωνάκης, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της αστυνομικής διεύθυνσης Χανίων θα βρίσκονται επί ποδός τις άγιες ημέρες για γενική αστυνόμευση τόσο στην πόλη όσο και στην περιφέρεια και έκανε έκκληση σε όλους να επιδείξουν ευσυνειδησία κατά την οδηγική τους συμπεριφορά για να βιώσουμε την εορταστική περίοδο χωρίς θλιβερά περιστατικά.

Η προϊσταμένη του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων των αστυνομικών υπηρεσιών Κρήτης, Σοφία Λογαρίδου, τόνισε ότι οι αστυνομικοί στο νησί όλη αυτή την περίοδο θα διευκολύνουν, ενημερώνουν και συνδράμουν σε ό,τι χρειαστούν, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Όπως είπε, σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η οδική ασφάλεια αλλά και η απρόσκοπτη και χωρίς δυσκολίες μετακίνηση. Η παρουσία των αστυνομικών των Υπηρεσιών Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακης Αστυνομικής Διεύθυνσης θα είναι αυξημένη σε όλο το οδικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο με περιπολίες, προληπτικούς ελέγχους και βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων.

«Η συνετή οδήγηση με ελεγχόμενες και εντός ορίων ταχύτητες, χωρίς επιπόλαιες και επιθετικές συμπεριφορές με σεβασμό σε κάθε οδηγό, πεζό συνεπιβάτη δεν είναι ευχή αλλά επιβεβλημένη ανάγκη. Υπενθυμίζουμε πως το αλκοόλ, η υπνηλία και η κόπωση επιβραδύνουν τις αντιδράσεις και την αντιληπτική ικανότητα. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αλλά και την πεζή μετακίνηση στο δρόμο ελλοχεύουν άμεσους κινδύνους καθώς η απόσπαση της προσοχής αυξάνει την πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα. Ζώνη-κράνος από οδηγό και επιβάτες, παιδιά στις πίσω θέσεις και στα ειδικά για την ηλικία και το βάρος τους παιδικά καθίσματα είναι «δώρα ασφαλείας» που επιβάλλεται να κάνουμε στον εαυτό μας και σε όσους μεταφέρουμε καθώς σχετίζονται με τη σοβαρότητα των τραυματισμών σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος ή ξαφνικού φρεναρίσματος.
Η οδήγηση είναι προνόμιο και ως τέτοιο οφείλουμε να το διαχειριζόμαστε – με σεβασμό και πολιτισμό» ανέφερε η κα Λογαρίδου

Όσο χαλαρό και εορταστικό και αν είναι το κλίμα των ημερών δεν πρέπει να ξεχνάμε να τηρούμε βασικούς κανόνες ασφαλείας και προφύλαξης της οικίας και της περιουσίας μας. Μερικές συμβουλές για πώς να το πράξουμε αυτό, έδωσε η κα Λογαρίδου,

Σημαντικό να αφήνετε το σπίτι σας ασφαλισμένο. Κλειδώνετε (πόρτες παράθυρα) κάθε φορά που φεύγετε όσο κοντά κι ανά πηγαίνετε όσο σύντομα κι ανά πρόκειται να επιστρέψετε.Η υποδομή ασφαλείας (κάμερες πόρτες ασφαλείας) λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επίδοξους διαρρήκτες.Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι στόχος όποτε καλό είναι να υπάρχει φωτισμόςΜεγάλα χρηματικά ποσά και αντικείμενα αξίας καλό είναι να μην φυλάσσονται στο σπίτι και µην γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελµατικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσεται στην οικία σας.Μην εμπιστευστε άγνωστους που σας χτυπούν την πόρτα και με οποιοδήποτε πρόσχημα επιδιώκουν να μπουν μέσα σε αυτό.Κι αν πρόκειται να πάτε διακοπές η κοινοποίηση της απουσίας σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθιστά το χώρο μας έναν πιθανό στόχο κλοπής.Λόγω του συνωστισμού των ημερών στους δρόμους και στα εμπορικά καταστήματα τοποθετείτε χρήματα και κινητά τηλέφωνα σε ασφαλείς τσέπες, οι τσάντες να είναι πάντα κλειστές και μην αφήνετε τα προσωπικά σςα αντικείμενα εκετεθειμένα και χωρίς επίβλεψη ούτε στους χώρους εστίασης ούτε στα δοκιμαστήρια των εμπορικών καταστημάτων.

Επίσης προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες απέναντι σε επίδοξους απατεώνες που θα επιδιώξουν μέσα στο κλίμα της χαλάρωσης των εορτών να τους εκμεταλλευτούν. Η προϊσταμένη του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων, κάλεσε τους πολίτες να προσέξουν τα εξής:

Οι απόπειρες απάτης δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο τις εορταστικές μέρες. Ενημερώστε τους οικείους σας και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους να μην ανταποκρίνονται σε τηλεφωνήματα άγνωστων που τους ζητούν χρήματα για δήθεν τροχαίο ατύχημα ή ιατρική επέμβαση δικού τους ανθρώπου.Μιλήστε τους για τους επιτήδειους που τηλεφωνούν και ζητούν τραπεζικούς κωδικούς ή τους υποδεικνύουν να κάνουν μία τραπεζική κατάθεση δήθεν για να λάβουν οικονομικά ευεργετήματα.Να θυμάστε ότι κύριο χαρακτηριστικό όλων όσων διαπράττουν τηλεφωνική απάτη είναι να κρατήσουν το υποψήφιο θύμα τους στην τηλεφωνική γραμμα αποτρέποντας την επικοινωνία του με αλλά άτομα.Σε κάθε ύποπτο τηλεφώνημα απλά τερματίστε την κλήση και ειδοποιείστε την αστυνομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Επί, – Ευχές, ΕΛΑΣ,chania, epi, – efches, elas