Χανιά: Ιστορίες ραδιοφώνου στο Πνευματικό Κέντρο – Περισσότερα από 70 ραδιόφωνα εκτίθενται για πρώτη φορά (φωτο – βίντεο)

Περισσότερα από 70 ραδιόφωνα και συσκευές ήχου, πομποί και δέκτες εκτίθενται για πρώτη φορά σε μια ξεχωριστή έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων δίνοντας μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες της για ένα ταξίδι στο χρόνο, σε μια αλλιώτικη εποχή, στην εποχή του ραδιοφώνου.

Συσκευές από το μεσοπόλεμο, την Κατοχή και τα χρόνια της ανασυγκρότησης και άνθησης της χώρας, αλλά και της ελληνικής ραδιοφωνίας παρουσιάζονται στην έκθεση που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο και διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου.

Τα

εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου το βράδυ της Τρίτης, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Ραδιοφώνου με τους συλλέκτες της συλλογής Νίκο Λαμπράκη, Νίκο Χαβρεδάκη, Δημήτρη Ραϊνάκη, Αρτέμη Πρωιμάκη και Πολύβιο Ουρουτζόγλου, την Καίτη Αλέξη πρώτη εκφωνήτρια της ΕΡΑ Χανίων και κεντρική ομιλήτρια της βραδιά αλλά και φορείς να δίνουν το παρών.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης η Καίτη Αλέξη, ιστορικός ραδιοφωνικός παραγωγός της ΕΡΑ Χανίων μοιράστηκε τις αναμνήσεις της από τον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου, μια αλλιώτικη εποχή όπως ανέφερε η ίδια σε σχέση με σήμερα. «Με συγκινεί να βλέπω όλα αυτά τα ραδιόφωνα, μου θυμίζει τον εαυτό μου. Ξέρω ότι έμπαινα στα σπίτια των ανθρώπων μέσα από αυτά. Είναι συγκινητικό. Η τεχνολογία προχωράει αλλά είναι πιο άψυχη πιστεύω. Δεν αφήνει αυτό το μυστήριο που κάποιος πλάθει με την φαντασία του μια φυσιογνωμία όπως εκείνος θέλει. Η τεχνολογία δεν σου προσφέρει όμως πάντα καλά, σου προσφέρει ευκολίες αλλά όλα εκείνα που γέμιζαν την ψυχή μας δεν υπάρχουν τώρα. Ζούμε σε μια άλλη εποχή, περίεργη για μένα αλλά δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Ακούς στο διαδίκτυο να μιλάνε, να βρίζουν ο ένας τον άλλον και πραγματικά λυπάσαι. Εγώ μένω σε εκείνη την εποχή, τα τόσα ωραία που έζησα» δήλωσε η κ. Αλέξη.

Η ίδια συνέχισε αναπολώντας την μεγάλη πορεία της και μοιράστηκε το πρώτο της ξεκίνημα λέγοντας ότι «μέσα σε 37χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, μπήκα πολύ μικρή, έχω να θυμηθώ πάρα πολλά. Θυμάμαι την πρώτη στιγμή που ένας διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών από τα κεντρικά είχε έρθει για τα εγκαίνια στην Σούδα και θεώρησε ότι θα πρέπει να με οδηγήσει στο στούντιο εκείνος πρώτη φορά. Άνοιξαν δυο πρώτες, έκανα ένα βήμα πίσω και εκείνος μου είπε προχώρα. Έτσι ξεκίνησε αυτή η πορεία».

Η κ. Αλέξη μοιράστηκε και μια στιγμή που όπως υποστήριξε η ίδια την σημάδεψε, λέγοντας συγκεκριμένα «εκείνο που με σημάδεψε κυριολεκτικά που όσο και αν ήμουν ένας πειθαρχημένος άνθρωπος, λύγισα, ήταν η είδηση που έπρεπε να εκφωνήσω με τον πνιγμό των παιδιών του γυμνασίου Σπηλίου στην Γεωργιούπολη. Την είδηση αυτή ήμουν υποχρεωμένη να την αναγγείλω και δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι έτρεχαν τα μάτια μου και μιλούσα».

Παράλληλα στα εγκαίνια της έκθεσης, οι συλλέκτες μίλησαν με νοσταλγία για εκείνη την εποχή αλλά και με θαυμασμό για το ραδιόφωνο.

Ο κ. Νίκος Λαμπράκης ένας εκ των συλλεκτών μεταξύ άλλων μοιράστηκε αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, στις οποίες κυριαρχούσε η παρουσία του ραδιοφώνου λέγοντας ότι «ήμουν ακροατής από το πατέρα μου, ο οποίος κάθε βράδυ έπαιρνε το ραδιόφωνο και προσπαθούσε να πιάσει τον σταθμό να τον ακούσει. Ακόμη και η γοητεία αυτού του ανθρώπου που δεν γνώριζες το πρόσωπο του και σου κέντριζε την φαντασία και αργότερα οι θεατρικές εκπομπές να φαντάζεσαι πως είναι το όλο δρώμενο που προκαλούσε γοητεία. Θεωρώ ότι ακόμα για κάποιους ανθρώπους το ραδιόφωνο ασκεί γοητεία. Η συλλογή μου προέρχεται από παλαιοπωλεία εδώ, από την Αθήνα και από πολλές δημοπρασίες στο Ebay, στη Γερμανία κτλ.»

Την αγάπη του για το ραδιόφωνο αλλά και τον πολύπλοκο κόσμο του τόνισε και ο κ. Νίκος Χαβρεδάκης, ένας εκ των συλλεκτών ο οποίος ανέφερε ότι « το μεγαλύτερο μέρος της δικής μου συλλογής έχει κυρίως συναισθηματική αξία, ανήκαν σε μέλη της οικογένειας μου και εγώ τα αναπαλαίωνα. Η ευκολία έχει μπει στη ζωή μας αλλά το ραδιόφωνο έχει άλλη γοητεία και άλλο ήχο».

Το ωράριο της λειτουργείας της έκθεσης είναι Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 έως Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 από τις 10.00 π.μ. -1.00 μ.μ. & 6.00 μ.μ.- 9.00 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Ιστορίες, Πνευματικό Κέντρο – Περισσότερα,chania, istories, pnevmatiko kentro – perissotera