Χανιά: Η αστική θερμική νησίδα και πώς θα αντιμετωπιστεί

Στη δυνατότητα λήψης μέτρων περιορισμού των συνεπειών υπερθέρμανσης στην πόλη των Χανίων αναφέρθηκε σήμερα ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Μανώλης Λέκκας.

Η παρουσίαση των μέτρων έγινε μετά από ερώτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων», Χαράλαμπου Λουτσέτη, στην διαδικασία λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.

Κατά την εισήγησή του ο κ. Λουτσέτης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μια συνήθης διεθνής πρακτική είναι η ανάπτυξη του αστικού πρασίνου: δηλαδή το κλάδεμα των δέντρων σε μικρότερο βαθμό, οι φυτεύσεις δέντρων δίπλα από τους δρόμους, η φύτευση ελεύθερων χώρων και φυσικά

η δημιουργία πάρκων.

Από μελέτες φαίνεται ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να μειώσουν από 8 έως 20 ! βαθμούς την θερμοκρασία του αέρα σε μια πόλη, ενώ “η δενδροφύτευση σε αστικές περιοχές με στόχο την μείωση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να μειώσει κατά ένα τρίτο τον αριθμό των θανάτων που συνδέονται άμεσα με τον ζεστό καιρό και με τα κύματα καύσωνα (2), προστατεύοντας μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες και κάνοντάς τη βιώσιμη σε συνθήκες υπερθέρμανσης.

Η πόλη μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην υπερθέρμανση αφού τους μήνες Φεβρ και Μάρτιο (π.χ 13/2, 19/3, 2/4) παρατηρήθηκε το ιδιαίτερα ανησυχητικό κατείχε το ρεκόρ ημερήσιων θερμοκρασιών με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες,

Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Την ίδια στιγμή ο Δήμος Χανίων φαίνεται πως ενώ αναγνωρίζει την σοβαρότητα του θέματος τοποθετώντας για 1η φορά Αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής, εντούτοις η πρακτική του είναι στην αντίθετη κατεύθυνση: υπερβολικό κλάδεμα των δέντρων, ξερίζωμα/κοπές πολυετών δέντρων όπως στην πύλη της άμμου και αλλού, αλλά και η μη αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων για φύτευση και δημιουργία πάρκων – Είναι γνωστή η έλλειψη χώρων πρασίνου από την πόλη, έλλειψη που οι μελετητές της αναθεώρησης του Γ.Π.Σ. την υπολόγισαν σε 231 στρέμματα.

Την ίδια όμως ώρα, προτεραιότητα δόθηκε σε εργασίες διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης κι όχι πάρκου στο Μαρκόπουλο, δημοτικές εκτάσεις σε περιοχές όπως στον Κουμπελή αφήνονται ανεκμετάλλευτες και δεν φυτεύονται ούτε δημιουργούνται πάρκα ενώ θα μπορούσε, ενώ υπάρχουν δεκάδες χώροι πρασίνου που το ισχύον σχέδιο πόλης προβλέπει (πρόβλεψη προ των δεδομένων της κλιματικής αλλαγής) και δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μ. Λέκκας καθώς και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι που σχετίζονται με την υπηρεσία πρασίνου και την υλοποίηση του σχεδίου πόλεως: τι μέτρα προτίθεται να παρθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υπερθέρμανσης στην πόλη ειδικά κατά τους θερινούς μήνες; Έχει υπόψη κάποιο σχέδιο; Θα προβεί σε φυτεύσεις δέντρων και εξασφάλιση του ποτίσματός τους; Θα αξιοποιήσει τους ήδη υπάρχοντες ελευθερους χώρους για να τους φυτεύσει; Θα διαμορφωθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι προβλεπόμενοι ελεύθεροι χώροι πρασίνου στην πόλη;»

Μ. Λέκκας: Με δενδροφυτεύσεις η αντιμετώπιση της αστικής θερμικής νησίδας

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, Μανώλης Λέκκας απαντώντας είπε ότι ο κ. Λουτσέτης αναφέρθηκε σε αυτό που ουσιαστικά ονομάζεται αστική θερμική νησίδα, εξηγώντας στη συνέχεια πώς δημιουργείται το φαινόμενο.

Αν και διαβεβαίωσε ο κ. Λέκκας ότι: «Εμείς έχουμε ένα μεγάλο θαλάσσιο μέτωπο που μας αποτρέπει από το να μετατραπούμε σε hot spot της θερμικής αλλαγής», ωστόσο είπε ότι είναι αναγκαίες οι δενδροφυτεύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αστική θερμική νησίδα.

Οι δενδροφυτεύσεις αυτές πρέπει να γίνουν στα ακόλουθα σημεία:

χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (πχ νοσοκομείο). Να γίνει μια ζώνη πρασίνου περιμετρικά του νοσοκομείου.σε χώρους βιολογικών καθαρισμώνκατά μήκος οδικών δικτύωνστον περιβάλλοντα χώρο πανεπιστημίων

Επίσης αναγκαία μέτρα καταστολής της αστικής θερμικής νησίδας είναι:

Η φύτευση στις στέγες των κτιρίων ή και η ανακλαστική βαφήΗ χρήση ανοιχτών ή ανακλαστικών χρωμάτων στις κάθετες επιφάνειες των κτιρίωνΗ αξιοποίηση των αστικών πάρκων σε χώρους πρασίνου με παράλληλη συνεκμετάλλευση του υγρού στοιχείου (συντριβάνια, τεχνητές λίμνες κλπ)

Μ. Τσουπάκης: 728 δέντρα φυτεύτηκαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος, πρασίνου και καθαριότητας, Μιχάλη Τσουπάκη, στη φυτευτική περίοδο από 1/9/22 έως 31/08/23 φυτεύτηκαν 735 δέντρα, 624 θάμνοι, 343 αρωματικά και 1.165 εποχιακά. Από 1/09/23 έως σήμερα, φυτεύτηκαν 728 δέντρα, 540 θάμνοι, 199 αρωματικά και 1.607 εποχιακά.

Ο μεγάλος όγκος των φυτεύσεων σε δέντρο γίνεται με το που ξεκινήσουν οι βροχές, ώστε να ποτίζονται και να βοηθηθεί η ανάπτυξή τους. Τη φετινή σεζόν ξεκινήσαμε να ποτίζουμε από 1/4 λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Όπως είπε γίνονται νέες δενδροφυτεύσεις σε παλιές θέσεις δέντρων που για διάφορους λόγους έχουν καταστραφεί, όπως δια παράδειγμα στην παλιά εθνική οδό Χανίων – Κισάμου, στη νησίδα Ελ. Βενιζέλου, στην Αν. Γογονή, στη Μάρκου Μπότσαρη, στην Αν. Μάντακα, τη Ν. Σκουλά, τη Λευκών Ορέων, την Εφέδρων Πολεμιστών, τη Μυλωνογιάννη, τη Σολωμού, την περιοχή των Δικαστηρίων, το κέντρο του Κουμ Καπί, τα Λενταριανά, την Αμπεριά, τον Άγιο Ιωάννη, τη Χαλέπα, τη Νέα Χώρα, τη Σούδα, το Ακρωτήρι, τον Κουμπελή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά,chania