Χανιά: Και οι δασικοί χάρτες “πηγαίνουν πίσω” λόγω της υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Δασών

Για το πρόβλημα και το μεγάλο “αγκάθι” της υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Δασών νομού Χανίων μίλησε η διευθύντρια Πολύμνια Σκλαβάκη.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα ωστόσο έχει άμεση επίδραση και στο κομμάτι των δασικών χαρτών και των αντιρρήσεων (ενστάσεων) που έχουν υποβληθεί από τους πολίτες, τις οποίες η υπηρεσία αδυνατεί να διεκπεραιώσει σε χρόνο τέτοιο που να υπάρχει μια φυσιολογική ροή τακτοποίησής τους.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχουν εκκρεμότητες

αντιρρήσεων από την ανάρτηση του 2018 (ασχολούνται τρεις επιτροπές), ενώ στη νέα ανάρτηση που αφορά το 2022 και το σύνολο των περιοχών του νομού Χανίων, οι αντιρρήσεις έχουν προσεγγίσει τις 30 χιλιάδες. Για τις τελευταίες ασχολούνται δύο επιτροπές.

Στόχος, σύμφωνα με τη Δ/ντρια της Δασικής Υπηρεσίας Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη είναι να ολοκληρωθούν οι αντιρρήσεις του 2018 που ασχολούνται τρεις επιτροπές και αυτές σε εύλογο διάστημα, να αναλάβουν μαζί με τις δύο επιτροπές να διεκπεραιώσουν τις αντιρρήσεις του 2022.

Οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α) καθορίζουν συγκεκριμένη ημέρα και ώρα εξέτασης στην οποία καλούνται να παρευρεθούν και οι ενδιαφερόμενοι εφόσον το επιθυμούν. Στην συνέχεια η επιτροπή εκδίδει τις αποφάσεις οι οποίες αναρτούνται και στην «Διαύγεια».

“Για την παλιά ανάρτηση που έγινε το 2018 λειτουργούν τρεις επιτροπές. Από τις περίπου 4.800 αντιρρήσεις έχουν εξεταστεί χωρίς να έχουν πάρει απαραίτητα “Διαύγεια” περίπου 2.000 και εκκρεμούν στο γραφείο της υπηρεσίας μας 600 που είναι σε ομάδες και είναι έτοιμες να παραδοθούν. Για τη νέα ανάρτηση όμως που αφορά το υπόλοιπο του νομού και είναι και ο μεγαλύτερος όγκος αντιρρήσεων, περίπου 30.000, λειτουργούν δύο επιτροπές που δειλά δειλά προσπαθούν να ξεκινήσουν. Κάθε αντίρρηση όμως έχει και την καθυστέρησή της. Στόχος της υπηρεσίας μας είναι αφού τελειώσει η παλιά ανάρτηση να συνεχίσουν πλέον και οι 5 επιτροπές. Όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται η στελέχωση της υπηρεσίας άμεσα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Σκλαβάκη..

Το κακό είναι, σύμφωνα με την κυρία Σκλαβάκη, ότι δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η παλιά ανάρτηση του 2018, καθώς η υποστελέχωση της υπηρεσίας παίζει τον ρόλο της σε αυτή την υπόθεση.

Δείτε τι δήλωσε η Πολύμνια Σκλαβάκη σήμερα το πρωί

Υπενθυμίζεται ότι το αντικείμενο του Δασικού Χάρτη είναι η οριστική καταγραφή και οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, κατά τρόπο σαφή, έγκυρο και τεκμηριωμένο, στο πλαίσιο της δασικής νομοθεσίας και εξειδικευμένων τεχνικών προδιαγραφών, για το σύνολο της χώρας.

Ο Δασικός Χάρτης απεικονίζει τα όρια των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα και μη, σύμφωνα με τις διατάξεις τις δασικής νομοθεσίας, σε ενιαία χαρτογραφικά υπόβαθρα του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος έλαβε γνώση του περιεχομένου του αναρτημένου κατά τα προηγούμενα δασικού χάρτη, και υπέβαλε τις τυχούσες αντιρρήσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, “πηγαίνουν ”, Διεύθυνσης Δασών,chania, “pigainoun ”, diefthynsis dason